(17.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A samozřejmě i to zadlužování... a my jsme skončili v roce 2021, dluh sektoru vládních institucí byl jenom 42 %, totiž méně než v roce 2013, když vy jste končili, a ten parametr, o kterém vy mluvíte, že byl 5,1 a že jste to snížili na -3,6, tak já vám jen zopakuji, za naší vlády, 2017, to bylo +1,5; 2018 to bylo +0,9; 2019 to bylo +0,3. Takže vždycky jsme byli v plusu, 2021, budete říkat, že jste to zdědil po nás, tomu rozumím. A já jsem rád, že konečně jste to tady řekl, že jsme dali ty obrovské peníze na covid. To je krása, že jste to takhle odprezentoval, ale samozřejmě to není žádný pozitivní parametr a není to vaše zásluha.

A potom jste řekl, uprchlíci a válka. Já jsem opakovaně už žádal pana premiéra i - tedy nevím, vás jsem nežádal, ale mluvil jsem o tom, abyste už konečně řekli, kolik stála ta válka nebo kolik stojí. A to není nic proti Ukrajincům, já jenom opakuji, že hnutí ANO bylo jediné, které dalo 10 milionů na uprchlíky z Ukrajiny a humanitární pomoc a já jsem sám osobně přispěl, takže to je jenom proto, abychom to mohli porovnat, mít tedy ekonom... respektive lidi, kteří těm financím rozumí, protože v tom pracují, kolik vás to stálo.

A pokud vím, tak uprchlíci stáli asi 40 miliard, no, 45 miliard, teď je nové číslo, že zbraně byly... nevím kolik, takže tam šlo jenom o porovnání těch čísel. Vy jste vždycky argumentovali, že to má obrovský dopad. No, nemá to obrovský dopad. My jsme měli propad HDP v roce 2020 82 miliard. Když porovnám 2019 a 2020, tak byl -82 miliard, ano? A to byl -5,5 % HDP, to je reálný propad, ano?

Vy jste nikdy neměli propad HDP, vždy máte růst. Vždy máte růst a my jsme ještě k tomu dali 370 miliard firmám, zaměstnancům, všem, abychom udrželi zaměstnanost. Takže my jsme vydali za covidu 450 a vy za Ukrajinu podle mého názoru... já, když jsem mluvil s paní Černochovou, tak říkala 10 miliard zbraně, teď jsou tam další zbraně, uprchl... nevím, jestli je to šedesát, sedmdesát, no, v každém případě to není důvod, abyste se na to vymlouvali.

Scénář Řecka? Ano, to jsem rád, že jste to řekl. Ale proč nás pan premiér stále tady strašil bankrotem, kdy stále mluvil o bankrotu, což je samozřejmě úplný nesmysl, ale vy jste to dneska řekl, že scénář Řecka nám nehrozí, a já s tím souhlasím a jsem úplně v pohodě. A samozřejmě teď jde o to... a potom jste začal mluvit o obsluze státního dluhu. To je skvělé téma a to já mám strašně rád, protože když jsem byl já ministr financí - ano a můžete říct, že to nebyla naše zásluha, ale já myslím, že to byla naše zásluha, protože i to, že jsme měli jasný program, že jsme ho plnili, že jsme dělali všechno pro lidi a že jsme byli v dobré kondici, rezultovalo do toho, že když já jsem byl ministr financí, tak jsme měli půjčené peníze za negativní úrok. 15 % státního dluhu jsme si půjčili a ještě jsme dostávali peníze za to, že nám někdo půjčil, což je neuvěřitelné, ale zkrátka finanční trhy tak fungují.

A ta obsluha státního dluhu, vy s tím zase strašíte. Prosím vás, ten šéf té... jaká to je ta... rozpočtová rada, ten pan Hampl, který se třese na vaše místo - ještě před volbami nám říkal, že bude 100... 100 miliard že bude, 100 miliard. A já vám teď připomenu, pane ministře - víte, kolik byla obsluha státního dluhu v roce 2013, když jste končili? Asi 50,56 - správně, vidíte. A já jsem to stlačil na 39,43, 2017, my jsme končili na 42 miliardách, minulý rok jste správně řekl 50, tady je 49,46... no, ale proč to tak je? Vždyť jste říkali, že ozdravíte finance a všechno bude skvělé, takže já nechápu ty predikce - já to nezpochybňuji, možná to spočetli ti vaši dobře - ale já jen říkám, že i za covidu, i za covidu 2020, 2021 jsme to udrželi. Takže to není argument, že tím teď strašíte.

Potom jste kritizoval paní bývalou ministryni Schillerovou za ty protiinflační dluhopisy. No, pánbůh zaplať za to. Zdravím důchodce do Ostravy, který... na moje doporučení si to koupil jeden, 100 tisíc korun, a těch 12 miliard úroků dostali lidi, pane ministře, lidi! (Důrazně.)

A co ty církevní restituce, pane ministře? Osm miliard inflační doložka? Tady to Němcová schvalovala o půlnoci podvodně. 165 miliard jste dali církvím. Bylo to zmanipulované, bylo to předražené a ještě ta inflační doložka, to vám nevadí, těch osm miliard, že dáte zase církvím? A proč? Proč? Proč mluvíte tady o lidech, kde Schillerová jim dala - ano, koupili si to, udělali dobře - a to nikdo nevěděl, že bude taková inflace, tak proč to kritizujete? 12 miliard jste dostali, lidi, dobře slyšíte - díky hnutí ANO a díky tomu, že paní ministryně myslela na lidi.

A jinak by to bylo nejlepší, kdyby samozřejmě dluhopisy státu vlastnili občané České republiky a měli by pocit, že vlastní Českou republiku.. a potom by možná... nevím, mohli volit ve volbách podle dluhopisů - ale to je pokus o vtip - hlavně, aby to novináři zase nenapsali, že jsem se nechal unést včera. Ale já jsem se nenechal unést. Vy dobře víte, že kdybych se nechal unést, tak by to vypadalo jinak. (Smích v sále.) Pane ministře, 12 miliard Schillerová dala lidem a je to správně. Nevím, jakou mají splatnost ty dluhopisy, ale všichni, kteří si to koupili, to mají a to je fajn.

Každá strana jinak - no, tomu rozumím, to je jako - já tedy musím říct, že je to náročné asi pro pana premiéra. Nechápu, proč se vy Piráti vy stále mluvíte o nás, jak my jsme vládli. Vy jste zapomněli, jak jsme vládli? My jsme byli menšinová vláda. Nás stále někdo vydíral. Vy jste nám stále tady nedovolili ani zachraňovat lidi od covidu. Komunisti stále něco chtěli, tam chtěli, ano, takže my jsme neměli. Kdybychom my měli většinu, tak samozřejmě bychom byli toho dokázali podstatně víc. A já chápu, že když vy říkáte, kdybyste... vy vlastně říkáte: Kdybych nebyl v koalici s Piráty, tak bych možná nenavyšoval daně. Nebo - jste ještě pravice? Já nevím, jak to tam máte teď.

Takže mluvíte každá strana jinak. Já tomu rozumím. I ten balíček, TOP 09 vylobbovala ty knihy. Knihy - nula. Tak nevím, kdo si ještě ty knihy kupuje, asi starší generace jako já, ale většinou lidi poslouchají audio. A každý něco. Já vím, že Piráti jako extrémní levice - tak nevím, jak to tam máte všechno, a vy to stále nazýváte ozdravný balíček. Takže já tomu rozumím, ta vaše... Já nevím tedy, kdyby jenom ODS zvládla, samozřejmě, co by se dělo a jaké by to bylo, jestli by tedy - ale vy jste vždycky navyšovali daně, když jste byli i ve vládě, takže nevím, co by se tedy změnilo.

A vy mluvíte o tom, že snížíte provozní výdaje a úspory na straně státu. Úspory. Zakladatel vašeho béčka - a to si pamatujete, jak Topol s Kaldou zakládali TOP 09 a povedlo se? Tady je jeho člověk na špinavou práci, tak dneska vás už kritizuje. (Směrem vpravo.) Ne, ten za vámi. Tam, co sedí. Ten, co rozumí zemědělství. (Smích v sále.) Ale...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím vás, abyste se oslovovali pouze přes mikrofon. (Poslanec Babiš: Ale já neznám pana...) Rozumím tomu, ale... (Poslanec Babiš: Ale já neznám jeho jméno. Já nevím, jak se jmenuje.) Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ale já jsem nikoho neoslovoval. Takže zakladatel TOP 09 vlastně říká, že máte zrušit ty tři ministry, (nesrozumitelné) to zbytečné, ne? Tak to by byla úspora, ne? No, určitě by to byla úspora. Já jsem doporučoval panu premiérovi, aby okamžitě propustil sto lidí na Úřadu vlády, aby přestal investovat do IT... zakažte investice do IT, neinvestujte do IT. Propustit všechny poradce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP