(11.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tady bych jenom poznamenal, že Fialova vláda si letos odsouhlasila zvýšení platů politiků. Ano, přesně, předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová, premiér Fiala, ministr vnitra Vít Rakušan, Pirát Ivan Bartoš, předseda lidovců pan Jurečka a další. Vy jste si tady prohlasovali zvýšení platů politiků od letošního roku! To je neuvěřitelné, ta vaše drzost! SPD hlasovalo proti. Já jsem tady dokonce navrhl i zamrazení platů politiků na celé volební období, vy jste hlasovali proti a tento můj návrh jste mi zamítli! Takže tady, v této Sněmovně, kterou vede předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová z TOP 09 a vede ji tady vládní koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů, tak vy jste si zvýšili sami letos platy politiků a zároveň teď zvyšujete daně všem občanům, kteří vám na ty platy přispívají. To je neuvěřitelná drzost! To je neskutečné, co předvádí vaše vláda!

A řekněme si, jaký to má tedy význam. Poč Fialova vláda nešetří tam, kde nešetří? Vládní politici se předhání ve výrazech, jaký že je balíček opatření - konsolidační, úsporný, či dokonce flagrantně lžou, že je protiinflační. Ani jedno z toho však není pravda. Vládní balíček tím, že zdražuje život ve všech úrovních, v soukromé i podnikatelské sféře, je vysloveně proinflační. O úsporách už jsme mluvili. Tam, kde by se mělo, se nespoří. Ušetří se na potřebných lidech jen proto, aby vybrané peníze vláda mohla vyhodit jinde, takže úspornost je protimluv.

Pochopitelně tahle zmatečná a škodlivá opatření nikdy nemohou veřejné finance konsolidovat a nikdo, ani vláda, to ve skutečnosti ani nečeká. Současná vláda rezignovala na řešení inflace i na další obrovské zadlužování republiky, a to za potlesku svých politiků a některých médií. Místo toho dále a potichu navyšujete další výdaje státního rozpočtu. Je vysoce pravděpodobné, že deficit státního rozpočtu bude i v příštím roce ve stovkách miliard, nejméně ve výši 200 miliard korun. Nikdo se přece nepře o to, že je třeba mít vyrovnaný rozpočet, že musíme šetřit, v tom jsme ve shodě, a lišíme se jen v tom, kde šetřit. Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu - NKÚ - stát vyhazuje za zbytečné projekty řádově stovky miliard korun. Plýtvá, kam se podíváte. Ministerstva jsou jak děravý cedník, kde milion, desetimilion nehraje roli. Miliony pro probruselské fanatiky nikdo neřeší, miliardy na naprosto zbytečné předražené americké stíhačky neřešíte.

Samozřejmě to, co nás také zajímá, a už jsme o tom mluvili na tiskové konferenci, že budeme chtít vědět, kolik stála návštěva ukrajinského prezidenta Zelenského v České republice, protože vládní koalice, vaše vláda, Fialova vláda, mu dala k dispozici vládní letadlo, aby létal sem tam po Evropě. Přitom víme, že Ukrajina letadlo pro zahraniční létání má. Má! A vy jste dali z peněz daňových poplatníků ukrajinskému prezidentovi letadlo, aby si tady létal do Turecka, aby si létal tady sem tam z Bulharska a všude možně, a nás bude zajímat a zajímá nás a ptáme se vás na to, a jestli nedostaneme odpověď, tak to půjde písemnou interpelací, takže do 30 dnů nám musíte odpovědět, kolik stálo to letadlo, kolik stály ty náklady. A není to jenom o letadlu. Naši voliči pracují i u vojáků, pracují u policie a víme, že třeba mnozí z nich měli mít plánovanou dovolenou a kvůli té návštěvě museli zůstat práci, museli být v práci, držet pohotovost a podobně, takže ty náklady jsou mnohem vyšší, není to jenom o tom letadle. Ty náklady budou obrovské! A nás zajímá, kolik to stálo, ať si o tom bude každý občan myslet cokoliv. Necháme to vyhodnotit občany, tu informaci. To by nám mohla tady předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová říct, kolik to stálo, ta návštěva dohromady. Odhadujeme to na desítky milionů, samozřejmě. Pochopitelně. Vím, co stojí jeden charterový let, ostatně to si pamatuji ještě z podnikání v cestovním ruchu, kolik stojí jeden charterový let. To já vím přesně - přibližně ty částky, jelikož těch letů bylo několik a podobně, do toho personál a podobně - takže já vidím, že tady místopředsedkyně Sněmovny paní Kovářová ze STAN a paní Pekarová Adamová se smějí tomuto mému dotazu. Mně to k smíchu nepřipadá! Smějte se klidně dál. Já se smát tomu rozhodně nebudu! Mně to připadá jako vážný dotaz, jakým způsobem vy používáte veřejné peníze. Vy se na straně jedné třesete na každou stokorunu, kterou má dostat nějaká babička, to tady teď navrhujete, okrást i o tu stokorunu posledního bezmocného člověka v České republice, to je ten váš návrh na ten váš v uvozovkách konsolidační balíček, a zároveň je tady nejvyšším představitelkám vládní koalice k smíchu to, když se ptám na různé výdaje, které si myslím, že řada občanů vůbec ani nechce. To je vlastně úplně signifikantní na tu situaci, na vaši aroganci, na vaši přehlíživost, na vaše opojení mocí. To je předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová. Tak to je!

A to je problém vašeho zdražovacího balíčku, který okrade občany, podnikatele i firmy o miliardy. Slovo okrade je na místě, protože ty peníze nepotřebujete ve prospěch této země, ale ve prospěch cizích zájmů, a na to vy nemáte právo! Nikdo nikdy vám k tomu mandát nedal. Takže SPD vašemu balíčku krádeží říká rozhodně ne!

A komu by připadalo, že tady příliš mluvím o paní předsedkyni Sněmovny, já si myslím, že vy jste nastavila vztahy a jednání po svém nástupu do Sněmovny, vy jste si je nastavila svými arogantními a urážlivými výroky vůči víc než půl milionu voličů SPD...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo, už opakovaně vás upozorňuji, že nedodržujete jednací řád. Měl byste oslovovat své kolegy a kolegyně, včetně mě, prostřednictvím předsedajícího. Už vás na to upozorňuji během tohoto vašeho vystoupení potřetí, takže respektujte tady toto ustanovení jednacího řádu laskavě!

 

Poslanec Tomio Okamura: Dobře. Dobře, ano, a já vás znovu požádám, abyste tu vlajku Evropské unie, vaším prostřednictvím, abyste ji sundala odtud, protože já se na ni nechci dívat, a většina občanů České republiky, jak říkám, Evropské unii nevěří, a sundejte také ukrajinskou vlajku už konečně z Poslanecké sněmovny, a vůbec, sundejte ukrajinské vlajky už z těch všech ministerstev, z úřadů, protože já myslím, že vaše vláda má důvěru pouze 20 % občanů České republiky. (Poslanec Hayato Okamura bouchá do lavice, někteří vládní poslanci se přidávají.) Tak jsem rád, že vládní poslanci poslouchají můj projev. To je určitě dobře, ale obávám se a jsem si jistý, že je to, jako když hrách na zeď hází.

Pojďme tedy dál. Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou dneska nejenom ten konsolidační, v uvozovkách konsolidační balíček neboli jinými slovy okrádací balíček, ale máme tady před sebou také dneska druhý návrh a je to návrh vládní pětikoalice, kterým vláda prosazuje faktické okradení důchodců. Vláda navrhuje výrazné snížení řádných valorizací důchodů, úplné zrušení mimořádných valorizací důchodů a zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného starobního důchodu včetně snížení tohoto typu penzí. Hnutí SPD tyto vládní návrhy jednoznačně odmítá a samozřejmě i u tohoto návrhu podáme opět jménem SPD návrh na zamítnutí. O našem návrhu na zamítnutí už se hlasovalo v prvním čtení, SPD podalo návrh na zamítnutí tohoto okradení důchodců a teď budeme v druhém čtení, takže my opět podáme v rozpravě návrh na zamítnutí, takže se o našem návrhu bude hlasovat.

Zároveň předkládáme k této vládní novele deset vlastních pozměňovacích návrhů, kde požadujeme zachovat stávající podobu valorizací důchodů anebo jejich alternativní úpravu v podobě zvyšování důchodů všem jejich příjemcům vždy o stejnou finanční částku, což by bylo spravedlivé a pomohlo by to nízkopříjmovým důchodcům.

Co se týče předčasných důchodů, navrhujeme zachování současného nastavení podmínek včetně umožnění omezeného přivýdělku při jeho pobírání i pro zaměstnance na standardní pracovní poměr. Současně navrhujeme možnost odchodu do řádného starobního důchodu bez jakéhokoliv jeho krácení pro občany, kteří odváděli důchodové pojištění 45 a více let. Hnutí SPD brání a bude bránit sociální a ekonomické zájmy a práva všech současných i budoucích příjemců důchodů. Všichni se tady shodují... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP