(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji třetí jednací den 71. schůze, všechny vás na ní vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, tak jsem vás právě všechny odhlásila, prosím, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Babiš Andrej z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Bašta Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Bělica Josef z celého jednacího dne z osobních důvodů, Carbol Jiří z celého jednacího dne z osobních důvodů, Dvořák Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Fialová Eva do 16 hodin ze zdravotních důvodů, Heller Šimon z celého jednacího dne z osobních důvodů, Jílková Marie do 9.45 z pracovních důvodů, Kasal David z pracovních důvodů z celého jednacího dne, Klíma Pavel do 14.30 ze zdravotních důvodů, Kubík Jan do 13 hodin z pracovních důvodů, Okamura Tomio od 9 do 11 hodin z pracovních důvodů, Pastuchová Jana od 9 do 11 hodin ze zdravotních důvodů. (Odmlka.) Pastuchová Jana - už byla přečtena, Potůčková Lucie z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Pražák David z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Richter Jan z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Richterová Olga do 9.30 ze zdravotních důvodů, Svoboda Bohuslav do 14 hodin z pracovních důvodů, Špičák Julius do 14 hodin z rodinných důvodů, Tureček Karel z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Válková Helena z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Zborovský Miroslav do 12 hodin z pracovních důvodů.

Z členů vlády se omlouvají: Baxa Martin do 15 hodin z pracovních důvodů, Bek Mikuláš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Dvořák Martin do 11 hodin a pak následně od 13 hodin z pracovních důvodů, Hladík Petr z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Langšádlová Helena od 11.15 do 12.45 z pracovních důvodů, Lipavský Jan z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Rakušan Vít od 9 do 13 hodin z pracovních důvodů a od 13 do 19 hodin taktéž z pracovních důvodů, Šalomoun Michal do 21 hodin z pracovních důvodů a Výborný Marek do 13.15 z pracovních důvodů.

S náhradní kartou číslo 28 bude hlasovat paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a s náhradní kartou 32 bude hlasovat pan poslanec Munzar.

Nyní budeme pokračovat v přerušeném jednání.

S náhradní kartou 35 bude hlasovat pan ministr Stanjura.

 

Pokračujeme tedy v bodě

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů
/sněmovní tisk 488/ - prvé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili ve středu 12. července v obecné rozpravě. Vidím, že místo u stolku zpravodajů už zaujal pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, aby tak učinil i pan zpravodaj, kterého jenom nevidím přes pana ministra, ale je tam taktéž, takže pan ministr - tedy pan zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Jiří Havránek, je také přítomen.

Nyní budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě. O slovo je přihlášeno 37 poslanců, jeden ministr s přednostním právem, ale také byl přerušen pan poslanec Kamal Farhan ve svém vystoupení včera, proto má možnost pokračovat - a má zájem o pokračování. Takže vás, kolegyně a kolegové, požádám o ztišení. Po vystoupení pana poslance Farhana následuje s přednostním právem přihlášený pan ministr Bartoš. Takže nyní, prosím, máte slovo, a vás ostatní, kolegové a kolegyně, kteří máte cokoliv k řešení, prosím, abyste se přesunuli do předsálí, ať je tady důstojná atmosféra.

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych se krátce vyjádřil k projednávanému bodu. Začnu od konce. Svůj projev, který se měl připravený včera, jsem změnil, a jak jsem už řekl, pokusím se demonstrovat, co se týká změn ve zdravotnictví, co se týká změn v DPH, a budu se věnovat datům, to znamená, že se budu držet čísel, nebo pokusím se držet čísel - beru si k srdci to, co řekl pan ministr Stanjura, vrátíme se k datům. A pokud jsem nenašel zdroj, tak řeknu, že jsem ten zdroj nenašel.

Takže první otázka moje je, že bylo řečeno, že bude uspořeno 3,2 miliardy, a to se opakovalo v minulých týdnech. Já si myslím, že toto je nepravda, a tuto nepravdu se pokusím zde vyargumentovat. Nejedná se, že opakovaně bylo řečeno, že například antibiotika jsou v 15% sazbě, což samozřejmě není pravda. Tyto věci mě až tak nepřekvapily, protože se to občas ze strany Ministerstva zdravotnictví stává, ale co mě třeba překvapilo, že člen rozpočtové rady řekl, že do 15% sazby aktuálně spadají, a to, co tady říkal kdysi pan ministr, radiofarmaka, sorbit a tak dále.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás přeruším, pane poslanče, omlouvám se za to, ale poprosím, kolegyně a kolegové, pokud máte cokoliv k řešení, opusťte sál, běžte to řešit do předsálí, ať je tady důstojnější atmosféra. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Co řekl člen Národní rozpočtové rady, ten to vlastně potvrdil. Nevím, jestli přijímal zdroje, nebo kde k tomu došel. Dále řekl v televizi CNN: "Čili tvrzení, že léky zdraží, je přinejmenším zavádějící." Já si to nemyslím, já jsem si otevřel jejich stránky, kde bylo napsáno: Střežíme veřejné finance, což je samozřejmě v pořádku, na druhou stranu, pokud někdo střeží veřejné finance, tak by měl dávat přesné informace.

A teď se krátce - nebo mám to tady na jednu stránku - pokusím říct, že není možné dojít k částce 3,2 miliardy. Možná budu přesvědčen, protože nebudu, bude někdo mít jiný zdroj dat. Na druhou stranu já si myslím, že jsem tomu věnoval dost času, takže prostě k té částce nedojdeme.

Tak za prvé, zdravotnické prostředky jsou dnes ve dvou sazbách. To je pro pana ministra spíš, protože to je docela odborná diskuse. Zdravotnické prostředky na poukaz, to znamená pomůcky typu berle, obvazy, inkontinence a ortézy, jsou dnes většinově v 15% sazbě. Přesun do 12% sazby znamená, že budou hrazeny ze zdravotního pojištění, a tam zdravotní pojišťovna ušetří, snížená sazba se automaticky propíše do úhrady, a tato kategorie představuje 12 miliard korun. Úspora systému veřejného zdravotnického pojištění tímto snížením je 360 milionů korun, což je 0,36 miliardy korun.

Nehrazené zdravotnické pomůcky, které si ve výdejně, v lékárně kupuje pacient sám, tam ušetří pacient. Kolik ale ušetří, to nikdo neví, protože ta data nejsou dohledatelná, takže tady nevíme, kolik ušetří. Ale samozřejmě, pokud někdo přinese data, že těch prostředků je tolik a tolik, budiž, můžeme se o tom bavit.

Zdravotnické prostředky používané v nemocnici, to jsou takzvané ZUMy, například stenty, kardiostimulátory, šití, jsou dnes většinově v 21% procentní sazbě. Tato kategorie představuje 18 miliard korun, dle vládního konsolidačního balíčku se v této kategorii nic nemění, jestli jsem se to správně dočetl, tudíž nic nepůjde do 12% sazby, takže bez dopadu pojišťoven a na pacienty. Podle mě je nepravda, že se říká, že zlevní všechny zdravotnické prostředky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP