(10.30 hodin)
(pokračuje Milan Feranec)

Já bych rozuměl, pokud chcete proti tomu bojovat a máte to v rukou, tak můžete se pokusit změnit ta pravidla, ať skutečně na tom není ten dotační byznys z těch poradenských firem. Já chápu, že to je složité v rámci Evropské unie. Ale bylo předsednictví, mohli jste to trošku zvednout, toto téma. Takže opakuji znovu, klíč k řešení toho máte vy a spočívá v zjednodušení pravidel. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan místopředseda Havlíček s faktickou poznámkou, následuje paní poslankyně Lesenská. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. My jsme, pane ministře financí, netvrdili, že se neshodneme absolutně v ničem ve smyslu třeba některých těch spotřebních daní a tak dále. My jsme pouze vás konfrontovali s tím, což je přece normální věc opozice, že jste říkali, ještě na podzim minulého roku to řekl pan kolega Nacher správně, nedáváme to s tím rokem 21, že se tyto, tyto, tyto daně nezvednou. Tečka. No, ony všechny z nich, které jste jmenovali, tak se zvedly, některé více, některé méně.

Jinak co se týká toho takzvaného katastrofálního stavu, já jsem myslel, že jsem vám tím včera spíše pomohl. Já s vámi souhlasím. Ani ne řecká, ani ne nic, to je pravda. Obojí je špatně. Ale tak nám tedy teď řekněte, pane ministře financí, jestli souhlasíte s tím, co zde říkal pan premiér, že stav českých financí je katastrofální. Možná si to překládám špatně, možná jsem hloupým člověkem, ale když někdo řekne katastrofální, já si to dávám do kontextu s tou řeckou cestou. Tak jenom řekněte - je katastrofální, nebo není katastrofální? Můžeme se od toho odpíchnout a jedeme dále, abychom tedy věděli, na čem jsme. Protože právě to, že strašíme tím katastrofálním stavem a poté zvyšujeme daně a děláme některá drastická opatření, to je to, čemu já říkám vylévání dítěte i s vaničkou, a nejdeme na to s rozumem, a poté se zabíjí třeba právě ty investice, inovace a tak dále, což se domnívám, že je špatně. Je to regulérní diskuse. Řekněte nám, jestli souhlasíte, či nesouhlasíte, že stav českých financí je katastrofální. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, pane premiére, přeji pěkné dopoledne. Vystřídali jsme se v řízení schůze a budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Nejprve vystoupí paní poslankyně Vladimíra Lesenská, Patrik Nacher, paní Mračková Vildumetzová a další. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, pane premiére, já bych si chtěla objasnit jeden jediný okamžik, a to jestli jsme tady na sněmovně už řešili důchodovou reformu, nebo nikoliv. Protože jak pan ministr financí, tak pan ministr práce a sociálních věcí konstatovali, že změna zákona o důchodovém pojištění jsou jen parametrické změny, že důchodová reforma bude představená až někdy na podzim a že snad, možná, bude diskutovaná s opozicí. Ta diskuse, která probíhá teď nad touto reformou, nebudu komentovat, protože to není předmětem dnešní schůze. Ale vy jste tedy na vládě projednávali něco a vy jste byl přesvědčen, že to projednává už Sněmovna? Děkuju za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Než udělím další slovo, tak nejprve oznámím, že pan poslanec Zborovský ruší od 10.30 svoji omluvenku. Poté přečtu další omluvy. Od 15 do 17 hodin z osobních důvodů se omlouvá pan poslanec Robert Králíček, dále od 10 ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Volný. Paní ministryně Helena Langšádlová bere zpět svou omluvu od 11.15. do 12.45.

Tím pádem budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Jako další vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, připraví se pan poslanec Stanislav Fridrich. Máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já budu reagovat na pana ministra. Pane ministře, my se neposloucháme. Tak zkuste odezírat ze rtů, já to řeknu ještě jednou. Koalice by s opozicí měla vyjednávat o věcech, které jdou nad rámec tohoto období. Pan premiér to nazval slovem horizont tohoto období. A já tady řeknu tři konkrétní příklady, u kterých jste to vůbec neudělali. První byl zákon o důchodovém pojištění, to jsme probírali v úterý. To jde rozhodně nad rámec tohoto volebního období. Jednali jste s opozicí? (Poznámka mimo mikrofon: Jednali.) Ne, ne, ne. Druhý je ten třetí pilíř, to je to, co tady je, to je ta 474. Třetí je to, co teprve plánujete do budoucna. Tak tam snad jednat budete.

A čtvrté je třeba součást tohohle balíčku, jsou ty změny už stavebního spoření, což je produkt, který tady je 30 let, který má obrovskou setrvačnost, obrovský doběh ještě daleko za vás, daleko za několik volebních období. Jednali jste o tom? Já osobně jsem za vámi přišel, abychom o tomhle produktu, jak ho zmodernizovat a jak to někam posunout, já jsem za vámi přišel. Nic! Vy to prostě tlačíte silou. To znamená, že se pak nemůžete divit, že se také může stát, že po příštích volbách se některé ty věci vrátí. Tak já pak připomenu panu premiérovi to jeho slovo, že rozhodování této vlády jde za horizont tohoto volebního období - ale bez dohody s opozicí. Minimálně dohody, to jsem řekl silně. Bez diskuse s opozicí. Vždyť vy to sem prostě dáte, stoosmičkou to přehlasujete a vůbec vás ty argumenty nezajímají.

Já si pak ještě vezmu slovo jednou a já vám tady vysvětlím to stavební spoření, abyste viděli, jak je to úplně mimo, to, co vy tady navrhujete. Změníte to? No nezměníte, protože máte těch 108, a to se týká bohužel všech těchhle návrhů, které vy tady máte.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Stanislav Fridrich, poté Ladislav Okleštěk, Jiří Mašek a další. Všechno jsou to faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Fridrich: Hezké dopoledne, vážené kolegyně, kolegové. Vážený pane premiére, já bych se chtěl vyjádřit k vaší poznámce o dotacích. Já jsem celý svůj profesní život v podstatě prožil v podnikatelské sféře a jako takový jsem určitě proti všem dotacím, a jsem proto, že naprosto deformují celý trh. Ale bohužel žijeme v Evropské unii, a pokud se budeme starat o zrušení dotací v České republice, stávají se naše firmy nekonkurenceschopnými. A uvedu to proto, že nemám rád takové ty jenom obecné diskuse, na konkrétním případě. V případě sadařství od roku 2012 bylo zrušeno 60 % ovocných sadů, jablečných sadů. Stali jsme se nekonkurenceschopnými a nejsme schopni zásobit ani český trh, v současné době produkujeme 80 % spotřeby. Pokud se tyto dotace sníží pouze na české úrovni, je to poškození našich firem. Já tedy bych se velmi přimlouval za to, aby ten boj o zrušení dotací probíhal na celoevropské úrovni, ale nezasahoval jenom naše firmy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jako další pan poslanec Ladislav Okleštěk, připraví se pan poslanec Jiří Mašek, potom paní poslankyně Ivana Mádlová. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane premiére, vy máte obrovský dar. Vy když promluvíte, tak zvednete vlnu faktických poznámek, to je síla. Ale nikdo si neuvědomuje, že vy jste vlastně pod rouškou pravdy a kážete tady plno nepravd. A když jsem zmínil tu roušku, to by mohlo být v podstatě vlk v rouše beránkově. Já bych se podepsal pod to, co říká kolegyně Vildumetzová. Vždyť ona vám to tady jasně řekla na číslech, na argumentech. Už se probuďte, vždyť je to katastrofa! A to řekla kolegyně Vildumetzová jenom to, co se týká tady aparátčíků, ministerstev a podobně.

Ale já jsem interpeloval, s kolegou Stanjurou jsme si tady povídali o zvýšení třeba DPH na palivové dříví. Pro ty lidi, kteří žijí na venkově, pro které to znamená strašně moc, prostě je to jeden z jejich mála způsobů, jak se můžou přes zimu dostat. A vy to napálíte úplně bezostyšně nahoru a vůbec vás nezajímá, jaký to má dopad! Tak to mě tedy strašně mrzí. Nejenom že neříkáte pravdu, ale ještě zdražujete život těm, kteří ho mají dost těžký i bez vás. Tak bych vás poprosil zamyslete se nad tím, a než přijdete k tomu pultíku a začnete nás tady všechny dráždit, tak si to prosím rozvažte.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan poslanec Jiří Mašek, připraví se paní poslankyně Ivana Mádlová, Roman Kubíček a další. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající kolegyně a kolegové, pane premiére, musím na vás zareagovat, protože vy bez uzardění v podstatě jste tady zahodil headline vašeho programu, zmačkal a zahodil. Nebudeme zvyšovat daně. Tečka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP