(14.40 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Kdybychom se opravdu jako dokázali bavit nad věcností argumentů a návrhů, které tady budou ze strany opozice, které budou říkat, my máme promyšlenou koncepci, máme argumenty, čísla, data, jak ten systém udělat lepší, jak udělat udržitelnější, ale nic takového neslyším. A když se podívám do těch výroků v minulosti, tak jenom pro zajímavost, Andrej Babiš, cituji - 25 let mluvíme o důchodové reformě, teď to chceme zkusit, i bez důvěry budeme vládnout naplno - 6. 12. 2017. Dále pokračuje pan předseda Babiš - pokud budeme vládnout čtyři roky, důchodovou reformu stihneme - výrok 5. 1. 2018. Babiš se ptal - co je důchodová reforma? Kdoví, kdo bude v roce 2030 u vlády - Andrej Babiš z loňského roku. Takže to je prostě potom smutná přehlídka toho, že buď to tedy myslí ta politická strana vážně a chová se konzistentně zodpovědně, ať je v koalici, nebo opozici, nebo nikoliv. Nebo to vážně nemyslí.

Tady cituji paní bývalou ministryni Alenu Schillerovou - To bych... kde to je? Tady, omlouvám se, tak - zpráva z Ministerstva práce o stavu důchodového systému mluví o zvýšení důchodového věku u čtyřicátníků a mladších - i toto jednoduché opatření by mělo zásadní pozitivní vliv na udržitelnost systému, prohlásila Alena Schillerová. Tak buď říkáte před třemi, čtyřmi roky něco a buď to (Čas.) v tu dobu mělo ratio, anebo to nemělo ratio, a buď to platí dnes, nebo to neplatí dnes.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan poslanec Jiří Horák, paní poslankyně Jana Hanzlíková, Patrik Nacher a další s faktickými poznámkami. Prosím.

 

Poslanec Jiří Horák: Krásné odpoledne, vážené dámy, vážení pánové, tady zaznívá opakovaně zejména od opozice, že se nejedná o důchodovou reformu, že je to, abych citoval některé ty - nedokončená věc, nedodělaná. Podle nás celý ten balík je důchodová reforma a reaguje na nějaký sociální vývoj. Reaguje na nějaký demografický vývoj v západní společnosti. Každý, kdo trošku se orientuje v demografii, tak ví, že samozřejmě s tím, jak se společnost modernizuje, tak se lidé dožívají stále vyššího věku. A to je dobré, to je dobrá zpráva. Je to díky lepšímu zdravotnictví a díky lepší péči. Takže od osmdesátého devátého se průměrný věk v České republice prodloužil asi o sedm, osm let. A to je dobře. Nicméně samozřejmě tím, jak ta společnost stárne v celé západní Evropě, tak se dostává do deficitu důchodový účet. Ten - já nejsem cifršpion, tady jsou samozřejmě lepší odborníci, ale myslím, že letos je to procento HDP 70 miliard. Je to tak asi.

A protože samozřejmě je to důležité téma, bude se to nejvíc dotýkat padesátníků, čtyřicátníků, třicátníků, tak nás by zajímalo, zdali opozice má svůj návrh té důchodové reformy, protože říká, že je to potřeba dodělat a toto je nedodělaná důchodová reforma, jestli ho můžeme vidět, jestli máte nějaký náčrt na A4, hlavní parametry s vypočítanými prognózami třeba do roku čtyřicet, padesát. Můžeme to vidět? Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další paní poslankyně Jana Hanzlíková, pan poslanec Patrik Nacher, Roman Kubíček a další. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, také hezké odpoledne. A já bych ráda reagovala na slova pana ministra, kdy říkal, že v době, kdy ANO bylo ve vládě, se pro seniory nic neudělalo, tak já bych jenom ráda připomněla, a ono to není tak dlouho, takže si na to určitě všichni vzpomeneme, že důchody rostly, protože v době, kdy ANO přišlo do vlády, tak důchody byly směšně nízké, především invalidní důchody. Ale zároveň se pracovalo, zkvalitňovaly se sociální služby, zdravotní služby a veškerá opatření, která byla na MPSV navrhována, byla navrhována s tím, že jsme se dívali na to, aby posílila kvalitu života seniorů. Ale bohužel parametrické změny, které dnes projednáváme, tak tam nenajdu ani jednu pozitivní věc. Všechny parametrické změny budou znamenat snížení důchodů, anebo téměř znemožnění odejít do předčasného důchodu pro velkou skupinu lidí, což je opravdu velmi nespravedlivé pro budoucí seniory. Takže bych ráda, abychom nezapomínali na to, jak to bylo, a opravdu se kriticky podívali na veškeré změny, které teď projednáváme. Jsou to prostě škrty, které dopadnou negativně na současné i budoucí seniory. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan poslanec Patrik Nacher. Připraví se pan poslanec Roman Kubíček, Alena Schillerová a další. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, já navážu na svoji kolegyni. Nejenom, že tam není pozitivního nic, ale není tam nic motivačního. To mi tam chybí. Ale rychlá reakce na pana ministra. On tady řekl: Pojďme se bavit o těch věcech, o těch parametrech, o těch detailech, aby potom hned větu následující zase začal citovat někoho z minulosti. Tak to já si tady vytáhnu citáty a výroky představitelů KDU-ČSL dvacet let zpátky, a to se opravdu nikam nehneme. Včetně tedy toho, že se říkalo, a že jste říkal, pane ministře, ještě v lednu, že mimořádná valorizace se nijak měnit nebude, aby se tak následující - za čtrnáct dní jste přišel s tím návrhem. To znamená, vy řeknete: S tímhle se nikam neposuneme - a potom začnete citovat politika opozice a ta věcnost z toho úplně vypadla.

A jedna poznámka na svého ctěného kolegu Horáka - tohleto opravdu není penzijní reforma, to byste se střelili do vlastní nohy. Protože vy - sama koalice říká, že to není penzijní reforma. Kdyby to byla penzijní reforma, tak by to nebyla jenom parametrická změna, týkalo by se to i třetího pilíře, případně dalších třeba finančních produktů. Koneckonců to tady máme jako tisk 474. Ale především kdyby šlo o penzijní reformu, tak čistě politicky, tedy myslím ekonomicky, tak by mělo dojít ke generální dohodě mezi koalicí a opozicí, kdy takhle se má dělat záležitost, která jde přes dvě, tři, pět volebních období. Sami jste tady říkali, že my se bavíme o tom, co bude za dvacet, třicet let. To prostě není možné to přijímat tak, jak jste to řekl, pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, že vy sem s něčím přijdete a my máme dát alternativu. Tohleto můžeme udělat třeba u daní. To bude ten následující bod. Ale určitě ne u penzijní reformy, pokud ji takhle popisujete. To musí být dohoda koalice s opozicí, jinak po příštích volbách se zase vrátíme zpátky. Už jsme to zažili u druhého pilíře.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další v pořadí faktických poznámek je Roman Kubíček, Alena Schillerová, Aleš Juchelka, Robert Králíček a další. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo. Já jsem se ve svém prvním období zúčastnil jednání té důchodové komise a byl to neskutečný turecký trh, protože každý z pohledů byl trošku jiný. Jedna strana říkala, že je potřeba zapojit osobní zodpovědnost, druhá strana říkala, že udržitelnost průběhového systému je v pořádku a hovořili jsme o nějakých parametrických změnách, které teď dáváte, které posouvají některé parametry a odchody věku do důchodu. Ale to jste jenom vystřelili. Řekněme si na rovinu, to jste zatáhli za záchrannou brzdu, protože jste se vyděsili schodku státního rozpočtu. To nemá žádný jiný důvod. Protože kdybyste to chtěli poctivě připravit, tak bychom si museli sednout, museli bychom si říct, jaké parametry tam nastavíme, jakou spoluúčast občanů a firem k tomu uděláme. A pozor na tu dobu dožití, pozor. Já se vždycky otočím tamhle na lékaře a oni říkají: No, ono se zdravotně nic moc nezměnilo u těch lidí. Pouze se změnila ta lékařská péče, která vám umožňuje tu delší dobu dožití, ale ne ten aktivní způsob života. Tak bych byl velmi opatrný a za mě - není to důchodová reforma.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další paní poslankyně Alena Schillerová, potom Aleš Juchelka a další. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Tak on už to řekl můj ctěný kolega Roman Kubíček, co jsem chtěla říct já. Tak možná trochu jinými slovy, já si stojím, pane ministře, za každým výrokem. Ano, naše vláda o tom jednala. Ano, ekonomicky to má - samozřejmě prodloužení odchodu věku do důchodu tak, jak vám to dneska předkládají úředníci, tak to má určité ekonomické pozitivní dopady. Ale přesně to, proč naše vláda nakonec na jednání nepřistoupila a zachovala ten věk odchodu do důchodu k tomu prodloužení, byla právě ta doba dožití. Že neexistují, nebyla relevantní data. A já jsem se vás na našem jednání také ptala: máte data? Tady odpovídám panu poslanci, omlouvám se, vypadlo mi jeho jméno, prostřednictvím - Horák, panu poslanci Horákovi, omlouvám se, prostřednictvím pana místopředsedy, odpovídám, ale ta relevantní data musí dát rezorty. Nebo vy jste v opozici byli schopni, pane poslanče, prostřednictvím pana místopředsedy, s pár analytiky udělat taková ta objemná data? To ale ta armáda úředníků umí, ty rezorty to umí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP