(10.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

My jsme po mnoha letech první vláda, která zodpovědně přemýšlí nad tím, jak změní zažitá pravidla, pravidla, na která si mnozí zvykli, ale která nám prostě dnes nepřinášejí dobré výsledky, první vláda, která se odpovědně připravuje i na svět příštích desetiletí, která myslí za horizont svého funkčního období. Proto jsme například zřídili výbor pro strategické investice, aby urychlil a koordinoval nutné reformy a dal nám zpětnou vazbu, zda jsou dost účinné. Já se velice těším na první jednání tohoto výboru, které máme už příští týden.

Naše vláda má odvahu čelit složitým výzvám a dívat se dostatečně daleko do budoucnosti. Vyřešení našeho veřejného dluhu, to je podmínka pro to, abychom se té budoucnosti dočkali ve zdraví, abychom se budoucnosti dočkali v prosperitě. Konsolidace veřejných financí tedy zůstává bezpodmínečně nutným úkolem, který musí stát vyřešit, a každý, kdo si nelže do kapsy, to vidí a taky to chápe. Opatření, která připravujeme nebo která jsme představili, přinášejí místy nepříjemné, ale nutné kompromisy, které vyplývají z té situace, ve které dnes jsme, a chci všechny ujistit, že my, vládní koalice, za nimi stojíme, že jsme je připravili tak, aby nikomu neublížila, a že jsme je připravili tak, aby byla vyvážená, rozumná a našemu hospodářství pomohla. Řešení problému našeho zadlužení, kterému se podle našeho názoru dalo v minulosti z velké části zabránit, chápeme dnes jako jeden ze svých hlavních cílů právě z těch důvodů a v těch širších souvislostech, o kterých jsem tady mluvil. Stejně jako v případě důchodové reformy i tady naše vláda s pokorou a odhodláním přijala úkol, který je už dlouho třeba dokončit, a přesně to také uděláme. Jsme tady proto, a proto máme tady tu dlouhou schůzi, a proto také prosadíme a schválíme ozdravný balíček, aby moje ani vaše děti nemusely žít na dluh a aby žily ve státě, který neztratí krok se zbytkem vyspělého světa. Děkuji všem, kteří nás v tomto úsilí podpoří. (Silný potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickými poznámkami jsou nyní přihlášeni pan poslanec Brázdil, pan místopředseda Havlíček a další. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Brázdil. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za dvě minuty. Pane předsedo vlády, pane Fialo, pěkně jste mluvil. Umíte hezky mluvit - já nemůžu říct, umíte to krásně říct. (Potlesk zprava.) Ale já nevím, jestli jste si uvědomil, ale vy šíříte strach! Vy jste tímto vlastně lidem řekl: My to děláme pro vás, ale vy to všechno ponesete. Oni to ani nechtějí, takové věci. Vždyť vám nevěří 60 % lidí tohoto státu, vy máte popularitu na úrovni 31 %! A teď se vás ptám, proč šíříte strach? Už minulosti jste řekl, že jsme ve válce! No, nejsme ve válce. Váš ministr financí řekl, že nemáme katastrofální finance. Vy řeknete úvodem, my máme katastrofální stav veřejných financí! Kdo vám to píše? Vždyť ti lidi, oni to nechtějí! Byl jste mezi lidmi? Vždyť vy šíříte strach! Strach, a my se z toho máme jako podělat? Ano, my se všichni bojíme věcí, že zdraví, nechceme, aby naše rodiny byly nějak na tom špatně, abychom brzo umřeli. Toto jsou lidské vlastnosti, ale vy to podporujete tím, že říkáte: A ještě navíc vy to, lidi, ponesete, a to nekončí ještě! Vy jste dokonce řekl, to nebude konec, ten strach já budu šířit dál, my to budeme ještě dál prohlubovat. Toto je nádhera! My tady se snažíme nějakým způsobem lidem pomoci a vy rozšíříte ten strach a pokračujete ještě dál za hranice vůbec - nestydíte se vůbec?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vy jste měl používat slušné výrazy, pane poslanče. Jeden tam nebyl příliš slušný. (Poslanec Brázdil ze sálu: A co jsem řekl špatně?) Pan místopředseda Havlíček s faktickou poznámkou. Následuje paní poslankyně Mračková Vildumetzová, prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dobrý den. Děkuji za vystoupení pana premiéra, ale mně to připadá, že včera buď zde nebyl, čemuž bych rozuměl, nebo se nedíval na monitor, případně neměl report toho, co zde bylo, protože já jsem s mnohým, co říkal pan ministr financí Stanjura, nesouhlasil, ale souhlasil jsem s ním v jedné věci. Naprosto správně říkal: špatné jsou oba extrémy, řecká cesta a ta druhá, jakýsi klid, nic se neděje. To je to nejhorší, co můžeme dělat a podle toho se chovat. A vy jste, pane předsedo vlády opravdu jako jednu z prvních věcí řekl katastrofální stav českých financí. Vy jste nás posunul k tomu Řecku, což je neskutečně špatně. Není katastrofální, stojím si za tím. Není ani dobrý, což je pravda, a je třeba s ohledem na to velmi rozumně postupovat, to znamená šetřit, souhlasíme s tím. Bavme se o tom, kde je třeba šetřit, a bavit se o dalších opatřeních tak, abychom neohrozili investice, tak, abychom neohrozili výdaje na výzkum, vývoj, inovace, což jste posledními kroky jasně naznačili, že tak bude.

A my jsme zde včera jasně sdělili, že cesta není zvyšování daní, čímž jsme zopakovali, pane premiére, přesně to, co jste říkal v říjnu roku 2022. Nebudou se zvyšovat daně, tečka. Ukázali jsme, že jste tak neučinili. Zpochybnili jsme to, že nejste tím správným příkladem zvyšování počtu úředníků - nemyslím tím teď v celkovém kontextu, ale politiků ve smyslu ministrů, ve smyslu politických náměstků a tak dále. Zpochybnili jsme to, že úspory nahrazujete do značné míry i tím, že si berete úvěry.

A současně jsme chtěli, abyste vysvětlili celou řadu věcí. Vy jste to nazval dotačním byznysem. Ano, ukažme tedy ten dotační byznys, v pořádku, my jenom tvrdíme, že dotační byznys jde zejména z evropských zdrojů a že vy budete muset sáhnout do byznysu, který ale není vůbec dotační, respektive není to byznys. Jsou to zdroje na silnice, na dálnice, na školy a tak dále, a tam se bude muset šetřit, to asi pravda je, ale prosím, nenazývejme to dotačním byznysem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová, následuje pan poslanec Rozvoral s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně, a především vážený pane premiére, já bych na vás ráda reagovala. Také děkuji za vaše vystoupení, ale já se opravdu musím pozastavit nad tím, když tady řeknete, že začínáte u sebe. Myslíte tím, že jste si schválili nový služební zákon a přivedli jste si na ministerstva nespočet politických náměstků? Já jsem si včera s tím dala tu práci a udělala jsem si opravdu analýzu minulé a současné vlády. Víte, kolik tam přibylo politických náměstků? Čtyřicet, protože ti náměstci se přetransformovali na vrchní ředitele, to znamená, všichni zůstali, a přibylo 40 politických náměstků. Jeden politický náměstek nás stojí z rozpočtu 3 miliony korun ročně.

Víte, já bych pochopila, kdybyste říkal: Ano, a říkal jste pravdu, ale vy ji neříkáte, vy totiž u sebe nezačínáte. Podívejte se na zahraniční cesty - vždyť jsou pořád v tak velké míře! Já bych mohla pokračovat v mnoha dalších věcech. Jestliže říkám, že chci šetřit, musím začít u sebe. Mě to tak trochu připomíná i Karlovarský kraj, protože já když jsem byla tři roky v pozici hejtmanky, kontrolovala jsem každou fakturu, objednávku. Přišlo nové vedení, všechno zrušilo, protože měli dvanáct politických subjektů, vytvořili si mnoho politických trafik. Vy moc dobře víte, že vy jste taky kandidovali jako dva politické subjekty, já to tady pořád opakuju. Proč máte pět politických klubů, proč platíme pět předsedů klubů a tak dále? Když něco říkám, musím začít u sebe, ale vy opravdu od sebe nezačínáte. Kdybyste začínali, tak já bych opravdu sklonila hlavu a řekla bych: Ano, máte pravdu. Ale vy jdete úplně opačným směrem, vy chcete pouze, aby to zaplatili lidi, ale aby se to hlavně nevztahovalo na vás. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan poslanec Rozvoral s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Kukla.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já taky musím zareagovat na pana premiéra. Pane premiére, prostřednictvím paní předsedkyně, my jako opozici, jako hnutí SPD chceme dát veřejné finance do pořádku, ale nahlas říkáme, že by se to mělo dělat jinak, že by vláda měla začít hlavně u sebe, ve větší míře zkrátit výdaje státu a zrušit tři nepotřebná ministerská místa, dále ukončit solární byznys, zrušit výjimku na vyvádění dividend do zahraničí, zrušit inkluzi ve školství, zrušit zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými, kteří mohou pracovat, ale práce se štítí, zavést digitální daň pro nadnárodní korporace, jako je Facebook a YouTube a další, které zde nedaní ani korunu. My jsme přesvědčeni, že vláda svým balíčkem jde proti slušným a pracujícím lidem, proti seniorům a tělesně postiženým, kterým tím zdraží jejich život, a to hnutí SPD zásadně odmítá. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP