(17.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže to nejdůležitější, co jste měli udělat, jste neudělali.

Nemocenské pojištění - úplně zbytečné, to je úplně trapné, to nechápu, já nevím, já nejsem profesionální politik, ale politicky vlastně říct všem zaměstnancům, že si doplati za pojištění a zároveň říct, že EET rušíme - a někteří - tam, kde je napsáno "vážení spoluobčané, cash only", jenom hotovost, tak samozřejmě tam nevykazují ty tržby, takže ti nemusí platit poctivě daně, a všichni zaměstnanci platí daně a ještě k tomu jim dáte 0,3 procenta, aby platili. To je samozřejmě nesmysl.

Sleva na studenty, tak já nevím, já myslím, že principiálně je to špatně. Já nevím, vy vlastně zpochybňujete, že někdo z těch studentů může tolik vydělávat a vlastně bychom měli podporovat tu mladou generaci, když nemáme pro ně bydlení, mají problém, tak si myslím, že je to zbytečné. I tohle politicky - já tomu nerozumím, vy jste politici, vy se živíte politikou dlouho, tak já nevím. Já bych to tedy určitě - vzali jste jim slevu na jízdné, všechno jde nahoru, platí drahý internát a teď jim vlastně říkáte ano, že když někdo by něco vydělal, tak principiálně ho chcete zdanit. Já si myslím, že bychom měli dělat rozdíl - že bychom měli podporovat mladou generaci a že byste to neměl dělat. O to víc, že z toho nic pořádně nevypadne, protože my přece tady máme černou ekonomiku, vy to podporujete, tím EET jste všem vlastně řekli: nemusíte platit daně. A kolik lidí tady běhá po České republice, kteří jsou tady na nějaké pracovní povolení, z Polska, z EU. A kolik lidí tady vlastně dělá načerno? Ne? Tak možná by se pan Jurečka tomu mohl věnovat. Pokud si myslíte, že ty lidi na to nenajdou nějaký lék, tak si myslím, že jste na velkém omylu.

Platy ústavních činitelů, tak to je sranda, protože dobře víte, že my jsme jako vláda to schválili v září 2021, vy jste to tady odhlasovali, a přitom jste věděli, že váš Senát, který je součástí vaší nové totality, to zkrátka shodí. Takže jste udělali z těch lidí blbce, a teď přicházíte a říkáte, že tedy si něco zamrazíte. Tak ano, ale ten nárůst byl jaký? Velký, ne? Takže já jsem navrhoval tady jako poslanec, aby se to zmrazilo na úrovni roku 2021. Vy jste to prosadili, takže všichni tady mají de facto o 13 % vyšší platy. To také není jako příklad, že dáváte nějaký příklad lidem.

Vy máte obrovské štěstí, ano, tady pan ministr Síkela nám stále hlásí, jaký má stav zásobníků plynu, ale když si přečtete článek bývalého zaměstnance Pražské plynárenské, tak každý ví, že ten plyn, který k nám přichází, nikdo neví, jaký je, kde se to swapuje, je tam LNG z Kataru, je tam LNG z Ameriky, teď jsem četl, že pašují to ruské přes Indii. Takže ano, byla dobrá zima, ale já vám to přeji, máte obrovské štěstí. Nic neděláte, děláte akorát opatření proti lidem, a vám to funguje. Inflace, víte, pane ministře, kolik jste zkasíroval na inflaci? Minulý rok plus 139 miliard a tento rok za 6 měsíců 130. Takž vy jste zkasíroval 269 miliard navíc kvůli inflaci, co zaplatili lidi. A s nimi se nechcete rozdělit, berete jim ty peníze a zdaníte je. A důchodcům. Takže to je úplně absurdní situace.

Takže ceny energií - mě strašně baví, když pan premiér stále vykládá o tom - a chvála Bohu, že to tak dopadlo, já jsem rád, že ten plyn je. Otázka by byla, za kolik to pan Síkela nakoupil, jak donutil Beneše z ČEZu, aby to nakoupil, a za kolik jste to prodali. To byla sranda vědět! Ne? Možná bychom se to mohli někdy dozvědět, kolik jste nakoupil, za kolik jste prodal, kdybyste vydělal peníze, tak určitě se s tím pochlubíte. Ne?

Ta vaše obsese - stále útočit na nás, že my jsme neudělali energetickou soběstačnost. Tak pan premiér řekl, že se odstřihneme od ruské ropy, výsledek - minulý rok jste dovezli o 850 tisíc tun více ruské ropy než v roce 2021. Já jsem zvědav, pane ministře průmyslu, jak naložíte s tou výjimkou MOLu, který má výjimku jenom do prosince vozit sem ropu, tedy pohonné hmoty s obsahem ruské ropy, jak to dopadne. Ale určitě se to dozvíme a ceny klesnou.

Takže vy stále mluvíte, co jste všechno zařídili. Tak plynovod z Polska - kdo nechtěl, to ví dobře Topolánek. Ne? Všichni víme, kdo to nechtěl. Pan premiér říkal, že ho postaví. Nakonec ten plynovod postavili Poláci a končí de facto na polsko-slovenské hranici. Vypadá to, že to nebude.

Takže to jsou všechno dokola ty nesmysly. Obviňovali jste stále Havlíčka, že fandí Rosatomu, přitom vy jste v roce 2012 měli ve finále v Temelínu Rosatom proti Westinghouse a tak dále. Ale o tom nechci vůbec mluvit. Takže vy jste to nezvládli, ty energie. Ano, že je máme, tak díky Bohu za to, že je máme, jasně, ale ten hlavní problém je, že jste nikomu nepomohli.

Znovu opakuji, nic není potřeba měnit, ten balíček je úplně zbytečný, daně se nemají navyšovat, věnujte se příjmům, věnujte se evropským fondům. Já nechápu, že pan ministr Bartoš, už tu není, nešel za panem Stanjurou a neřekl mu, že má 4 miliardy převis na výzvu pro obce. Když jsem byl premiér, tak všichni ministři měli příkaz hlásit, kde je převis. Ano, proto jsme dali 26 miliard do škol a mateřských školek. Ano? Proč nepodporujete ministry, když mají investice. Ministr Baxa je tady, bude ta Nová scéna? Máte připravenu Novou scénu. Císařské lázně je moje dílo s Vildumetzovou. Máte Uherské Hradiště, Muzeum totality jsem vám připravil s Hermanem. Národní muzeum jsme udělali, Státní operu jsme udělali. Máte Invalidovnu. Udělejte tu Novou scénu. Udělejte Národní galerii, tam jsou krásné projekty. Investice do obnovy našich památek.

Já nevím, proč vy nechcete investovat, já tomu nerozumím. To je cestovní ruch. Litomyšl a tak dále. Takže investice - pan ministr Stanjura, ani slovo. A investice znamenají růst. Ne? Růst znamená HDP a HDP nové peníze. Já myslím, že to je jednoduché. O tom jsme se nic nedozvěděli, takže to řešení bylo úplně jiné.

Já jsem konečně rád, že pan ministr řekl, že za covidu jsme dali peníze, že nejsme bankrot, jak nás strašil pan premiér, ale samozřejmě ta obhajoba těch opatření je úplně nesmyslná. Úplný nesmysl.

Vy máte obrovské štěstí v tom, že - znovu opakuji - roste HDP. V tom samozřejmě má štěstí i paní Černochová, a pan ministr Stanjura o tom mluvil, příští rok v rozpočtu armáda dostane 48 miliard, proti tomu já nic nemám. Ale MPSV dostane jenom 22 miliard, ale tím, že máme prvního ministra MPSV, který vlastně bojuje proti důchodcům a bere jim peníze, tak mu to asi nevadí. A školství má minus 29! A pan Bartoš má minus 14. Tak všichni mají minus, tak když už dáváte tolik armádě, dejte všem. Dejte všem! Vždyť i ten výhled toho zadlužení v procentech je velice dobrý. Vy máte výhled v roce 2025 44,4. Ano? Prosím? (Komentáře z okolí.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP