(18.20 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

K tomu šetření: já jsem si vzal finanční zprávu 1. 1. 2013, to je datum, které rád používá pan poslanec Andrej Babiš. Z jeho vystoupení jsem zjistil, že jeho vláda skončila v roce 2019, o výsledcích roku 2021 už moc nemluvil. Bylo 15 248 systemizovaných míst ve finanční správě, pak to pořád stoupalo, rekord byl 16 300 v letech 2017, 2018 a 16 210 v roce 2019. Já jsem to převzal 17. prosince 2021. Za tu dobu jsme tam snížili přes 800 systemizovaných míst a k 1. 1. 2023 je to 14 923, to je o 1 350 míst méně než za vás, pane poslanče Andreji Babiši, a je to míň, než to bylo 1. 1. 2013. To jsou ty úspory, které jsou správné, to jsou ty úspory, na které jste se ptal, jak šetříme. Rušíme agendy a snižujeme počet pracovních pozic.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí pan předseda Andrej Babiš, poté paní poslankyně Margita Balaštíková, Alena Schillerová a další, prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane ministře, nevím, o čem mluvíte, vždyť máte novou systemizaci plus 160 míst, a na co máte Finanční správu? Finanční správa kontroluje jenom firmy Agrofertu, nic jiného nekontroluje. Vy jste jim jasně řekl, že nemusí nic kontrolovat, vždyť EET - každý ať si dělá, co chce. Vy jste zavedli znovu šedou ekonomiku. Takže, prosím, nelžete. Tady je jasný důkaz, jak vy hospodaříte. Česko zaplatí poplatek za michelinského průvodce, rozhodla vláda. To si děláte prdel? Já jsem měl restauraci ve Francii, která měla dvě hvězdy...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás poprosím, abyste při svém vyjadřování kdokoliv nepoužíval sprostá slova.

 

Poslanec Andrej Babiš: Kdo zase bude za tohle kasírovat? Co je tohle, 54 milionů? Teď berete lidem peníze a dáte 54 milionů, které vám někdo vylobboval, za Michelina? Kdo tady potřebuje Michelina? Nikdo ho tady nepotřebuje. Co to je, tohle? To jsou ty vaše úspory?

No a, pane Kučero, vy přestaňte už lhát, jo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mým prostřednictvím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Vaším prostřednictvím. Agrofert zaplatil 5 miliard. Vy nerozumíte vůbec ničemu v zemědělství. Vy jste jeden prolhanej lhář, dokázanej. Vy jste lhal s těmi perníky, jo? Přestaňte lhát. Já jsem Agrofert vložil do fondů a ta čísla, která jsem dal, jsou veřejná, takže zkuste se věnovat něčemu jinému. Vy jste prokázaný lhář, tady to máte na papíře, z médií. Nevím, proč se tak přiblble usmíváte. (Mluví na poslance Kučeru.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Než udělím další slovo, požádám vás, kolegyně a kolegové, abyste ve svých projevech za prvé nepoužívali sprostá slova, za druhé abyste se navzájem, kolegyně a kolegové, neuráželi.

Jako další vystoupí s faktickou poznámku paní poslankyně Margita Balaštíková, poté Alena Schillerová, Ivan Bartoš a další. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych se chtěla vyjádřit k svému předřečníkovi, panu poslanci Kučerovi, prostřednictvím vás, pane předsedající. Pane poslanče, já jsem ve vystoupení v televizi u Terezie Tománkové s ministrem vaší vlády panem Výborným vedla nějakou diskusi a tam jsem sdělila informaci, že by bylo dobré vědět poměr dotací vůči tržbám na jednotlivé zemědělské podnikatele. Já jsem se potom samozřejmě bavila i s panem ministrem o této věci, požádala jsem ÚZEI o tyhlety informace s tím, že jsem si tam i vyčíslila, jaké bych chtěla potom dělení těchto věcí. Budu moc ráda, až tahleta zpráva ke mně přistane na stůl, abychom si na to spolu sedli a podívali se, v jakých poměrech jednotlivé firmy vůči tržbám berou dotace nárokové, investiční a potom provozní, abychom to viděli. Pak tady ta čísla spolu prosím zveřejněme a já vás budu žádat, abyste se těm, které jste teď tady hanobil, omluvil, protože ono to vůbec nevypadá tak růžově, jak vy to říkáte. Nechci říkat, jestli tomu rozumíte, nebo ne, ale žádám vás, udělejme to, z relevantních dat udělejme závěr a řekněme si: Je to tak a tak. Proberme si ty velké, malé, protože ÚZEI i SZIF tahle data mají, jenom se je naučme vyhodnocovat. Nebudeme si tady lhát a řekneme si, jak si kdo stojí. Také se můžeme zeptat ještě Finanční správy, kdo jaké platí daně, abychom se podívali, kdo tedy platí do státní pokladny, ze které jdou všechny tyhlety peníze, a kdo se jakým procentem na tom podílí. Teď vůbec nemyslím na velké, malé firmy, ale každý, kdo platí daně, zaměstnává lidi, si zaslouží úctu a nebudeme se tady hanobit. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová, připraví se pan ministr Ivan Bartoš, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane ministře, problém není v tom, jestli někomu vadí, že se složí sousedovi na úrok. Problém je v tom, jestli ten úrok půjde drobným českým střadatelům, nebo bankéřům v londýnské City. O to tady jde. Za mě drobným českým střadatelům, za vás - všichni víme, komu. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, jako další pan ministr Ivan Bartoš, potom pan předseda Marek Benda. Pane ministře, chcete-li faktickou poznámku... Chcete faktickou poznámku? Napíšu vás do pořadí, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji za slovo. Já jsem nechtěl vystupovat. Chtěl bych poděkovat diskutujícím poslancům a členům hnutí ANO, že vystupují výrazně kultivovaněji než jejich šéf. Já jsem myslel, že to bylo jenom, když byl pan Babiš premiérem, že tady tak jako velkoryse hovořil s lidmi, kteří sedí okolo. Koukám, že už nemá žádné zábrany.

Dvě věci jsem chtěl zmínit. První, jsem velmi rád, že ve věcech, které se povedly předchozí vládě, můžu navazovat, například na postup v dohodě o partnerství a v čerpání evropských fondů a práci Kláry Dostálové. Ale jestli v něčem byste měl, pane premiére, mlčet a šoupat nohama, tak je to otázka dostupnosti bydlení v České republice. V té vládě jste byl na pozici ministra financí a premiéra. MMR mělo ANO osm let a situace se trvale na trhu s bydlením zhoršovala. Obce nestavěly, programy nebyly dobře napsané, nebyly čerpány a za posledních deset let situace na trhu s bydlením, kombinací těch faktorů i vlastnickém, způsobila 60% nárůst cen nemovitostí, takže nejlepší produkt, kam uložit peníze pro kohokoliv, bylo v danou chvíli koupit byt, protože cena rostla. Ta situace je takto tristní a za rok nikdo žádné byty nepostaví.

Druhá věc, když tady hovoříte o těch lžích. Já vám jenom chci připomenout, že se právě odvoláváte, vaši právníci, k výroku, kde jste byl opět soudně shledán lhářem ve věci "Piráti vám nastěhují migranty do bytů", což jste vyřvával v kampani. Tak uvidíme, jak Nejvyšší soud se k tomu postaví, protože ta instance, která o tom měla rozhodnout, rozhodla, že se máte omluvit, že jste lhal. K té věci mně skoro přijde, že máte nějaké spřátelené editory, kteří vám v médiích nahazují titulky, které nejsou pravda, a vy pak nemáte přípravu, co tady říkat věcně, ale co nahazovat a tu lež jenom opakovat.

Na Ministerstvu pro místní rozvoj není ani o autíčko navíc, než tam bylo, když tam byla Klára Dostálová. Dva vozy, které má ministr k dispozici ze zákona, máme půjčeny od Škodovky, dokonce i v souladu s legislativou. Jedno je vůz hybridní, druhý je elektrovůz, abychom plnili standardy, které vy jste nedokázal ani ve Sněmovně projednat. Takže nelžete. Děkuji. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Marek Benda, poté pan poslanec Michal Kučera, potom pan ministr Síkela. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já bych jenom poprosil, abychom malinko stáhli míč na zem, abych tak řekl, abychom na sebe tady v sále nekřičeli, kdo lže, kdo je lhář. Já už jsem zareagoval, přihlásil jsem se k faktické poznámce při tom sprostém slovu, které zde zaznělo. Připomněl bych, že už jednou tady v dávné minulosti byl za podobné slovo, které bylo použito, poslanec potrestaný. Já to nebudu navrhovat, přišla výtka ze strany předsedajícího, ale fakt, jestli chceme tady spolu nějakým způsobem žít, nekřičme na sebe, že jsme lháři. Člověk se může mýlit, může mít jiný názor, ale tohle mi připadá, že si zbytečně hrotíme atmosféru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní tedy pan poslanec Michal Kučera, poté pan ministr Síkela, ministr Stanjura a další. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Tak ještě jednou děkuji za slovo. Mě velmi mrzí ten emotivní výstup, který tady předvedl Andrej Babiš. Je to skutečně škoda, ta debata byla velmi kultivovaná. Já jsem se vyjadřoval o společnosti, která mu nepatří, nemá s ním vůbec nic společného, navíc ta data, která jsem uváděl, jsem uváděl z veřejných zdrojů.

Já jsem si tady napsal do Googlu: "Babiš lhal". Vyskočilo na mě: "Babiš se přiznal, že lhal o Čapím hnízdě" - Seznam.cz. "Babiš lhal, že nevěděl o návrzích expertů" - forum24.cz. "Babiš lhal, manipuloval a překrucoval, v podstatě z voleb udělal referendum." "Babiš se podruhé omluvil demonstrantce, o které lhal." "O Čapím hnízdě jsem lhal, omluvil se Babiš." A tak dále. Těch odkazů tam je skutečně několik set až tisíc. To je jenom reakce na to, když tady poukazoval Andrej Babiš ve svém projevu, kdo všechno lhal, a ukazoval přitom na mě. Takže tohleto jenom velmi krátce, jednoduché zadání do Googlu, jednoduchý odkaz na téma "Babiš lhal". ***




Přihlásit/registrovat se do ISP