(10.30 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

A za b), abyste vytvořili štíhlý stát, vážení kolegové z pětikoalice, tak by vláda měla jít taky příkladem, a ne být pro smích. Já vím, že řeknete, že víc rezortů nebo více ministrů, které máte, není tak zásadním výdajem. V kontextu těch 300, 350 miliard korun samozřejmě, že ne. Ale je to o té symbolice. Vy chcete po někom, aby šetřil, ale současně si přidáváte počty ministrů! Současně si přidáváte počty politických náměstků a současně nejste ochotni zmrazit mzdy, platy politiků. Od minulého ledna to zde pan Babiš navrhoval a teprve po roce a půl, po obrovském tlaku společnosti, jste začali dělat určitá opatření, ale stále to není to zmrazení platů politiků. Kdybychom na to netlačili, tak se nestalo vůbec nic. A tady je příčina, tady je jádro pudla, proto vám lidé nevěří, proto to nebudou dělat, proto se vám konsolidace tak, jak si představujete, nepovede. A můžete říct: Fajn, tak když jsi tak chytrý, tak mi řekni, jak byste to dělal ty. Jak byste to dělali vy?

Máme stínovou vládu, nejenom že o tom diskutujeme, dáváme to na papír, předkládáme to, akorát že vy to nechcete slyšet. A když vám předložíme desítky a desítky návrhů, tak vy si vyberete ten jeden, dva, který podle vás by nedopadl dobře - a netvrdím, že by všechny dopadly dobře - a na nich to točíte. Neuděláte totiž nic a kritizujete jenom to, co předkládáme my.

Ale jak bychom tedy tomu předešli nebo co bychom dělali my v této situaci? Musím objektivně říct, že navzdory špatnému hospodaření této vlády není situace v makročíslech kritická stále. Jinými slovy, není pravda, že by Česká republika byla před bankrotem, a je to mimo jiné díky velmi dobrému hospodářskému vývoji od roku 2014 až do covidu. Jsme na tom stále zaplaťpánbůh lépe než většina zemí Evropské unie. A je pravda, a to si řekněme objektivně, že covid, energetická krize i válka zhoršily hospodaření prakticky všech zemí, to faktem je. Když se podíváme na deficit veřejných financí, za rok 2022 v eurozóně 3,6 % a v České republice rovněž 3,6 %. Ale pozor na jednu věc, vy jste se nám vždycky smáli, jak jsme zadlužovali - pomíjím to, že jsme od roku 2014 do roku 2019 snížili zadluženost ze 43 % na 29 % a nezvyšovali jsme dluh. Ale samozřejmě, v době covidové jsme museli podpořit ekonomiku, museli jsme podpořit firmy, zaměstnanost a tak dále, tak jsme ty peníze do ekonomiky dali, ale taky jsme zdokladovali, do čeho šly, a zachránili jsme podnikatelský sektor.

Ale to, co je zajímavé - proto to neříkám, to můžete stále zpochybňovat - je, že v roce 2020 eurozóna, deficit v eurozóně rostl 7,1 % a v České republice 5,8 %, čili i v době prvního roku covidu rostl méně než v eurozóně deficit, a v druhém roce v eurozóně 5,3 %, v České republice 5,1 %. Takže není pravda to, že bychom zvyšovali zadlužení rychleji, než byla eurozóna, naopak, bylo to pomalejší. A v roce 2022 jste to srovnali, to znamená, zadlužovali jste stejně jako v eurozóně. Teď to říkám ale ve váš prospěch, protože tvrzení, že pokud se nezvýší daně, Česká republika zbankrotuje, je neskutečný nesmysl, a nevím, proč tomu podléháte, jestli to říkají vaši poradci, nebo bývalí politici.

Pravda je taková, že české veřejné finance nejsou v pořádku, to je zřejmé, a je nutné je řešit, ale není pravda, že jsme před bankrotem, a s ohledem na to bychom dělali i ty změny. Jak? To znamená, dělali bychom je s rozumem, šetřili bychom, ano, ale neohrozili bychom investice, to, co vy ohrožujete dneska, a neohrozili bychom výdaje spojené například s inovacemi, s vědou, a to je to, co vy děláte. Současně bychom motivovali podnikatele a zaměstnance k výkonnosti jakožto absolutní základ pro budoucí přidanou hodnotu - o které vy krásně umíte mluvit, ale děláte přesně pravý opak - abychom jí někdy docílili. Každý hospodář, každý ví, že v době krize musí udržet budoucí výnosy, jinak prostě nepřežije.

Teď konkrétně k těm schodkům, jak bychom je řešili. Jestliže rozdělím schodek na část cyklickou a na část strukturální, tu část cyklickou bychom logicky řešili - a tady se možná i s vámi shodneme - mimořádnými příjmy. Kde už se neshodneme je v tom, že bychom daleko lépe využívali zdroje z Evropské unie, kde je 962 miliard korun díky naší vládě. Neumíte ty zdroje vyčerpat a zbytečně si nabíháte na vidle. Pochopitelně, využívali bychom mimořádnou dividendu ze společnosti ČEZ, ale navíc bychom ještě šli do využití nerozdělených zisků ze společnosti ČEZ. A argument, že je nemá cash na účtech - tak by si je půjčil, jako se to dělá v jiných firmách.

Windfall tax bychom rozhodně nenastavili na úrovni 60 %, což se vám šeredně vymstilo. Všichni vás před tím varovali, nastavili jste nejvyšší windfall tax z celé Evropské unie, pokud se nepletu, ačkoliv ta doporučovala, aby to bylo někde na úrovni 30, 35 %. Nastavili jste to na téměř dvojnásobku, zatížili jste ty firmy neuvěřitelným způsobem a ony vám to vrátily. Vrátily vám to tím, že váš sen o 100 miliardách se rozplynul jak pára nad hrncem během několika měsíců. Budete rádi, že budete mít několik desítek miliard korun, 30, 40 miliard korun. Takže my bychom šli na úroveň 35 % a pochopitelně, pracovali bychom s mimořádnými inflačními příjmy, byť chápeme, že to je částečně, protože je to zase zatíženo mimořádnými inflačními výdaji.

Strukturální schodek bychom řešili po dobu pěti let, a to snižováním o systematickou částku nebo průběžnou částku 40 až 50 miliard korun, a není to málo. Jak bychom jí docílili? 20 až 25 miliard korun úsporou na ministerstvech, což mimo jiné není úplně daleko od vašeho návrhu: slučováním agend, mzdy a tak dále, 5 až 10 miliard korun na zvýšení specifických určitých daní, spotřební, neřest a tak dále, ani tady se úplně - aspoň v této částce - nelišíme. A pak bychom šli do toho, z čeho vy máte obavu, a to je podle nás fér, a to je důsledný a důrazný výběr daní. Ano, opětovně bychom zavedli elektronickou evidenci tržeb a nebáli bychom se toho. Vždyť jsme pro smích celému světu! Všude to zavádějí, všude rozšiřují výběr přes platební karty nebo přijímání platebních karet, a my jdeme úplně přesně opačnou cestou. A nejenom že jsme pro smích, protože to vadí spotřebitelům, vadí to seriózním firmám, které před tím varovaly, včetně jejich asociací, ale samozřejmě to vadí i státu, protože přicházíte o peníze. Zřejmě bychom dokázali diskutovat i o zrušení určitých výjimek, pokud by to mělo rozumný sociální dopad, ale to je už téma pro stínovou ministryni financí a pro paní předsedkyni klubu Schillerovou.

V každém případě dlouhodobě bychom šli opět jinak než vy, protože máme-li zachovat nějaký přiměřený růst, tak je to o podpoře vědy, výzkumu, inovací a o tom, že bychom opět oživili naši inovační strategii, kterou jste nepochopitelně dali do šuplíku. Okamžitě bychom aktualizovali a předložili možná i novou hospodářskou strategii. Ano, byla by založen na inovacích. Ano, opět bychom ukázali zemi pro budoucnost, zatímco vy děláte z této země zemi minulosti.

Kde je ministr hospodářství nebo ministr průmyslu? Kde je ten, kdo by měl být tahoun téhle hospodářské strategie v téhle době? Kde ho máte? Kdo z vás ho kdy viděl naposledy? Pluje v nějakých evropských vodách. Energetiku a ty klíčové věci jste mu částečně sebrali, tak aspoň ať dělá ty hospodářské strategie! A místo aby na nich dělal, sdělí národu, že přijímá další skvělou manažerskou výzvu, že nás opustí. No, zaplaťpánbůh! (Potlesk několika poslanců ANO.) Doufám, že ho nahradíte někým, kdo aspoň tohleto dá dohromady.

A jak postupuje tato vláda? To všichni víme. Slibujete 94 miliard, v příštím roce nebo v tom dalším 147 miliard. Máte to na vodě! Snad tomu nevěříte? Mixujete navýšení daní a úspory, matete veřejnost, že více jde do úspor. Zase trik, není to pravda! No, navýšení daní vám něco přinese, o tom není nejmenší pochyb, i když si myslím, že možná méně, než předpokládáte díky optimalizaci. Ale pochopitelně u zaměstnanců a tak dále něco navíc vyberete. DPH nepochopil dneska nikdo a tam nechci teď vůbec se vracet, k pornočasopisům a tak dále, to je jenom třešnička kyselá na dortu. Podstatné je to, že v tom uděláte takový zmatek, že se v tom už nevyzná vůbec nikdo. Vykopete příkopy. Neustále to bude o tom, kdo více vylobboval, zalobboval, stát na tom nic nevydělá a nic se nezlevní, protože logicky ti obchodníci si to nechají, takže vůbec nechápu, proč jste tohleto dělali. Ale nějaké zdroje to samozřejmě přinese. Nemyslím tím DPH, ale myslím tím zvyšování daní. Ale úspory? Totální chaos.

Tak vy tvrdíte, že v dotačním byznysu uspoříte až 54 miliard korun. Kde je chcete šetřit, prosím pěkně? To je to, co zde budeme diskutovat. Já si potom vezmu slovo v rámci toho balíčku a já budu, pane ministře financí, chtít od vás slyšet detailní rozbor toho, kde budete, jak jste řekl na té tiskové konferenci, průběžně šetřit těch 54 miliard korun. Ne že to v prvním roce ušetříte z nějakých nespotřebovaných výdajů, že si tam přehodíte nějaký dočasný rámec a tak dále! Kde to každý rok, když už jste s tím takhle přišel, všichni vám zatleskali, že těm nezbedným podnikatelům odeberete peníze - kde je vezmete? Protože všichni velmi dobře víte, že to není o podnikatelích, ti to mají z evropských zdrojů. Chcete-li ušetřit 54 miliard korun - to samozřejmě lze - musíte sáhnout do dopravy, musíte sáhnout do školství, musíte sáhnout do místního rozvoje a tak dále, co jste tam koneckonců alespoň částečně dali. Ale my chceme vidět ten detail - detail, kde to tedy bude. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP