(12.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže já si myslím, že tato vláda, tady vlastně nikdo neví, co chce. Nikdo neví, co chce! A tato vláda přišla do Strakovky 17. prosince 2021 ve 12.30, jsme tam čekali na červeném koberci, kytky, předali jsme všechno v mašličkách. A hlavně jsme předali naši zemi ve skvělé kondici. Ve skvělé kondici! Tak si připomeňme, kde jsme byli: šestá nejméně zadlužená země. Kde jsme dnes? Osmí. Sedmá nejbezpečnější země. Kde jsme dnes? Dvanácté místo. Klesli jsme o pět příček. Ano, Česká republika přestává být bezpečná. Kriminalita, ruskojazyčné mafie, ilegální migrace. Kriminalita stoupá. Přečtěte si zprávu NCOZ. Prosperita? Byli jsme devátá nejvíce prosperující země. Teď jsme klesli na dvanácté místo! Inflace? Už o tom mluvil kolega Havlíček - třetí nejhorší.

Takže to je výsledek této vlády, která je tam 571 dní. Já mám tady programové prohlášení vlády, to první. To jsou samozřejmě v podstatě všechno nesmysly, protože nic z toho nenastalo za ty dny. A potom to trošku nějak vylepšili. My jsme si to barevně upravili, ale znovu to neplní! Takže já vůbec tomu nerozumím, proč tady jsme. Měli bychom jít domů, neplacená dovolená červenec, srpen, a ať vláda přijde 15. září s novým programovým prohlášením vlády, které bude závazné do října 2025, a ať znovu požádá o důvěru. Ať požádá o důvěru! Vždyť oni vládnou bez nějakého - tedy nebudu se bavit o tom programu, co měli, kde lhali o všem. Už já myslím, že lidi na sítích, už ty komické výstupy pana premiéra, a já myslím, že už se všichni tomu smějí, ale samozřejmě jsou tady provládní média, která stále lidem říkají, jak je to všechno skvělé a jak to předsednictví proběhlo a jací my jsme úžasní a jak všechno funguje. Propad reálných mezd - 8,5 %. Nejnižší porodnost. Nejnižší porodnost! Ano, už jsem o tom mluvil. Janulík má přehled, proč lidi nebo rodiny nemají nebo nechtějí mít děti, ano. A pan premiér tady mluví o tom a říká: Co naši vnuci? Ale žádní vnuci nebudou, pokud tady se děje, co se děje, že berou lidem peníze, důchodcům, zaměstnancům, mladým, studentům, zkrátka všem! Byty? Pan Bartoš sliboval, že bude stavět byty. Teď on říká, aby mladí šli do nájmu, ano? A mladí chtěli mít vlastní byty.

Takže pan premiér tady říká, že je to důležité, že nemůžeme žít na dluh. Ano, souhlas. A proč vám ten dluh stoupá? My jsme měli jasnou konsolidaci na pět let, my jsme měli čísla, my jsme všechno spočetli, a v podstatě je to celé nesmysl, celý ten úsporný balíček je úplný nesmysl, je úplně zbytečný, nic to nepřinese, jenom to navyšuje daně. Takže žádné obstrukce, vážení novináři! Mimochodem, u EET to trvalo 457 dnů, a stavební zákon obstruovala opozice, a nezapomeňte, že tady bylo pět klubů, a ty přestávky, minule nám chtěli tu přestávku ještě vzít, a Dukovany jste obstruovali 400 dnů, 400 dnů Dukovany! A teď žijete z naší práce. Z naší práce! Obchvaty, Císařské Lázně, Thermal. Všichni se měli fajn v Karlových Varech. Thermal, co ODS zprivatizovala, ten to nezaplatil a dvacet let jsme se soudili jako Ministerstvo financí. Ano, ten jsme dali do pořádku s paní Schillerovou za miliardu, takže doufám, že si to všichni užili. I ty Císařské lázně jsme dali do pořádku, i ty dva úseky dálnice, i ty tři rozestavené a tak dále.

Takže mě jen vždycky šokuje, když ten prolhaný provládní server znovu mluví o Dukovanech! Tak, vážená redakce, už si tam napište, že ve finále Temelínu v roce 2012 byl Rosatom a Westinghouse za vlády těchto stran, které jsou ve vládě. Byl ve finále. Ale to vy nenapíšete a stále budete lhát o Havlíčkovi, který jenom asistoval ČEZu u toho, že dělali bezpečnostní prověrku! Tak už přestaňte lhát! Já chápu, že jste z toho úplně vyřízení, co se děje, že jste to nečekali. Ale ty lži od rána do večera jsou neskutečné! Takže já jsem si myslel, že ta média budou objektivní. No, nebudou objektivní! Každé médium má svého majitele, každý majitel má nějaké... A paradoxně může každý tady vystupovat a říkat, co chce, o Mafře, která, ano, píše proti Babišovi, často. Ano, je nezávislá. Zkuste se v jiných médiích zeptat, jestli napíšou o nějakém jejich majiteli, například OKD, které my jsme zachránili a teď to sype peníze panu Stanjurovi.

Takže nejsou to obstrukce, nebudu obstruovat, budu mluvit k věci, nemám žádný projev, budu si tady listovat ty věci a budu se snažit vysvětlit této nekompetentní vládě, co by měla dělat a co bych dělal já, kdybych tam byl. Takže nejsou z toho obstrukce. Já si myslím, že je zbytečné, abychom tady seděli v noci, do rána, nevím proč. Já vám vysvětlím znovu ty obstrukce s důchody. Tam přece šlo o čas. My jsme bojovali a my jsme obstruovali důchody tam, kde jste okradli důchodce o 7 000 korun tento rok a další rok o další desítky tisíc, o to, aby to neprošlo. A pan prezident, který sliboval, že bude prezidentem všech, měl historickou šanci to zavetovat. Kdyby to zavetoval, tak už jste neměli šanci tento rok důchodce okrást. A on to neudělal. Neudělal, bohužel. Bohužel! Mohlo to být jeho možná jediné gesto, kde by měl nějaký vliv na to, že by lidi měli pocit, že je tady prezident všech, a ne prezident provládní. Směšné peníze. Směšné peníze!

Vy se stále vymlouváte na Ukrajinu. Já chápu, že vaše zahraniční politika je jenom Ukrajina. A já jsem se jenom ptal, kolik to stojí tedy, abychom to porovnali. My jsme měli programové prohlášení vlády, které jsme od začátku naší vlády 13. prosince 2017 až do konce 17. 12. 2021 plnili. Plnili a vyhodnocovali. Přišel covid a měli jsme propad HDP 5,5 %, to je 82 miliard. A dali jsme firmám, zaměstnanosti a všem 370 miliard! To je 450 miliard! To se dá spočítat. A ještě jsme skončili s menším zadlužením, než vy jste nám tu nechali v roce 2013, ale to samozřejmě nenapíšou ta vaše média.

Mimochodem, kdybychom si my dovolili dát desítky milionů korun médiím, která potom o vás hezky píšou, abyste propagovali eNeschopenku nebo eRecept? To je naše dílo! Desítky milionů jste dali médiím! Neuvěřitelné! A proč? My jsme dávali médiím jenom, když jsme bojovali proti covidu. Takže to je neuvěřitelné, ale všichni jsou v klidu, protože samozřejmě všichni jsou happy, protože polistopadový mainstream stále funguje a funguje skvěle. Úplně skvěle.

Takže programové prohlášení vlády za covidu, ano, já jsem to chtěl jenom vyčíslit - dopad 450 miliard. To se dá vyčíslit, dá se to spočítat všechno. Kolik máte vy, pane premiére? Tak už teď jsme se dozvěděli, že 40 miliard půjde na ukrajinské uprchlíky. Teď stoupají stále výdaje na zbraně. Nevím, kolik to už je. I kdyby to bylo 85, tak to není stále 450. Takže váš problém není Ukrajina, vy se na něj jenom vymlouváte, vy to stále jenom zneužíváte, abyste přikryli vaši neschopnost řídit tuto zemi a udělat lidem lepší život. Lepší život! To, co je předloženo, je jenom útok na lidi.

A tady mám ještě titulek: Bitva o škrty, spacáky. Tak znovu, už jsem se k tomu vyjádřil. Já myslím, že už snad to může někdo pochopit, že to nejsou obstrukce. Pan kolega Nacher se to snažil vysvětlit, ano, že to vysvětluje, nejsou to obstrukce. My chceme mluvit k věci. A znovu opakuji, vy byste měli tohle stáhnout všechno, přijďte v září, předložte nové programové prohlášení vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP