(11.00 hodin)
(pokračuje Josef Bernard)

A druhá věc. Vy si myslíte, že cenu výrobků určuje dvouprocentní zvýšení daně? Ne. Cenu výrobků přece určuje trh, pane kolego. To je zásadní ekonomický omyl vykládat, že zvýšení daně korporátní o 2 % zvýší cenu výrobků.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Michael Kohajda, Karel Havlíček, Patrik Nacher. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Dobré dopoledne, dámy a pánové. Já musím zareagovat, vaším prostřednictvím, pane předsedající, na kolegu Havlíčka. Tady přece nezazněl žádný řecký scénář. Tady zaznělo to, že rychlost zadlužování je dnes opravdu extrémní - tento rok, minulý rok, předchozí roky. Že to, že dnes jsme na úrovni nějakých 42 % HDP, je velmi blízko hranice dluhové brzdy, která je 55 % HDP. V našem právním řádu je to posunuto na 60, což je maximum dané unijní úpravou, ale aktuálně naše nastavení bylo 55, maximum je 60. A jak rychle se k té hranici dostaneme? A ta hranice je zásadní. Přece my přesně víme, co se v ten okamžik stane, co vše nebude možné, jaké rozpočty, nejenom ten státní, ale všechny rozpočty všech veřejných subjektů, že bude omezena možnost uzavírat smlouvy, všechno to máme v zákoně o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. A to je přece ta hranice, ke které se snad nikdo z nás nechce dostat, nejenom opozice a koalice. Prostě nikdo v tomhle státě přece se nechce dostat do situace, kdy si nebude moct - například každá běžná obec - plánovat svoje dlouhodobé investice. Takže já si myslím, že tady přece nezaznělo to, že ta aktuální míra zadlužení je hrozivá. Hrozivé je to tempo. A to je věc, kterou tady musíme řešit, a nejenom kvůli dnešní situaci a dnešní vládě, ale i kvůli vládě, která přijde za dva roky. Děkuju. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan místopředseda Karel Havlíček, poté pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já si připadám, že jsem pomalu obhájcem vašeho ministra financí, on by se tady měl hájit. To tempo zadlužování je přesně na průměru eurozóny. Ale já s vámi souhlasím, není dobré to zadlužování. Je to správné. Celá ta diskuse byla o jediné věci - jestli ten stav je katastrofální. A já tvrdím, že to Řecko bylo v katastrofálním stavu, a negoval jsem pouze to, co zde říkal pan ministr financí a pan premiér. Ale toho nechme, je to jenom fakt terminologie. Důležité bylo to, co zde říkal pan předseda rozpočtového výboru. Jenom bych doplnil, jak s vámi souhlasím, že ty podniky pochopitelně trápí inflace. Ale pozor, je spíš trápí důsledek té inflace. Ta inflace je samozřejmě příčinou, která tam je.

A co je trápí úplně nejvíce dneska, a bylo to i v době energetické krize, popravdě řečeno i v době covidové, byla totální nepredikovatelnost toho, jak se to prostředí bude vyvíjet. To samozřejmě znejisťuje s ohledem na investice, ať už tedy do nějakých technologií, anebo třeba do inovací, a to je to, z čeho já mám obrovskou obavu, to je to, co nás může brzdit. A ta nepredikovatelnost je do značné míry dána pochopitelně i chováním vlády s ohledem na to, že se budou zvyšovat určité daně nejenom u toho velkého průmyslu, ale třeba i u toho malého, myslím tím u živnostníků. Protože to, že se jim zvedne ten minimální odvod sociálního o 21 000 korun, rozhodně není zanedbatelné. A to je to, s čím oni nepočítali. Konečně ještě váš ministr financí jim sliboval, nebo tvrdil, že v dubnu o ničem takovém řeč nebyla.

A co se týká ještě jedné poznámky, že jste říkal, včera jsme se shodli na tom, že s inflací bojuje národní banka. I Česká národní banka. Ale musí bojovat i vláda s ohledem na to, jestli se jedná o inflaci nákladovou, nebo inflaci poptávkovou, a podle toho ty nástroje používáme. A tato vláda prošvihla tu dobu, kdy to přecházelo na tu nákladovou inflaci, spolehla se na národní banku a neregulovala, případně neudělala zavčasu taková opatření, která by tu inflaci alespoň částečně snížila. Díky tomu ji máme v průběhu tohoto roku a minulého dvojnásob vyšší (Předsedající: Čas.), než je průměr Evropské unie. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní opět pan poslanec Patrik Nacher, faktická poznámka. Máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já ještě musím reagovat na předsedu rozpočtového výboru. Pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, přece to je úplně logické. V momentě, kdy zvýšíte daně, nejde jenom o tu daň z příjmu právnických osob, ale tady se bavíme o zvýšení DPH u celé řady služeb z 10 na 21 %, o 11 procentních bodů, tak zvýšíte náklady, všichni budou zdražovat, oni to na sobě nenechají, úplně stejně, jako se tady argumentuje tím poplatkem u hypotéky za předčasné splacení, že to ty banky na sobě nenechají. Tak buďte v tom aspoň konzistentní. To znamená, že zvyšování daní je jasně proinflační. Proinflační! Protože se budou zvyšovat ceny služeb, zboží, to je úplně logické.

Pokud jde o to podnikatelské prostředí, protože to s tím souvisí, tak tam zase, když se s těmi podnikateli bavíte, tak jim vadí ta nepředvídatelnost těch změn. Vy s velkou pompou zrušíte EET a potom těm hospodským jednak o 2 procentní body zvýšíte daň z příjmů a potom jim zvýšíte třeba DPH u točeného piva jednou tolik, o těch 11 procentních bodů - jakkoliv se předtím říkalo, že se ty daně zvyšovat nebudou. To je přece o tom. To znamená, že to je nepředvídatelné. A to pro ty podnikatele je úplně zásadní. Tam nejde jenom o tu samotnou daň.

To znamená, že ta opatření jsou proinflační, nikoliv protiinflační, a u těch podnikatelů je to, že prostě oni nevědí, co od té vlády mohou čekat. I dokonce já vám to řeknu takhle. Ten balíček, který tady my dneska projednáváme, není v definitivní podobě. Vy jste sami nahlásili, že tam dáváte pozměňovací návrhy. Vy sám jako předseda rozpočtového výboru i STAN jste řekl, že Ministerstvo financí používá hausnumera. Takže vlastně nikdo neví, jak to skončí, ten balíček, ani vy jako vládní koalice. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Teď se potřebuji domluvit na dalším postupu. Protože přihlášený z místa je pan poslanec Michael Kohajda s faktickou poznámkou a poté jsem viděl přihlášku paní předsedkyně Schillerové, ale ta je s přednostním právem? S přednostním právem, dobře. Takže potom pan poslanec Bernard, s faktickou poznámkou jste chtěl reagovat? Dobře. Nejprve tedy pan poslanec Michael Kohajda a poté pan poslanec Bernard s faktickou poznámkou. Pane poslanče Kohajdo, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. Rád bych se obrátil, vaším prostřednictvím, na kolegu Nachera. Pakliže máme být konzistentní a logičtí, tak v případě, že zvyšujeme daně a roste cena výrobků, tak samozřejmě my snižujeme daň z přidané hodnoty na potraviny. Logicky a konzistentně tedy říkáte, že se sníží cena potravin, že to děláme správně, a logicky a konzistentně tedy říkáte, že je to protiinflační opatření. Prostě to, co jste tady řekl, neplatí. Není to logické a konzistentní, to, co vy jste řekl, je to jenom polovina toho faktu. (Poslanec Nacher nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Pane poslanče, nepokřikujte po sobě, vystupujte pouze na mikrofon. Nyní vystoupí pan poslanec Bernard. Prosím.

 

Poslanec Josef Bernard: Já už slibuju, že budu naposled, dám paní předsedkyni přednost. Já navážu na to, co tady padlo. Jsou daně a daně. U DPH, ano, tam se můžeme domnívat, že v krátkodobém horizontu DPH má vliv na inflaci negativní, pakliže tu DPH budeme zvyšovat. Koneckonců DPH - celkový vnos té změny je minus 6 miliard korun. Chápeme se? Jestli někdo říká, že ta 3 %, o která snižujeme například potraviny, se nepromítnou do cen, tak vlastně říkáte: všichni ti v těch obchodech, co to řídí, jsou podvodníci. Oni to využijí k tomu, aby nepromítli do ceny potravin to, že snižujeme DPH o 3 %. No ne, počkejte, je to tak, nebo to není tak? Snižujeme DPH v tomto státě o celkových 6 miliard tím, jak to nastavujeme? Nesnižujeme. Dobře. Takže za mě snižujeme. Takže ten pozitivní vnos pro občany z DPH je ve výši 6 miliard korun. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Faktická poznámka pana poslance Roberta Králíčka. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych jenom zdvořile poprosil pana poslance Bernarda, prostřednictvím pana předsedajícího, nepodsouvejte nám do úst něco, co jsme neřekli. Jestli si to myslíte vy, je to váš názor, ale nepodsouvejte nám to do úst. Nepodsouvejte nám, že my říkáme o někom, že jsou podvodníci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní jsme vyčerpali faktické poznámky a budeme pokračovat v přihlášených přednostních právech. Jako první je přihlášená paní předsedkyně Alena Schillerová, jako další pan poslanec Radim Fiala. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP