(11.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já děkuji. Nyní pan poslanec Richard Brabec, poté pan místopředseda Karel Havlíček a Jiří Strýček. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Já bych se ještě, byť trošku se zpožděním, chtěl vyjádřit k tomu, co tady říkal pan předseda Cogan, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Myslíte, pane předsedo Cogane, tu skvělou vládu, jejíž kariéru ukončil zásah policistů ve Strakovce a proti které samozřejmě, proti jejíž politice a nedostatečném boji proti korupci a dalším věcem protestovaly stovky tisíc lidí na Václaváku i jinde v roce 2012? Myslíte tuhletu vládu, která nám tady nechala ty skvělé podmínky?

A prosím, neříkejte, že covid byl pro někoho štěstí. Nerouhejte se, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího. Tedy nerouhejte se přímo i bez prostřednictví, ale prostřednictvím pana předsedajícího vás oslovuji. Já si myslím, že všichni se shodujeme, že covid pro nikoho nebyl štěstí, tady umřely tisíce lidí. A to já bych nikdy neřekl, že covid byl pro někoho štěstí. Pravda je, že kdyby nebyl covid, tak ANO vyhrálo volby 40 % a vy jste na nás, vy byste na nás dneska křičeli z opozice, a to by pro tuhle zemi bylo, to by bylo štěstí. Děkuju. (Někteří poslanci ANO tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další s faktickou poznámkou vystoupí pan místopředseda Karel Havlíček, poslanec Jiří Strýček, pan poslanec Josef Cogan. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak díky. Já jednak souhlasím s tím, co říkal pan předseda Bernard, abychom to možná už ukončili, ale přece jenom, protože jsem člověk přes čísla, tak musím zpochybnit to, co říkal jak pan poslanec Letocha, tak pan poslanec Lochman, prostřednictvím pana předsedajícího. U pana poslance Letochy to je fakt šílené. Tak my vám ukážeme graf, který je jasný, věcný. (Ukazuje.) A vy říkáte ne, my vám to ukážeme, kdyby to bylo, jak by to bylo, kdybyste tam byli vy. No to bych mohl takhle pokračovat a mohl bych říct, jak by vypadalo to zadlužení v době covidu, kdybychom přistoupili na vaše návrhy, kolik se má dávat do ekonomiky. Já jsem si to odhadl a mám to podle vašich vyjádření, vašich představitelů, bylo by to o 200 miliard korun více, to znamená, tam by to bylo úplně něco jiného. Ale to nemá cenu, to je šílené, tahleta diskuse.

To, co je výrazně nepřesnější, anebo velmi obecné, to, co říkal pan Lochman. On říkal, že to zadlužování šlo rychleji z ledna roku 2022. Takže čísla, pane poslanče. Za rok 2020 eurozóna se zadlužovala tempem 7,1 %, Česká republika 5,8 %. Rok 2021 eurozóna 5,3 %, Česká republika 5,1 %, myslím tím deficit veřejných financí. A rok 2022, když už jste byli vy, 3,6 % eurozóna a 3,6 % Česká republika. Jinými slovy, není pravda, že jsme v covidu zadlužovali my více, naopak v covidové době jsme zadlužovali pomaleji než eurozóna. A v roce 2022 je to na stejné úrovni. Já s vámi nechci polemizovat, klidně se na ta čísla podívejme, ale když už to uvádíte, prosím pěkně, nestřílejte. Bavte se podle čísel. Je to o ekonomice. A to je řekněme o něco méně než... Nic. Už to nebudu komentovat. Dík.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Jiří Strýček, poté pan předseda Josef Cogan, pan poslanec Petr Letocha. Prosím.

 

Poslanec Jiří Strýček: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom v krátkosti zareagovat na to, co tady říkal pan předseda poslaneckého klubu hnutí STAN Cogan ohledně roku 2013 a vlády hnutí ANO 2013 a 2017. No, ono víte, v tom roce 2012 se totiž připravil daňový balíček, stejně jako se připravuje teď. A tenhle daňový balíček, který - všichni víme, pan ministr Stanjura si to velmi dobře pamatuje, jak se schvaloval a co všechno přinesl - nás uvrhl do recese, z které jsme si vykopávali ještě v roce 2014. A ostatní země Evropy už z ní byly dávno venku. Ono totiž je to velmi jednoduché, zvednout daně. Ale každý, kdo pracoval v nějaké firmě, ví, jak negativní dopad má jakékoliv zvednutí na firmu, na její konkurenceschopnost, na prodej výrobků a tak dále. A v těchhle dobách, a to se týkalo v roce 2013 a možná se to týká i teď, se těmhle firmám má pomáhat, ne jim utahovat opratě. Protože tyto ozdravné balíčky jsou absolutně prorůstové. - Protirůstové. Pardon, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan předseda Cogan, poté pan poslanec Petr Letocha. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Tak já jednoznačně trvám na tom, že prostě v roce 2013 a v následujících letech jste promrhali tu příležitost, která tou fiskální odpovědností tady jednoznačně byla. A můžeme si srovnat třeba státy Německo a Francie, kde vlastně Německo postupovala podobně jako Česká republika a Francie postupovala, to, co možná navrhujete vy. A srovnejte si vývoj toho dluhu, jaký měly v tom desetiletí a s jakým dluhem nastupovaly do toho dalšího problému, kdy vznikl ten covid.

Ten covid, to byl možná nadnesený - za to se omlouvám, jestli to někdo vnímal z pohledu toho covidu. Ano, to byla velmi vážná situace. Na druhou stranu chci říct a zopakovat, prostě těsně před začátkem covidu v únoru, myslím, že tenkrát byl úplně rekordní deficit 28 miliard a v podstatě už jste vypumpovali všechny různé zdroje, které byly v tom státním rozpočtu, a dostali jste se prostě na hranu, kdy vlastně rozpočet v tom roce by byl výrazně horší. A jestli chcete nějaká čísla, tak já vám řeknu to porovnání v těch posledních letech. V roce 2021, kdy jste naposled vládli, tak na stokorunu, kterou stát vybral, jste utratili 128. V dalším roce, kdy přišla nová vláda a snažila se tu vaši trajektorii, tu neskutečnou trajektorii toho jakoby dluhu, jakým způsobem směřuje, snížit, tak se to snížilo na zhruba 122. To, to znamená, na stokorunu utratí 122 korun. Letos se snažíme o to, aby to bylo 115. A to je tady přesně ta ukázka, že během dvou let se podařilo snížit ten rozptyl skoro o polovinu. Snažíme se o to, je to složité, je to těžké, ale prostě budeme se snažit dál, protože jsme odpovědní, protože máme odpovědnost za budoucnost. A prostě proto budeme dál řešit tyhlety věci odpovědně. Vy to prostě takto nevnímáte.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktické poznámky stále přibývají. Tak nejprve pan poslanec Petr Letocha, poté pan poslanec Radek Vondráček, Robert Králíček a další. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Já bych rád vaším předsednictvím, prostřednictvím, pardon, rád bych vaším prostřednictvím reagoval na pana místopředsedu ohledně toho grafu. (Ukazuje.) On to je v podstatě váš graf, pane místopředsedo, to jsou vaše data. Jediné, co jsem tam vlastně doplnil, byl váš návrh rozpočtu v roce 2021 na rok 2022. A to je ten modrý sloupeček nad tím červeným, protože to vám tam chybělo. A chci ukázat, že jste v podstatě rozpočtovali větší schodek, než nám vyčítáte. Nemluvě o tom, že v střednědobém výhledu jste rozpočtovali podstatně ještě větší zadlužení v rámci HDP, a to v roce 2024 dokonce o 7,7 %. To znamená, já si tady nic nevymýšlím, jak graf je váš, tak rozpočet je váš. A v podstatě vy jste udělali tento graf, akorát jste nám neřekli, že kdybyste tady byli vy, tak váš střednědobý výhled rozpočtu byl ještě horší než ten, který nám tady vyčítáte.

A ten podnět, který měl být v tom mém příspěvku, byl ten, který už jsem tady zmínil, a já ho rád zopakuji, že pokud bychom se tady bavili o tom, že v roce 2022 byste zjistili, že je tady nějaká válka, ještě k tomu energetická krize, s čímž mimochodem váš dlouhodobý, ta předpověď jakoby nepočítala, tak ta čísla by byla ještě někde jinde a dneska bychom se bavili o úplně jiných daňových změnách. O tom já se tady bavím. Protože my v tuto chvíli počítáme s tou válkou, protože v ní žijeme. Počítáme s energetickou krizí a máme tady ty rozpočty stejně takto vysoké. Ale vy jste s tím nepočítali a rozpočtovali jste to ještě víc, než máme teď, když jsme ve faktické situaci, kdy se musíme potýkat s migrační krizí, kdy se musíme potýkat s energetickou krizí. Takže to jsou vaše čísla. Jenom je interpretuji tak, jak se vám to s největší pravděpodobností nelíbí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Budeme pokračovat faktickými poznámkami. Nejprve pan poslanec Radek Vondráček, Robert Králíček, Jiří Mašek a další. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Radek Vondráček: Tak já děkuji za slovo. Já nejsem odborníkem na ekonomická témata, mě v podstatě vyvolal zápal kolegy Cogana. Za mnou přišel jeden pan důchodce na nějakém setkání s voliči a ukazoval mi čísla, že vlastně díky přebytku, který měl pan ministr financí Babiš v době Sobotkovy vlády, vlastně celá Sobotkova vláda, celé to čtyřleté období se zprůměruje, tak byla přebytková. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP