(Jednání pokračovalo v 21.51 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Čas na přestávku vypršel. Budeme tedy hlasovat.

 

Připomenu pro všechny, kteří se vrátili do sálu, že hlasujeme o návrhu na vrácení návrhu zákona garančnímu výboru k novému projednání, jak zazněl od paní poslankyně Šafránkové. Už jsem vás předtím odhlašovala, nevím, jestli je stále zájem, ale proto připomínám, abyste se přihlásili opětovně.

A nyní tedy zahajuji hlasování o předneseném návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 14, přihlášeno 167 přítomných, pro 75, proti 90. Návrh byl zamítnut.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musejí být vždy odůvodněny. O slovo se přihlásili poslanci a poslankyně: Šafránková, Rais, Juchelka, Hanzlíková, Hendrych a Mašek a z místa se hlásila ještě paní poslankyně Golasowská. Nyní tedy paní poslankyně Šafránková a následuje pan poslanec Rais.

Prosím, kolegyně a kolegové, o ztišení.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se tedy hlásím ke svým pozměňovacím návrhům, které jsem podrobně odůvodnila v obecné rozpravě. Znovu tedy podávám návrh na zamítnutí, v případě, že by tento návrh neprošel, podávám návrh na vrácení garančnímu výboru, a dále se hlásím k pozměňovacím návrhům, které mají čísla sněmovních dokumentů 2780, 2782, 2783, 2784, 2786, 2787, 2788, 2789, 2790 a 2848 a prosím vás o jejich podporu. Děkuju. (Hluk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jenom, paní poslankyně, řeknu, že vy jste sice podmínila to hlasování o vrácení garančnímu výboru hlasováním návrhu na zamítnutí, ale návrh na zamítnutí, i když je přednesen v druhém čtení, se hlasuje až ve třetím čtení, tudíž budeme hlasovat skutečně o vašem opětovném návrhu na vrácení zákona garančnímu výboru k novému projednání.

Nyní vystoupí v podrobné rozpravě pan poslanec Rais, připraví se pan poslanec Juchelka. Ještě jednou vás, kolegyně a kolegové, prosím o ztišení.

 

Poslanec Karel Rais: Dobrý den. Tímto se přihlašuji k pozměňovacím návrhům 2805 a 2806, o kterých jsem hovořil v předcházející diskusi. Tyhlety návrhy jsem věnoval v podstatě reakci problematice zvýšení důchodů v případě inflace, v případě zvyšování cen. Nelíbí se mi to, že vláda v podstatě teď už zákonným způsobem bude ožebračovat podle mě tu nejpotřebnější skupinu obyvatel, to znamená důchodce, že pokračuje, to jsme už zažili nebo viděli v prvním pololetí, kdy prvně byla avizovaná nějaká velikost důchodů, a pak samozřejmě nebyla splněna, takže o to v těch dvou pozměňovacích návrzích jde. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další je přihlášen pan poslanec Juchelka, připraví se paní poslankyně Hanzlíková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Já bych se v podrobné rozpravě velmi rád přihlásil ke sněmovnímu dokumentu 2857, 2856 a 2855. To jsou sněmovní tisky, které jsem dopodrobna odůvodnil v obecné rozpravě. Děkuji moc.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Následuje paní poslankyně Hanzlíková, připraví se pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Tímto se hlásím k pozměňovacímu návrhu číslo 2854, který jsem podrobně zdůvodnila v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Pan poslanec Hendrych, následuje pan poslanec Mašek.

Ještě jednou vás, kolegyně a kolegové, prosím o ztišení.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Hlásím se k pozměňovacímu návrhu, který je evidován pod číslem 2851 a který jsem odůvodnil podrobně v obecné rozpravě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Dále vystoupí pan poslanec Mašek a připraví se paní poslankyně Golasowská.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedkyně, chtěl bych se přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, který se týká snížení starobních důchodů některým představitelům komunistického režimu. Tento návrh jsem načetl v obecné rozpravě a taktéž jsem ho zdůvodnil. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Golasowská, zatím poslední přihlášená.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Jak jsem již avizovala v obecné rozpravě, podávám návrh na zkrácení lhůty na 7 dnů mezi druhým a třetím čtením. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní již nevidím, že by se někdo hlásil v podrobné rozpravě. Není-li tomu tak, podrobnou rozpravu končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není zájem, proto budeme hlasovat o přednesených návrzích.

 

Nejdříve hlasujeme návrh na vrácení návrhu zákona garančnímu výboru k novému projednání, jak jej přednesla paní poslankyně Šafránková. Nevidím zájem o odhlášení.

Rovnou zahajuji hlasování o tomto návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 15, přihlášeno 169 přítomných, pro 74, proti 93. Návrh byl zamítnut.

 

Dále zazněl od paní zpravodajky návrh na zkrácení lhůty pro třetí čtení, a to na 7 dní.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty? Kdo je proti?

Hlasování číslo 16, přihlášeno 169 přítomných, pro 93, proti 73. Návrh byl přijat, my jsme tedy zkrátili lhůty.

 

Další návrh, který je hlasovatelný, v tuto chvíli nepadl. Padl ještě návrh na zamítnutí, který však bude hlasován v třetím čtení, proto končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dle dohody všech předsedů klubů, jak zazněla i z grémia, nyní přerušuji 71. schůzi Poslanecké sněmovny, ve které budeme pokračovat zítra ve 14 hodin, tedy ve středu 12. července ve 14 hodin po ukončení nebo přerušení 70. schůze Poslanecké sněmovny, která bude zahájena v 9 hodin. Proto se s vámi všemi loučím a přeji hezký večer.

 

(Schůze přerušena ve 21.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP