(20.50 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Můžeme se bavit, jestli je tento nástroj dobře, nebo špatně, jestli máte lepší nástroj, než jsme navrhli my, to je legitimní debata. Ale já jsem to i říkal: k tomu, abychom splnili svůj díl odpovědnosti k inflaci, musíme snižovat deficity státního rozpočtu. Tak jsem rád, že v tomhle se shodujeme.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní zareaguje pan místopředseda Karel Havlíček a pak to vypadá na návrat k obecné diskusi.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, s tím souhlasím plně. Já jsem to už nedořekl, protože mi tikal čas, že jedním z klíčových nástrojů fiskální politiky je pochopitelně snižování salda rozpočtu, čili naprosto správně, můžeme se bavit, co je součástí toho balíčku, ale snižování salda je protiinflační opatření.

Já jsem ale narážel na klíčový problém, na neodhadnutí situace na přelomu let 2021 a 2022, protože snižování schodku je víceméně spíš střednědobá nebo dlouhodobá záležitost, to se vám prostě nepodaří z měsíce na měsíc, a tam se mělo tehdy okamžitě akčně reagovat, a těch nástrojů bylo víc. Vy jste striktně odmítli pokračovat v tom, že jsme snížili DPH na nulu - dobře, odmítli jste to, ale neudělali jste jiné okamžité opatření. A já říkám mezi námi, už jich víc není. Jsou dvě, buď DPH, anebo okamžitě regulovat ceny. Některé země reagovaly různě, některé jinak, to je jedno, a regulace cen by okamžitě znamenala, že by se inflace snížila - regulace ve smyslu toho, že by se neumožnilo vystoupat s těmi cenami nahoru. Vy jste šli jinou cestou, nechali jste vydělat ty velké hráče, pak je daníte. To znamená nebylo to protiinflační, ale naopak jste tu inflaci vlastně ještě trošku podpořili, a pak jste to nějakým komplikovaným způsobem přerozdělovali, a tady nastala ta velká chyba. Taky proto na konci roku 2021 byla inflace ještě plus minus na průměru Evropské unie - tuším, že to bylo někde okolo 4 až 5 % - nemám to teď tady přesně, 5,3 až 5,4, pamatuji si to tak - a poté se to utrhlo ze řetězu a v dalších měsících Evropská unie nabrala vůči České republice obrovskou ztrátu. Zjednodušeně řečeno, tady inflace rostla daleko rychleji právě proto, že se neudělala žádná fiskální opatření, že jste to nechali na centrální banku, ta si hrála s úrokovými sazbami a bohužel už nám to ujelo. A v tuto chvíli už je to neuchopitelné.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a my se nyní můžeme vrátit do obecné rozpravy k řádně přihlášeným, kde je na řadě paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Moc děkuji, že jste se na mě těšili, a měli jste proč, protože můj příspěvek trošku míří do poloprázdných řad tady, ale míří k vládní koalici. Já si myslím, že... je 9 hodin, a nebudu tak... nebo to zklidním takovým hezkým příběhem a shrnutím vlastně, co tento konsolidační balíček dělá s normálními občany, a je to opravdu skutečný příběh, který se stal, a já jsem se rozhodla, že ho dneska dám do svého příspěvku.

Takže zaznělo tu - nebo asi bych měla nejdříve říct: vážená vládo, dneska je tu víc ministrů než včera, jsou tu dva, vlastně včera tu byli taky dva, takže je to stejný počet. Takže vážené kolegyně poslankyně, poslanci, zaznělo to a zazní tu ještě mnohé, protože jsem první z padesáti diskutujících v devět hodin večer, a nemá smysl, abych tu já deklarovala svůj postoj ke konsolidačnímu balíčku, to udělám jako my všichni ostatní v hlasování. Mám na něj ostatně podobný názor jako moji kolegové.

Z vystoupení některých vládních kolegů, ať už tady ve Sněmovně, nebo v médiích, mám někdy pocit, že tak trochu všichni zapomínáte, proč tady ve Sněmovně jste. Vy tu nejste za sebe, za svoje myšlenky, vy tu zastupujete svoje voliče, lidi, kteří vám dali ve volbách svůj hlas ne proto, že by je nějak uchvátil váš osobní názor - alespoň většinou - ale proto, že se jim líbil váš volební program, volební program vaší strany nebo uskupení, za které jste sem kandidovali. Jak jsem řekla, proto vás možná dnes trochu překvapím tím, že normálně se tu snažím hájit zájmy skupin lidí, které vy něčím ohrožujete a kteří s vámi nesouhlasí. Netvrdím a ani nemohu, že všichni ve volbách volili hnutí ANO, každopádně ale souzní s tím, co ANO hájí a čemu se tady ve Sněmovně snaží zabránit. Dnes budu mluvit ale za vaše voliče, voliče vaší pětikoalice, za lidi, kteří volili vládní strany a kteří by tedy logicky měli souznít s vašimi názory a s kroky, které děláte vy. (Hlasitý hovor v sále, poslankyně se odmlčela.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, paní kolegyně, já jsem se snažila tady nehlučně utišit vaše kolegy z levé strany sálu.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já jen do toho vstoupím, paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím. Já vím, kolego Patriku Nachere, že jsem tě přeskočila o těch šest míst, já to příště neudělám.

Tak budu pokračovat. Takže budu mluvit za vaše voliče, kteří volili vás a vybrali si vás na základě vašeho programu, vašich předvolebních slibů, které jste měli ve svém volebním programu, ale teď mají pocit, že vy ty svoje předvolební sliby neplníte, že jste jim lhali, a já si myslím, že ten pocit je oprávněný.

Minulý týden jsem dostala dopis od jednoho pána z Libereckého kraje, odkud pocházím. Nejdřív jsem zvažovala, jestli to zařadit do tohoto příspěvku, ale pak jsem usoudila, že vlastně tento dopis nejlépe vypovídá o tom, že vy už nehájíte zájmy této země, jejích občanů, ale ani těch, od kterých jste ty hlasy dostali, a tento konsolidační balíček je jenom plivnutím do tváře vašim voličům.

A teď k tomu dopisu, který bych vám ráda přečetla: "Vážená paní poslankyně, setkali jsme se na vašem předvolebním mítinku v Liberci, i když vy si na mě asi nebudete pamatovat. Chvíli jsme se spolu bavili a já pak odešel. Chystal jsem v té době svatbu, s přítelkyní jsme se rozhodli po čtyřletém vztahu vzít a založit rodinu. Oba máme vysokoškolské vzdělání, já pracuji v oblasti projektování, manželka je učitelka. Měli jsme něco našetřeno, chtěli jsme kousek za Libercem koupit pozemek, vzít si hypotéku, postavit domek a pořídit si děti. Tolik k plánům, které si teď postupně plníme, ale jde to hůř, než jsem doufal. Upřímně jsem měl šílenou radost z toho, jak dopadly volby, jak se sestavila vláda. Chápal jsem ústupky v programovém prohlášení vlády jako výsledek kompromisu, který byl pro sestavení vlády nutný, i když jsem neměl ze všeho radost. Já i manželka jsme volili SPOLU, což jsem vám říkal i na mítinku v Liberci. Líbilo se mi, že nechtějí zvyšovat daně, ve svém programu mysleli na podporu bydlení a mladých rodin. Vlastně to všechno zapadalo do mých plánů. Vzali jsme se, koupili z našetřených peněz pozemek, šetřili jsme, abychom si mohli vzít hypotéku, a šetříme pořád. Hypotéku už jsme si v době, kdy byla únosná, vzít nestihli. Teď, dva roky po svatbě a vlastně dva roky po volbách, skoro dva roky po volbách, jsou podmínky hypoték brutální tak, jak nikdy nebyly. Výstavba vázne, neřešená inflace brzdí vše. Ta stejná vláda chce zdvojnásobit daň z nemovitosti. Zároveň se zdražují potraviny a služby nejen kvůli inflaci, ale i kvůli zvyšování DPH a převádění celé řady věcí do vyšší sazby, samozřejmě kromě vína. Škoda že je půlka vlády z Moravy, a zajímá je tedy jen víno. Kdyby byli z Liberce, možná by se zvyšování DPH netýkalo některých všeobecně potřebnějších věcí. Jiného poslance než vás jsem zatím nepotkal, v myšlenkách se tedy občas vracím k našemu rozhovoru. Svoje otázky bych rád doplnil o další. Jak si teď má mladá rodina budovat společnou budoucnost? Jak si máme pořizovat děti, platit bydlení a ještě spořit na důchod? Pokud chceme normálně žít, sportovat, občas zajít do restaurace a trochu si užívat života, je to opravdu těžké. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP