(20.00 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji za slovo. Já bych ve faktické zareagoval asi jenom na ten útok, který se tady furt opakuje. Jenom ukážu dva grafy a pak bych se přihlásil s přednostním právem, abych možná okomentoval některé věci, zejména týkající se bydlení či kritiky, která míří v tuto chvíli na mou hlavu, ačkoliv krize bydlení tady bují od devadesátých let, kdy prostě většina majetku obcí byla postupně privatizována a obecní výstavba nezačala.

Jenom k té věci, co opakuje tady i pan poslanec Babiš, který nás po svém vystoupení opustil, ale zopakovala to i paní Klára Dostálová. Tak jak bych to asi řekl: tento graf je podíl politických mandátů vůči počtu členů strany. (Ukazuje do sálu graf.) Pirátská strana má tak srovnatelný počet členů - jsou to nižší tisícovky - třeba s dalšími hnutími. Nicméně úspěšní ve volbách jsme byli tak, že máme 33 % lidí v mandátních volených pozicích, když se tady bavíme o tom, kdo je kde zvolen.

Zároveň je často operováno tím, kolik Pirátů bere peníze z veřejného rozpočtu. Hovoříme o tom, kolik je to tedy Pirátů. Tak veřejný rozpočet můžou být funkce, které jsou z mandátu zvolené. Tam tu odměnu určuje daný zákon, jako to mají poslanci, místopředsedové Sněmovny, ministři a další. Pak to mohou být další pozice. Když se podíváme na počet veřejných placených funkcí, u Pirátské strany - a my transparentně vykazujeme jak třeba příjmy, které máme z výkonu svých politických funkcí, ale třeba i naše asistenty tady ve Sněmovně - nicméně členů Pirátské strany ve veřejných placených funkcích je 395. Od hnutí ANO tady zaznívala kritika, že to je 2 022. Tolik je počet veřejných placených funkcí hnutí ANO. Nevypovídá to o ničem, jsou to úspěchy ve volbách či počet funkcí, které můžete obsazovat. Ale, prosím, neoperujte tím ve veřejném prostoru. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: (Výměna předsedající.) Děkuji. Srdečně zdravím všechny přítomné. Co se týče nyní průběhu diskuse, mám tam dvě faktické poznámky, přihlášku pana poslance Bernarda s faktickou a poté Patrika Nachera. Prosím.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, paní kolegyně Dostálová, prostřednictvím vás, paní předsedající, to jste mi otočila nůž v ráně, protože já jako hejtman Plzeňského kraje v roce 2017 jsem navštívil vaši předchůdkyni paní Šlechtovou a prosil jsem ji urgentně dvakrát, jednou písemně, jednou osobně, abychom se zamysleli nad strukturou NUTS. Navrhoval jsem jí restrukturalizaci NUTS tak, aby se spojily jižní Čechy a Vysočina a Plzeňský kraj a Karlovarský kraj.

Měli jsme tenkrát statistická data, která jasně ukazovala, že bychom se tomuto problému, že jsme se dostali do těch vyšších územněsprávních celků, s vyšší úrovní HDP na hlavu, bychom se vyhnuli. Takže já jsem to vaší předchůdkyni říkal, měli jsme čas toto upravit, měl jsem i vzory z Polska, jak se NUTS upravovaly v Polsku, ale bohužel, nebyl jsem vyslyšen. Byl jsem vámi vyzván, tak vám na to odpovídám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. S další faktickou pan poslanec Patrik Nacher. (Poslanec Nacher stále sedí v lavici.) Pan poslanec se buď připravuje... prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Paní místopředsedkyně, děkuji. No, já jsem tedy nechtěl reagovat. Už se těším na to své vystoupení a doufám, že pan ministr tady bude, aby mohl potom na mě reagovat.

Ale teď reaguji na pana ministra Bartoše, protože to, co on tady řekl, to je manipulace, na kterou už já jsem reagoval, když to zveřejnil váš Tadeáš Štěpka, jak jsem si teď stačil v rychlosti najít.

Ten problém je totiž v tom, že vy to musíte přepočítat na procentuální zisk, který máte ve volbách. Když to dám úplně do absurdna, když založím subjekt a získám 0 %, tak se pak budu chlubit, že mám nula lidí, kteří jsou placeni ze státního nebo veřejného rozpočtu? Jaký to dává smysl, tohleto? Kritika směřující k Pirátům je přece o tom, že vy máte třeba tady 4 poslance, 3 ministry, 10 náměstků. To znamená, že počet veřejných funkcí je v nesouladu s procentním ziskem mandátů, které jste získali. Nemůžete to srovnávat s někým, kdo získal, já nevím, v komunále v některých městech 30 %, tak logicky samozřejmě obsadí 30 % volených funkcí. To je jedna poznámka. Takže bavíme se o procentech, ne o tom množství, o absolutních počtech.

Druhá poznámka je, že rozdíl mezi volenými funkcionáři - starosta, poslanec a podobně - a jmenovanými, to jsou ti náměstci třeba, v tom je přece podstatný rozdíl, to jako uznáte, protože toho náměstka vám musí někdo jmenovat, je to za nějaké zásluhy, a tady jsme zvoleni. To je, jako byste nám vyčítali, že nás je tady 72, a vy jste tady jenom 4, takže vy ušetříte osmnáctkrát víc státnímu rozpočtu za plat poslance.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Díky za dodržení času.

Ještě načtu došlé omluvy. Omlouvá se paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová od 19.30 hodin z rodinných důvodů, pan ministr Pavel Blažek od 20 hodin z pracovních důvodů. Mám tady písemně na místě nahlášenou omluvu pana poslance Radima Fialy od 20 hodin z osobních důvodů.

Nyní se s faktickou poznámkou hlásí pan ministr Ivan Bartoš. Vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Musím říct, prostřednictvím paní předsedající, že mám výstupy pana Patrika Nachera rád. Tak jo, tak to budou tedy ty jmenované pozice, jo? Kdybychom jich měli tedy, já nevím, devět nebo deset, kolik říkáte, těch náměstků, a Pirátů je 1 200, vás je 2 200, tak vám to stejně nevychází, kolik Pirátů je v placených funkcích. Tak si to spočítejte.

Teď, jak funguje politika? Vy jste měli v těch posledních volbách 27,12 %, jo? Takže z logiky věci by tady mělo sedět na polovině tohohle ansámblu půlka vašich ministrů, a nesedí tam, že ne? Máte místopředsedkyni a místopředsedu Sněmovny.

Jakou logiku v tom tedy uplatňujete? Když máte 4 poslance a vyjednáte koalici, logicky máte nějaký podíl na té koalici na základě koaliční smlouvy a vyjednávání. To je úplně normální. Kdybyste udělal vládu s někým ve volbách po vítězství, tak to, prostřednictvím paní předsedající, prostě taky nějak poskládáte. Nemůžete uplatňovat jednu metriku, pak druhou metriku. Prosím vás, vysvětlete mi logiku toho výpočtu, který zde řekla paní Dostálová, že třetina Pirátů profituje v placených funkcích. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Nepřekvapivě s faktickou poznámkou pan poslanec Patrik Nacher, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No, já jsem chtěl vystupovat. Mně je trochu líto Marka Bendy, který nás zrovna tady navštívil, protože se máme bavit o konsolidačním balíčku, a my tady řešíme tyhlety věci. Tak znovu. Vy to totiž, pane ministře, šíříte i přes svoje vlastní členy. Tady váš kolega Tadeáš Štěpka napsal: Vládne nám čtyřprocentní menšina, jako že ha, ha, ha, sranda. Pak je tam graf, jak vy máte jenom 395 veřejně placených funkcí, zatímco KDU-ČSL má 3 944, ODS 2 464. Takže vy jste dokonce tu kritiku směřovali na KDU a ODS! ANO má 2 022 a je až třetí. Vy se vlastně chlubíte tím, že máte nejmíň funkcí. Ale vy to musíte dát, krucipéro, do poměru k volebnímu zisku. Já už nevím, jakým způsobem to mám říct, nikoliv k tomu absolutnímu počtu.

Pokud jde o těch 30 %, to ať vám vysvětlí paní místopředsedkyně Dostálová. Ale pokud jde o ty náměstky - to jsem tady říkal několikrát, to přece musíte uznat - vy jste ty náměstky udělali uměle čistě proto, že se nestali poslanci. Oni nebyli připravováni na roli náměstka, oni nejsou odborní náměstci. Kdyby vás nepřeskákali staňáci, tak jsou tady poslanci mezi námi. Ale protože vás přeskákali, recipročně jste z nich udělali náměstky. Logicky nám to vadí, protože to byli právě vždycky Piráti, kteří zejména v Praze a pak i na celostátní úrovni kritizovali všechny ostatní politické strany, že sbírají funkce. O tom to je.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S faktickou pan ministr Ivan Bartoš. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP