(21.10 hodin)
(pokračuje Lucie Šafránková)

Mimochodem, již téměř tříleté zmrazení platů některých zaměstnanců státu, například v sociální oblasti, spojené s navrhovaným seškrtáním peněz pro kraje a obce, povede až k brutálnímu zhoršení kvality a dostupnosti mnoha sociálních služeb, včetně péče o ohrožené děti, seniory, zdravotně postižené, což už se ostatně děje. Dojde k dalšímu zahlcení poboček úřadů práce a České správy sociálního zabezpečení, kde ubudou zaměstnanci a přibudou po desítkách tisíc další klienti. Co to bude znamenat pro běžného občana? Obecné zhoršení jeho přístupu k veřejné správě a veřejným službám, ještě delší čekání na vyřízení a výplaty důchodů či jakýchkoliv sociálních podpor nebo ještě horší dostupnost zdravotní péče, popřípadě nižší bezpečnost, zhoršení péče o veřejný prostor. Tomu říkám skutečná konsolidace.

Nekompetentní vláda ani při přípravě tohoto balíčku nevedla seriózní sociální dialog s partnery a tváří se jako jediný znalec pravdy a správných postupů. Za rok a půl jejího vládnutí na konkrétních výsledcích vidíme, že je tomu přesně naopak. A ekonomická realita? Zatímco kvůli vysoké inflaci strmě rostou ceny téměř veškerého zboží a služeb, zejména těch životně důležitých a nenahraditelných, minimální valorizace platů, mezd, důchodů, rodičovského příspěvku a příspěvku na péči pro zdravotně postižené rapidně snižuje kupní sílu a životní úroveň občanů. Trochu to připomíná, jako pověstné déjà vu, tragické chyby a smutné konce někdejších vlád, kde byla přítomna i většina současných vládních stran, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, tedy Topolánkovu, a hlavně Nečasovu vládu. Tyto vlády občany a ekonomiku tak zadusily restrikcemi, že nám trvalo nejdéle v Evropě se z krize jakž takž dostat.

I tato vláda je bezradná a neschopná vyvést zemi z inflace a z propadu ekonomiky. Stačí se porozhlédnout za naše hranice. Navíc stávající krizi, inflaci a propad mezd i tržeb sama spoluzpůsobila kombinací vlastních chyb a nečinnosti a jenom promarnila čas. I my jsme si vědomi nutnosti konsolidace veřejných financí, ale té skutečné, která nezničí lidský a sociální kapitál, který je tím nejcennějším, co máme k dispozici, ale tuto konsolidaci za nás nepředstavují nesmyslné a kontraproduktivní škrty, ale opatření, která nebudou ždímat peníze z pracujících lidí, studentů a seniorů. Tato opatření musí využít ekonomický potenciál státu tam, kde ještě nějaký je, například v energetice, anebo sáhnout pro finanční prostředky do sfér, kde skutečně jsou, a to především díky práci českých lidí, a kde prakticky nejsou zdaněny. Jde o sektory, které jsme za hubičku vyprodali do zahraničí a které produkují rekordní zisky bez adekvátního protiplnění českému státu, který realizaci těchto zisků umožnil a umožňuje právě díky předchozím vládám ODS a KDU-ČSL. Například banky v zahraničním vlastnictví, potravinářské řetězce, rovněž v zahraničním vlastnictví, energetické společnosti a další nadnárodní korporace podnikající v digitální ekonomice. Ano, je na to potřeba politická odvaha. Je to těžší než se vozit po zaměstnancích a živnostnících a zvyšovat daňové sazby i daňové základy pouze jim. Mimochodem, odliv dividend z České republiky a z české ekonomiky je dlouhodobým závažným problémem, který je těsně svázán s až příliš vysokým zastoupením zahraničních investic v naší ekonomice, s širokým rozvrstvením těchto zahraničních investic v různých stěžejních sektorech naší ekonomiky a s extrémně vysokou ziskovostí těchto investic a zahraničních korporací obecně, a to i v mezinárodním porovnání, a všechny dosavadní vlády, z nichž ta vaše je ekonomicko-sociálně nejhorší, projevily nulovou snahu s tímto zásadním problémem cokoliv dělat.

Ještě k otázce živnostníků: sice jste je zbavili povinnosti fungovat v režimu elektronické evidence tržeb a my jsme to v SPD podpořili jako správné rozhodnutí s tím, že to máme i v našem politickém programu, ale zároveň zcela v tichosti jim tímto balíčkem o 60 % zvyšujete sazby důchodového pojištění. Proč se tím víc nepochlubíte? Je to přece ta vámi slibovaná důchodová reforma, nebo ne? Prostě jste hodili živnostníky, zejména ty drobné s nižšími příjmy a zisky, přes palubu. A to se ještě některé vládní strany vydávají falešně za zastánce živnostníků!

Co se má udělat a co vy neděláte: především bojovat proti inflaci, provádět důsledně cenové kontroly a vymáhat příslušné sankce, využívat efektivně zákon o cenách, stanovit v určitých citlivých segmentech maximální ceny či cenová moratoria, stanovit výši přiměřeného zisku, vyhlásit maximální podíl zahrnutí vstupů do ceny zboží, stanovit maximální nárůst ceny v určitém časovém období a tak dále. Příslušné nástroje máte k dispozici.

To nejlepší, co by mohla vláda se svým pseudokonsolidačním balíčkem obrazně řečeno udělat, je odnést jej na nějakou ze tří set poboček České pošty, kterou k 30. červnu zrušila, aby se odtamtud už nikdy nevrátil. Jinak je v sázce ohrožení sociálního smíru v zemi čistě vinou této vlády. Děkuji za pozornost. (Potlesk v řadách SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s faktickou poznámkou zareaguje pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dobrý večer, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já si dovolím zareagovat, protože to, co tady před chvilkou zaznělo, byla také přehlídka opravdu zjevných nepravd, protože tady paní kolegyně poslankyně hovořila například o sociálních službách a o tom, že tam jsou tři roky zmrazené platy. Tak já poprosím, ať to doloží, nebo ať neříká nepravdu, protože pokud jde o otázku mezd i platů v sociálních službách, tak ty rostou, roste i celkový finanční objem na financování sociálních služeb. Za naší vlády roste také i podpora, která jde ze strany nejenom dotačního titulu, ale i dalších vícezdrojových forem financování. Takže prosím pěkně, pokud říkáte, že jsou tři roky zmrazené platy v sociální oblasti, tak to doložte. Není to pravda. Roste to jak v absolutním objemu, tak rostou také v tarifech, protože v sociální oblasti vláda jenom zhruba z jedné třetiny může ovlivnit tarifem tu část, kde jsou pracovníci, kteří jsou ve sféře platové. V oblasti mzdové jsou to poskytovatelé, na které my nařízení nemáme, žádný nástroj stanovovat výši mezd, tu si stanovují jednotliví poskytovatelé. Takže prosím pěkně, neříkejte věci, které nejsou pravda.

Pokud jde o OSVČ, tak říkejte také i to B, a to znamená, že když dojde k postupnému nárůstu a zvýšení minimálního odvodu OSVČ, a je to rozloženo do tří let po sobě jdoucích, tak se to zvýší, ten odhad, zhruba o 1 800 korun měsíčně u subjektu, u živnostníka, který pracuje a dělá svoji činnost minimálně čtvrtým a dalším rokem, ale také výše jeho důchodu se potom zvýší o 4 000 korun měsíčně. Říkejte i celou tu související věc, která je s tím spojena. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní mám přihlášeného pana poslance Karla Sládečka, připraví se paní poslankyně Andrea Babišová. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji. Vážená paní předsedající, milé dámy a pánové, když pan ministr Stanjura slavnostně představoval úsporný balíček na Úřadu vlády dne 11. května, řekl - cituji: "Reformujeme DPH, budeme mít dvě sazby - 12 a 21 %. Zjednodušujeme DPH ze tří sazeb na dvě." Ať počítám, jak počítám, vychází mi tři sazby. První sazba je nulová, a to na knihy, nulová sazba je také sazba. Druhá sazba je 12 a třetí je 21 %. Jedna a jedna a jedna jsou tři, aspoň to tak do nedávna bylo. Vypadá to, že ekonomičtí odborníci Fialovy vlády neumí počítat ani do tří. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP