(10.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Ale já bych chtěla reagovat na ministra financí. On tady říká - potřebujeme konsolidovat veřejné finance? Ano, potřebujeme. A za co nás tedy kritizujete? No za to, že nezačínáte u sebe! Proč jste si přivedli 1. ledna na ministerstva 40 politických náměstků? Proč máte 3 ministry bez portfeje, nebo respektive pro evropské záležitosti, pro legislativu, pro vědu a výzkum? Ti mají také politické náměstky. Je to vůbec normální? Proč máte nespočet poradců, vládních zmocněnců? Proč tady máte 5 předsedů klubů? Proč máte 5 vicepremiérů? Proč má dozorčí rada České pošty 12 členů? A tak dále.

Já chápu, že se musí konsolidovat veřejné finance. Ale já, pane ministře, kritizuji to, a tady samozřejmě pan Benda se může třeba smát tomu, že jeden politický náměstek je ročně 3 miliony korun a že to je vlastně strašně málo v tom rozpočtu. Ale prosím vás, malé peníze dělají velké peníze. A jestliže po někom něco chci, opravdu musím začít u sebe. Když jsem byla hejtmankou Karlovarského kraje a chtěla jsem, aby lidé šetřili, musela jsem také šetřit. Když jsem chtěla, aby lidi chodili včas do práce, musela jsem také chodit včas do práce. A když jsem chtěla, aby chodili úřednicky oblečení, tak jsem také musela chodit úřednicky oblečená. Ten princip je velmi jednoduchý, ale vy bohužel jdete úplně opačně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se Patrik Nacher, Jana Hanzlíková a potom další. Všechno jsou faktické poznámky. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já budu asi - ty dvě minuty ani nevyčerpám. Já jsem se tedy velice orosila, když jsem slyšela pana premiéra, když říkal, že se dívá s úsporami až za horizont. Tak já jsem se jenom chtěla zeptat, jestli, pane premiére, víte, co to je horizont? Horizont je myšlená čára. Tak jak vy se k ní přibližujete, tak ona se od vás vzdaluje. Takže jsem se opravdu strašně orosila, když jste řekl, že ty úspory vidíte až za ten horizont. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou Patrik Nacher, paní poslankyně Hanzlíková, Karel Havlíček a další. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pane místopředsedo, doufám, že ke mně budete stejně velkorysý, jako jste nechal mluvit pana premiéra o půl minuty déle, aby to bylo fér, aby to nebyl ten dvojí metr.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já jsem se pana premiéra snažil upozorňovat na to, aby...

 

Poslanec Patrik Nacher: Ta nula už tam byla půl minuty, já jsem to stopoval.

Ale já se chci zeptat, protože jsem se ptal včera´v tom svém půlhodinovém projevu: Můžete mi vyjmenovat, pane premiére - když tady teď jste, tak využiji toho - jaké z těch opatření je prorůstové z toho velkého balíčku, kde měníte 63 zákonů? Jaké je protiinflační? Protože zatím mi to vychází tak, že prorůstové není nic. Já jsem vám tady včera řekl, že už teď klesají 12 měsíců po sobě tržby v maloobchodě, a vy tím, že teď utáhnete, tak budou klesat dál. Tak to nevím, jestli je prorůstové opatření. Takže spotřeba to určitě táhnout nebude. Protiinflační to také není, protože tím, že zvyšujete daně, které se promítnou do vyšších cen zboží, tak zase tu inflaci nastartujete. Tak jestli mi můžete odpovědět, co je prorůstové a protiinflační? To jsou úplně jasné dotazy.

A pokud jde o tu konzistentnost, tak ještě že si všechno ukládám a mám archiv. Tady nejde jen o daně. Tady jde i o ty valorizace, o ty penze. Vy jste měl rozhovor v Blesku 11. 11. 2022, což je v listopadu loňského roku. Ne před válkou na Ukrajině, ne před volbami. Je nějak ohrožena valorizace penzí v rámci plánovaného šetření? Už se mluvilo o šetření. A vy jste odpověděl: Ne, k valorizaci penzí je nastaven mechanismus podle zákona. - Zvažujete zvýšit věk, kdy se bude odcházet do důchodu? To určitě v průběhu našeho volebního období nenastane, ten odchod do důchodu v 65 letech bude platit.

Jinými slovy, vy jste spoustu věcí kolem daní i kolem penzí říkal v listopadu, v prosinci, v lednu, a ty věci teď už neplatí. Takže já se ptám na ten konzistentní postoj vlády (Předsedající: Čas.) vás, pane premiére. (Předsedající: Čas.) A jak můžeme věřit, že to, co říkáte teď - já dopovím tu větu - jak můžeme věřit, že to, co vy říkáte teď, bude -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, ještě jednou vás upozorním a vypnu vám mikrofon.

 

Poslanec Patrik Nacher: (Během řeči předsedajícího:) - platit i za půl roku?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí paní poslankyně Jana Hanzlíková, poté pan poslanec, pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo. Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěla navázat na slova mé kolegyně paní poslankyně Mádlové, která se tady velmi trefně vyjádřila ke kompetenci vlády v oblasti financí. Já bych se chtěla vyjádřit k oblasti sociální a chtěla bych připomenout, že základním cílem sociální politiky každého státu je mít sice k dispozici sociální síť pro jednotlivce, kteří se dostanou do neřešitelných sociálních situací, ale stále se musí dělat takové kroky, aby se nezvětšovala skupina lidí zcela závislých na sociálních dávkách. Já se ptám, proč vláda dělá kroky naprosto opačné, ať už to bylo snížení valorizace, ať jsou to změny v důchodech, anebo některé změny v konsolidačním, tedy spíše daňovém balíčku? Ptám se, jestli máte relevantní analýzy sociálních dopadů a víte, jak negativně to dopadne na zranitelné skupiny lidí? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní vystoupí pan místopředseda Karel Havlíček, poté pan poslanec Roman Kubíček a další. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Tak děkuji za potvrzení, pane premiére, definitivně tedy jste odsouhlasil katastrofální stav. Já to překládám, že to je stav řecký, a jenom to dávám do kontrastu toho, co zde říkal včera pan ministr financí, že nechce ani řecký stav, ani nic. Jenom připomenu jednu věc, když tedy katastrofální stav. Na konci roku 2021, když jsme my předávali vládu, byli jsme na průměru inflace v rámci Evropské unie. Vy jste se za rok a půl dostali v průměru na dvojnásobek inflace Evropské unie. Hrubý domácí produkt - jedině Česká republika a jedině Španělsko se nedostaly na předcovidovou úroveň. Pokles reálných mezd za vaší vlády - největší ze všech zemí v OECD. Rozpočet, když neberu tedy rekordní schodky, které jsou v rámci průběhu rozpočtu, tak když beru korektně nikoliv naši první vládu, ale naši druhou vládu, ať je to srovnatelné, my jsme zvýšili schodek zejména za ty dva poslední roky o 800 miliard korun, vy jste zvýšili za rok a půl vaší vlády schodek, respektive dluh o 600 miliard korun. Nominálně přepočteno, zadlužujete dvakrát rychleji. Tempo zadlužování rok 2020 a rok 2021, to znamená za našich vlád, ještě v době covidové samozřejmě, pod průměrem, respektive pod eurozónou, vy za rok 2022 úplně přesně na průměru eurozóny. Takže já tvrdím, že to není katastrofální stav, vy tvrdíte, že to je katastrofální stav. Dobře, možná je to jenom nějaká terminologie. Ale potom tvrdím, že pokud je to katastrofální stav, tak je to díky vašemu hospodaření.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Roman Kubíček, poté pan poslanec Josef Bernard a další. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo. Byl jsem upozorněn panem ministrem financí, že jsem udělal chybu, já se za to omlouvám, Den daňové svobody nebyl 13. 7., ale 13. 6. Stává se mi to maximálně jednou za deset let, ale cítím potřebu to uvést na správnou míru.

Nicméně jenom taková malá poznámka. Já jsem si našel v tisku před čtyřmi měsíci, kdy pan premiér říkal, že celková daňová zátěž občanů nevzroste, to jsou vaše slova, tak to jako funguje, úplně to tak nevypadá, a já položím jednu malou otázku. Vzpomínám si, když jsme tady řešili windfall tax a my jsme upozorňovali, že to je velmi problematický výběr daní, který se predikoval na nějakou částku, dneska bude asi poloviční, a jestli ta reakce na to zvyšování daní právě nenastala z toho důvodu, že těch 50 miliard chybí. To je moje otázka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Josef Bernard, poté poslední faktická poznámka, pan poslanec Michal Kohajda. Prosím.

 

Poslanec Josef Bernard: Ještě jednou děkuji za slovo a už nebudu dlouho zdržovat. Pan kolega Nacher, prostřednictvím vás, pane předsedající, nás několikrát vyzývá, co je prorůstové v tom balíčku. Celý ten balíček je prorůstový, pane kolego. My se totiž pohybujeme na trojúhelníku, který vy jste ve vaší vládě nikdy nezažili. Ten trojúhelník je zpomalený růst, vysoká inflace a nebývalý deficit. A to, co dneska nejvíc trápí podnikatele, co narušuje jejich růst, je právě ta vysoká inflace. A proti inflaci bojuje Česká národní banka, to jsme si tu včera zopakovali. Vy jste ekonom, jestli se nepletu. A to, co může udělat vláda, je střídmé fiskální chování vlády. A to přece teď nastává. Ten největší problém, který můžeme dneska podnikatelskému sektoru zaseknout, je, že se za inflace tady zabydlí dlouhodobě, třeba na pět šest let ve výši sedm osm procent. Vy nepovažujete to, že vláda se snaží bojovat s inflací, za dobrý počin? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP