(10.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jen připomenu, že ministry můžete oslovovat napřímo. Pan poslanec Kukla, následuje pan poslanec Nacher - s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kukla: Vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, pane premiére, já jsem vás tady v minulosti několikrát interpeloval a pečlivě jsem poslouchal váš projev. Kdyby to byla všechno pravda, co jste řekl, bylo by to úžasné, ale vy jste ve volební kampani voličům, které jste získali, sliboval, že nebudete zvyšovat daně. Slibovali jste to i během sestavení vlády i před několika měsíci. Jsem velice rád, že jste dnes konečně přiznal, že se daně budou zvyšovat.

Říkal jste, že začínáte sami u sebe, ale jak již moje kolegyně zmínila, navýšili jste počet ministrů, navýšili jste počet politických náměstků, nezmrazili jste platy poslanců. A když se podíváme do konsolidačního balíčku, tak jsem tam žádné snížení na platy poslanců nenašel. Když se podíváte, vy jste říkal, že snižujete DPH a snižujete počet sazeb na dvě. No, knihy jsou v nulové sazbě, takže ať počítám, jak počítám, tak tam pořád jsou tři sazby.

Neřekl jste, že se zdraží vodné, že se zdraží stočné, že se o 2 % zdražují léky, veřejná doprava, ubytování, vstupenky na kulturní akce. Neřekl jste, že jste zvedli spotřební daň na naftu, která měla být do konce roku o korunu padesát nižší. Neřekl jste, že zvyšujete dálniční známky. Neřekl jste, že jste slíbili valorizaci důchodcům v předvolebních kampaních a slibech a že dnes jste jim ji ponížili.

Jediné, co jste asi slibovali a udělali, bylo zrušení EET, které má teď asi za následek právě to zvyšování daní. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Nacher, následuje pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní předsedkyně. Pane premiére, důkladně jsem poslouchal, co jste říkal, a mám pocit, že jste tady nebyl včera, když jsme tady hovořili, nebo když já jsem tady mluvil, protože jinak byste takovýhle projev neměl. Nemám v těch dvou minutách čas tady všechno vysvětlovat, já přednostní právo nemám, tak to vezmu v rychlosti.

Vy jste mluvil o horizontu několika volebních období, ale zároveň jste to byli vy, když jste byli v opozici, když jste při příležitosti, kdy se rozhodovalo o něčem, co jde za jedno volební období, říkali, že musí dojít ke generální dohodě mezi koalicí a opozicí. Teď jste to přiznal na mikrofon, že vy děláte opatření, která jdou přes horizont tohoto volebního období, ale o žádnou dohodu s opozicí se v ničem vůbec nesnažíte. A teď nenarážím na ten balíček, ale narážím například na takzvanou penzijní reformu. Takže kde to je? To je jedna věc.

Druhá - vy jste řekl: Víme, co chceme, a přesně víme, co plánujeme. No, to není pravda, protože vy jste ještě před několika měsíci a vy osobně řekl, že daně zvyšovat nebudete. Teď vás nesrovnávám s tím, co jste říkal před volbami. Natolik to nedělám, jako jste to dělali vy, protože vnímám změnovou situaci vlivem války na Ukrajině. To je to, co vy jste nikdy nepřekročili svůj stín, a kritizovali jste předchozí vládu v době covidu za každou cenu. Já to nedělám. Ne, já srovnávám vaše dnešní vystoupení s tím, co jste říkal v prosinci v televizi Nova nebo v lednu v některých rozhovorech: Nebudeme zvyšovat žádné daně. Opakovaně. A můj dotaz je, co se od té doby změnilo k dnešku? Co se změnilo mezi lednem letošního roku a červencem?

Poslední - populistické rozvolňování peněz jsem si napsal, například v době covidu. Ne, já jsem vám tady včera představoval ty vaše opoziční návrhy, kde kompenzace měly být vyšší, delší, pro vícero osob. Nechcete, abych to znovu četl? Takže já jsem to tady pro vás nakopíroval, to jsou všechny vaše pozměňovací návrhy, které vycházejí ze strany pětikoalice. Já vám to tady dám. (Předává premiérovi papíry.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou, následuje paní poslankyně Oulehlová. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Nemám rád, když někdo z češtiny překládá do češtiny. Já jsem řekl včera, ano, že jsou dva extrémní názory, řecký scénář a nedělat nic. Pan poslanec Andrej Babiš řekl, nedělat nic, to je extrémní názor, řekl to asi osmkrát včera ve svém vystoupení. Pak jsem položil dvě řečnické otázky a hned jsem si na ně odpověděl. A to je odpověď na tu dezinterpretaci, o které mluvil pan místopředseda Havlíček. Ptal jsem se: Potřebujeme konsolidaci veřejných financí? Ano! A to říkali i mnozí z opozice.

Za druhé, položil jsem otázku: Máme v dobrém stavu veřejné finance? Ne, nemáme! To je důvod, proč musíme konsolidovat veřejné finance. Ty projekty, které mají působnost na několik volebních období, budou zejména v oblasti investic. Mluvil o tom pan premiér.

Na dohodu, pane poslanče Nachere, prostřednictvím paní předsedkyně, musejí být dvě strany. My ještě nepředstavíme návrh penzijní reformy, ten tady teprve přijde, a vy už jste proti. Vy jste proti všemu, takže to se fakt takhle vyjednávat nedá.

Pro pana poslance, nevím, který to byl, část 17 je o platu ústavních činitelů, část 17 zákona, tak neříkejte, že jste to tam nenašli. Když jste to nenašli, tak jste to nehledali.

Složená daňová kvóta a celkové daňové zatížení - to je prostě pravda. Tak si počkejme na rok 2025, jaká bude složená daňová kvóta, když budeme končit ve vládě a když jsme začínali. Já vám garantuji, že nebude vyšší. My jsme snižovali daně, za kritiky například odborů, ve výši 30 miliard pro letošní rok, a pro příští rok těch 30 miliard dáváme zpátky, takže to bude pořád stejné ještě v roce 2024. Počkejme si na ta data a neříkejte dopředu. Takový, takový - jakoby jsme mluvili o celkovém daňovém zatížení, mnohokrát jsem to vysvětloval, že se můžou v daňovém mixu změnit nějaká opatření, že některou daň snížím, některou daň zvýším. Ptal jsem se včera: Jste pro zvýšení spotřebních daní z tabáku, z alkoholu, hazardu? Ano! Tak za co nás kritizujete?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí paní poslankyně Oulehlová, následuje pan poslanec Lang. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére. Pane premiére, vy jste před chvílí při svém projevu řekl: Neustále přemýšlíme, jaký stát chceme, jak má vypadat. Pane premiére, mě jste tímto signálem vyděsil, protože jestliže jste rok a půl premiérem a teprve přemýšlíte, jaký stát chcete, jak má vypadat, tak mě jste opravdu vyděsil. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Lang s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Tak já také k panu premiérovi. Já se prostě nestačím divit. Včera jsem poslouchal debatu, která měla ratio. Vy jste po nás chtěli, abychom racionálně vystupovali, a já říkám takové to otřepané: Je to marné, je to marné, je to marné. Pan premiér tady vyslal několik signálů. Několikrát jsem ho sám vyzýval, aby prostě poslouchal nějaké signály. Pane premiére, sledujete trošku sociální sítě? Díváte se, kam se vlastně řítíte, kam se řítí vaše strana, která je vlastně v tom pětislepenci? Vy tady hovoříte o tom, že to bude přes nějaký horizont. Jestli takto budete pokračovat - mně to je samozřejmě jedno, protože já jsem opoziční poslanec - ale odéeska prostě jde šíleným způsobem dolů.

Vy tady vysíláte jakési signály, vy tomu sám snad věříte, vy jste pupeční šňůrou spojen s panem ministrem financí. Víte, co říkají politologové? Že v každé jiné vládě by pan ministr financí už půl roku v té vládě nebyl. Vy to neposloucháte? A to nejsou nějací politologové, kteří jsou spojení s námi, s opozicí. Pusťte si občas ty politology. Vy jste tady říkal, že pan ministr financí by si zasloužil lázně. Já říkám také: ano, ať pan ministr odjede do lázní, v těch lázních zůstane a už se nevrací do vlády. Děkuji. (Hlasitá reakce ministra Stanjury: Hahaha, to jsem se nasmál.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Feranec s faktickou poznámkou, následuje pan místopředseda Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedkyně. Děkuji, paní předsedkyně. Vážený pane premiére, členové vlády, dámy a pánové, budu reagovat na to, co říkal pan premiér. Vážený pane premiére, prostřednictvím paní předsedkyně, vy jste tady mluvil o dotačním byznysu, a to je teď strašně módní mantra. Všichni bojují proti dotačnímu byznysu a mluvíte tady o tom, jak si ty firmy na to zvykly, jak si odvětví zvykla na dotační byznys. Upřímně řečeno, neznám odvětví, které by si zvyklo na dotační byznys, vyjma jednoho, a to je oblast poradenských firem. Dnes přece z toho žijí stovky, tisíce firem, a komu radí? Obcím, městům, školám, vysokým školám, veřejné správě. A proč to tak je? Protože ta pravidla, hlavně evropská, jsou neuvěřitelně komplikovaná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP