(11.00 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Zdravotnická zařízení nemají žádné problémy a nemáme také relevantní stížnosti cizinců, které by byly jaksi oprávněné, na tento systém. Takže terén si nestěžuje, cizinci si nestěžují. Ale chápu, že je potřeba věci měnit, neboť všechno se v čase mění. Takže jsme se náhle seznámili s návrhem senátorů, aby došlo ke změně tedy v tomto poskytování péče vlastně cizincům. Povídali jsme si tady o tom hodně dlouho.

My samozřejmě umíme také počítat a víme, kolik je 108, takže to není proto, že bychom vás chtěli zdržovat, ale chci upozornit, že až tady za čtyři roky bude někdo říkat - to už tady nejspíš nebudu - že se mu nevede dostat peníze, tak jenom chci říct, že prosím pěkně, to už jsme tu měli, tak aby věděli, kam se obrátit. Tedy na vás.

U těch cizinců jenom musím říci - z praxe, rozhodně nepotřebuji, aby mi někdo připravoval materiály, protože to všechno už jsem si zažila - že se opravdu nejedná o jednu zemi. To bychom chápali velmi špatně. Zažila jsem nedobytnou pohledávku u pacientky, pro kterou přiletěl soukromý tryskáč se zlatým kniplem, c'est la vie, stalo se - nedobytná pohledávka.

Čili je potřeba si uvědomit, že my opravdu tím ochraňujeme naše zdravotnická zařízení, aby mohla řádně poskytovat péči a nemusela potom se starat tedy o tyto peníze. Protože ony nejsou malé, prosím vás. To není o tom, že by někde někdo nechal tisíc korun za vpíchnutí injekce. To jsou operační výkony chirurgické, ortopedické, urologické, onkologické. A přesto tam byly nedobytné pohledávky. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že ten zodpovědný cizinec má mít pocit jistoty, že jeho pojistka je správná a že kryje péči, kterou dostane.

Z těchto důvodů jsme podali také pozměňovací návrh, a to proto, že samozřejmě je nám jasné, jak dopadne toto hlasování, byť s ním nesouhlasíme. A myslím si, že si přiděláváte do budoucna problém. A přiděláváte ho jak zdravotnickým zařízením, tak těm cizincům. Takže ve snaze minimalizovat chyby, které se tímto stanou, máme tady několik změn, které jsou v systému pod číslem 2609, a já bych jenom velmi rychle vám řekla body, tak aby na stenozáznamu jasně zazněly.

Za prvé v té první části návrhu zákona - za prvé v článku I v novelizačním bodu 5 se slova "odstavec 10 (správně 9) a 10 zrušují" nahrazují slovy "odstavec 9 se zrušuje" a 11 až 13 označují jako odstavec 9 až 11. Nahrazují se slovy "10 až 13" se označují jako "9 až 12".

V článku I se novelizační bod 5 vkládá nový novelizační bod 5a, který zní: v § 180j odst. 9 se slova "10 %" nahrazují slovy "15 %".

V článku I se v novelizačním bodu 6 slova v "§ 180j odst. 9" nahrazují slovy v "§ 180j odst. 10".

A v článku I se v novelizačním bodu 7 slova "odst. 10 a 11" nahrazují slovy "odst. 11 a 12".

Jinak musíme říci, že opravdu to, co si přejeme, je, aby došlo vlastně, aby se nezměnila situace, která je teď po přijetí našeho zákona. To znamená, že cizinec, je-li řádně pojištěn, a on je teď řádně pojištěn, má jistotu, že dostane odpovídající péči, zdravotnické zařízení nemusí přemýšlet ani v půl třetí v noci, jestli dostane zaplacenou provedenou péči, a nemusí se jí domáhat. Protože nejsou jediné problémy. Nemáme žádnou relevantní stížnost, že by snad pojišťovna nezaplatila. Takže tolik za to.

Jinak dochází k celé další řadě věcí, které tady nebudu číst, protože už jsme o tom hovořili dlouho. A jsem ještě ráda, že už tady došlo k načtení změny toho data, které jsem uváděla také ve výboru pro zdravotnictví, protože uvedené datum již neodpovídalo vůbec možnostem, které by byly relevantní.

Takže prosím pěkně - já říkám znovu, chápu, jaké je tady politické zadání, byť s ním nesouhlasím - zvažte svůj postoj. Protože bych byla velmi nerada, abychom se opět dostali do situace, že budou nespokojení jak tedy ti zodpovědní cizinci, kteří chtěli nějaké pojištění, ale mají opravdu kus papíru, a naše zdravotnická zařízení. Protože si uvědomte, že ty nedobytné pohledávky jsou za provedenou péči, to znamená, už byly použity katetry, byly použity stimulátory, samozřejmě již operační sál fungoval, byly tam naše týmy. A ty peníze, prosím pěkně - nakonec to dopadne tak, že budete oddlužovat nemocnice? Je to zase pouze z našich kapes, kapes našich daňových poplatníků. A domnívám se, že tady by opravdu mělo být jasně dáno, kdo platí provedenou péči.

Já vám děkuju. A žádáme o podporu čísla 2609, abychom se nedostali do těch diskrepancí legislativně technických, které tam byly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máme zde přihlášku pana poslance Huberta Langa, ale s přednostním právem se hlásil ještě pan navrhovatel. Ano, pane senátore, prosím.

 

Senátor Roman Kraus: Dobré poledne, dámy a pánové, jenom technickou krátce. Ten návrh senátního návrhu zákona byl podán právě proto, abychom se vyhnuli všem těm problémům, které paní kolegyně, paní profesorka Adámková, popsala z praxe. A proto, a znovu to opakuji, i když si to jistě pamatujete, se navýšil spodní limit jedné pojistné události na 120 000 eur. Proto se zavedl registr, kde si každý, kdo do něho bude mít vstup, policie, poskytovatel, zdravotní pojišťovna, může najít přesně, kdo je pojištěn, jak je pojištěn, kde je pojištěn. Proto tento návrh vznikl. Nikoliv primárně jen proto, aby odstranil monopol.

A jestli si myslíme, že jedna pojišťovna, která je samozřejmě komerční, byť je zakládána Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, kterou chci připomenout, je založena speciálním zákonem, nikoliv že je státní, jak někteří tvrdili, tak rozhodně jedna pojišťovna, která zatím má ten limit 60 000 eur, není jistotou pro poskytovatele ani klienty.

A jenom krátká poznámka. Pokud někoho přivezou v noci, tak je to stejně akutní a stejně ze zákona musí poskytnout jakékoliv zdravotnické zařízení svoji péči, ať již ten člověk je, či není pojištěn. Takže toto se vůbec neřešilo. Ale samozřejmě si můžou zpětně dohledat, jakým způsobem a kde je pojištěn. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane senátore. Ještě byla k tomu faktická poznámka. Pane poslanče, ještě chviličku - paní poslankyně Adámková s faktickou.

 

Poslankyně Věra Adámková: Samozřejmě každé akutní potřeby jsou vyřešeny, ovšem občas na dluh.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní pan poslanec Hubert Lang.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane předsedající. Tak já jsem původně už vystupovat nechtěl. Já jsem byl původně zpravodajem tohoto tisku pro náš klub hnutí ANO a jako člověk, který skoro 30 let pracoval ve strukturách cizinecké policie, kde jsme tento problém velice často řešili, tak samozřejmě mám k tomu poměrně blízko.

To, co tady říkala paní profesorka Adámková, já se s tím ztotožňuji, to, co tady říkal pan senátor, taky. Každý má nějaký úhel toho pohledu. Já se domnívám konkrétně u tohoto tisku, že zákon, který byl přijat v minulém volebním období a prošel díky hnutí ANO, byl dobrý, že rozhodně odborná veřejnost byla spokojená. Po dlouhé době se opravdu přestalo stávat to, že nějaký cizinec, který tady byl v jakémsi buď legálním, nebo často i nějakém pololegálním postavení, prostě byl nucen, byl někde hospitalizován, nemluvím o těch drobnějších výkonech pana doktora Janulíka třeba, ale v nemocnicích, opravdu se mu něco stalo, a tam se náhle zjistilo, že jeho pojišťovna "má nějakou nízkou míru zabezpečení", a ty náklady byly obrovské. Dokonce se říkalo, vyčíslovalo se to, že by se z toho dala jednou za rok postavit nějaká menší okresní nemocnice.

Ten stávající zákon, který je platný, tak si myslím, že je v pořádku, a domnívám se, že každý stát by si měl chránit nějaké své zájmy. Jestliže někdo prostě, nějaký cizinec, který chce nějakou formou pobývat, ať už nějaký dlouhodobý trvalý pobyt, tak by měl splnit nějaké náležitosti, měl by splnit totožnost, měl by mít nějaký doklad, měl by mít ubytování, měl by mít nějakou práci, a spadá do toho podle zákona o pobytu cizinců také zdravotní pojištění.

To znamená, tento zákon toto všechno jakoby odstranil, a to často, co je tady argumentováno, že musí být tržní prostředí zachované, tak já se zrovna domnívám, že v této oblasti, v této konkrétní věci, to tržní prostředí zachováno být nemusí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP