(15.00 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Ono to možná takhle pro vás vypadá, že zvyšujete ze 30 na 50. Ale jak oni to vyřeší? Oni to prostě nebudou hlásit. Kdo to bude kontrovat, kolik tam těch úlů vůbec je? Tak on nahlásí třeba jenom 30 včelstev. Ale potom co těch 20, jak to bude léčit? Vždyť se ztratí trošku dohled nad tím, jestli je to dobře léčeno.

Tam je spousta praktických otázek, které možná od zeleného stolu z toho Ministerstva financí vypadají, že by se tam mělo něco danit, že tam prostě unikají nějaké peníze, ale v reálném životě to opravdu tak není. Když k tomu tedy přičtu ty pohromy, jako že cukr už stojí dvakrát víc, léčiva stojí víc, všechno stojí víc. Ten včelař do toho musí nainvestovat obrovské peníze. To jsem ještě neříkal k té sklenici medu, že samozřejmě někdo ten med musí posbírat, někdo musí odvíčkovat, někdo ho musí vytočit, někdo ho musí stočit do té sklenice a zaplatit tu sklenici. Kolik té práce kolem má ten včelař, to jsem úplně pominul. Já jsem to říkal jenom za ty včeličky.

Pane ministře, to je váš med, máte ho na stole. (Ukazuje na sklenici medu, kterou přinesl ministru Stanjurovi.) Tak to je z mé strany vše.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S faktickou chce dále zareagovat pan poslanec Michael Kohajda. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. Musím říct, že ale ten režim se nemění. Vždy to byl příjem. To, co teď je upraveno v zákoně o dani z příjmů, je pouze administrativní vyhodnocení pro zjednodušení, kolik je příjem z jednoho včelstva. Příjem to byl vždy, vždy podléhal té dani, vždy se zdaňoval podle tohoto zákona. Stejně tak se na něj jako na ostatní příjem aplikoval limit pro podání daňového přiznání. Přece tady nemáme stav, kdy od první koruny ostatního příjmu jste povinen podávat daňové přiznání. To tady teď není a ta změna v tomto nespočívá. Fakticky se nic nemění. Mění se ten limit. Aktuální osvobození je 30 000 korun, teď je navrhováno 50 000 korun. O 20 000 korun víc. Takový je stav. Držme se prostě toho, co je skutečně v tom zákoně napsáno.

Já taky mám rád včely. Klidně se ptejme, jestli všechny včely a jejich chovatelé v České republice nemají být osvobozeni od daně z příjmů. To je regulérní dotaz. Ale jenom říkám, že ta čísla, která máme teď v návrhu, tak ten váš výklad je v rozporu s tím, co jsou fakta toho návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím o to oslovování mým prostřednictvím. Pan poslanec Radek Vondráček se opět hlásí.

Ještě načtu v mezičase došlou omluvu. Omlouvá se pan poslanec Patrik Nacher od 15 do 18 hodin z osobních důvodů a pan ministr Marek Výborný od 19 do 22 hodin z pracovních důvodů.

Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, to není můj výklad, to je stanovisko Českého včelařského svazu. Vy jste s nimi vůbec nemluvili, vy jste si to nevysvětlili. Já jsem to říkal na začátku svého projevu. Výrazně jsem zkrátil ten svůj projev, protože jsem byl připravený přečíst to stanovisko. Ale vzhledem k tomu, co jsme si tady vytrpěli za dva dny těch debat a někdy jsme se stočili ke státnímu rozpočtu a někam úplně jinam, tak jsem to zredukoval. Já vám to stanovisko hned teď dám. Už s tím nebudeme zatěžovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Přistoupíme k další přihlášené, kterou je paní poslankyně Lenka Dražilová. Připraví se poté pan poslanec Petr Sadovský. Paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážení kolegové, vážené kolegyně, já bych na úvod chtěla říct, že mně je vlastně vládních poslanců i ministrů skoro líto, protože sledovat, jak se sami chytili do vlastní pasti, by samozřejmě mohlo být zábavné, ale není to tak. Protože co tady právě prožíváme, je účet za předvolební populismus současných vládních stran, a to nejenom pro jejich voliče, ale bohužel pro všechny obyvatele. Protože popularita vlády velmi rychle klesá, máte před sebou opravdu velmi těžký úkol. Musíte přesvědčit občany, že to, co děláte, dobře děláte a vlastně je zachraňujete.

Já jsem si udělala poznámku, že pan premiér tady dopoledne řekl, že děláte život zachraňující operace a že ti občané musí šetřit a že vy sami nemusíte. V tomto kontextu už to tady padlo, ale já to ráda zopakuji, že jste včera vyslali ten jasný signál všem občanům, že jste se rozhodli dát 50 milionů, někdo říká 54 milionů, na průvodce luxusními restauracemi Michelin. Já jsem si přečetla, že v první fázi provede Michelin analýzu celkové kvality gastronomické scény v České republice a poté inspektoři navštíví podniky z nějakého užšího výběru a ohodnotí je podle metodiky Michelin. Ale to asi nepůjde o ty vesnické hospody, kde bude zvýšeno DPH u točeného piva.

Pan místopředseda Havlíček to zde už řekl. My víme, že je potřeba to řešit, jenom bychom volili zásadně jinou cestu. Jedna ze základních pouček politického marketingu zní: běda tomu politikovi, který uvěří reklamním sloganům. To je asi to, co se teď stalo vládní garnituře. Tak dlouho mluvili o rozvratu státních financí předchozí vlády, až tomu sami uvěřili. Kdyby to byla pravda a byl to opravdu rozvrat státních financí, které naše vláda předávala, tak by mě zajímalo, jak by pojmenovali současný stav, kdy tempo vytváření schodku státního rozpočtu je dvojnásobné oproti tempu předchozí vlády. Ale vlastně mi tady odpověděl pan poslanec Bernard, který řekl, že kritický. Jaké posměšky teď budete dělat na vašeho pana ministra financí, který zde představil složité daňové změny, které mají mít u DPH podle jeho slov neutrální dopad?

Takže jinými slovy tu sedíme jenom proto, že uděláme změny v zákoně, které nebudou mít na výnosy z daní žádný dopad. Vím, že pan ministr i pan premiér to zlehčují tím, že říkají, že touto změnou zpřehledňují daňový systém, že zjednoduší pravidla, že chtějí spravedlivý stát. Ale upřímně řečeno, s ohledem na to, že se na Ministerstvu financí úředníci, jak jsme se dočetli, víc než 10 dnů zabývali jenom tím, jestli káva s mlékem je potravina, nebo nápoj, tak mi to tak nepřijde. Zvlášť když potom dalších 10 dní diskutovaly týmy o tom, do jaké sazby DPH má být zařazena minerálka s citronem, do jaké sazby s lístkem máty nebo samotná. Můžete namítnout, že jsou to extrémní příklady, ale myslím, že nejsou. Také jsme tady už slyšeli debaty nad tím, že noviny mají vyšší sazbu DPH než erotické časopisy a časopisy o vaření. Za absurditu celého návrhu potom považuji ideové vítězství TOP 09, které si prosadilo nulovou sazbu na knihy. To není nic proti kultuře. Ale proč v rámci kultury mají knihy DPH nula a vstupná na výstavu nebo koncert jsou naopak v základní sazbě? Nerozumím tomu.

Takových svým způsobem komických nařízení, které budeme zde projednávat, je více. Třeba to o omezení nákupu služebních aut, která nebudou nově smět stát odpočtem DPH víc než 2 milionů korun. To je podle mého klasická ukázka úplně zbytečného nařízení. I když zde na plénu nám to pan ministr Stanjura vysvětlil velmi dobře a logicky, tak už samozřejmě nyní, aniž by to bylo schváleno, podnikatelé vědí velmi dobře, jak to budou obcházet. Ale je to něco, co se občanům velice dobře poslouchá.

Na začátku jsem říkala, že to, co dnes máme projednávat, je důsledek populismu předvolební kampaně současné vládní koalice. Ale ve skutečnosti si myslím, že je to ještě daleko horší, protože je to opravdu svým způsobem výsměch většině slušných lidí. Předvolební rétorika byla nějaká v roce 2021, ale ještě vlastně koncem roku 2022 vláda tvrdila, že se daně zvyšovat nebudou. V zemi, kde podle odhadů stát přichází podle ekonomky Ilony Švihlíkové jenom kvůli špatnému výběru daní o 300 až 500 miliard korun, přichází vláda se zvýšením DPH na většinu základního zboží, bez kterého se lidé prostě neobejdou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP