(12.30 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Další úspora, o které vláda hovořila, bylo 9,7 miliardy na platech. Ale vzápětí jsme se dozvěděli, že vláda nehodlá snižovat počet úředníků, že ani nebude snižovat platy. Tak by mě zajímalo, zda je vůbec reálné dosáhnout těchto úspor, o kterých pan ministr financí hovoří. Vláda si zároveň schválila neomezený počet politických náměstků, má neuvěřitelnou armádu poradců a všechno to samozřejmě je placeno z peněz daňových poplatníků, z peněz českých občanů. A pak se nemůžete divit, že se občané celkem právem ptají, proč to mám všechno platit já z navýšených daní? Proč musíme mít tolik ministrů? Jakou to má logiku? Proč nemůžeme zeštíhlit ten státní aparát jako takový? Ale touto cestou vláda nejde. Vláda skutečně jde cestou, jak navýšit peníze do státního rozpočtu právě z peněz daňových poplatníků neboli občanů České republiky.

Ale to není všechno. Vláda samozřejmě si brousí zuby i na obce, na rozpočty obcí a krajů. Musíme si uvědomit, že jsme vyjednali obrovský objem peněz ze strukturálních fondů nebo obecně z evropských fondů jako takových, a to až ve výši 970 miliard, tam samozřejmě záleží na kurzu jako takovém. No a co je v materiálu napsáno? No, že vláda vezme peníze obcím na kofinancování projektů. Já se tomu budu opravdu blíže věnovat, až budeme projednávat ten loupežný daňový balíček zítra, protože jinak než loupežnickým, se opravdu nazvat nedá, protože vláda by měla projevit zejména tu symboliku v tom, že začne spořit sama u sebe. Pak by se dala občanům České republiky vysvětlovat určitá potřebnost, která tady určitě je. My ji nezpochybňujeme, ale mělo by se na to jít pomalu, postupně, abychom nedostali Českou republiku do nějaké hospodářské krize. Protože pokud se aspoň trošičku rozhlížíte, když už máme ministra pro evropské záležitosti, tak by se mohl podívat, jak to chodí všude ve státech EU, tak rozhodně nikdo nejde takovouto drastickou cestou, aby zastavil ekonomický růst svého státu.

Co se týká důchodů. Velmi zajímavé je se na to podívat, jak to bude, protože vláda vždycky říká, že to budou maximálně desítky korun, dojde ke snížení v určitých skupinách. No, ono to tak úplně není. Pokud vám je dneska 60+, tak to budou stovky korun měsíčně. Pokud vám je 50+ nebo 50 a méně, tak už to budou tisíce korun měsíčně. A já všechny odkazuji i na dnešní média, kde to je krásně rozepsáno, o kolik důchodci přijdou. Takže celý v podstatě smysl tohoto týdne je, jak ožebračit český národ, jak sáhnout do jejich peněženek a jak nám snížit kvalitu života. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové, vážení spoluobčané. Provládní propaganda běží naplno, a já jsem se dozvěděl - a vždycky se dozvídám - z médií, co vlastně budu dělat a co budu říkat, a jaký jsem, a vždycky jsem z toho v šoku. A teď ty titulky - tady mám, že "Závod, kdo vydrží déle, začíná", píše nejprolhanější server, provládní server, který nedávno říkal, jak naši důchodci se mají skvěle, který jede na chudáka Michla, stáhli kampaň a který lže od rána do večera, a jeho majitel, který má tu firmu na Kypru a neplatí daně u nás, říká, že třetina našich lidí, občanů, jsou vlastně hlupáci a ti mladí jsou úplně blbí, protože údajně chtějí za práci peníze, tak to je ten server.

Další titulek: "Balíček ve Sněmovně čekají pekelné obstrukce, bude nás hodně, varuje opozice." Kdo to řekl? Kdo to řekl, prosím vás? Já bych se snažil teď vysvětlit, kdy byly obstrukce, a dneska já nebudu obstruovat. Já nechci tady sedět po 19. hodině. A my důchodci, že, pane kolego (K poslanci B. Svobodovi.), tady pan primátor, ten si občas tady pospí, ale to není kritika, to je normální. Já bych také chtěl, a já bych měl být na první stránce Blesku, že spíme, takže... (Se smíchem.) (Předsedající: Pane předsedo...) Prostřednictvím vás, ano. (Předsedající: To za prvé.) Takže my důchodci chodíme spát, já bych chtěl dneska jít spát ve 22 hodin, protože v 5.30 vstávám a cvičím. Musím se starat o své zdraví.

Pane poslanče Bendo, prostřednictvím paní předsedající, já nebudu obstruovat, budu mluvit k věci, a prostě to navrhnul, že tady máme být přes noc. Vždyť paní předsedkyně, minule jsem viděl takové video, říká, že jeden den jednání Sněmovny stojí 4 miliony - miliardy nejdřív, potom se opravila na 4 miliony. A my nechceme tady pálit tu drahou elektřinu, ne přece, vždyť oligarchové už dostali dost. Měli 100 miliard zisků z elektřiny a desítky miliard. Takže já bych byl rád, kdybychom nejednali po 19. hodině. A tady vlastně média vytvořila atmosféru - a vážení spoluobčané, nevěřte jim, že my chceme obstruovat. Ne, my nechceme obstruovat. My chceme jim říct náš názor, naše vyjádření, naše návrhy.

A samozřejmě, novináři nemají paměť. Tady je článek - a to jsou samozřejmě Parlamentní listy - ale to by řekl pan Rakušan, že to je nevím co, nemluví o nich hezky - tak pan Fiala řekl v roce 2016, když tady blokovali EET 457 dnů, že menšina má také svá práva a na tom je založena demokracie, nikoliv jen na principu práva většiny, a ta "menšina může občas využít i nadstandardní nástroje, které ale k demokracii patří, a těmi jsou obstrukce", říká pan premiér. Říkal to jako opoziční lídr. Už tehdy ale Fiala dělil obstrukce na ty správné, kterými zdržovali EET celých 236 dní, a na ty špatné, které použila ČSSD, když byla ODS u vlády. Takže všichni jsou nachystaní. Já vím, že je okurka pro novináře, není tu už pan prezident Zelenskyj, nemají co psát, tak na toto se všichni těšili, že budou obstrukce a spacáky a já nevím co. Ale já nechci žádné obstrukce. Já chci jenom říct, že nejlepší by bylo - a já vycházím z toho, že pan premiér řekl, že ten balíček ještě se bude měnit, že tam budou nějaké pozměňovací návrhy a že vlastně se to uvidí až potom někdy v září, a dokonce jsme se dozvěděli z tripartity, že společně - ne společně, ale že tripartita, zkrátka zaměstnavatelé a odboráři že se domluví na nějakých pozměňovacích návrzích a že to dají panu premiérovi k posouzení - tak já si myslím, že by bylo nejlepší, kdybychom si všichni vzali v červenci a v srpnu neplacenou dovolenou a vrátili se sem v září. Vždyť nic není dojednáno. Pětikoalice v tom nemá jasno. Tripartita něco navrhne - mimochodem, tak servilní tripartitu vůči vládě jsme nikdy neměli.

A to hlavní, co je: vždyť tato vláda nemá žádné programové prohlášení, žádné, takže by ho měla udělat znovu. Já jsem si ho vyhodnotil dvakrát. My jsme za naší vlády to dělali půlročně, každý ministr to měl za úkol. Co bylo splněno, bylo zelené, co bylo k splnění - oranžové, červené - neplnění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP