(20.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a dále je přihlášený pan ministr Ivan Bartoš.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych jenom zareagoval na jednu věc, která tady zazněla od paní místopředsedkyně Dostálové. Vy jste vlastně popsala situaci, která nás dovedla do té situace s bydlením teď, protože došlo k masivní privatizaci, takže největší investice do vlastnického bydlení už historicky byla udělána, a pak relativně rostoucí reálné mzdy, docela rychlý stavební proces - byť i v České republice je kritizován - a levné hypotéky vedly k tomu, že nic, nebyl jediný důvod, proč by ty ceny nemohly růst. Prostě jste si na to půjčil a developer nepostaví ani o domeček víc, než kolik prodá v těch penězích za rychlou cenu. A i pro developery bylo nejlepší rychle půjčit si, rychle postavit a prodat. Prodávaly se ještě nepostavené byty - takový byl daný zájem.

Ovšem situace je významně jiná, ať v postcovidu, či v souvislosti s válkou na Ukrajině, od růstu cen energií, stavebních prací nebo stavebních materiálů. Proto musíme hledat alternativu. Co je zvláštní, že země, které předtím byly taky od devadesátek v podobné situaci, taky si ti lidi vydělali dobře, banky měly levné úvěry, věděly, že investice do obecného, dostupného bydlení jsou důležité, aby naředily poměr čistě komerčního bydlení, ať už vlastnického, nebo nájemního, a nabídku obecních bytů, některé státy významnou regulací - ostatně to, co jste tady četla od (nesrozumitelné), které jsem já hostil na ministerstvu, a v některých případech dokonce si myslím, že věci, které připravujeme v zákoně, je kopírují, v jiných s nimi úplně nesouhlasím, tak to musíme řešit.

Ministr Stanjura zde zjistil definici dostupného bydlení, bavíme se o těch komerčních nástrojích, my notifikujeme u Evropské komise, mluvil jsem s komisařkou Vestager hodinu a půl osobně minulý týden, to bydlení pro obce, aby tam mohl být nižší nájem podle cenových map, a v SFPI na to byly zhruba 3 miliardy, v Národním plánu obnovy je na celý ten projekt dojednáno 8,5 miliard, což nebudou peníze dotační, ale peníze úvěrové, chytré finanční nástroje (Předsedající: Čas. aby se vracely, takže my teď chystáme (Předsedající: Čas, prosím.) největší investici (Předsedající: Čas.) do dostupného (Předsedající: Prosím.) nájemního bydlení.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan ministr financí Zbyněk Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak nejdřív pro paní místopředsedkyni. Je třeba logické, že už jednáme s bankami a s pojišťovnami a že jsme zapojeni do toho projektu. Já jsem nemyslel, že to děláme sami, děláme to ve spolupráci jak s MMR, s MPSV i s některými dalšími kolegy. Já myslím, že to pak má větší šanci na úspěch. Samozřejmě, máme nového generálního ředitele Národní rozvojové banky, debatujeme o tom, jaké zadání dá stát své státní bance. Bohužel, dneska je to tak, že zákonná regulace dopadá na Národní rozvojovou banku stejně jako na komerční banky. My máme sice státní banku, ale podléhá stejné regulaci jako všechny komerční banky. Připravíme nějakou změnu zákona, aby umožnila případně dělat politiku státu prostřednictvím Národní rozvojové banky.

Já musím odmítnout, že za vaší (naší?) vlády obce prodávaly. To je přece... to je nezávislé na tom, kdo je ve vládě, jestli obce privatizují, nebo neprivatizují bytový fond, jestli investují do výstavby nebo neinvestují. Já to považuji za správný krok, ale není to zásluha žádné vlády, ale ani kritika žádné vlády, je to výsostné rozhodnutí samospráv. Pokud nechceme kritizovat to, že samosprávy ty domy dostaly, ten bytový fond, já to kritizovat nebudu. Podle mě to byla správná cesta, když se podíváte, v jakém stavu ten bytový fond je, a srovnáte ho s tím, v jakém byl stavu, když to ty obce dostaly od státu. A ty obce nebyly schopny třeba v objemu desítek tisíc bytů nebo domů se o to starat, o všechny. Neměly na to peníze, byla to nějaká výběrová metoda, víc k tomu nechci říkat.

Pro pana poslance Nachera: jeho pozměňovací návrh je podle mě dobrý, vítám jeho nabídku na odbornou debatu. Jestli je to ve správném nosiči, nebo ne, není tak podstatné. Já jsem chtěl říct jedno: že ten příběh není černobílý - čert, anděl, zastánce jednoho nebo druhého. Je to na odbornou debatu, my se jí určitě nebráníme. Doufám, že mě někde slyší, protože nemůžeme (Předsedající: Čas.) tady pořád sedět.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A paní místopředsedkyně Klára Dostálová, dále se připraví pan poslanec Igor Hendrych. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. V mnohém mohu souhlasit. Já bych se možná odrazila od toho - samozřejmě, ty byty chybí. Ty, co byly zprivatizované, obce prostě nestavěly, taková je realita. Dneska nemáme nájemní bydlení ani obecní bydlení, ale zato máme mnoho vlastnického. Ale tady musím souhlasit s tím, co řekl pan ministr Bartoš, že v podstatě to nastartovalo tu éru. A jenom pro pana ministra Bartoše, že to někde dělají jinak: postkomunistické země mají úplně stejné problémy, všechny, prostě vysoký podíl vlastnického bydlení, protože to je dáno tou dobou, ano? Takže o tom se nemusíme bavit, spíše hledejme cestu, jak to zlepšit.

Já jenom k těm evropským fondům - vy jste se jich tady dotkl, ano? - já jenom, těch 5 % kofinancování z celého toho objemu je jenom u mateřských školek, základních škol, středních škol a u ESF, Evropského sociálního fondu, jinde ne. Jinde jsou to ty vyšší, takže tam je otázka, že samozřejmě to dopadne na občany.

A pak vy jste říkal, že je to dobře, že si obce připlatí. Ale pane ministře, tady ruku na srdce, vy trestáte ty, co investovali. Ti, co si syslili, na podíl kofinancování mít budou. Ti, co investovali, tolik peněz na účtech nemají a budou se muset znovu zadlužovat na svůj podíl za vysoký úrok. No, vy chcete zrušit - vláda, nebudu brát teď jako pan ministr financí - ale vláda chce zrušit kofinancující podíl státního rozpočtu vůči obcím v takzvaných přechodových regionech. Nemluvím o Praze, tam vám to schvaluji a tleskám, protože Praha má samozřejmě obrovské množství peněz na svých účtech. Ale bacha na ty obce, protože do toho opravdu spadnou regiony, které právě tomu díky, že jsou v rámci NUTSu, jako například Vysočina, pro ně je to fakt nefér, protože ty malinké obce budou mít vysoký podíl kofinancování jako takového.

A jenom poslední poznámka. Vy říkáte, že pan ministr financí nic nezmůže, to vláda. No, já si myslím, že to je jedna z nejzásadnějších rolí ve vládě, a já musím říci, že já jsem sama musela paní ministryni financí hodně přemlouvat a hodně jí ukazovat čísla a obhajovat (Předsedající: Čas.) ty věci, ale pak se to vyplatilo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou zareaguje pan poslanec Igor Hendrych a poté se opět vyjádří pan ministr financí. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já se obrátím na pana ministra na coby svého v uvozovkách krajana nebo - neřekl úplně přesně - ale spoluobčana ze statutárního města Opavy. Trošku mi nahrál s privatizací bytového fondu, o které tady mluvil, a předpokládám, že hovořil o své vlastní zkušenosti z doby, kdy byl primátorem v letech 2002 až 2010, na což si jako občan pamatuji, a já jsem následně od roku 2018 až do roku 2021 jsem byl náměstkem primátora. V té době bylo prodáno zhruba nějakých - v době primátorování pana Stanjury - bylo prodáno, neřeknu to teď úplně přesně, ano?, ale bylo prodáno víc než 10 000 bytů a myslím si, že jich bylo ještě více, a z bytového fondu zbylo 551 v Opavě, ve statutárním městě. Vím to přesně, protože jsem měl pod sebou mimo jiné tedy i majetek města, což znamená tedy v jakémsi relativním vyjádření 1,8, 1,7 % z celkového bytového fondu v Opavě, a to je hodně málo, protože odborníci na sociální bydlení hovoří o tom dlouhodobě v České republice i na Západě, že bytový fond, který by měla mít města k dispozici, by měl tvořit takových 10, ideálně 15 %. U nás zůstala necelá 2 %, a to ještě v podstatě v lokalitě, která k tomu není úplně vhodná, protože centrum města, v centru města zůstaly byty městské, které se používají pro sociální účely, a v podstatě všechna sídliště v Opavě byla rozprodána v privatizaci. Takže to je jenom taková poznámka, že je to vcelku kritizováno, zrovna tahle éra privatizace městského bytového fondu v Opavě, a nejen tedy jenom mnou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní pan ministr financí.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: No, nesouvisí to s konsolidačním balíčkem, my jsme se bavili o nájemním bydlení, ale tak... já nemám rád, že když se tady řeší pražské zastupitelstvo, neřešme opavské. Kdyby to ti lidi nechtěli, tak si to nekoupili. Koupili to ti, kteří v těch panelácích bydleli - úplně jednoduché, ano?

Ale já jsem se přihlásil kvůli něčemu jinému. Fakt si nemyslím, že máme řešit - nemám s tím žádný problém - ale komunální politiku konkrétního města, a mě s tím rozčilují moji pražští kolegové nebo naši pražští kolegové, kteří tady roky řeší své konflikty zastupitelstva města, jedno, kdo je zrovna v Praze na radnici v plusu a kdo je v minusu.

Já jsem si našel ty koeficienty a ta procenta a já si myslím - a vy jste říkal, ty obce si budou muset na to půjčit - no, a stát si na to nepůjčuje? Kdybychom byli v přebytku, tak máte pravdu. Proč bychom nutili veřejný sektor si půjčovat, kdyby byl někdo v přebytku? A dneska je to naopak. Tak se bavme o tom, kdo si na to půjčí. Pak je ta debata ale úplně jiná. To, co říkal pan místopředseda Havlíček o fiskálním příspěvku k snižování inflace, podporuje důvody ozdravného balíčku. Je to jeden z důvodů, proč snižujeme deficity státního rozpočtu. Já s tím souhlasím, ale my se k tomu hlásíme, my to děláme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP