(19.00 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Já jsem si to tady rychle dohledala. Pane ministře Síkelo, omlouvá vás to, že jste nebyl tehdy ve vládě. Protiinflační dluhopisy byly součástí oficiální strategie řízení a financování státního dluhu. V momentě, kdy byly emitovány, byly podle všech dostupných predikcí odborného aparátu Ministerstva financí vyhodnoceny jako vhodný nástroj, jinak by nebyly emitovány. To jinak ani nejde.

To, že vaše vláda navzdory všem predikcím - včetně těch nejšílenějších - nechala utrhnout inflaci z řetězu, v tu chvíli samozřejmě nikdo nečekal. Nečekal a čekat nemohl. Je to vaše zásluha a zodpovědnost za ty dodatečné náklady nesete jenom vy. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan ministr Síkela se ještě hlásí.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Paní poslankyně Schillerová, já vím, že některé ekonomic... (Poslanci hnutí ANO volají z lavic: Prostřednictvím předsedajícího.) Nemusím. (Volání z lavic: Vy ano!)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Musíte, pane ministře. (Smích v sále.)

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Minule mi bylo řečeno, že nemusím, tak...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nejste poslancem, ano. (Volání z pléna.)

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Tak se zkuste dohodnout, ano? Mně je to celkem jedno.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Je to na vás, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já rád mluvím napřímo. Odborná veřejnost, mezi kterou já vás neřadím - a to vy dobře víte - se shoduje na tom, že inflační spirálu a základy jádrové inflace způsobilo vaše hospodaření. Inflace je něco, co krátce nabíhá a velmi složitě se krotí. Takže já prostě říkám, že inflaci my jsme převzali po vás a naštěstí jsme rychle reagovali (Smích z lavic hnutí ANO.) a to, co vy říkáte, že - teď myslím, pokud se jedná o korunové dluhopisy - a tento produkt, který bylo neúnosné dále držet v rámci financování dluhu, jsme do té míry, jak to bylo možné, zastavili. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Babiš a nakonec je přihlášena paní poslankyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, já budu velice stručná. Já můžu napřímo, pane ministře, vy ne. (Smích zleva.) Takže, pane ministře, taky to dám napřímo. Vy ne, pane ministře, vy ne. (Pobavení v sále.) Já jsem jenom chtěla reagovat na to, co jste řekl. Já jsem si myslela, že tedy, když už jste tak arogantní, že jste i kus gentlemana, ale vidím, že tam není nic. Když už tedy chcete urážet paní poslankyni Schillerovou, prostřednictvím pana předsedajícího, tak nevím, proč tady říkáte, že ji mezi odbornou veřejnost neřadíte. A vy se řadíte kam, pane ministře? Vy jste odborník? Nebo co jste? Bankéř? Nebo co jste? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další vystoupí pan předseda Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Je pravda, že pan ministr Síkela je vždycky arogantní, já nevím proč. Na ženy musí být jemnej. (Smích, potlesk zleva.) Vždyť máte už sbalený kufr do toho Bruselu? Ta Ursula je křehká dáma, i ta Jourová a Vestager a všechny ty ženy tam, tak se to už konečně naučte. O čem vy vykládáte? O inflaci? Takový blábol? Vy jste něco udělali s inflací? Vy jste ji vyhnali na 19 %! (Zvýšeným hlasem.) Tak si to nastudujte!

Stanjura dostal 260 miliard! My jsme srazili inflaci! V listopadu a v prosinci 21 % DPH na energie na nulu, byla negativní inflace, skončili jsme 5,3. O čem vykládáte, jakou inflaci? Tak jste měl zařídit zrušení emisních povolenek, které zdražují výrobu elektřiny z uhlí, ne? Tak co to tu vykládáte? Nic jste neudělali s inflací! Vám to vyhovuje. Takže, prosím vás, pane ministře, odleťte už do toho Bruselu, to bude nejlepší, jo, a už to nechte být. Už jste napáchal tolik škod tady. A ty kecy, které tady máte... a chovejte se slušně k paní Schillerové a neurážejte ji, jo? Protože potom bych se fakt utrhl z řetězu a zase by psali něco... (Pobavení v sále, potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ne, já už nebudu reagovat na jednotku arogance ministra Síkely, protože nic jiného on není, a myslím si, že nemůže takový člověk urazit ani nikoho, třeba jako jsem já. Rozhodně si to k srdci neberu, protože je to člověk, který nemá absolutně pro mě žádnou úroveň.

Jenom dvě čísla. Když končila naše vláda, inflace byla 5,4, průměrná 3,8 za rok 2021, a pokud si vzpomínám, tak vy jste to dotáhli na 19 %, takže opravdu to byla spirála tedy, ta valila tedy. Ta valila!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Lochman.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Možná že se vracíme zpátky právě ke konsolidačnímu balíčku, poněvadž začínáme probírat ekonomické věci. Doplním jenom svou ctěnou kolegyni Alenu Schillerovou. Ano, inflace podle Eurostatu byla v roce 2021, kdy tato vláda Andreje Babiše končila, 5,4 %. Byli jsme šestá nejméně zadlužená země Evropské unie, byli jsme devátí jako nejvíce prosperující země v Evropské unii a růst reálných mezd byl 8,2 %.

Za pět set dní Fialovy vlády jste to dotáhli na inflaci 16,5 %, což byla třetí nejvyšší v Evropské unii, zadlužujete zemi nejrychleji ze všech zemí Evropské unie, tam jste zaznamenali propad na osmé místo. Také v indexu prosperity jste se propadli, aktuálně jsme, tuším, na dvanáctém místě, a máte nejvyšší propad reálných mezd ze zemí OECD, v tuto chvíli je to minus 8,0 %, což nepomůže ani u řádných valorizací několik let seniorům, kdy se jim důchody nebudou o reálné mzdy valorizovat.

Takže vám moc gratuluji a prosím taktéž, abyste už nebyl u tohoto mikrofonu arogantní a neříkal nám tady nějaké pohádky, protože na ty pohádky vždycky stačí vytáhnout fakta.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Poslední s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Lochman.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, pane předsedající. Já jsem rád za to, že pan Juchelka tu začal, alespoň tedy podle svého, ale alespoň říkat nějaká fakta. Já jsem pouze chtěl vyzvat k tomu, aby místo vzájemného urážení jsme se začali znovu bavit o konsolidačním balíčku a o těch jednotlivých faktech. Měl bych tu taky plno věcí, které bych rád řekl, ale nechám si je na jindy, protože myslím, že je potřeba zklidnit atmosféru, a pojďme se bavit o tom, co nás trápí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Ještě tady mám faktickou poznámku pana poslance Svobody a připraví se paní poslankyně Mračková.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Dovolte jenom, abych vám všem, co tady používáte ta silná slova, napadáte, obviňujete se ze lhaní, dokonce používáte sprostá slova - ti, kteří je říkali, tak to dobře vědí - tak v teorii psychologie a lidských vztahů a vědní teorii se říká, že v okamžiku, kdy takto to člověk jedná, znamená to, že jeho argumenty jsou nesprávné, nedobré a nepravdivé. Uvědomte si tedy, když se navzájem napadáte, urážíte - platí to pro všechny strany - že vaše argumenty jsou chabé! Prostě proto, že tu chabost nahrazujete surovostí svého vyjádření. Ale to je obecná psychologická teorie, zkuste si ji přečíst v učebnici pro zdravotní střední školy.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byla zatím poslední faktická poznámka a vracíme se do rozpravy. S přednostním právem je přihlášena paní místopředsedkyně Dostálová.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobrý večer. Já toho mám trošku více na srdci, ale protože jsem se nechtěla přihlašovat faktickými poznámkami a budu mluvit velmi klidným hlasem, abychom trošku uklidnili situaci ve Sněmovně, a poučena tady panem doktorem, nepoužiju to, čím jsem chtěla začít (k) panu ministru Bartošovi: Že vás hanba nefláká jak starýho syčáka. (Smích a potlesk v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP