(10.20 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

A nezlobte se, pane ministře, ona jenom taková ta vůle v to vítězství, že to dokážeme, a jsme přesvědčeni, že to dáme dohromady, je pro tuhle Sněmovnu trochu málo. A myslím si, že alespoň několik základních parametrů té stabilizace, toho stabilizačního plánu Pošty, že bychom si tady zasloužili to vysvětlení, a ne to takhle přejít. Jsem rád ale, že jste přiznal to, že opravdu to, co dneska projednáváme, je kvůli státní poště. Z mého pohledu je to pozdě, je to nedostatečně. Už jsme udělali nevratné kroky na té Poště, například prodej dopravy a podobně, takže ta pošta není nic jednoduchého k řešení, ale tahleta Sněmovna by si zasloužila ty kroky vysvětlit a ne to přejít s tím, že po projednání tohoto zákona nám možná něco pošlete. Je to málo. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji opět za dodržení času. A již nemám nikoho přihlášeného do této rozpravy, takže rozpravu končím a požádám pana ministra o závěrečné slovo. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, paní místopředsedkyně, ještě jednou. Opravdu není potřeba přece používat slova "přiznal". A skoro jako takový policejní slovník. Já samozřejmě říkám od začátku, že Česká pošta potřebuje k tomu, aby se transformovala, některé legislativní instrumenty. A jeden z těch legislativních instrumentů je i změna zákona o státním podniku. A to není žádné "přiznal", to je věcný ideový záměr, s kterým jsme vůbec do toho, abychom k této zákonné úpravě přišli, od začátku šli a zcela transparentně přiznávali. Já jenom dodávám větu B, ano, teď to potřebujeme pro Českou poštu. Tak nevím, co je na tom za přiznání. Potřebujeme, to snad každý ví. To není žádná utajovaná skutečnost, která by tady byla, ani v režimu důvěrné, tajné, ani v žádném jiném. Jenom říkám větu B, a poslouchejme se prosím, co říkáme - že je to využitelné do budoucnosti i pro řízení jiných státních podniků v nějaké strategicky důležité chvíli. To je celé.

Ale že ten zákon potřebujeme k České poště, jistě. Jistě. Proto přišel teď, proto je načasován tak, jak je, a je to dobře, protože té České poště umožní přežít. Neříkejme v jedné větě, že nám na ní záleží, že ji chceme zachovat, že protestujeme a říkáme, že je špatné rušení 300 poboček, a potom říkejme (neříkejme?), že nic vlastně jako udělat dalšího nemusíme, nepotřebujeme legislativní instrumenty k tomu. No potřebujeme, abychom ji zachránili. A to je celá ta idea. Snažíme se ji zachránit.

Ale teď už prosím k tomu zákonu jako takovému. Ještě jednou bych shrnul, že jsou tady tři pozměňovací návrhy, ke kterým se vyjádřím v rámci jejich hlasování. Vyjádřím názor Ministerstva vnitra. Okomentoval jsem je už v průběhu druhého čtení.

Dnes jsem vám také dával zcela jasnou otázku - odpověď, omlouvám se. Cílem novely je možnost, aby stát mohl navyšovat kmenové jmění státních podniků. Navýšení základního jmění vždycky musí schvalovat vláda, což odpovídá základní konstrukci zákona o státním podniku. Novela říká, že navýšení základního jmění bude možné provést z majetku státu, s nímž hospodaří ministerstvo, které plní funkci zakladatele konkrétního státního podniku. To je asi všechno jako shrnutí toho, co tato zákonná norma obsahuje.

Ještě jednou opakuji to, co zaznělo v diskusi. Samozřejmě, že transformační plán v systému zanesen je, může se s ním každý seznámit. Slibuji každé poslankyni a poslanci manažerské shrnutí, pokud nechcete číst celý ten padesátistránkový transformační plán, nebo kolik má stránek, nevím přesně.

A druhá věc, kterou říkám také od začátku, výbor pro veřejnou správu je tím vhodným výborem. Pokud bude předseda souhlasit, bude to tam projednáno, osobně se zúčastním toho projednávání. Myslím si, že je to zcela normální, legitimní postup toho, jak taková záležitost má projít Poslaneckou sněmovnou. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Optám se pana zpravodaje, zda má... Nemá zájem o závěrečné slovo. Takže já přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, protože přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Požádám pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, ta procedura je relativně krátká, jednoduchá. Jenom vás chci informovat, že návrh na zamítnutí zákona nebyl podán, legislativně technické návrhy také nebyly podány. Takže bychom hlasovali následujícím způsobem. Nejprve pozměňovací návrh pod písmenem A, což je paní poslankyně Kocmanová, následně... (Odmlka kvůli silnému hluku v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím o klid! Ano.

 

Poslanec Jan Bauer: Následně pozměňovací návrh pod písmenem B, což je návrh pana poslance Jurečky. Za třetí pozměňovací návrh paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. A následně bychom hlasovali o návrhu zákona jako o celku. Při těch jednotlivých hlasováních samozřejmě v jedné nebo ve dvou větách vás seznámím s tím, o čem vlastně ten pozměňovací návrh bude.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Já se optám, zda je nějaký protinávrh k proceduře? Není tomu tak.

 

Budeme tedy hlasovat o tomto návrhu přednesené procedury.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro proceduru, jak byla přednesena, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je případně proti navržené proceduře?

hlasování číslo 150 bylo přihlášeno 183 hlasujících, pro 175, proti 0. Čili procedura byla přijata. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Bauer: Takže nejprve bychom se vypořádali s pozměňovacím návrhem pod písmenem A, což je paní poslankyně Kocmanová. Zkráceně, v čem je podstata. Cílem je umožnit sdílené zakladatelství státního podniku ze strany více ministerstev, respektive ústředních správních úřadů. Stanovisko hospodářského výboru - nedoporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Stanovisko pana ministra? (Neutrální.)

Zahajuji hlasování... Prohlašuji za zmatečné, je tady žádost o odhlášení. Takže vás všechny odhlašuji, prosím, přihlaste se opět svými registračními kartami. Stanoviska zazněla.

 

Já tedy zahajuji hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 152 hlasovalo 179 poslankyň a poslanců, pro 97, proti 69. Tento návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Druhé hlasování by bylo o pozměňovacím návrhu pod písmenem B poslance Mariana Jurečky. Cílem návrhu je do zákona doplnit novelu zákona o rozpočtových pravidlech, která reaguje na předchozí novelu tohoto zákona. Jinými slovy, tato změna má umožnit státním podnikům výjimku z povinnosti mít své bankovní účty výhradně u České národní banky. Ostatně o tomto pozměňujícím návrhu se tady před malou chvílí vedla diskuse. Stanovisko garančního výboru - bez stanoviska.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pan ministr. (Souhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 153 hlasovalo 179 poslanců a poslankyň, pro 96, proti 80. Tento návrh byl taktéž přijat. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Předposledním hlasováním je pozměňovací návrh pod písmenem C paní poslankyně Mračkové Vildumetzové, jehož cílem je podmínit zvýšení kmenového jmění státního podniku podle navrhované novely nikoliv souhlasem vlády, ale podle tohoto návrhu Poslanecké... respektive tohoto pozměňovacího návrhu by to bylo prostřednictvím Poslanecké sněmovny. Stanovisko garančního výboru - nedoporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Stanovisko pana ministra? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 154 bylo přihlášeno 179 poslankyň a poslanců. Pro 82, proti 96. Tento návrh byl zamítnut.

 

A jak už pan zpravodaj řekl, o všech návrzích bylo hlasováno a my tedy přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Je tomu tak? (Zpravodaj: Ano.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP