(10.40 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

A když už jsme u Ministerstva průmyslu a obchodu, tam jste řekli, že to bude 20 miliard korun. Kde to vezmete z Ministerstva průmyslu a obchodu? Vždyť tam máte jeden jediný zdroj, a to jsou obnovitelné zdroje energie, když neberu 1,5 -1,7 miliardy na energeticky náročné provozy. I energeticky náročné provozy jim dneska nechcete dát, minimálně v roce 2023. Jsem zvědavý v příštím roce.

Vzpomínáte si, pane ministře financí, jak jste se nám smál, že jsme to neměli v rozpočtu? Jak jste nás tady vodil, když jste začal být ministrem financí? My jsme říkali: My to v průběhu roku nasbíráme a dáme. Děláte to úplně stejně! S jediným rozdílem: my jsme ty peníze tam dali a jsem zvědavý, jestli je tam dáte vy. V tuto chvíli tvrdíte, že ne, ale já se bavím o těch příštích letech. Tak to je jedna věc. Ale to je 1,7 miliardy, ale těch hlavních 20 miliard korun na obnovitelných zdrojích? Vždyť máte jediné tři možnosti: buďto to zalepí stát, nebo to přenesete na spotřebitele čili na rodiny, na firmy a tak dále, anebo to nevyplatíte investorům. Když to nevyplatíte investorům, což jste chtěli udělat, tak tady máte na další desítky let nebo deset let nekonečné spory a všechno prohrajete. Když to vrátíte lidem, tak jim to musíte sdělit, že jim zase zdražíte energie. A když si to nechá stát, ty peníze nikde nemáte. To je úspora na dotačním byznysu? Ne. To je jenom hra s čísly!

A pak máme dalších 34 miliard korun. Takže řekněte, kolik to bude v tomto roce na dopravě, kolik v příštím roce? Myslím tím 2024, 2025 a tak dále. Kolik to bude na školství? A řekněte, z čeho se tedy budou investice na dopravě platit? Všichni víme, že je nutné v těch stavbách pokračovat, takže jediná cesta, která je, je, že se to vezme z úvěru, protože PPP projekty budeme rádi, když nám najedou v roce 2025, na tom se asi shodneme. Tak z čeho se to tedy bude v příštím roce dělat?

Máte v tom totální guláš. Je to všechno jenom v obecné rovině a my budeme chtít, abyste tady řekli konkrétně, na které programy, ať už podnikatelské, nepodnikatelské, to dopadne, a nechť tady vystoupí případně ministři a řeknou: Ano, já respektuji to, že mi seberete na školství 2, 3, 5, 7 miliard korun, já na dopravě tolik a tolik, já na místním rozvoji tolik a tolik, a nedám to tam anebo to tam dám z toho úvěru, to je věc druhá. Pokud to tam dáte z úvěru, natíráte trávu na zeleno. To nedává vůbec žádný smysl! Akorát vás to bude stát úrokové sazby. Ano, částečně se dá něco stáhnout na zemědělství, tam si dovedu představit, ale rozhodně ne 10 miliard, možná jednotky miliard korun. Vytvoříte zase nekonkurenceschopné subjekty z českých zemědělců a potravinářů, ale v tom už jste mistři.

Takže pokud má být alespoň trochu důvěryhodná diskuse, tak je nutné, abyste detailně tyto úspory vyčíslili, ne obecně. Ne, ten rezort 10, ten rezort 20, ten rezort 5, ale konkrétně, jaké programy v jakých letech, srovnat to s tímto rokem, srovnat to s příštím rokem a tak dále, a současně říct, kolik budete čerpat úvěrů třeba z Evropské investiční banky. Protože ten princip, a už jsem v závěru, je úplně jednoduchý. Nemůžete chtít, kolegové z pětikoalice, vše!

My se hlásíme k 50 miliardám ročně, stojíme si za tím, nestrašíme nikoho a tvrdíme a ukazujeme, kde bychom těch 50 miliard vzali. A současně tvrdíme, že tím nezabijeme růst a nezabijeme tím budoucí rozvoj země, a nejsme asociální vůči studentům, důchodcům, vůči zranitelným skupinám. Vy tvrdíte - tvrdíte pouze - 90 až 140 miliard korun ročně tím, že zvýšíte daně - tak to je socialistický přístup. Nebo razantně snížíte výdaje, to by byl ten kalouskovský přístup po světové finanční krizi, ale zabil tím pochopitelně budoucí růst. Můžete to takto uhrát, budeme se přít a my budeme říkat, že to je špatně, že zabijete budoucí růst, ale je to fér.

Tak to řekněte těm lidem a ukažte, kde to je. Ale nemůžete současně dělat to, co vy děláte, to znamená, zvyšujete daně, ale tváříte se, že ne moc. Kobercově je zvyšujete, ačkoliv jste tady tvrdili ještě něco jiného. Pan premiér Fiala ještě v říjnu minulého roku říkal, že žádné daně se nezvednou, tečka. Úplně pravý opak. A výdaje? Snižujete, ale jen na papíře. Vy investice řešíte úvěrem. Co to je za řešení, že nedáte peníze do školství, ono si je vezme na úvěr?

Z tohohle důvodu logicky nemůžeme považovat to, že to je konsolidační balíček - je to daňový balíček - a že to je důchodová reforma, to, co předkládáte. To jsou nějaké parametrické změny, které děláte. Takže výsledkem je to, že znejistíte lidi, demotivujete je, schodek nesnížíte podle toho, co jste předložili, zdaleka ne podle vašich plánů. Budete hodně rádi, když se přiblížíte k tomu našemu číslu 50 miliard.

A to je důvodem, proč jsou pro nás vaše balíčky nedůvěryhodné. a takto předložené i nepřijatelné! Záměrně říkám takto "předložené", protože pojďme diskutovat o tom, co všechno se v nich má změnit. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Okamura, následuje pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou návrhy Fialovy vlády na nejrozsáhlejší plošné zvýšení daní v novodobých dějinách České republiky. Vláda všem českým občanům zdraží životy a všem firmám prodraží podnikání.

Za hnutí SPD říkám jasně, že s těmito návrhy nesouhlasíme a budeme proti tomu bojovat všemi silami. A samozřejmě potom po otevření rozpravy k tomuto konkrétnímu bodu podáme jménem SPD návrh na zamítnutí, takže se o našem návrhu bude hlasovat.

Fialova vládní pětikoalice hasí požár ve formě současného, vládou špatně sestaveného státního rozpočtu, a proto hodlá zastavit katastrofální stav vývoje státního rozpočtu na letošní rok pětikoalicí schváleným schodkem minus 295 miliard korun. Ten byl ale za první pololetí již z 97 % vyčerpán i po červnovém započítání jednorázového příjmu z Evropské unie a záloh na dani z příjmů právnických osob. Když to zjednoduším a shrnu, vláda posílá Ukrajincům nebo na zbytečně předražené zahraniční zakázky stovky miliard, ale pro české občany peníze nemá a ani jim je nedá.

Hnutí SPD od samého začátku tvrdí, že letošní státní rozpočet je nereálný a je postaven na nereálných příjmech a výdajích. Vláda Petra Fialy z ODS nyní předkládá do Sněmovny na 732 stranách nejrozsáhlejší plošné zvýšení daní v novodobých dějinách naší republiky, které má dopad do 60 zákonných norem. Navíc současná ODS, tedy nejsilnější vládní strana, obelhala voliče slibem, že nikdy žádné daně nezvýší. Takže na jedné straně vláda nepřiměřeně podporuje Ukrajinu a na druhé straně vládní pětikoalice občanům naordinuje úsporný balíček.

Předložený návrh navíc vůbec nenavrhuje smysluplné škrty ve výdajích. Vláda navrhuje například zvýšit daň z přidané hodnoty u většiny druhů zboží a služeb, to znamená, plošně zdražíte životy všem občanům České republiky. Dále vláda navrhuje zvýšit daň z příjmu fyzických osob, navrhujete také zvýšit daň z příjmu právnických osob, chcete zvýšit daň z nemovitosti, zvyšujete spotřební daně, chcete zvýšit důchodové pojištění a také nemocenské pojištění včetně zvýšení odvodů sociálního pojištění živnostníků. Takže Fialova vláda jde proti všem! Fialova vláda jde proti všem občanům České republiky. Jediným, kterým pomáhá, jsou americké zbrojní firmy a Ukrajinci.

Hnutí SPD s těmito návrhy nesouhlasí a učiníme z opozice vše pro to, aby tento soubor veskrze škodlivých opatření nebyl v předložené podobě schválen, včetně toho, že k němu předložíme řadu pozměňovacích návrhů. V tuto chvíli máme ke konsolidačnímu balíčku připraveno cirka dvacet pozměňovacích návrhů.

Podle analýzy, kterou vypracoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, průměrnou českou domácnost připraví vládní balíček ročně o 7 614 korun. Skutečnost bude o něco horší, protože analýza nepočítá se zvýšením daní firem a z hazardu, odvody u práce na dohodu, zrušením zaměstnaneckých benefitů a slevy na studenta. To všechno Fialova vláda ruší. To znamená, Fialova vláda si totálně došlápne, totálně potrestá všechny slušné a pracující lidi v České republice. Podívejte se, kolik stojí léky. Psala mně dneska jedna paní, že má bezlepkovou dietu a že to prostě asi neutáhne, protože ty potraviny jsou nesmyslně drahé. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP