(20.10 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych chtěl jenom zareagovat. Jako vy teď máte stínovou vládu, tak my, když jsme se chystali na vládu, i když ten výsledek nakonec byl trošku jiný, než jsme jako koalice Pirátů a STAN očekávali, tak jsme představili takzvaný vládní tým. Tak se podívejte, kteří lidé ve funkcích, které dělali ve Sněmovně - já jsem byl předseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, ergo kladívko jsem poté volil toto ministerstvo. Takže lidé, kteří šli za Piráty na náměstkovské pozice, byli ve většině případů členy vládního týmu nebo byli takto delegováni.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a diskuse vyvolala ještě přihlášení s faktickou poznámkou pana poslance Aleše Juchelky. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já bych jenom prosil, ať se vrátíme zpátky ke konsolidačnímu balíčku. Je tedy 51 nebo 50 přihlášek. Já jsem čtyřiatřicátý, také bych chtěl panu Stanjurovi říct svůj postoj z hlediska konsolidačního balíčku sociální politiky, prorodinné politiky a tak dále, ale bohužel, protože se nemůžeme dopočítat počtu pirátských náměstků, tak se to odsouvá celé dál. Já bych poprosil, aby kolegyně Pastuchová už mohla dostat klidně prostor pro to, aby mohla začít tady těch 50 přihlášených, do rozpravy a moc prosím, abychom se opravdu zabývali tím, co je důležité, a to je konsolidační balíče, protože nejde o nic jiného než o navýšení pro naše občany jejich výdajů ohledně 73 miliard korun. Takže já jsem na to připraven a doufám, že se k tomu vrátíme.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ovšem před těmi přihlášenými na elektronické tabuli zde mám přihlášku k přednesení stanoviska poslaneckého klubu hnutí SPD, a sice je zplnomocněn pan poslanec Jan Hrnčíř, aby toto stanovisko přednesl. A poté mám ještě - jenom rekapituluji - přihlášku s přednostním právem pana ministra financí, takže to ještě bude nyní. Chcete dát přednost? Můžete se... vy jste byl první zde, takže ano, prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové. Rád bych se také vyjádřil k takzvanému konsolidačnímu a úspornému balíčku, kterým hodlá vláda ozdravit - nutno říci opravdu strašidelně bobtnající - schodek státního rozpočtu naší země. Je nutné si přiznat, že pan ministr financí Zbyněk Stanjura doposud nedokázal nalézt účinné řešení, což mimo jiné dokázal i absolutně špatně nastaveným rozpočtem na rok 2023, když v květnu dosáhl deficit rekordních 271 miliard korun, přičemž schválený rozpočet počítá s maximálním schodkem ve výši 295 miliard korun za celý letošní rok. Je tedy jasné, že je potřeba změnit chování vlády a hledat účinná řešení dřív, než vládní koalice dovede naši zemi ke státnímu bankrotu. Oceňuji tedy, že si to tato vláda uvědomila a začala pracovat na nápravě. To je však bohužel téměř to jediné, co oceňuji. (Odmlka pro neklid v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, vnímám vaši žádost.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Neboť jak je to bohužel u této vlády zvykem, budou za její špatné hospodaření nejvíce pykat slušní pracující lidé, rodiny s dětmi, drobní živnostníci a bohužel také důchodci. S naprostým děsem jsem mimochodem sledoval vyjádření vlády, která s uspokojením konstatovala, že stále více lidí a rodin dosáhne na sociální dávky. Fakt, že tento znak naprostého selhání vláda považuje za úspěch, je pro mě šokující. Kolegové z vládní koalice, vy si neuvědomujete, že stále se zvětšující objem vyplácených sociálních dávek je jedním z hlavních viníků dramaticky rostoucího schodku naší země? Cílem každé rozumné vlády je přece pravý opak, tedy co největší podíl pracujících a podnikajících osob, které odvádí daně do státního rozpočtu, a naopak minimalizovat vyplácení sociálních dávek a tím i minimalizovat zatížení státního rozpočtu. Každá rozumná vláda by se tedy snažila nakonfigurovat systém daňových benefitů tak, aby se jednoduše řečeno lidem nevyplatilo zůstávat doma na sociálních dávkách. Co jste udělali vy? Pravý opak. Jednou z takzvaných úspor má být i zrušení nebo snížení daňových benefitů, konkrétně snížení slevy na dani na manžela nebo manželku, zrušení školkovného, zrušení slevy na dani na studenta, zrušení osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům a zrušení osvobození nadlimitních stravenek.

Dalším očekávaným krokem by byla větší podpora živnostníků a podnikatelů tak, aby se jim vyplatilo podnikat, a tím i odvádět daně do státního rozpočtu. Co jste udělali vy? Zase pravý opak. Drobní podnikatelé a živnostníci jsou nyní již ohroženou skupinou. Ti, již přežili covidové období, kosila a kosí vysoká cena energií a vysoká inflace. Slíbili jste jim, že je nenecháte padnout, a co ve skutečnosti děláte? Hodláte jim zvýšit odvody, tedy platby, jejichž zálohy jsou povinni odvést každý měsíc bez ohledu na to, zda v něm vydělají byť i jen 10 korun, nebo vůbec nic. Toto je jen další krok k úplné likvidaci českého drobného a středního podnikání, přičemž ti živnostníci, jež takto zničíte, půjdou a přihlásí se o sociální dávky, takže místo zvýšení příjmů do státního rozpočtu se zase o něco zvýší schodek.

Naprosto absurdní je pak vaše takzvaná důchodová reforma, tedy snaha o sedření z kůže nejzranitelnější skupiny osob. Lidé, kteří celý život poctivě pracovali a odváděli dávky, aby si zajistili důstojné stáří, jsou nyní vámi prezentováni téměř jako paraziti, kteří neoprávněně vysávají státní rozpočet. Tito lidé vybudovali stát, který vy nyní zvesela drancujete, a místo slov vděku zde slyším povzdechy nad tím, kolik jejich živení stojí peněz. Takzvané snížení valorizace důchodů je pak jen honosným pojmenováním obyčejné krádeže. Tito lidé nemohou za to, že nedokážete zkrotit inflaci, nemstěte se jim tedy tím, že jim upřete to, co jim po právu náleží.

Ke zvýšení daně z nemovitosti jen dodám drobnou glosu. Součástí vaší předvolební kampaně byl slib, že daně, a mezi nimi i daň z nemovitosti, rozhodně zvyšovat nebudete. Oháněli jste se mimo jiné i tím, že celá daň z nemovitosti je vlastně nemravná, neboť si lidé kupují své byty či domy za již jednou zdaněné peníze, s čímž já souhlasím. Jak jistě také víte, stále větší skupina lidí není schopna splácet závazky spojené s hypotečním úvěrem. Zvýšit jim nyní navíc ještě daň z nemovitosti je od vás jen dalším z podrazů.

Nyní jsem jen krátce shrnul některé z výhrad, které k vašemu konsolidačnímu balíčku mám. Samozřejmě budeme za SPD podávat řadu pozměňovacích návrhů, neboť je jasné, že je nutné dupnout na záchrannou brzdu dřív, než se z ní stane brzda dluhová.

Jen bych ještě rád podotkl jednu věc. Svým návrhem odíráte důchodce, živnostníky, podnikatele a slušné pracující rodiny s dětmi. Očekáváte, že vše pochopí, neboť doba je zlá. Je však otřesné, že zároveň vůbec neuvažujete o snížení nebo zrušení finanční podpory Ukrajině na to, když absolutně není jasné, kde a jak tato podpora končí. Měli byste se opravdu zamyslet nad tím, či vláda vlastně jste a čí zájmy hájíte. Podle mého názoru to rozhodně nejsou zájmy občanů České republiky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A jenom bych konstatovala, že sice byl... Výborně. (Přihlášený ministr Stanjura vchází do sálu.) Nyní je přihlášen s přednostním právem pan ministr financí. Prosím, můžete se ujmout slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak jsem tady nebyl jednou deset minut a byla přestávka.

Chci reagovat na vystoupení paní místopředsedkyně Kláry Dostálové, ale budu i tak, i když tady není, doufám, že mě někde slyší. Paní ministryně mluvila o bydlení, jak se málo staví. Jako by hnutí ANO nebylo osm let ve vládě, jako by bylo osm let v opozici! Pak bych tomu rozuměl.

Často si zástupci opozice stěžují, že vláda mluví o tom, co bylo. No, ale my s tím nezačínáme. Většinou to vystoupení je chvalozpěvem na to, co bylo, a kritikou na to, co je. Rozumím tomu, je to normální souboj mezi vládou a opozicí. Ale řekněme si, copak se tady dobře stavělo do toho roku 2021, do prosince roku 2021, a problém vznikl v lednu roku 2022? Je to pravda? Není. Já nejsem ten, který říká, že za všechno může vláda - to je jedno, kterákoliv vláda. Jediné, co pro to můžeme udělat podle mě jako zákonodárci, je zrychlit stavební řízení díky změnám pravidel.

Nevěřím tomu, že záchranou ve výstavbě nových bytových domů jsou obce, fakt si to nemyslím. Nicméně do portfolia Ministerstva financí patří komunikace například s Českou bankovní asociací nebo s Českou asociací pojišťoven, a pro paní místopředsedkyni: déle než rok s nimi spolupracujeme a jsme těsně před spuštěním pilotních projektů dostupného bydlení. Nejsme v bodě nula. Vy jste v tom neudělali nic za osm let. Mimo jiné proto, abychom to mohli spustit, ty piloty, potřebujeme cenovou mapu, protože si řekneme, že princip dostupného bydlení je v tom, že nájemné bude zhruba ve výši 80 % v místě obvyklém, tak musíme vědět, kolik to je. To nemáme. Proč jsme to nezdědili? Proč jsme nezdědili funkční cenovou mapu, kterou budeme jenom aktualizovat? Podle mě je jednoduchá odpověď: protože žádná není. My na tom usilovně pracujeme ve spolupráci s rezortem MPSV i Ministerstvem pro místní rozvoj a věřím, že velmi rychle představíme výsledky. Bude to první funkční cenová mapa. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP