(18.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tady chcete privatizovat Budvar a nevím, co všechno, hrajete Pokémony... (Předsedající Bartošek: Mým prostřednictvím, prosím.) ...prostřednictvím hraje Pokémony. (Předsedající Bartošek: Ne, oslovovat.) Nevím, tak není tu Válek, ten hraje ty karetní hry na počítači. Oni všichni hrajou.

Takže přestaňte lhát, pane Kučero, prostřednictvím předsedy.

Agrofert zaměstnává 40 tisíc lidí. Minulý rok měl tržby 238 miliard. Všechny dotace všech firem Agrofertu jsou 0,8 % na tržbách. Agrofert odvedl v České republice za minulý rok 5 025 330 tisíc Kč, tak už přestaňte lhát, že žije z dotací. V zahraničí odvedl 4 361 000 tisíc Kč, takže odvedl na daních, odvodech 9 386 654 tisíc Kč, takže je to 20 % toho co odvedl. Přestaňte už lhát.

Pozdravujte paní Pekarovou, teď nějaký člen lhal o Váňovi, vy lžete teďka. Takže já vás žádám, abyste přestal lhát, abyste nepsal tyhle kraviny. Vy o zemědělství nevíte vůbec nic. A ta firma, kdyby tady nebyla, tak Olma je po smrti, Kostelec je po smrti, Planá je po smrti, Synthesia je po smrti, Tatra je po smrti, Lovochemie je po smrti. Co se usmíváte? Vy jste prodával nějaké žárovky. Co vy víte o podnikání. Tak přestaňte lhát. (Předsedající Bartošek: Prosím, prostřednictvím předsedajícího.) Prosím, paní předsedkyni, aby tady mě neurážela tu firmu, kterou já jsem vybudoval a která odvedla... Mimo to, že zaměstnává a desítky miliard platí, platí mzdy samozřejmě, takže odvedla na vaše platy, pane poslanče - prostřednictvím tady pána za mnou, předsedu, pardon. To je nějaká obsese nebo já nevím, proč to stále musíte opakovat. Já jsem na to nikdy nereagoval. Proč to děláte. Říkám já zde, že paní Pekarová tady bere 275 tisíc a ještě má náhrady..., má všechno zdarma, několik aut, bodyguardy, neplatí za jídlo. Říkám to - kolik dala na Ukrajinu? Proč to píšete? Dejte mi už konečně pokoj. Děkuji vám, na shledanou. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Eviduji dvě faktické poznámky. Jako první pan ministr Stanjura, poté pan poslanec Kučera. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: 61 minut, jsem to stopl.

Pár poznámek - souhlasím s panem poslancem Babišem, abychom vykazovali dluhy nebo salda v procentech vůči HDP. Nejsem to ale já, který pořád říká dluh bude 400 miliard, 350, 450, co koho napadne, jak se podívá do křišťálové koule. Já s tím naprosto souhlasím.

Já vím, že rozumíte finančním trhům, ale tady jste se tvářil, že nerozumíte. Já jsem si půjčoval za minus, vy jste si půjčil za 4,5 - to je vaše zásluha? To je věc finančních trhů, ne? To nebyly desetileté dluhopisy, záporné účty, to já jsem říkal... Já jsem jenom popsal, za kolik si půjčím dneska.

Alena Schillerová dala lidem 12 miliard? Ne, jejich sousedi jim to dali, jejich sousedi se na to složili, to jsou daňoví poplatníci. Žádný ministr financí nikomu nic nedává. Ani Andrej Babiš, ani Alena Schillerová, ani já. Takže těchto 12 miliard jim dali jejich sousedi ze svých daní. Tak je to třeba říci. A kdybychom takhle platili celý dluh, tak jsme letos dali 450 miliard za úroky, kdybychom z těch 3 bilionů dali těch 15 %. Tak neříkejte, že dal někdo něco, dali to jejich sousedi. Zeptejte se jich, jestli jsou rádi, že se na to složili.

Ta sleva na studenta, to je pořád dokola. Sleva na studenta dneska, to co tak hájíte, je pro studenta, který vydělává mezi 205 a 232 tisíci ročně hrubého a dělá 4 tisíce korun. To je všechno. Do 205 tisíc je nula, nad 232 tisíc je 15 %. My jedině říkáme - zbytečně to zatěžuje daňový systém, tento krátký úsek mezi 205 a 232 tisíci. Co je na tom k nepochopení. Vy to moc dobře víte, jenom děláte, že studentům něco bereme, jsme asociální. Škoda, že jste si neodpustil ty závěrečné osobní útoky. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za respektování času. Jako další je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Michal Kučera. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Dámy a pánové, děkuji za slovo. Já jsem včera říkal, že je rozhodně špatně, když si poslanci píšou projev dopředu a pak ho tady předčítají. Musím říci, že zase někdy je lepší, když si člověk ten projev napíše dopředu a nemluví spatra.

Nicméně teď bych rád řekl pár slov k tomu, co tady můj předřečník říkal o dotacích do Agrofertu. Já jsem samozřejmě od Agrofertu nějaká čísla získával nebo znám, z veřejných zdrojů samozřejmě. Agrofert nepatří Andreji Babišovi, to znamená, není to žádný antibabiš, je to prostě jedna z firem v České republice. Celkem mě překvapilo, že se s ní tady Andrej Babiš ztotožňoval nebo nějak identifikoval, když to není jeho firma a nemá s ní nic společného.

V roce 2021 Agrofert inkasoval na dotacích 2,2 miliardy korun, přičemž zaplaceno na daních má zhruba 1,2 miliardy Kč. To je z veřejných zdrojů, publikoval to Seznam zprávy. Čerpám pouze z veřejných zdrojů. Byl tam odkaz na výroční zprávu Agrofertu.

A když se podíváme na ten graf, tak tam je celkem zajímavý pohled, že ten poměr čerpání dotací a odvodů do daní se začíná lámat někdy v roce 2016, 2017. Můžeme hádat, proč to tam je? Slyšel jsem nějakou správnou odpověď, že to je možná z toho důvodu, že v tu dobu se hnutí ANO ujalo řízení této země. V této době se ten poměr zlomil skutečně ve prospěch, kdy Agrofert více čerpá, než na těch daních odvádí. Jsou to čísla z veřejných zdrojů.

Na závěr bych řekl - doufám, že si ministr financí tohleto poznamenal - a tam vidím skutečně největší úsporu. Pokud sáhneme na tyto dotace, tak to nejsou ty rohlíky s párkem, o kterých tady mluvil Andrej Babiš, na svačinku, ale skutečně miliardy, které na přímých dotacích můžeme ušetřit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji faktické poznámky, včetně vaší, pane předsedo, ale musím respektovat pořadí. Jako první vystoupí paní poslankyně Alena Schillerová, potom pan ministr Zbyněk Stanjura, poté pan předseda Andrej Babiš a další. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Pane ministře, já se s vámi nebudu dohadovat o to, že někdo dává na ty dluhopisy, to je jasné, je to z peněz daňových poplatníků. Ale prosím, řekněme si historii těch dluhopisů. Začala s tím vláda ODS, ministrem financí byl Miroslav Kalousek, já jsem tehdy na to navázala, protože se mi to zdál dobrý nápad a ten důvod, to tehdy nebylo, ten úrok byl kolem 2 %, někdy až pod 2 %. To nebylo nic zajímavého. Ti, co si to koupili, tak si to kupovali z nějaké nostalgie nebo proto, že prostě si chtěli uložit peníze do jistoty. Můj záměr byl tehdy ten - nikoho nenapadlo, že inflace bude taková - aby část českého dluhu vlastnili čeští občané. Proto se to také jmenuje Dluhopis republiky. My jsme velmi pečlivě ten název vybírali a já si myslím, že to není špatně. Protože, kdo má největší vztah k této zemi, k tomuto národu, nikdo jiný než český občan, česká domácnost. Rozhodně víc než finanční trhy. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan ministr Stanjura, připraví se pan předseda Andrej Babiš.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak dvě části. Nejdříve na vystoupení paní poslankyně Schillerové. Napadá mě, mysleli jsme to dobře, dopadlo to jako vždycky. Motivace dobrá, výsledek hrozný. Kdyby tam byla nějaká drobná prémie proti průměru, za které kupuje stát, rozumím tomu. Ale je to bez hranice, a to jsou výsledky. Bez hranice, a to jsou výsledky, které zaplatí ti sousedé těm lidem. Kdyby to například bylo tak, že úrok je 0,2 nebo 0,3 nad průměr, který kupuje stát, je to motivace, má to nějaký limit, není to tak mimořádně nevýhodné v okamžicích, které se mohly stát, jak jsme viděli, třeba inflace.

K tomu šetření. Já jsem si vzal finanční zprávu 1. 1. 2013, to je datum, které rád používá pan poslanec Andrej Babiš. Z jeho vystoupení jsem zjistil, že jeho vláda skončila v roce 2019. O výsledcích roku 2021 už moc nemluvil. Bylo 15 248 systemizovaných míst ve finanční správě, pak to pořád stoupalo, rekord byl 16 300 v letech 2017, 2018 a 16 210 v roce 2019. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP