(19.30 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Ale já jsem se vás chtěla zeptat, když jste byl tedy v minulé Poslanecké sněmovně nebo předminulé Sněmovně, jestli jste tam dal taky takový návrh, že byste si mezi sebou posílali ty příspěvky, abyste urychlili chod Poslanecké sněmovny. Já jsem nic takového nezaznamenala. Jediné, co jsem zaznamenala, jak řekl můj kolega Patrik Nacher, prostřednictvím paní předsedající, že tady byly tady čteny - já nevím - směrnice a daňové směrnice a potom stenozáznamy. To je ta úroveň, to je úroveň těch proslovů, které si připravujete vy. Naši kolegové si připravují proslovy, které mají hlavu a patu, kdežto vy nám tady oprašujete nebo očucháváte mrtvou pokojskou. (Smích a potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě mají poslankyně Adámková a připraví se pan poslanec Nacher - faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane poslanče Kučero, prostřednictvím paní předsedající, bohužel mě velmi mrzí váš příspěvek, protože to není ani kultivované, ani chytré, ani odvážné. Nicméně pochopila jsem, že jste dostal za úkol obstruovat a že jste se toho ujal s úctou sobě vlastní. Netušila jsem, že koalice chce obstruovat vlastní návrh, ale nicméně podařilo se vám minimálně na 18 minut toto učinit. Bylo to poněkud zvláštním způsobem, podle mě se dá toto udělat kultivovanějším způsobem, ale dobře, každý dělá, jak umí.

Jinak chci připomenout to, co řekl můj vážený předřečník, pan poslanec Vondráček. Parlament je skutečně od toho, mluviti. Parlo, parlare je známé sloveso z latiny, nemusím tady kolegům s klasickým vzděláním připomínat, a od toho se také všechno odvíjí. Kdybychom tady nemluvili, tak tu nemusíme být. Nevím, jak tedy to cítíte vy, prostřednictvím paní předsedající, ale my určitě máme velkou zodpovědnost ke svým voličům, a já tedy se omlouvám všem, kteří toto sledují, že musí tímto obstrukčním minutovým kolečkem projít. Ale prosím, pan poslanec Kučera dostal úkol, pravděpodobně jej tedy splnil dobře.

Abychom si ještě uvědomili, kdo hovoří spatra a kdo čte - ani jedno, ani druhé není ani lepší, ani horší, to za prvé. Za druhé, když jste si všimli, my většinou hovoříme spatra. Bude to nejspíše proto, že hovoříme pouze k věcem, kterým rozumíme, a opravdu nám naši asistenti nemusí nic psát. Jestli to tak je u vás, je mi to líto. Děkuji. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Beitl. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Chtěl jsem všem příchozím koaličním poslancům, kteří se rozčilují, že v tom vedru sem běželi, říct, že to zavinil váš kolega Kučera, protože kdyby on tady nevystoupil, tak by ten procedurální návrh můj kolega Králíček vůbec nevznesl. Takže pro všechny, kteří jste tady zpocení, jste tady, sedíte a rozčilujete se, že sem musíte běhat, poděkujte svému kolegovi.

A druhá poznámka. Poslední týden, co chodím do médií, dostávám dotazy kolem obstrukcí a podobně. Zatím všechna vystoupení, která zazněla z našich řad, obstrukční nebyla, týkala se obsahu. Doufám, že paní zpravodajka, která teď na mě kouká, mi dá za pravdu. Jediný obstrukční příspěvek tady měl koaliční poslanec Kučera (Smích v levé části jednacího sálu, protože on vystoupil s něčím, co nesouvisí s tématem. Obstrukce je, když to nesouvisí s tématem. Jeho příspěvek nesouvisel vůbec s tématem novely zákona o důchodovém pojištění. Divím se, že pana ministra to nenadzvedlo, že takhle zdržuje. Musel při svých zkušenostech vědět, že my na to budeme reagovat. Takže teď tady půl hodiny už debatujeme o tom, jestli to máme číst, nebo mluvit spatra, nebo stačí, když budeme mít poznámky, a tak dále. Takže pro novináře, kteří to sledují, tak je odpověď za mě v této chvíli: od začátku doposud jediný, kdo tady obstruoval, byl koaliční poslanec Kučera. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a zatím poslední faktická poznámka, pan poslanec Beitl. (Poslanec Beitl není přítomen v jednacím sále.) Není, takže se vracíme do rozpravy. Nyní je připravena paní poslankyně Oulehlová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní předsedající, nesouhlasím s předloženým návrhem novely zákona o důchodovém pojištění, který připraví o peníze občany, kteří celý život pracovali a věřili, že si tím zajistí přiměřené důchody, zabezpečující je ve stáří, při invaliditě či jiných sociálních událostech. Navržená opatření směřují možná ke stabilizaci veřejných financí, i když i o tom silně pochybuji, jdou však na úkor jedné z nejvíce ekonomicky ohrožené skupiny osob, která již déle čelí kvůli inflaci, růstu cen za energie, bydlení, potraviny, léky a zdravotní pomůcky značným finančním problémům. Jen pro oživení: v prosinci roku 2021 byla cena za megawatthodinu elektrické energie v částce 1 218 korun. Dnes je cena po vládním zastropování 6 050. Pravdou je, že poskytovatelé, kteří prodávají elektrickou energii, mají naštěstí ty ceny o něco nižší, ale i tak je ten nárůst veliký.

Po změně podmínek valorizace důchodů od června 2023 jde v krátké době o další opatření, které hledá úspory k nápravě neutěšeného stavu veřejných financí v oblasti důchodů snížením důchodových nároků současných důchodců, i když je zřejmé, že důchodci sami vysokou inflaci a extrémní růst cen nezpůsobili. A naopak, zejména ti z nich, kteří žijí osaměle a nemají možnost si zvýšit své důchodové příjmy prací, jsou její nejčastější obětí. Navrhované řešení je navíc nesystémové a dále znepřehlední již tak složitý důchodový systém. Vyžádá si rovněž nezanedbatelné administrativní i finanční náklady související s touto změnou.

Podle návrhu na úpravu předčasných důchodů se změnami (změny?) řady pojištěnců, konkrétně žen, které vychovaly dvě a více dětí, tak se jich změna nijak nedotkne. U ostatních má dojít k mírnému posunu v okamžiku, kdy mohou odejít do předčasného starobního důchodu. S tímto tvrzením také nemohu souhlasit. Uvedu příklad ženy narozené v roce 1964, která vychovala dvě děti. Tato žena odchází - nebo může odejít - do řádného důchodu v 64 letech a 2 měsících. Podle stávající právní úpravy by mohla odejít do předčasného starobního důchodu v roce 2024, tedy v 60 letech, podle návrhu však bude moci odejít o rok a 2 měsíce později. Ještě hůře na tom bude žena narozená v roce 1965, která vychovala dvě děti. Ta může odejít do důchodu v 64 letech a 8 měsících. Podle stávající právní úpravy by mohla odejít do předčasného důchodu v 60 letech, podle návrhu však bude moci odejít až v 61 letech a 8 měsících, tedy o rok a 8 měsíců později. Není tedy pravdou, že se změna žen, které vychovaly dvě a více děti, nijak nedotkne. V mnoha případech jde o náhlý skokový posun možnosti vzniku nároku. Posun téměř o dva roky není posun mírný.

Zákon o důchodovém pojištění stanoví v § 67 odst. 1, že se v závislosti na růstu indexu spotřebitelských cen a na růstu mezd zvyšují vyplacené důchody. Návrh na vynětí procentní výměry důchodu u předčasných důchodů z valorizace vytváří nerovnost mezi příjemci důchodů, kteří splnili podmínky zákona pro přiznání některého z důchodů. V případě příjemců předčasných starobních důchodů by se podle návrhu zvyšovala pouze jeho základní výměra důchodů, nezvyšoval by se tedy u nich vyplácený důchod, jak stanoví zákon, nýbrž pouze vyplácená část důchodů. Dle propočtu to může být i více než 2 500 korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP