(18.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já prosím, nechte pana předsedu, ať mluví a reakce až potom.

 

Poslanec Andrej Babiš: Stále jsme na tom dobře a já jsem přesvědčen o tom, že je potřeba se proinvestovat z té krize. A hlavně co mě samozřejmě irituje, je, když vy stále mluvíte o tom, co my. Tak znovu ukážu tu mojí tabulku, pane ministře. (Ukazuje graf.) Koukejte, tady je vlády ODS a TOP 09 z roku 2008 jste to vytáhli na dluh 44,4, jo? To byla vaše vláda. Kolikrát je tam Kalousek? Pětkrát, jedenkrát Janota. Za nás to šlo 30 v roce 2019 a potom to šlo nahoru kvůli covidu. My jsme dali lidem peníze. Protože jinak by byla patnáctiprocentní nezaměstnanost a teď vám to stoupá. Ale já to nekritizuji. Vy mluvíte o tom, že máme nějaký problém. Pan premiér mluví o bankrotu, straší lidi, vždyť to není pravda. Dneska jste to řekl a já vám za to děkuji tedy, že jste řekl, že doposud to bylo stále pozor, pozor, Řecko a tak dále. Řecko je šikovné. Víte, kolik dostalo Řecko za ilegální migraci? 3,5 miliardy euro. To je jejich byznys. Víte, proč šla italská premiérka za Morawieckim? Protože Morawiecki zablokoval tu migrační zradu a ona potřebuje ty prachy, takže to je ten Deal. Má dát, dal. To je Evropská unie, takhle to tam funguje, ale na to musíte mít premiéra, který má odvahu zablokovat tu Evropskou radu a říct jim. Vy jste si měli požádat o ty peníze, o těch 40 miliard za ukrajinské uprchlíky v rámci předsednictví.

A ne, že pan Rakušan vykládá, že jste ještě připravovali tu šílenost, tu migrační zradu. Já vím, o čem mluvil. Byl jsem ministr, který měl přebytkový rozpočet, který snižoval zadlužení vůči HDP a samozřejmě vy mi na to řeknete, že jsem to snižoval tím, že mi rostlo to HDP. Ano, rostlo. Ale absolutně my jsme to udrželi, udrželi velice dlouho. Já tady mám tu tabulku, ano? (Ukazuje graf.) A vlastně my jsme zdědili dluh 2013 1 683 000 a 2019, když ještě byla normální doba bez covidu, byla 1 640 000, takže absolutně jsme snížili dluh o 43 a procentuálně samozřejmě jsme snížili dluh o 15 %. Takže prosím vás, ať mě tady nikdo neškolí z financí, hlavně lidé, kteří vůbec netuší, na rozdíl od vás, pane ministře, co to je státní dluh a Ministerstvo financí a jak to funguje.

Ano, teď vám to skočilo, nám to skočilo kvůli covidu, ale to všechno jsme zdokumentovali, všichni to vědí a proto občané České republiky měli úspory až 900 miliard a stále z toho žijí, díky nám, ano. A společně, ano, někdo to vyčítá, jsme zrušili superhrubou mzdu a já jsem rád. A já říkám: Ano, bylo to správné rozhodnutí. Ale já nechápu, když jste souhlasili s tímhle, se snižováním daní, proč teď je navyšujete a ještě úplně nenormálně, protože celý ten balíček je vlastně o ničem. Ještě k tomu sektoru vládních institucí. Ano, my jsme byli takoví hodní, že v rámci covidu jsme krajům a obcím a všem všechno zaplatili. Všechno jsme zaplatili. A ještě jsme měnili to RUD. Takže když se podíváte na to, že jsme v porovnání RUD 2016 a RUD od 1. ledna 2022, tak jsme navyšovali krajům - 8,92 na 9,78. Obce dostaly 20,83 na 25,84. Nevím, proč jsme to vlastně dělali. Když tedy my (Se smíchem.) nemáme hnutí STAN. Ale my jsme to dělali pro ty starosty, protože my jsme nerozlišovali politicky. My jsme strašně nezkušení a ta první zkušenost naše nastala až s nástupem vaší vlády (Se smíchem.) podle toho, jak se chováte. Takže pokud hnutí ANO ještě jednou bude ve vládě, tak máme od vás velkou lekci, velkou lekci, no.

Pan Benda se usmívá, vy jste tady už dlouho, ne třicet let, nebo kolik už let? (Pobavení a smích v sále.) Já vás obdivuje, pane, prostřednictvím... předseda neposlouchá. Jo, ne dobrý. Ne, fakt máte můj obdiv. Takže prosím vás, Česká republika podle Eurostatu 2022 má nejnižší ohrožení chudobou, a to je naše dílo. My jsme dostali Českou republiku na deváté místo v prosperitě. Vy jste už klesli o tři místa na dvanácté. My jsme předběhli Italy a Španělsko. My jsme byli sedmá nejbezpečnější země na světě, vy jste klesli na dvanácté místo, protože Rakušan vůbec nepochopil, co udělal. Ty články, co se děje v Německu, kolik lidí požádalo o azyl, ta pozvánka, ty stovky mrtvých ve Středozemním moři, to je peklo. To je ohrožení Evropy. Takže my jsme odcházeli, měl to tam pan premiér v mašličkách, nechali jsme mu tam hezký dopis, ten nebyl nikde ani zveřejněn. Myslel jsem naivně, že to bude fungovat jak za nás, že jsem jako premiér za nim chodil. On si na mě nikdy nenašel čas, ale tak škoda.

Za mě tady mám ještě článek, že pan premiér, předseda vybere někdy do EU svým účtem. Já nevím, já kdybych byl ministr financí, tak bych se ho ptal: Pane premiére, kdy už tam tedy pojedete a přinesete ty peníze? No, já jsem na to strašně zvědav. Protože pokud chcete urvat peníze z Bruselu, tak to jsou ty rozhodnutí jednomyslné. A tam je to tvrdý boj. Celý ten návrh je nesmyslný. Vy nemáte žádné programové prohlášení vlády, proto já jsem řekl, že se na to vykašleme a choďte všichni někam na dovolenou a vraťme se 15. září. 15. září už budete mít nějakou dohodu, protože já tomu nerozumím. Když STAN říká, že DPH na noviny chce snížit a Michálek říká, že chce prezidentům brát peníze, tak asi tam nemáte tu dohodu. A ještě jste slíbili tripartitě, která je tak servilní, že jako to ani nechci komentovat (Se smíchem.). To jsem ještě neviděl. To jste si namazal na chleba. Normálně jsem ještě neviděl, aby šéf odboru vám v televizi: Ježíš, pane ministře, vy se se mnou potkáte? No, já vám tedy děkuju. (Mění hlas.) (Pobavení a smích v sále.) Na mě řval Středula s Maláčovou: Dej tam prachy, jen tam dej prachy. Ale vy jste génius, vy jste to dokázal. Středula, nebudeme říkat co. Šéf Hospodářské komory je z ODS a šéf Svazu průmyslu to je ten zmítal, on tam koukal na těch 50 miliard dividend, když odešlo. A teď spravuje ty Bakalovy byty. Gratulace, ovládli jste úplně všechno.

Nová totalita. Máte všechno. Máte prezidenta, máte Ústavní soud, máte podnikatele, máte komory, máte všechno. Máme se co učit, pane ministře. Fakt pecka. Takže už na závěr bych chtěl ještě říct jednu věc, i když je mi to trapné, ale už mám toho fakt de facto plné zuby. (Se smíchem.) A musím to tady říct. Počkejte, já hledám tu tabulku. (Ukazuje tabulku.) Já bych strašně rád poprosil paní předsedkyni TOP 09 Pekarovou Adamovou, která samozřejmě, já chápu, že stále do mě kope, aby už přestala lhát. My tady řešíme ten váš balíček a paní Pekarová tady dneska v 2.14 tweetovala: Agrofert má rekordní zisky, jeho byznys ovšem platí všichni občané, více peněz dostává na dotacích, než odvádí na daních. Děkuju našemu poslanci a předsedovi zemědělského výboru Michalovi Kučerovi, že osvětlil ohýbané reality Andrejem Babišem, neefektivní dotace škrtneme.

Prosím vás, je to sprostá lež. A já žádám paní Pekarovou, aby si udělal pořádek. Pan Kučera se usmívá, nevím, jak je možné, že se stal šéfem zemědělského výboru, nemá na to vzdělání, prd tomu rozumí. Už jednou lhal, když za covidu říkal, že armáda nosila nějaké perníky PENAMu, už jste se jednou za to omlouval, ano. Vy jste dělal tu černou práci pro Kalouska, vy jste ten autor lex Babiš, jo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP