(11.50 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Zkuste se na to podívat. Zkuste si to spočítat. To je tak, když jste mluvil o tom, jak se tady něco promrhalo a ztratilo, tak vlastně celá ta vláda byla mírně přebytková. A tím bych to uzavřel.

A chtěl bych všechny poprosit, já vím, že to souvisí, úzce to souvisí, rozpočet úzce souvisí s tím daňovým balíčkem, ale kdybychom se tedy postupně mohli vrátit k tomu daňovému balíčku a abychom mohli vystoupit my ostatní. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, je to přesně tak. Každopádně podle jednacího řádu faktické poznámky mají přednost i před přednostním právem a řádně přihlášenými. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Králíček: Dovolím si zareagovat i na tu poznámku pana ministra Stanjury, kterou teď pronesl, i na vás, pane předsedající. Mně se líbil výstup pana Bernarda, osobně ho neznám, ale podle diskuse mi přijde jako pragmatický člověk, který diskutuje k tématu. Ale mně přijde, jak kdybyste to měli nacvičené: vypustíte pana Cogana z klece, pak jde pan Letocha, pak jde pan Lochman, oni nás pozurážejí, tepou tady do nás, nebudu říkat, že si vymýšlejí nebo lžou, pan Letocha přijde s nějakou virtuální realitou, kdyby náhodou, tak dojdou argumenty, budeme strašit Babišem, kdyby tady vládl, tak to bude ještě horší. A pak přijdete vy a řeknete - pojďme se umírnit. Pan ministr Stanjura prostřednictvím řekne, pojďme se vrátit, nebo reaguje. Já s tím souhlasím. Ale my jsme nebyli ti, kteří tu vyvolali těch deset dvacet faktických. Protože já se domnívám, že jsme fakt diskutovali konstruktivně, nebo aspoň jsme se o to snažili. Ne všichni možná, ale byla to konstruktivní debata, než přišel pan Cogan a udělal ten svůj výplach. Jinak to nemůžu nazvat.

A nezlobte se na mě, to, co říkal pan Letocha, tak kdybych to přenesl na ten otřepaný vtip, když zastaví pana Letochu v autě, že překročil rychlost, že jel 120 korun (kilometrů), tak on by mohl říct no jo, ale kdyby jel Babiš, jel by 150. A já bych se s ním i přes nedoporučení pana předsedajícího chtěl vsadit a klidně ten hazard, tuto sázku, zdaním sto procenty. Jak dlouho se budete na pana Babiše vymlouvat? Já si tipuji, že do roku 2030. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Než udělím další slovo, přece jenom k probíhající diskusi. Chci říct, pane poslanče, nikdo zde z žádné klece vypouštěn není. V rámci těchto vyjádření bych poprosil o jistou korekturu.

Tak prosím, nyní pan poslanec Jiří Mašek, Ondřej Lochman, Berenika Peštová a další. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, vaším prostřednictvím k panu předsedovi Coganovi. Vy jste tady použil porovnání let 2019 a 2020, čili těch covidových let, a tam jste řekl, že na stovku příjmů bylo v roce 2020 128 korun výdajů a že vy jste s tím zamávali a že jste to dostali v roce 2022 na 22 korun na tu stokorunu. Já bych chtěl říct, že to je neporovnatelné období, protože ten covid se s těmi výdaji... prostě ten byl jasný, ale u vás těch 22 korun, kdybych se něčím chlubil, tak bych řekl, že jsme to stáhli na desetikorunu navíc v případě, že byste zvládli ceny energií, inflaci a další věci, které byly na rozdíl od toho covidu ovlivnitelné. Takže prosím, nesrovnávejte nesrovnatelné. A pokud to srovnáte, tak ať je to s vědomím, že vy jste ty kroky učinit mohli, neučinili. A těch 22 korun na tu stokorunu v roce 2022 je ostuda. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Ondřej Lochman, poté paní poslankyně Berenika Peštová a Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Za mě velmi krátce. My nikoho neurážíme. To jen kdybych to měl porovnávat třeba s vystoupením některých tady včera, tak tady my nejsme osobní, mluvíme o našem názoru na ekonomiku, na tyhlety výsledky. To jenom k Robertovi Králíčkovi - s Robertem zastupujeme... (Předsedající: Mým prostřednictvím.) prostřednictvím předsedajícího, stát v Parlamentním shromáždění NATO, tykáme si, bavíme se o tom osobně. Tak jenom, Roberte, prosím tě, nikdo tu osobně do nikoho, prostřednictvím pana předsedajícího, tady nikoho osobně neuráží. A myslím si, že potom dodávat k tomu takové výroky, které jsi vypustil na předsedu našeho poslaneckého klubu, je právě to, co by se dít nemělo. Takže tady bych chtěl říct, opravdu nebuďme osobní.

A chtěl jsem jen vystoupení kvůli krátkému komentáři. To, o čem jsem mluvil a na co pak reagoval pan kolega Havlíček, v létě 2022 vyšlo několik článků, Česko bylo nejrychleji se zadlužující zemí v EU, ekonomický růst patřil k nejnižším. Zpráva NKÚ a tak dále. To je to, prostřednictvím předsedajícího, pane Karle Havlíčku, to je to, o čem jsem mluvil. Pojďme si ta data porovnat. Já říkám, že republika se zadlužovala sakra rychle. A ano, ten trend se zatím nevede zvrátit. A proto tu dneska projednáváme ekonomický balíček. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová a poté pan poslanec Patrik Nacher. Dvě faktické poznámky. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Začnu od konce na pana poslance Lochmana, prostřednictvím pana předsedajícího. Víte, ono když ty články čtete, tak je musíte dočíst i do konce. Rozumím tomu, že ten první nadpis je nejrychleji zadlužující se, ale pak se musíte podívat, na jakém místě je v tom zadlužení, jo, to je třeba až dole. Takže ten článek by bylo fajn, kdyby člověk dočetl i do konce. To jenom na vás, pane poslanče, prostřednictvím... (Poslanec řečnici ukazuje svůj notebook a vysvětluje.) Nemluvte na mě, vezměte si faktickou. Budeme potom povídat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče Lochmane, přesně tak, prosím, projevy pouze přes mikrofon. Pokračujte.

 

Poslankyně Berenika Peštová: A teď bych chtěla na pana poslance Letochu, prostřednictvím pana předsedajícího. Víte, já nejsem takový expert na ekonomii, jako jste vy, sice přesahy myslím mám docela velké, ale bohužel v ekonomii zas takhle perfektní nejsem, takže používám ten selský rozum. Vy tady vytáhnete nějaký grafík a říkáte, co by bylo, kdyby. Jo? Ale vy přece nemůžete vědět, jak se ta vláda, nebo by se ta vláda ANO zachovala v té situaci, v které jste byli vy, to znamená, jak by řešila energetickou krizi, jak by řešila windfall tax, nemůžete vědět, jak by řešila zastropování. Takže vaše "co by bylo, kdyby" mi připomíná takového toho dědečka, který pláče na Václavském náměstí, a když se ho zeptají, proč pláče, tak říká, já pláču, kdybych měl vnučku a ta vnučka si vypíchla oko, jaké by to bylo neštěstí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak já vám také děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Patrika Nachera. Zatím poslední faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já bych nejdřív poprosil, jestli mi pan Letocha půjčí ten graf. (Odmítá.) Tak nepůjčí. Takže on se za něj asi stydí, nebo nevím, nechce mi půjčit ten graf. (Pobavení v sále.) Já budu mít menší, já mám menší graf. (Ukazuje.) Tak jsem menší, tak používám menší graf. To už jsme si vyjasnili s tím tlačítkem tady. A ono se to těžko... s tímhle se těžko debatuje, co by bylo, kdyby. Protože on tady použil ten graf, pak tam dal něco nad rámec toho, jak bychom ten rozpočet připravovali my. To naproti tomu já mu nabídnu něco, co by bylo ne v teorii, ale co by bylo kdyby v praxi.

A znovu se vracím - a vy to vždycky cudně promlčíte - ke všem vašim pozměňovacím návrhům, pokud jde o kompenzace v covidu. Kdyby všechny vaše návrhy na zvýšení kompenzace v covidu prošly, tak jsme o 200, 250 miliard víc. Tak to není, co by bylo, kdyby. To by bylo, co by bylo, kdyby to prošlo. Tak by tady nebylo 42 % HDP, to zadlužení, ale třeba 43, 44. Takže by to bylo ostřejší, to zadlužení by bylo mnohem, mnohem větší.

Takže, pane kolego, takhle. Buďte v tomhle konzistentní a přihlaste se ke svým pozměňovacím návrhům z minulého volebního období, které by naši zemi zadlužily více. A to není, co by bylo, kdyby, protože to jste reálně navrhli, já to mám ze systému stažené. A nesrovnávejte to prosím, co by bylo, kdyby, nějakou teorii, jak už tady bylo řečeno, kdy vy vlastně předjímáte, jak my bychom se zachovali v době energetické krize, v době zahájení války na Ukrajině a podobně. Tak. Tolik poznámka.

Mrzí mě, že kolega Letocha mi nechce půjčit svůj graf. Já bych to na něm ukázal mnohem plastičtěji než na tomhle malém papírku. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Eviduji zde další dvě faktické poznámky - nejprve pan poslanec Robert Králíček, poté pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Už budu velmi krátký. Už jsem to udělal osobně, ale chci to udělat veřejně. Panu Coganovi se prostřednictvím předsedajícího omlouvám. Můj výrok byl neadekvátní. Jsem emotivní člověk, ale dám si na to pozor. Nepatří to sem. Omlouvám se. (Potlesk ze všech stran sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové ze všech lavic, ať už vládních, nebo koaličních, já jsem samozřejmě předkladatel tohoto zákona, tak se předpokládá, že tady budu podstatnou, ne-li celou část debaty. Včera to bylo deset hodin, dneska to bude déle. Ale jestli budeme pokračovat v sérii faktických připomínek, kdy vlastně nevím, 70 minut nemám, k čemu bych vystoupil, tak po mně nemůžete spravedlivě vyžadovat, abych tady seděl celou dobu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP