(19.10 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Pane ministře, jestli byste nám tak mohl říct, kde jste nedávno stříhal pásku? Jestlipak to nebylo v Ústí nad Labem, kde jsme vystavěli nájemní bytový dům z peněz dotačního titulu Ministerstva pro místní rozvoj pod názvem Výstavba? A copak jste udělal s tímto dotačním titulem, když jste nastoupil na úřad? Zrušil jste ho. Zrušil jste ho! Takže program Výstavba sotva fungoval, obce připravovaly projekty, pár z nich to zaplaťpánbůh stihlo. My jsme ten program neustále upravovali tak, aby opravdu vyhovoval obcím, jak to maximálně jde. Pustili jsme tam nástavby, přístavby, všechno, co šlo. V rámci programu Výstavba obce mohly čerpat až na 20 % bytů stoprocentní dotaci, což zhruba odpovídalo 12 bytům. Obcím se to samozřejmě líbilo, ale abych byla spravedlivá, pan ministr připravil v letošním roce program Nájemní bydlení nebo dostupné bydlení, ale je tam pouze 500 milionů korun pro obce, což je samozřejmě velmi málo, a je to úvěrový produkt, ale obce získají úrokovou sazbu zhruba 3 %.

Dalším programem, který pan ministr úspěšně zrušil, je program pro mladé. Mě by opravdu zajímalo, co tato vláda má proti mladým lidem, to už je skoro neuvěřitelné. V tom programu pro mladé byl družstevní podíl. My všichni tady říkáme, jak je potřeba podporovat družstevní bydlení, nájemní bydlení, a když jsme konečně mladým lidem umožnili, aby jim stát pomohl s družstevním podílem, tak to pan ministr zrušil. Já doporučuji, pane ministře, se k tomuto programu vrátit, otevřít ten program na podporu družstevního podílu pro mladé lidi, a když samozřejmě budete argumentovat úrokovou sazbou, mladí lidé můžou bez problémů jet v režimu de minimis. Nikdy se tam ani nedohrabou do tohoto limitu, a kdyby to bylo přece jenom moc pro pana ministra financí, tak jim můžete dávat jenom dotaci na úroky, což samozřejmě nebudou žádné velké peníze pro státní rozpočet. Ale to by se bytovou politikou někdo musel skutečně zabývat.

Za mého řízení Ministerstva pro místní rozvoj jsme měli program Technická infrastruktura pro obce. V rámci tohoto programu jsme pomáhali obcím zainvestovat pozemky pro následnou bytovou výstavbu. Je také potřeba si uvědomit, že když za nás se řešila problematika bydlení, úrokové sazby hypotéky byly 1,9 až 2,1 %. Bylo tedy jasné, že mladí lidé se orientují zejména do vlastnického bydlení, už jsme si to tady řekli mockrát, a v rámci tohoto oni potřebovali zrychlit stavební řízení. Naše vláda tedy připravila rekodifikaci stavebního práva, kterou vy jste opět úspěšně, tento zákon, který získal titul zákon roku, zrušil, a tím pádem jsme se dostali do obrovského časového presu, protože ten námi společně, abych byla spravedlivá, připravený zákon začne platit až k 1. 7. 2024, pokud ovšem váš rezort zvládne digitalizaci.

A když říkáte, že se nestavělo nájemní bydlení, tak o tom to celé je, protože jenom bytový dům v Praze trvá dneska povolit pět až osm let. Tak si prosím nechte vaše šoupání nohama, protože zatím skutečně vaše vláda v této věci nepředvedla vůbec nic. Ale já se k tomu dostanu ještě postupně.

Také jsem vám předala program na revitalizaci brownfieldů a budu vám držet palce. Nejsem škodolibá, opravdu přeji Ministerstvu pro místní rozvoj úspěch, pokud se podaří notifikovat ten program na dostupné bydlení, protože veřejná podpora nás velmi trápila. Všichni nás pořád přirovnávali k Rakousku, jak je to krásné, ale my si nemůžeme dovolit programovat programy bez veřejné podpory, protože Česká republika má mnoho takzvaných, jak to mám říci, hlasatelů (nahlašovatelů?) do Evropské komise a byla by určitě na rozdíl od Rakouska Česká republika postihována.

Chtěla bych jenom říci, a chci se vrátit opravdu k daňovému balíčku, já tomu nikdy nebudu říkat ozdravný balíček, protože to je úplný nesmysl. Vy jste si prostě vzali na mušku ty nejslabší ze společnosti, ať už jsou to důchodci, nebo občané, a zejména mladí lidé. Spíše bych chtěla apelovat na to, abychom u takovýchto věcí opravdu měli zdravý rozum, zkusili si sednout k tomu jednomu stolu, protože i pro hnutí ANO je plán konsolidace veřejných financí velmi důležitý, ale nesmí zastavit hospodářský růst České republiky, protože to bude mít úplně opačné efekty. My jsme ten plán vlastně připravili už v roce 2021, kde počítáme se snižováním strukturálního deficitu zhruba o půl procenta HDP ročně. Takováto konsolidace by potom znamenala, že skutečně nebudeme zabrzďovat hospodářský růst. Plán naší konsolidace byl vlastně založen na několika aspektech. Hlavně jsme se věnovali výdajové straně, nikdy jsme neměli ambice zvyšovat daně lidem.

A já se znovu a znovu ptám, protože vy pořád přecházíte tu výdajovou stránku, kde vy budete snižovat ty výdaje? V našem plánu konsolidace jsme chtěli snížit objem peněz na platy úředníků prostřednictvím spojování agend v důsledku rozumné digitalizace státní správy, slučování a rušení agend a snížení provozních výdajů jednotlivých kapitol o 5 až 10 %. Stejně tak musí dojít ke zrušení nepotřebných ministerstev. A já jsem moc ráda, že i jeden z vás, ze zakladatelů stran, které jsou zrovna v pětikoalici, na to upozorňuje, že tady máme neuvěřitelné množství ministrů - tyto agendy skutečně mohou dělat jiné rezorty - a že jsou to vyhozené peníze z okna.

Stejně tak je potřeba určitě začít sami u sebe. Chápu, že to nejsou velké peníze, že to můžou být stovky milionů, možná řádky miliard, ale je to určitá symbolika i vůči lidem, že vláda začíná u sebe, ale nic takového se neděje. Vláda jako by opravdu prostě řekla: Nás se to nedotkne. Proto jsem i použila ten výraz: Kážete vodu, ale pijete víno. Máte neuvěřitelné aparáty svých vlastních poradců, zejména stranických poradců, a už jenom samo o sobě to, že média upozorňují na to, že každý čtvrtý Pirát je placen ze státních nebo z veřejných peněz, není přece něco normálního. Nad tím bychom se měli všichni zamyslet a myslím si, že takovouto cestou byste se vydávat neměli.

Pro nás velmi důležité v našem plánu konsolidace bylo zvyšovat výběr daní, to znamená, navázat na to, aby se skutečně úspěšně vybíraly daně. A co čteme dnes a denně od ekonomů v médiích a tak dále? Že vám klesá výběr DPH. To je samozřejmě obrovský problém, protože vy se snažíte tyto rezervy dostat z kapes všech lidí v České republice. Napomáháte šedé ekonomice a jednou se to skutečně velmi nevyplatí.

Je potřeba také posilovat důvěru veřejnosti v daňový systém, ale jak tomu mohou věřit, když ti, které volili, slibovali, že se do daní nikdy nepustí, a všichni občané České republiky dneska vidí efekt toho slibu? To znamená, nic není naplňováno, nic tady neplatí, každý měsíc se říká něco jiného, skutečně pro české občany je to velmi zmatečné a nekomunikativnost vlády v této věci je až alarmující.

Pro mě je také velmi důležité, a teď to nemyslím nijak zle, ale je skutečně potřeba se zaměřit na čerpání evropských fondů. Je tady vyjednáno obrovské množství peněz, zhruba 980 miliard korun, a každý ví, už za Karla IV. se stavěly hladové zdi, když to takto přirovnám, že z krize je potřeba se proinvestovat, protože každá investice s sebou do rozpočtu přinese samozřejmě zpětnou vazbu v podobě DPH a tak dále.

Já se k čerpání evropských fondů ještě dostanu samostatně, ale pro mě je skutečně důležité přijmout takovou konsolidaci veřejných financí, která nezabrzdí českou ekonomiku, ale bohužel musím konstatovat, že pětikoalice jde přesně opačně. Navyšování daní navzdory, jak už jsem říkala, marketingové kampani je opravdu negativní efekt do celé společnosti, protože my tady nehovoříme o nějakém drobném zvýšení daní, my tady hovoříme o nejvyšším zvýšení daní v novodobé historii České republiky, o zhruba 73 miliardách. Já ale nebudu samozřejmě opakovat slova, která už tady řekla moje kolegyně Alenka Schillerová nebo samozřejmě mnoho dalších, protože takové ty věci, které jsou z toho makroekonomického pohledu, jsou spíše její. Já bych se opravdu ráda věnovala tématům, která přísluší mně jako ministryni pro místní rozvoj - stínové ministryni pro místní rozvoj, kde se potřebuji tady s vámi podělit o některé myšlenky, které by skutečně měl pan ministr financí zvážit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP