(12.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

V září 2023 to budou dva roky. Takže dva roky budete mít za sebou, můžete přijít s tím novým rozpočtem, o kterém se budete dohadovat ještě někdy 29. září v noci, pětikoalice, a budete mít ještě dva roky před sebou. Tak snad by si lidé zasloužili vědět, když jste dva roky neřekli nic, co vlastně budete dělat. Jenom jste lhali. Vy jste normálně lhali, ale brutálně. To je normálně neuvěřitelné a já obdivuji pana premiéra, že on je takový rozvážný, on všechny ty lži, a ta videa, když vidím, co říkal na těch kongresech a co říkal předtím a před volbami, tak člověk se musí smát. Ale velký obdiv, Chapo, říkám. Já bych to nedokázal, takhle lhát. Takže vaše programové prohlášení vlády (Poslanec Babiš ukazuje písemný materiál.), zkuste to napsat znovu, přestaňte lhát o covidu - žádný jste neměli, žádný covid jste neměli. Přestaňte lhát o inflaci. Chudák Michl, který mi dělal toho poradce trošku občas, chodil na porady, tak ano, ta paní redaktorka, ne, to byl jiný redaktor, to byla velká naděje Lidových novin, potom zradil, tak ten není schopen pochopit, když naše vláda snížila DPH 21 % na nulu na energie v listopadu a v prosinci 2021, že jsme měli negativní inflaci, že jsme skončili s inflací v prosinci 5,3 %. A Fiala vyhnal tu inflaci na 19 %. Měl bronz v Evropě. Bronz. Bronz! A vyinkasoval kolik peněz? Tak 2022: 140 - a kolik to bylo (poslanec Babiš se obrací na poslankyni Schillerovou), paní poslankyně Schillerová, prostřednictvím paní předsedající, kolik to bylo? (Poslankyně Schillerová nesledovala otázku.) Do konce června, kolik je výnos z inflace? (Poslankyně Schillerová nejistě mimo mikrofon: 130.) Tak je to. No, zkrátka, vážení spoluobčané Stanjura zkásl asi 220 miliard a nedal vám nic. A nikdo neví, kde ty prachy má. Ale oni mají strašné štěstí. (Poslankyně Schillerová mimo mikrofon: 130,2.) Kolik? 130,2.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní předsedkyně (K poslankyni Schillerové.), poprosila bych vás, abyste nepokřikovala po panu předsedovi Babišovi.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ona nepokřikovala, ona na mě hezky mluvila. (Smích a potlesk v levé části jednacího sálu.) Takže 130,9...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, každý si pod pojmem pokřikovat a hezky mluvit představíme něco jiného. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ale říkal jsem prostřednictvím vás, ne?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, výborně, pane předsedo (Smích a potlesk v levé části jednacího sálu.), za to vás chválím. Dnes jsme měli tady takové školení, takže je vidět, že jste se poučil. (Poslanec Babiš: Na stará kolena jsem se to naučil.) Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže je to 130,2, 130,9, no, 250 zkrátka, vážení spoluobčané. Tolik jste zaplatili v inflaci, ano, když na mě křičel pan premiér, této vládě, tomuto rozpočtu. A samozřejmě, i ta inflace určitě se dala porazit, a my jsme to tady říkali 18. února 2022, že měli zastropovat ceny elektřiny, ale tahle vláda zkrátka, ta nás neslyší.

Takže programové prohlášení vlády, když to člověk čte, já nevím, aspoň by vláda měla říct, že už to neplatí, nebo co vlastně platí. Proto říkám, napište to znovu, všechno tady co je napsané, je špatně. (Poslanec Babiš listuje v písemném materiálu.) Tady vlastně - víte, jaký je rozdíl mezi tím prvním programovým prohlášením vlády a tím novým, například? "Po zvládnutí covidové pandemie a následně společenské a hospodářské obnovy přes související problémy" - související je škrtnuto - "globální ekonomiky eskalované ruskou agresí pro Ukrajině." Ano, jasně. Ale to se dá všechno spočítat. Rostoucí, skokové zdražení energie, a kdo za to může? No, samozřejmě tahle vláda. Windfall tax? Totálně špatně. Prosím vás, když už zakladatel béčka ODS, a to byla nejhroznější dvojka tady, co byla ve vládě, zakladatel béčka ODS, TOP 09, říká do novin, že... hledám ten článek... že jste měli vykoupit 100 procent ČEZu za 200 miliard, tady to říká: "Kalousek by zestátnil ČEZ i za 200 miliard." Já říkám: i 250. A potom můžete pomoct lidem a ekonomice a zaměstnavatelům. Ale vy to nechcete. Vy místo toho připravujete nějakou levárnu, kde chcete rozdělit ČEZ, a určitě to skončí tak, jak je to ve vašem stylu, že stát přijde zkrátka, že zase na tom vydělají minoritáři, ano. Tak já nechápu, proč to neuděláte i tady. Člověk, který Babiše bytostně nesnáší, zakladatel TOP 09, ODS béčka, to říká. Tomu nevěříte? Ne? Tak nevím. Takže to byl ten váš problém. Energie, inflace, zkrátka nic jste nezvládli a já znovu vás vyzývám, abyste napsali nové programové prohlášení vlády, protože nejstrašnější na tom je, že vlastně vy ani sami nevíte, co v září tady budete předkládat v rozpočtu. Ne, když tedy jeden poslanec za Piráty teď dal návrh snížit rentu prezidentům, s čím bych já tedy problém vůbec neměl, evidentně to tam nemáte úplně harmonizované, abych se vyjádřil správně.

Takže všechno je špatně. Všechno je špatně. Vaše výsledky jsou úplně katastrofální a to vaše štěstí, které máte - vy máte servilní tripartitu. Já jsem ještě nezažil, aby šéf odborů děkoval v České televizi panu Stanjurovi, že si na něj najde čas. Předseda Hospodářské komory je přece člen ODS, ne? Vždyť to je bývalý kámoš tady, ne? Z Olomoucka. Nebudeme to říkat, že, pane kolego Faltýnku, prostřednictvím předsedající. (Smích v levé části jednacího sálu.) Nebudeme se vracet do minulosti. No a předseda Svazu průmyslu je ten, který dohlížel, že Lakshmi Mittal si vzal 52 miliard dividend, ArcelorMittal, a teď je předseda největšího bytového družstva. No, to jsou ty byty ukradené Bakalou. To je to vydavatelství, které od rána do večera chválí pana premiéra, jak je úžasný v té Evropě. Akorát jsem se nedozvěděl, co tam vlastně pro nás udělal.

Takže situace je taková, že já vůbec nechápu, proč to projednáváme. Měli by si to vyříkat, když tedy tady pan premiér říká, že úspěšní můžeme být jedině tehdy, pokud dokážeme reagovat na změny ve světě hned a kvalitně. Tak nevím, jaká je jednotka "hned". Pro pana premiéra je 570 dní, to je asi jeho jednotka. Moje jednotka "hned" je sekunda, on má 571 dní asi. A potom říká: ozdravný balíček. Já myslím, že největší zdraví pro všechny, pro nás, pro občany České republiky, nejvíc ozdravné by bylo, kdyby tahle vláda okamžitě odešla. (Potlesk v levé části jednacího sálu.) To by bylo nejvíc ozdravné pro všechny a byl by svatý klid.

A potom pan premiér říká: "Ozdravný balíček potřebujeme, abychom Českou republiku dostali zpátky do formy." Jo, ale ona byla ve formě, když jsme vám předávali klíč. V prosinci 2021 byla ve skvělé formě, a to jsme zažili peklo s covidem. My jsme dva roky nemohli vlastně normálně fungovat. My jsme nemohli investovat, my jsme nemohli dělat pořádně nic, jenom jsme zachraňovali. A kdybychom to neudělali, tak tady máme 15% nezaměstnanost.

A tady pan premiér říká, že se bavili o podpoře exportu. Pamatujete ještě na Českou exportní banku, jak to vytunelovali za vlády ODS? Kolik tam těch miliard odešlo, nedobytných pohledávek? Devadesát? Sto? Já jsem vlastně slova Česká exportní banka ani EGAP od této vlády nikdy neslyšel.

A tady říká pan premiér, že se bavili o situaci na trhu práce. Tak by bylo fajn to vyřešit a ti, kteří, berou dávky a nechtějí pracovat, a je jich dost, by ty dávky neměli mít. Ti, kteří sem přicházejí z Polska na vízum a dělají tady načerno, protože v Polsku samozřejmě vízum dostanou bez problémů, tak by někdo je měl přinutit, aby zaměstnavatelé platili odvody.

Takže pan premiér říká, že "jednání bylo věcné a velmi rozumné a v mnoha věcech jsme nacházeli shodu". Chápete to? Pan premiér říká, že našel shodu s tripartitou. Tak já bych chtěl vidět ty zaměstnavatele a ty zaměstnance, kteří jsou happy s touhle vládou. Ale vypadá to, že tripartita, která samozřejmě, jak fungují ty svazy a odboráři, no, dostanou těch 40 milionů ročně, musí být hodní. Ale za nás to taky dostali, ale chovali se k nám v prospěch zaměstnanců, dneska se chovají v prospěch vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP