(Jednání pokračovalo v 17.10 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, čas určený na přestávku vypršel, respektive přerušení schůze, a my budeme dál pokračovat v obecné rozpravě. Projednáváme sněmovní tisk 488 Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů. Jsou zde tři přednostní práva, respektive přihlášky. Jako první pan předseda Andrej Babiš, paní poslankyně Klára Dostálová, pan poslanec Radim Fiala. Nyní tedy vystoupí s přednostním právem pan předseda Andrej Babiš. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové, vážení spoluobčané. Včera jsem tady mluvil hodinu a šest minut, neměl jsem projev, dnes taky nemám projev. Včera jsem mluvil čísla, data, jména a všechno, co jsem zažil a co si dobře pamatuju. Jak víte, nemám ty strukturované projevy.

Chtěl jsem poděkovat panu ministru financí za ten výklad, protože dneska zkrátka budu komentovat ten jeho projev. Bod po bodu. Dělal jsem si poznámky, konečně jsem se něco dozvěděl, neměl jsem moc často číst všechny ty věci, protože si myslím, že nic z toho, co vy předkládáte, nepotřebujeme. My to zkrátka nepotřebujeme. A paní Schillerová o tom mluvila, že vlastně ten výsledek - nula nula nic. V tom projevu hlavně, co chybělo - vy jste nepoužil tato slova: příjmy, příjmy z Evropské unie, investice vůbec, protože investice je růst HDP a investice jsou samozřejmě příjmy do rozpočtu. Já jsem byl ministr financí. V květnu 2017 mě vyhodil Sobotka. A mě strašně pobavily ty dluhopisy, o čem mluvil pan ministr, to byly ty Kalouskovy dluhopisy, nezdaněné. Nezdaněné, pro které všichni tady hlasovali. A potom jsem dostal padáka. Ale to je jedno. Takže vraťme se k tomu vystoupení.

Za prvé pan ministr říká: Potřebujeme konsolidovat veřejné finance. - Ano, souhlasím, pane ministře. Jestli naše finance jsou v dobré kondici? No, toť otázka a debata. My, když jsme končili v prosinci 2021, tak byly ve velmi dobré kondici. A měli jsme šesté nejnižší zadlužení v Evropské unii. Vy jste za těch 572 dní stihli už klesnout o dvě místa. No, a to je otázka samozřejmě. Já tady nechci rozvíjet, kdy státy zaplatí své dluhy a jak to vlastně je, ale když se bavíme o těch financích, já se k tomu dostanu, protože vy jste začal a vlastně šikovně jste se snažil tady přesvědčit, jak vám to funguje ohledně toho dluhu veřejného sektoru, ale vy jste se spletl, pane ministře. Já tady mám přepis vašeho vystoupení a vy jste řekl, že dluh veřejného sektoru byl 5,1 % HDP. Ne. Saldo hospodaření veřejného sektoru jste chtěl říct asi... (Ministr Stanjura mimo mikrofon.) Ano, tak jasně, já tomu rozumím, já se taky občas spletu, chápu to.

Takže jaké máme finance? Já myslím, že máme v dobré kondici. A vám se taky daří držet to procento vůči HDP. A samozřejmě to je vždycky ta hra. Vy jste ministr financí, já jsem byl ministr financí, paní Schillerová byla ministr financí a podle toho, jak interpretujete ten dluh, jestli mluvíte v procentech vůči HDP, jak to má Eurostat a všichni, nebo mluvíte o absolutním dluhu... A určitě víte, o čem mluvím. Takže já si myslím, že naše finance jsou v dobré kondici, znovu opakuji, končili jsme jako šestá nejméně zadlužená země. A paní Schillerová jako bývalá ministryně financí měla konsolidaci našich financí až do roku 2025. My jsme to předložili, i teď to předkládáme jako opozice - bez navyšování daní. Bez navyšování daní. Bez toho, abyste brali lidem peníze. Ale vy jste nastoupili vlastně s tou vaší představou a hned - pokud tedy se traduje v médiích, že hnutí ANO volí hlavně důchodci, já si to úplně nemyslím, ale asi ano - hned jste zaútočili na důchodce, hned pryč sleva na dani a hned proti důchodcům. To jste ještě ani nevěděli, co bude.

Takže já si myslím, že naše finance jsou v dobré kondici, že není potřeba nic dělat, že skutečně ten návrh je úplně zbytečný, že byste to zvládli, kdybyste se věnovali příjmům, investicím, evropským penězům. Nevím, jestli vy jako ministr financí... Jestli pan premiér vás zkouší z toho, kolik jste dali dopředu na dotace firmám a kolik jste zinkasovali z Evropy? Kolik je ten rozdíl? Já jsem se vždycky na to ptal a ministři měli vždycky za úkol tohle sledovat. Protože jasně že to není normální, že my platíme dopředu, až potom kasírujeme Evropu, že by to mělo být, že kasírujeme nejdřív, až potom dáváme. Ale tak je to zavedeno. Takže ta vaše manipulace je v tom, že vy jste tady uvedl to číslo... (Hledá v materiálech. Ministr napovídá mimo mikrofon.) Ano, hledám tu tabulku teď. A samozřejmě máte pravdu, ale vy neříkáte to B. Vy dobře víte, kde je to B.

Vy vlastně ani nic nemusíte dělat. Vám stoupá HDP. A proto vám to číslo vlastně kleslo. A proč vám stoupá HDP? No, protože zkrátka vy nic neděláte s inflací, vám to vyhovuje. A díky tomu, že je inflace, tak zkrátka vy se tváříte, že máte dobrý výsledek. Ale vy ho nemáte dobrý. Protože vy vlastně říkáte - ano, dluh, to jste se spletl, takže saldo hospodaření veřejného sektoru 5,1 %, a to jste říkal 2021, správně, ano. A v roce 2022 to kleslo na 3,6. Ale vy dobře víte, že to kleslo proto, protože nárůst HDP meziročně mezi 2021 a 2022 byl 686 miliard. Takže vy vlastně nic nemusíte dělat. Vám vyhovuje, že vy kasírujete lidi kvůli inflaci, stoupá vám HDP díky inflaci, no a vlastně vykazujete tady tenhle výsledek, který opticky říkáte, že je to super. No, já říkám, že samozřejmě vy to šikovně interpretujete, ale to není vaše zásluha. To vůbec není vaše zásluha. To je zásluha toho, že zkrátka HDP stoupá, protože vy nechcete nic dělat s tou inflací. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP