(21.20 hodin)
(pokračuje Karel Sládeček)

Dále hlavními principy ozdravného baličku má být štíhlý stát, jednoduchost a sociální smír. Žádný štíhlý stát ale v ozdravném balíčku nevidím. Kdy zrušíte tři zcela zbytečná ministerstva? Ministerstvo pro evropské záležitosti vzniklo kvůli českému předsednictví v Radě EU, to skončilo na konci minulého roku a zcela nadbytečně ministerstvo jste do dnešního dne nezrušili, stejně jako Ministerstvo pro legislativu a ministerstvo pro vědu, výzkum a inovace. Kdybyste měli ve svých řadách více schopných lidí, jako je například pan poslanec Svoboda, který zastává práci minimálně čtyř lidí, tak byste mohli ze dne na den zeštíhlit státní aparát o třetinu. Pak by byl náš stát opravdu štíhlý.

Po lidech chcete, aby si utahovali opasky, ale vy sami si je neutahujete vůbec! Naopak rozhazujete peníze našich občanů na zahraniční cesty cizího státníka a jsme malá země, takže v ekonomicky špatné situaci, a nejsme velmoc, i když se někteří vaši ministři chovají, jako bychom byli velmocí, viz chování například pana ministra zahraničí Lipavského či paní ministryně obrany Černochové, kteří svojí iniciativou často předčí i chování svých amerických protějšků.

Vaše vláda se označuje za pravicově konzervativní, ale svou hospodářskou politiku tímto směrem vůbec nevedete. Deficit České republiky by se měl snižovat pouze osekáváním výdajů, a ne zvyšováním daní. Nikdy by mě nenapadlo, že pravicovou vládu budu učit základy pravicové politiky.

Dále by pan ministr financí měl rušit dotace, plošně. Měl by rušit celé rozpočtové kapitoly, a ne je snižovat jen o pár procent.

Všichni renomovaní ekonomové označují ozdravný balíček za nekoncepční a nesystémový. Je to taková slátanina. Nejenže tato slátanina nepřispěje k výraznému snížení státního dluhu, ale navíc sníží ekonomický výkon země. Nesouhlasím s tímto ozdravným balíčkem zejména proto, že opatření dopadnou tvrdě na osoby samostatně výdělečně činné, na rodiny s dětmi a na důchodce, zatímco nabubřelého státního aparátu se dotknou jen letmo. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já taktéž děkuji. A nyní je na řadě paní poslankyně Andrea Babišová, připraví se paní poslankyně Pokorná Jermanová. Paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych se dnes s vámi podělila o hlubokou kritiku návrhu konsolidačního balíčku vládnoucí pětikoalice, která nám předložila bez jakéhokoliv předchozího projednávání v širokém politickém spektru a bez jakékoliv komunikace s námi, s opozicí, svůj daňový balíček, který obsahuje velké množství nedomyšlených a nesmyslných návrhů.

Mnohokrát z úst mých kolegů z opozice zaznělo, že předpokládaný návrh vlády není ani úsporný, ani konsolidační, ale je spíše daňovým balíčkem, který zatíží naše občany na neúnosnou míru a který mimo jiné porušuje veškeré sliby, které představitelé jednotlivých pětikoaličních stran a hnutí předkládali svým občanům a voličům v době volební kampaně. Mám teď na mysli především sliby, které prostřednictvím současného premiéra Petra Fialy slyšeli a četli opakovaně všichni občané této země a kde jim bylo slibováno nezvyšování daní a zvyšování životní úrovně.

Tento konsolidační návrh je podle mě naprosto nepřijatelný a neodpovídá zájmům našich voličů a občanů této země. Návrh, který předkládá vláda, je plný opatření, která budou mít katastrofální dopad na naši ekonomiku, životní úroveň našich občanů, a především rozvoj této společnosti. Znovu se ukazuje, že vláda nedokázala připravit rozumný a vyvážený plán konsolidace naší ekonomiky. Namísto toho se snaží finančně zatížit občany, podnikatele, studenty, seniory a zadlužit budoucí generaci. Nebudeme zavírat oči před skutečností, že tento návrh bude mít nejtvrdší dopad na ty nejslabší ve společnosti. Jednání vlády je pokrytecké a bezohledné vůči seniorům, studentům a rodinám, které bojují s každou korunou. Nesmíme ignorovat fakt, že tento návrh se snaží naše zaměstnance potrestat za jejich tvrdou práci. Snižování mezd, zvyšování daní a omezení sociálního zabezpečení je ostuda. Naši pracující občané si zaslouží spravedlivou odměnu za svou práci a zabezpečení pro svou budoucnost, nikoliv další útoky na své peněženky.

Navrhovaný konsolidační balíček je jasným důkazem vládního selhání a nekompetence. Je zcela zjevné, že pětikoalice nemá žádný smysl pro prioritu a není schopna dát dohromady plán, který by vyhovoval potřebám naší společnosti. Namísto toho se zabývá politickými hrami a snaží se udržet nějakou formu moci za každou cenu. Opozice se nebojí poukazovat na tyto nedostatky a hájit zájmy našich občanů. Budeme bojovat proti tomuto návrhu a budeme hlasitě říkat ne ke zvyšování daní a ne k zhoršování životních podmínek našich občanů.

Zásadně nesouhlasím a nechápu, jak může vláda navrhovat snížení slev na dani pro manželku či manžela, zrušení slevy na dani za umístění dítěte, zrušení slevy na dani pro studenty a omezení svobody nepeněžních benefitů zaměstnanců. Tyto návrhy jsou útokem na rodiny, vzdělání a zaměstnance, kteří již nyní čelí finančním výzvám.

A teď, když se podíváme na návrh zvyšování vyměřovacího základu pojistného na sociální pojištění osob samostatně výdělečně činných, zvýšení daně z nemovitostí, snížení prostředků z FKSP a další předpokládané nesmyslnosti, vidíme, že vláda se snaží tlačit naše občany do finančních potíží jejich osobních i rodinných rozpočtů. Tato navrhovaná opatření budou mít obrovský dopad na jejich životní úroveň, finanční stabilitu a přístup k důležitým službám. Tato vláda, která nedokáže pochopit potřeby a požadavky voličů a našich občanů namísto toho, aby podporovala rodiny, vzdělávání, zaměstnanost a kulturu, se snaží zvýšit své příjmy na úkor jejich. Vláda by měla sloužit občanům, a ne zatěžovat je dalšími daněmi a omezovat jejich možnosti.

Podle analýzy, kterou vypracoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, by průměrná domácnost po devíti větších daňových změnách z celého vládního balíčku přišla o 7 614 korun. Ústav hodnotil změny sazeb DPH, zavedení nemocenských odvodů pro zaměstnance, zvýšení progrese u daně z příjmů, odvodů živnostníků a daně z nemovitostí, zrušení školkovného, omezení slevy na manželku či manžela a daň z alkoholu, tabáku a hazardu.

Nejméně by se chystaná opatření měla v průměru dotknout seniorů, nejvíce úplných rodin s dětmi. Nejvyšší příjem k ozdravení rozpočtu by stát získal od zaměstnanců z nového nemocenského pojištění. Průměrná domácnost podle analýzy na nemocenském pojištění zaplatí nově 2 723 korun, na odvodech živnostníků 2 233 korun, na výši daně z nemovitostí 431, z alkoholu 264 korun, z tabáku 403 korun, na daňové progresi 465 korun. Školkovné průměrně bude znamenat ztrátu 832 korun a zrušení slevy na manželku či manžela 467 korun, celkem tedy 7 614 korun. Rodinnou situaci může zhoršit i snížení podpory stavebního spoření, podraží také bydlení. Daň z nemovitosti vzroste až na dvojnásobek. Průměrně velký byt v centru Prahy tak na zmíněné dani ročně podraží o 800 korun, v menších městech o něco méně. Rozpočet více zatíží také dojíždění. Roční dálniční známka podraží o 800 korun a kvůli přesunu z 10% do 12% sazby DPH podraží i veřejná doprava - 2 % by u ročního kuponu na pražskou MHD znamenalo 73 korun navíc. Přesun z 10% do 12% sazby čeká i centrální teplo nebo vodné i stočné. Více zdaněné budou také neřesti, jako je alkohol, tabák a hazard. Nepatrně zlevnit by naopak díky přesunu do nižší sazby DPH měly potraviny. Z devíti opatření by stát podle výzkumného ústavu získal 33,64 (?) miliard korun, Ministerstvo financí počítá s 27,5 miliardami korun. O největší část se postarají zaměstnanci. Z jejich nemocenského pojištění by mělo přitéct 12,23 miliard, jak spočítali experti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP