(21.40 hodin)
(pokračuje Marie Pošarová)

Řešme i velmi nízkou zaměstnanost žen, která je dána nedostupností předškolních služeb a částečných pracovních úvazků. Pracovat do více než 65 let u nás ani reálně není možné. Mimo jiné i proto, že máme velké zastoupení náročné práce v průmyslu a i zdravotní stav lidí v předdůchodovém věku je horší než v západní Evropě. Důchodová reforma tudíž musí být i reformou zdravotní. Nutná je například vyšší motivace k zdravotní prevenci, které se může účastnit stát i zaměstnavatelé.

Opravme náš průběžný systém, odstraňme jeho popsané defekty a nesahejme lidem na zasloužené důchody. To je zcela nelegitimní. Valorizace důchodů má krýt růst životních nákladů, musí být přiměřeně vysoká a také musí v době vysoké inflace více pomáhat chudším důchodcům. A zase - vláda jde proti těmto rozumným zásadám.

Dámy a pánové, pojďme připravit skutečnou důchodovou reformu, která vydrží desetiletí, například po vzoru Německa, tam máme největší míru založení na účasti zaměstnavatelských pojišťoven, sociálních i zdravotních odvodů. A tento vládní návrh, který bezdůvodně posílá generace současných i budoucích důchodců do chudoby, hoďme pod stůl! Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí jako poslední v obecné rozpravě pan poslanec Zlínský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, nebudu dlouhý, nebudu zdržovat, mám to cirka asi na pět minut. Navážu ve svém vystoupení na vystoupení kolegy z SPD, pana poslance Síly, který tady hovořil o demografických problémech, s kterými se potýká nejenom Česká republika, ale všechny západní nebo většina západních společností. Dle mého názoru se západní společnosti, včetně naší, nacházejí ve víru jakési populační spirály smrti. Tato populační spirála smrti je teorie, kterou popsal americký demograf Frank Notestein už v roce 1945. Teorie popisuje situaci, ve které se populace nachází v početním úpadku a vede ke změně věkové struktury obyvatelstva. Spirála začíná poklesem porodnosti. To může být způsobeno mnoha faktory. Uvedu tady aspoň některé z nich, jako je zvýšení sociálního statusu a úrovně vzdělávání žen, větší zaměření na kariéru a osobní rozvoj, odkládání termínu rodičovství - to z toho vyplývá, rozšíření antikoncepčních metod. Neříkám, že to špatně nebo dobře, já to jenom pouze konstatuji, a je to spolu s poklesem úmrtnosti součástí takzvaného demografického přechodu. Demografický přechod odděluje méně rozvinuté společnosti od těch rozvinutých. Pokud porodnost klesne pod úroveň, která je potřebná k udržení stabilního počtu obyvatelstva, dochází k poklesu množství populace. Pokles porodnosti vede k postupnému stárnutí populace a k dalšímu pokračování nastoupeného trendu s jeho prohlubováním a zrychlováním. Starší populace pochopitelně vyžaduje více sociální a zdravotní péče. Opět je to jenom konstatování. Zároveň se snižuje počet mladých lidí, kteří jsou ochotni a schopni pracovat a podporovat ekonomiku. To vede k tlaku na udržitelnost důchodového systému a tím i na stabilitu státního rozpočtu.

Spirála smrtí je problematická, protože pokud se jednou roztočí ten její vír, tak se velmi obtížně dá zvrátit. To je asi důvodem, proč se západní společnosti rozhodly řešit tuto problematiku uvolněním stavidel migrace z Asie a Afriky, včetně nelegální. Není zdůrazňována nutnost udržení stability počtu původního obyvatelstva pro zachování rozvoje západních populací. Je upřednostňováno postupné nahrazování původní populace migranty se všemi v současné době viditelnými následky v některých evropských zemích, viz Francie, které jsou ovšem bagatelizovány. Důsledkem jejího dalšího průběhu mohou být velké společenské otřesy a rozpad západních společností v důsledku chudnutí společností a v důsledku etnických změn evropských populací. Toto může vyústit v sociální bouře, občanské nepokoje - to jsme viděli nedávno opět ve Francii - či v nejhorším případě, čímž to nechci přivolávat, občanskou válku. (Zvyšuje se hluk v sále.)

A teď bych zmínil několik čísel, a nebude jich moc. Plodnost v zemích Evropské unie na úrovni 1,54. Nejhůře jsou na tom kupodivu jihoevropské státy. Člověk by si myslel, že ohniví Španělé, Italové, Řekové a Malťané budou nejlepší z nejlepších, ale opak je pravdou, protože plodnost je tam kolem 1,2. Kupodivu nejlepší v Evropě se jeví Irové. My jsme na tom byli celkem dobře v roce 2021, kdy jsme měli plodnost 1,83, ale z nějakých důvodů, já už jsem o tom tady jednou hovořil, nám to kleslo na 1,62, takže v rámci Evropy na tom vůbec nejsme špatně, ale na druhou stranu není to dostatečné k tomu, aby se ta spirála zastavila.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já bych vás na moment přerušila a poprosila bych kolegyně a kolegy, kteří přicházejí do sálu, aby ale udržovali stále klid.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji vám. Já už mám jenom poslední odstavec, tak vás prosím o trpělivost.

Je nejvyšší čas se nad současnými nepříznivými populačními trendy zamyslet a začít konat co nejvíce racionálně, tedy aktivně podpořit porodnost původní pracující populace jak ekonomickými stimuly, tak informační kampaní masmédií hlavního proudu o nutnosti těchto opatření k zajištění stability důchodového systému a také další ekonomické prosperity a případně i přežití našich společností. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. To byl poslední přihlášený v obecné rozpravě, končím tedy obecnou rozpravu.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan předkladatel, pane ministře, máte zájem? Nemáte. Paní zpravodajka také nemá zájem.

Zazněl zde návrh na vrácení návrhu zákona garančnímu výboru k novému projednání od paní poslankyně Šafránkové, který bychom měli nyní hlasovat, proto přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

Ano, eviduji zájem o odhlášení, proto vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili znovu svými identifikačními kartami.

S přednostním právem se hlásí pan předseda Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Z důvodu důstojnosti dobíhání bych poprosil o přestávku na poradu klubu 4 minuty. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, vyhlašuji tedy přestávku na žádost předsedy klubu ODS v délce 4 minut a budeme pokračovat ve 21.51.

 

(Jednání přerušeno ve 21.47 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP