(9.10 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

Léčivé přípravky, které dnes pacienti vyzvedávají v lékárně, jsou dnes všechny v 10% sazbě. Léky na recept, volně prodejné léky, prostě všechny. Léky dnes nejsou v 15% sazbě, jak bylo několikrát mylně uváděno. Vládní konsolidační balíček je přesune do 12% sazby. Dle dat ÚZIS, což je vlastně organizace, která spadá pod Ministerstvo zdravotnictví, lékárny vydávají na léky objem celkem 93 miliard korun. Léky hrazené ze zdravotního pojištění tvoří celkem 65 miliard korun, to znamená, na recept 37 miliard, ZULPy 23 miliard a necentrové ZULPy, to jsem nedohledal, ale můj typ je kolem 5 miliard. Léky, které jsou hrazené pojišťovnami, tam je úhradový mechanismus postaven tak, že změna DPH se automaticky propíše do výše úhrady, takže zvýšením sazby o 2 % se automaticky o 2 % zvýší náklady pojišťoven. To znamená, 2 % z 65 miliard je 1,3 miliardy. Tady v tom případě dojde, že ten náklad, který teď řeknu, nesou prostě pojišťovny, takže pojišťovny nesou náklad 1,3 miliardy. Za doplatky na léky a za volně prodejné léky pacienti navíc zaplatí kvůli zvýšení DPH o 2 % cca 330 miliard korun, to je 0,33 miliardy. Suma sumárum, jestliže za léčivé prostředky zaplatí pojišťovny 1,3 miliardy korun na DPH navíc a uspoří u zdravotních prostředků na poukaz 0,36 miliardy korun, čistá ztráta pojišťoven na daňovém balíčku je 1 miliarda korun. Pacienti pak budou muset zaplatit dalších více než 300 milionů korun.

To, co jsem tady popsal, je možná pro vás nezajímavé nebo složité. Já jsem nechtěl vstupovat do nějaké diskuse nebo kritiky nebo vyprávění si o balíčku jako takovém, ale chtěl jsem tady uvést na číslech a na mikrofon, že prostě není možné ušetřit na lécích a zdravotnických prostředcích 3,2 miliardy podle zdrojů, které jsem já dohledal. A říkám to pro korektnost, protože jsme byli vyzváni panem ministrem Válkem, že budeme spolupracovat, že mám být korektní, takže já jsem se chtěl věnovat dnes jenom číslům. Děkuji. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou chtějí reagovat pan ministr Válek nejdříve, následuje pan ministr Stanjura, s faktickými poznámkami. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já bych vám chtěl za to, pane doktore, vaším prostřednictvím, poděkovat, pane poslanče, protože tak jak to říkáte, ano, je to pravda. Jenom historicky, a teď vysvětlím, proč nemůžete, já jsem také byl lehce v omylu, proč nemůžete mít ta data. Musíme se vrátit do historie. Zdravotnické prostředky, jak oba víme, jsou pro použití pacienta - aby to chápal kdokoliv, kdo není zdravotník - tak zdravotnický prostředek, který používám jenom sám pro sebe, to je ten, co je pro použití pacienta. To znamená, mám-li například přístroj na měření tlaku, který si sám pro sebe koupím, je to zdravotnický prostředek k použití pro pacienta, a pak tento prostředek byl v té nižší daňové sazbě nebo v té střední, protože to vycházelo ze směrnice Evropské unie, která byla přijata, teď bych si vymýšlel kdy, je to třeba dvanáct let, patnáct let. A druhý typ zdravotnického prostředku, který byl k použití pro více lidí, typickým příkladem by zase byl ten tonometr, který si koupí do ambulance doktor a měří s ním tlak všem, tak byl v té vyšší kategorii. Nebylo to rozhodnutí žádného z ministra financí, ale byla to aplikace evropské směrnice, tak to prostě technicky bylo. Tehdejší Ministerstvo zdravotnictví, zase bychom se dostali třeba osm let zpátky, rozdělilo ty zdravotnické prostředky takto do dvou kategorií. Ta směrnice už neplatí, my jsme se dohodli, že všechny zdravotnické prostředky budou v té nejnižší kategorii, všechny, to znamená jakýkoliv zdravotnický prostředek, jedno, jestli je k individuálnímu využití, nebo k tomu kolektivnímu využití. Takhle zní dohoda. To znamená, nemá smysl se teď bavit o jakémkoliv zdravotnickém prostředku. A protože ty prostředky byly takto rozděleny, tak my jsme si udělali vlastní analýzu, kolik jsou náklady zdravotnických zařízení a tak dále na nákupy prostředků, a pokud se to všechno zohlední v DPH a to snížení se zohlední v ceně, tak to ta úspora bude ještě vyšší pro zdravotnická zařízení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já bych pro pana poslance chtěl říct čísla, z kterých jsme vycházeli. My jsme se dotázali Českého statistického úřadu a získali jsme základ daně v jednotlivých položkách. A pak k tomu počítáte sazbu, a buďto jde z 10 na 12, anebo z 15 na 12 a podobně. Takže za léky (Reakce v sále.), já tomu rozumím, za léky bylo vydáno, jak je uzákoněno, 10,5 miliardy, pak k tomu byla 10% sazba DPH. Když bude 12% a dáme ta 2 %, tak je to 210 milionů plus na DPH, větší výběr, neboli jak vy jste říkal, zdraží se o 210 milionů korun. Pak jsme dostali informaci, že v položce, a je to zatřídění podle DPH, není to rozdíl na centrové, necentrové léky a podobně, v položce farmaceutické výrobky a zdravotnické prostředky jsme dostali od Českého statického úřadu informaci, že základ daně je 131 miliard při 15% sazbě, a to znamená, když je to do 12procentní, tak ta úspora je 3,93 milionu. To jsou čísla, z kterých jsme vycházeli. Pak se ovšem ukázalo, že tam byl metodicky problém u Českého statického úřadu, bylo jednání mezi Ministerstvem zdravotnictví, které bylo kontaktováno zejména řediteli nemocnic a zdravotnických zařízení, Ministerstvem financí a Českým statickým úřadem, a tam se ukázalo, že ta metodika měla nějaké nedostatky - já to nechci takhle kritizovat, vykazovalo se to takhle asi patnáct let - protože se ukázalo, že pravdivější a přesnější informace měli ředitelé nemocnic a ředitelé zdravotnických zařízení. Pak jsme znovu prozkoumali tu směrnici, o které mluvil pan ministr Válek. Tudíž tam bude minimálně ta úspora přes ty 3 miliardy, možná ještě víc, protože ty z 21 máme taky do 15, i ty, které slouží pro skupinové využití, jestli to tak dobře interpretuji, pane ministře.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Farhan a následuje paní poslankyně Mádlová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Tak já jenom krátce tohleto okomentuji. Pro mě je to nová informace, že jak jsem tady řekl, ty ZUM, což jsou vlastně ta kategorie 21 %, že se dostane dolů. To tam - nikde jsem se to nedočetl, takže já to nebudu rozporovat a tady to jenom říkám na mikrofon, že prostě to vítám. Nechci říct, že to chci chválit, ale prostě je dobře, že to tedy půjde z 21 %, protože doteď to nebylo nikde veřejně takhle prezentované, to, co tady řekl pan ministr Válek a myslím, že to je dobré pro systém jako takový. Takže děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní paní poslankyně Mádlová s faktickou poznámkou, následuje pan ministr Stanjura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Já jsem se chtěla jenom teď ujistit, protože pan ministr Válek říkal, že už ta směrnice o společné dani neplatí. (Někdo mimo mikrofon: Neplatí.) Děkuji. Je upravená, to znamená, že se chci ujistit, že jsou tam upravené ty jednotlivé položky, zboží, služby a tak dále, co může být ve snížené a tak dále. To znamená, i v té osvobozené dani jsou tam vyjmenované ty položky, protože teď jsou tam služby různé, poštovní a tak dále, co může být osvobozeno, čili i toto se měnilo, e to tak?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr je přihlášen s faktickou poznámkou, nejdříve pan ministr Stanjura, takže on na to odpoví, pak pan ministr Válek. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Nejsem schopen odpovědět na každou položku, ta směrnice prošla revizí a umožňuje členským státům v kategorii zdravotnických prostředků pro skupinové využití použít sníženou sazbu, a to dřív nebylo možné, jak to říkal pan ministr Válek, to nebylo rozhodnutí české vlády, českého parlamentu, nešlo to. Teď už to jde. V okamžiku, kdy to jde, tak jsme se domluvili, že to všechno sjednotíme v rámci jednoduchosti na té nižší 12% sazbě. Ta revize byla poměrně rozsáhlá, tam vlastně Evropská komise dala šanci, jak si jednotlivé členské státy vyjednaly výjimky v DPH, do konce letošního roku ty samé výjimky mohou i členské státy aplikovat také, aby to bylo jako rovnoprávný přístup. Pak bylo určeno taxativně sedm položek, kde může být nulová sazba DPH, proto máme u těch knih nula, protože je to jedna z těch sedmi položek, kde podle Evropské komise může být nula. Nemusí, ale může být. Tak ta změna byla poměrně rozsáhlá. Nejsem schopen odpovědět na každou položku, ale určitě experti Ministerstva financí na konkrétní dotaz odpoví, jak to bylo dřív a zda se při té revizi směrnice to změnilo, nebo ne.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Válek. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: To znamená, aby to bylo naprosto zřejmé, jedná se samozřejmě o zvlášť zúčtovatelný materiál, který se používá v nemocnicích, v celém rozsahu. Jedná se o to, co pacient buďto dostává na poukaz, nebo si to kupuje jako zdravotnický prostředek, musí to být zdravotnický prostředek. Ale to, o čem diskutujeme a co debatujeme, co ověřujeme, jestli jde, nebo nejde, a to je jediný problém, a to jsou třeba CT přístroje, magnetická rezonance, lineární urychlovače, tady ta těžká, velmi drahá technika, která také byla v té vyšší kategorii, a tam ten výklad ještě musíme doladit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP