(21.30 hodin)
(pokračuje Andrea Babišová)

Nynější vláda se nám nemůže divit, že my jako opozice - od slova oponovat - se snažíme chránit a bránit naše občany od toho, aby se jim snížila životní úroveň a vrátili se do doby minimálně patnáct let zpět. Můžeme dneska také sami hodnotit. V minulém volebním období jsme byli koaliční vládou a měli jsme velký problém. Zprvu jsme měli rozpočet (přebytkový?), snižovali jsme daně, dařilo se nám velice dobře. Po příchodu covidu jsme samozřejmě museli situaci přehodnotit a museli jsme se zadlužit, abychom našim občanům dopřáli ochranné pomůcky, abychom zabezpečili živnostníky, když se utlumila ekonomika. Přesto jsme měli připravený plán, jakým způsobem v naší zemi zmenšit dluh. Nyní jsme v opozičních stranách.

Vás zase postihla ukrajinská válka, nikdo s ní nepočítal. Ale vy jste rozhodli, že budeme tou zemí, která bude nejlepší v tom, abychom pomohli všem ukrajinským uprchlíkům, a snažíme se pomáhat i nadále nejenom potravinami, financemi, zbraněmi a tak dále. Mysleme však především na naše občany a na naše lidi, kteří spirálou, kterou jste roztočili inflaci, půl roku jste pouze vysílali signály a čekali, a mezitím za těch šest měsíců se spirála vytočila do 19 % inflace, tak tím našim občanům nepomáháte. Tento konsolidační balíček je toho důkazem.

Jako opoziční poslankyně mám představu, že nejsme sami, kteří chtějí za naše občany bojovat. Ovšem poté, co se dělo poslední tři dny a v médiích bylo prezentováno, tak se obávám, že o naše občany už dneska bojujeme jenom my sami.

Dovolte mi, aby v této chvíli ukázala vhled do této situace z pozice bývalého člena odborové organizace. Prostě nemůžu pochopit, jakým způsobem se odbory bijí a bojují za naše zaměstnance. Tři odborové organizace, které se měly spojit ve spolupráci již v novele při projednávání novely zákoníku práce, teprve 48 hodin před projednáváním tohoto konsolidačního balíčku se shodly na tom, že budou postupovat společně, 24 hodin před projednáváním tohoto balíčku, to znamená včera, proběhlo jejich jednání s pěti ministry této vlády. Co z toho jednání vyplynulo? Odbory po pěti hodinách debaty dostaly laskavé svolení připravit nějaké pozměňovací návrhy do konce srpna letošního roku. Večer se ve zpravodajství ovšem dozvídáme od koaličních poslanců, že na jejich požadavky pravděpodobně nebude brán žádný zřetel, neboť prioritou vlády je balíček opatření udržet celý a nedrobit ho. Deset let jsem byla předsedkyní odborů v Bohumínské městské nemocnici, čtyři roky jsem byla členkou Krajské odborové rady Moravskoslezského kraje a takto si opravdu boj o zájmy zaměstnanců a občanů této země nepředstavuji. Již dávno mám pocit, že děkovat členům vlády, že vůbec s odbory jednají, a velebit jej za konstruktivní debatu, zaměstnancům a našim občanům opravdu nic nepřinese. Důležité jsou činy, a ne prázdná slova. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Pokorná Jermanová.

Než dorazí, ještě načtu jednu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Černý Oldřich od 20 hodin z pracovních důvodů. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Dobrý večer, vážení členové vlády, vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já se nemůžu zbavit dojmu, že vládní daňový balíček, který v současné době projednáváme, je tak trochu zahalený v mlze, a to přesto, že pan ministr financí se tady velmi podrobně snažil ty zásadní body osvětlit.

Já vám hned vysvětlím, proč si to myslím, proč to tak cítím. No proto, že minulý týden jsem byla v několika debatách právě s koaličními poslanci, a tam naprosto otevřeně říkali, že se připravuje komplexní pozměňovací návrh z jejich řad, to znamená z řad koaličních poslanců. Teď jsme se dozvěděli, že i tripartitě bylo laskavě dovoleno, že mohou připravit svůj pozměňovací návrh, takže my vlastně jednáme o něčem a nevíme, jestli je to ta finální dohoda vlády a koaličních partnerů, či nikoliv, co z toho v podstatě vyleze. Za mě je to prostě nepřijatelné. Poslanecká sněmovna má plné právo na to, aby s předstihem věděla, co se vlastně bude projednávat a jaká finální představa vlády je. Já toto mlžení považuji za nadbytečné a nemohu se zbavit dojmu, že má jen zakrýt skutečnost, že si vláda neví rady, a nabízí řešení, které je poskládané z jednotlivých opatření, která jako celek nebudou fungovat. Řekněme si upřímně, že cílem daňového balíčku je sáhnout do peněženek všech, zejména těch, kteří toho už moc nemají. Co nesebrala inflace, to sebere Fialův balíček. Pokud lidé budou utahovat své rozpočty, bude to znamenat jediné: budou méně nakupovat, bude se méně prodávat a ekonomika pojede z kopce dolů. Už jsme to zažili, není to nic nového. Vzroste nezaměstnanost, chudoba a výdaje státu se tím navýší. Příjmy kvůli klesající ekonomice neporostou, takže rozpočet bude ještě ve větším deficitu, než byl.

Řekněme si upřímně znovu, že česká ekonomika přinejlepším stagnuje a svou hospodářskou úrovní rozhodně nedohání země Evropské unie. Přitom právě ekonomický růst je zpravidla považovaný za jeden z hlavních cílů hospodářské politiky. Je totiž spojený s růstem spotřeby, a tedy i s rostoucí životní úrovní obyvatel. Výše dosahované úrovně ekonomického růstu je všeobecně považovaná za významný ukazatel úspěšnosti hospodářské politiky vlád a celkového hospodářského systému.

V časových periodách, kdy jednotlivé země dosahují relativně vysokých temp ekonomického růstu, je hospodářský, politický a sociální vývoj země stabilizován. Zároveň se ale zvyšují budoucí příjmy státu, a tedy i samotná schopnost nést své zadlužení. Navíc zpravidla dochází ke zvyšování úrovně vzdělání, kultury, zdraví, ke snižování kriminality a dalším pozitivním jevům. V učebnicích ekonomie se hovoří o zdrojích ekonomického růstu a jejich ovlivňování stabilizačními politikami jednotlivých vlád. Hospodářský růst vytváří i dodatečné prostředky pro státní rozpočet. Nevím, zda vláda tyto knihy četla, nebo jejich poradci.

Nesmyslů a rozporuplných opatření je v balíčku obrovské množství. Já se zastavím alespoň u těch, které mě nejvíce pobavily. Jak asi víte, v posledních letech se intenzivně věnuji oblasti kultury. Z tohoto pohledu naprosto nechápu navrhované úpravy daně z přidané hodnoty. I bez balíčku je kultura pro tuto vládu otloukánkem. Když se škrtá, tak vždy i v tomto rezortu, snižuje se podpora veškerého umění. Dost není ani na tom, že se pomalu připravuje potřebná legislativa, na níž jsou evropské dotace do kultury, že se neinvestuje, že se neopravují památky, a v této chvíli přicházíme s tím, že zvyšujeme DPH u vstupenek na kulturní a sportovní akce. V době, kdy každý, kdo chce jít do divadla, musí omezit jiné aktivity, ještě budeme zvedat ceny vstupenek a hojit na tom státní rozpočet? Myslíte si, milá vládo, že vám zrovna tohle přinese miliardy, které rozpočtu chybějí? Netrestáte tak trošku nezřizovanou kulturu, která se financuje sama a po covidu je velmi postižená?

V této logice já vidím i nesmyslné rostoucí sazby u stravovacích a ubytovacích služeb. Považuji kulturu a cestovní ruch za velmi provázané obory a v okamžiku, kdy nyní je dovolená na Šumavě pomalu dražší než dovolená u moře, vy chcete ještě toto zatížit vyšším zdaněním? To nechápu. To opravdu nechcete, aby na tu Šumavu vůbec někdo jezdil? A pokud lidé nezůstanou na dovolené doma, logicky nepůjdou ani na hrady, ani na zámky, ani na festivaly, protože na to prostě nebudou mít. Tomu já říkám v uvozovkách skvělá podpora kultury! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP