(23.40 hodin)
(pokračuje Monika Oborná)

Tento způsob konsolidace veřejných financí v žádném případě nepodpořím, a pokud tento stagnační konsolidační balíček protlačíte přes odpor opozice, budete to vy, kdo se bude muset veřejnosti zpovídat za všechny negativní hospodářské i sociální dopady, které vaše špatná politika způsobí. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím dalšího z řádně přihlášených - pan poslanec Tomáš Helebrant.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, probíráme daňový balíček a asi nebude překvapením, že nejsem příznivcem podstatné části jeho parametrů. Vláda chce do rozpočtu více peněz, ale to nemůže obstát ve chvíli, kdy vládou nezvládnutá inflace přinesla sama o sobě obrovské množství neplánovaných příjmů. O tom, jak nečinností vlády trpí senioři, o tom se tu už mluvilo hodně, ale kroky vlády negativně dopadají i na mladé, které se teď pětikoalice chystá zdanit ještě víc. Přitom investice do mladých by měla být investicí do budoucnosti naší země. Pětikoalice hned v prvním roce své vlády snížila slevu na jízdné pro studenty a teď přichází další rána - zrušení slevy na studenta, tedy slevy, která má studentům alespoň částečně finančně ulevit. Máme tisíce studentů, kteří po dobu studia musejí spoléhat jen na sebe, a z různých důvodů jim nemohou finančně pomoci rodiče anebo prarodiče. To, že musejí více pracovat, aby mohli financovat svoje studium, z nich ale nedělá příživníky. Letní měsíce jsou ideální příležitostí pro studenty, jak si přivydělat. V praxi nejčastěji volí zaměstnání na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Od příštího roku ale musí počítat s tím, že se podmínky zdanění brigád zhorší. Jak to může udělat vláda, která má ve svém čele bývalého rektora veřejné školy, je opravdu zvláštní.

Daní, která dopadne ale na nás na všechny, je zvýšení daně z nemovitostí. Tento nápad je na tomto celém jeden z těch nejtragičtějších i proto, že to byl právě pan ministr financí Stanjura, který vedl předvolební kampaň s heslem: Zvyšování daně z nemovitostí nepřipustíme. My vám tyto vaše výroky ale budeme stále připomínat, protože jsou přesným příkladem vašeho arogantního podvodu na voličích. Jak to s vašimi sliby, a hlavně s vaší schopnosti vládnout dopadlo a dopadá, to vidí dnes bohužel všichni. Zvýšení daně z nemovitostí navíc neustále provází zmatky v tom, jak to s ní nakonec bude, komu půjde, případně jakým podílem.

Víte, ten váš balíček je z většiny prostě na hlavu postavený. Česká ekonomika je v recesi a pětikoalice opakuje učebnicové chyby, národohospodářské chyby - zvyšování daní, tlumí spotřebu a investice. Tímto způsobem se z krize nevykoupíme. To, co tu chcete prosadit, je největší zvýšení daní v novodobé historii České republiky, tedy v naprostém rozporu s vaším programovým prohlášením. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a nyní paní poslankyně Taťána Malá.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, já bych se velmi ráda ve svém krátkém vyjádření k projednávanému daňovému balíčku také vyjádřila, a to především z pohledu jeho dopadu na studenty a mladé lidi. Včera jsme tu diskutovali o tom, jak se tato vláda staví k důchodcům, ale je tady potřeba si také říct, že pětikoalice plánuje také mimořádné zdanění studentů, a je tedy patrné, že žádná skupina obyvatel si tady už před vládou nemůže být jistá. Bohužel z toho, jak se stavíte k podpoře studentů a mladých lidí, je patrné, že na mladé lidi prostě nemyslíte. Z toho, co předkládáte, je zřejmé, že vláda svou deklarovanou fiskální konsolidaci založila a povýšila jenom na zdražování a rušení výhod těm občanům, které si vybrala, ať už jsou to mladí, nebo důchodci.

Hned v prvním roce své vlády jste snížili slevu na dani - už to tady říkal - slevu na jízdné pro studenty, to říkal už kolega Helebrant. Původní sleva na jízdné byla 75 % a vaše vláda se rozhodla ji snížit o 25 procentních bodů, tedy na úroveň 50 % z plné ceny. Tento škrt je razantní a v zásadě jen pro rozpočty studentů, případně jejich rodin.

Další naprosto zásadní věc je zrušení slevy na studenta, tedy slevy, která má studentům aspoň částečně finančně ulevit. Ročně si student soustavně připravující se na budoucí povolání může odečíst 4 020 korun, tedy 335 korun měsíčně. Podle Ministerstva financí využívají tuto slevu jen ti studenti, kteří vydělávají víc než 205 600 korun ročně, což odpovídá průměrnému měsíčnímu výdělku 17 100 korun. Jenže, pane ministře, nad 17 000 měsíčně si nevydělávají jenom ti, kteří mají podle vás údajně zneužívat systém vysokoškolského vzdělávání... (Poznámka ministra Stanjury.) Ale řekl, pane ministře! V této zemi jsou tisíce studentů, kteří se po dobu studia musí bohužel spoléhat jenom na sebe, z různých důvodů jim nemohou pomáhat rodiče nebo prarodiče, a to, že musí více pracovat, aby mohli vůbec financovat svoje studium, z nich nedělá příživníky a ani ty, kteří ten systém zneužívají. (Opět poznámka ministra Stanjury.) Jistě, pane ministře, ale mohl jste to říct na té tiskové konferenci, místo níž jste seděl na shakespearovských slavnostech, tak tady na mě prosím nepokřikujte!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já bych poprosil, řekněme si to poté, co případně skončí paní poslankyně.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji. Už můžu?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pokračujte, prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji. (Komentář ministra Stanjury.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím oba kolegy, máme 10 minut nebo 14 minut, už to vydržme. Paní poslankyně, pokračujte a poprosil bych pana ministra, když bude mít jakoukoliv připomínku, poté s faktickou, případně s přednostním.

 

Poslankyně Taťána Malá: Já počkám, až se pan ministr vypovídá.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: A prosím také, paní poslankyně, už to dohrajme. Děkuju.

 

Poslankyně Taťána Malá: Vůbec nerozumíme tomu, jak může vláda říkat, která má ve svém čele bývalého rektora vysoké školy, jak může mít takový přístup, protože podle mého názoru, pokud má ministr školství nebo ministr financí informace o tom, že ten systém je zneužíván, tak máme řešit skutečný problém toho zneužívání, a ne rušit benefity poctivě pracujícím studentům, které naše země potřebuje, protože 17 100 korun měsíčně určitě není příjem, který by stačil na úhradu nákladů studentů na potraviny, nájem, kolejné, učební pomůcky, energie nebo dopravu. Navíc jsou vysoké školy zpravidla ve větších městech, kde je život finančně náročnější.

Vláda dnes brojí proti studentům na vysokých školách, zdražuje jim život na kolejích, ruší jim slevy na dani, a pokud to takto bude pokračovat, tak se to projeví ve sníženém zájmu našich mladých lidí studovat. Přitom podíl vysokoškolsky vzdělaných v naší populaci 25 až 4 je jedna z nejnižších v celé Evropské unii. Letní měsíce jsou ideální příležitostí pro studenty, jak si přivydělat, a v praxi nejčastěji volí zaměstnání na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Od příštího roku ale musí počítat také s tím, že se podmínky zdanění brigád zhorší. Zejména nízké zdanění u hrubé odměny do limitu je hlavním důvodem atraktivity pracovních dohod, jenže vládní pětikoalice se rozhodla zpřísnit podmínky při dohodách o provedení práce a i tento krok, podobně jako zrušení slevy na studenta, může mít negativní vliv na finanční situaci mnoha mladých lidí. U dohod o provedení práce zůstane zachován příjem bez pojištění u jednoho zaměstnavatele, nově se však bude na výdělek na DPP pohlížet jako na jeden celek, nehledě na to, že pochází z dohod od více zaměstnavatelů.

Dalším zásahem do peněženek mladých lidí, kteří si založili rodinu, má vlastně být to, že přijdou o školkovné. O tom tady už proběhla také debata. Nevidíme, že by vláda motivovala mladé, aby studovali. Stát získává ze vzdělané populace řadu pozitivních vedlejších efektů, nicméně také to, že vláda se rozhodla zrušit podporu stavebního spoření, jen potvrzuje přístup, který vláda směrem k mladým lidem zvolila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP