(14.50 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Já jsem si vzal tady skleničku vlastního. Jenom abyste věděli, tak ta včela v létě žije 40 dnů, ona za tu dobu obletí zhruba tisíc květů a nasbírá jednu čajovou lžičku medu, nebo vytvoří se z toho nektaru, co přinese, jedna čajová lžička medu. Tak se podívejte na tu skleničku (ukazuje), kolik je v ní čajových lžiček medu, kolik včel se muselo složit svými životy na to, aby vznikla tato sklenička, kterou tady s láskou předávám panu místopředsedovi vlády a ministrovi financí, který je předkladatelem, který tady není, já mu to tady dám na stůl, ať se na tu skleničku podívá. A já prosím, a v dobrém, toto není, že bych chtěl jít do nějaké kontroverze nebo jít do střetu, ale prosím vás, pojďme se na to podívat a ve druhém čtení vymysleme nějaký pozměňující návrh, jak těm včelařům pomoci.

Tak to je za druhé. (Potlesk z řad ANO. Poslanec Vondráček pokládá skleničku medu na místo vyhrazené pro ministra financí.)

A třetí jsou na řadě vinaři, to bude nejrychlejší. Počkejte, já si to najdu. Takže v rámci vládního balíčku, protože kdo jste to ještě nezaznamenali, tak chce vláda zrušit možnost dávat víno jako firemní daňově uznatelný dar. Ovšem jinak tyto dary zachovává. To znamená, že státní rozpočet nic nezíská, nebo já o tom nevím. Jen nutí podnikatele, aby třeba pro účely nějakých dárků nenakupovali pro tyto účely víno. A já říkám, protože to říkám z vlastní zkušenosti, vždycky na Vánoce koupím nějaké moravské víno a svým dobrým klientům ho osobně zavezu a popřeji jim vše do nového roku, na oplátku obdržím většinou moravské víno od svých klientů. A takhle to prostě u nás běží a znamená to zlepšení prodeje těch moravských vín. Já nechápu, proč bychom si místo moravského vína měli kupovat belgické pralinky nebo golfové míčky. Proč si nemůžeme darovat dárky, které jsou tradiční? Ten stát tím nic nezíská. Já prostě bych se chtěl zeptat pana ministra, proč je to tady, v tom balíčku konsolidace veřejných rozpočtů? Čím si pomůžeme, když nemůžu darovat víno a musím si koupit ty pralinky? Jedna jednoduchá otázka.

A zase se vracím k tomu, kdo - kdo to u toho zeleného stolu na tom ministerstvu vymýšlí? Komu ti vinaři tak vadí? Není to tak dlouho, co pan ministr Stanjura chtěl zdanit tichá vína. Zvedl se obrovský odpor i v rámci koalice. Děkuji kolegům z lidové strany, že vysvětlili už svému koaličnímu partnerovi, že to je úplná blbost, že vinaři, to nejsou jenom výdělečně činné osoby, ale zároveň to má samozřejmě také vliv na celou krajinu, to prostě je nějaká tradice, to je v nás, to není jenom nějaká činnost za účelem dosažení zisku. A zase ti vinaři někomu vadí a zase to bude mít dopad na jejich obrat, na jejich příjem. Protože takových příkladů, jako jsem vám uvedl, je celá řada. Proto bych chtěl zase tady oslovit kolegy, kterým to je blízké, tato problematika, abychom se nějakým způsobem domluvili, abychom domluvili panu ministrovi život... pardon, ministrovi financí a připravili ve druhém čtení nějaký pozměňovací návrh, kde bychom tuto myslím si nesmyslnou úpravu upravili. Samozřejmě budu rád, kdyby mi pan ministr - kdyby tady byl - kdyby mi vysvětlil, koho to napadlo, co je účelem a co jsme tím měli získat. Podle mě vůbec nic. Je to namířeno jenom proti moravským vinařům, pro které by to mohlo znamenat citelný úbytek jejich příjmů.

Tolik z mé strany k daňovému balíčku. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě jedno konstatování, pane poslanče. Vy jste zmiňoval ten ústavně-právní výbor, tak jen pro vaši informaci, už je navrženo to přikázání jako výboru dalšímu.

A nyní načtu v mezičase došlé omluvy, a sice pana poslance Josefa Bernarda, který se omlouvá od 14.30 do 16 hodin z pracovních důvodů, Jaroslava Bžocha, který se omlouvá od 14.30 do 16 hodin z pracovních důvodů, a Jana Hofmanna, který se omlouvá od 19 hodin z osobních důvodů.

A dostáváme se ke dvěma faktickým poznámkám. S tou první je přihlášen pan poslanec Josef Kott. Pane poslanče, prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl svému ctěnému kolegovi, vaším prostřednictvím, říci, jak on říkal, že má devatero včelstev, tak že se ho to netýká. No, týká se vás to, pane kolego. Týká se vás to, protože tam je pouze limit 50 000 korun. A můžu vás ubezpečit, že chystáme pozměňovací návrh tak, aby skutečně ti malí včelaři, kterých je nějakých 80 % a mají mezi jedním a 15 včelstvy, aby se jich to netýkalo. Takže chceme, aby tam zůstala kombinace počet včelstev versus nějaký limit, a myslím si, že tímto způsobem ošetříme ty malé včelaře. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S další faktickou se hlásí pan poslanec Michael Kohajda a dále se připraví paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. V prvé řadě bych chtěl říct, že mám velmi rád včely a med jím každý den. Chtěl bych jenom technicky upozornit na to, že to, co říkal tady kolega Vondráček, vaším prostřednictvím, paní předsedající, není pravda, protože to se jedná pouze o technickou změnu. Osvobození současně stanovené je 30 000 korun, pro zjednodušení administrativy se má za to, že příjmem poplatníka, kterému plyne příjem z chovu včel a u kterého nepřekročí za zdaňovací období počet včelstev 60 kusů, je částka 500 korun na jedno včelstvo. Pakliže to překročí, pakliže případně bude toto ustanovení vypuštěno, jak je navrhováno, stále podle § 10 se staví proti příjmům výdaje, to znamená, zkoumá se ten čistý příjem podle § 10. Jediné omezení je tam, že se nemůžeme dostat do ztráty. A naopak osvobozená částka vzrůstá z 30 000 na 50 000 korun. To znamená, administrativně možná to může být takto složitější, ale daňově je to režim výhodnější. Takže není mi úplně jasné, proti čemu, když tady napadáte, že je to daňově pochybné, skutečně brojíte.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím mým prostřednictvím. A nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se pan poslanec Jan Volný. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem už předtím vystupovala před přestávkou s faktickou poznámkou ohledně rychlosti těch skoro víc jak 60 zákonů, které se v současné době novelizují. Měli jsme hodinu a půl přestávku a já bych docela byla ráda, kdyby pan ministr tady byl, protože je to gesční ministr, je to přes 60 zákonů, co se mění, takže by tady měl sedět a odpovídat. On sám tady vznesl dotaz, zda my tady budeme do dvanácti. My tady do dvanácti budeme, rádi budeme pokládat dotazy, ale jako medu to opravdu pokládat nemohu. Děkuji. (Reakce na skleničku medu na ministrově místě ve vládní lavici.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já tomu naprosto rozumím, komunikujeme, aby tu v krátké chvíli byl pan ministr přítomen.

Pan poslanec Jan Volný s následující faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, paní předsedající. No, já jsem hrozný smolař, já jsem studoval Vysokou školu zemědělskou a byl jsem ve Výzkumném ústavu včelařském, pět let jsem tam dělal pomvěda, dokonce jsem inseminoval včely, a po 35 letech jsem se dal znova na včelaření a hup, a už tam mám daňaře.

Prosím vás, já chci jenom ten dotaz - pan ministr už je tady - to, co říkal můj kolega: koho to napadlo? A moc prosím, a to určitě pan ministr bude mít nebo to budou jeho lidi určitě vědět: jaký to má finanční plusový dopad pro tuto republiku, že stojí za to se tím zabývat? Já bych tomu rozuměl, kdyby byl pan Babiš včelařem, je mi jasné, proč se to dělá, ale teď mně to jasné není. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s další faktickou je přihlášen pan poslanec Radek Vondráček, následně pan poslanec Kohajda. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Na pana kolegu, prostřednictvím paní předsedající. Já vám to řeknu z pozice toho včelaře. Vy jste to říkal přesně, tou legislativní mluvou, ale pro toho včelaře to znamená, že když máte v České republice do 60 včelstev, tak nemusíte řešit nic. Nemusíte platit daň ze zisku, prostě nepapírujete. Tak nějak děláte ty včely, tak jak se to dělalo po staletí, a teď to znamená, že se bude papírovat, bude se nějakým způsobem úřadovat. Vy si uvědomte, že to je předpokládaná paušální částka na to včelstvo. Ale jestli jsem pochopil dobře ten zákon, ono to včelstvo, když je dobré počasí, když je úživný kraj, tak ono vyprodukuje ještě mnohem víc, než se počítá paušálně na to včelstvo. A opravdu, u nás je 150 včelařů nad 150 včelstev, jinak všichni ostatní jsou ti zájmoví, nepodnikají a prostě žijí tady v tomto režimu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP