(15.30 hodin)
(pokračuje Ivana Mádlová)

Tomu druhému tématu bych chtěla věnovat delší pozornost a tady bych chtěla poděkovat svému kolegovi Romanovi Kubíčkovi, že vlastně toto téma zmínil, a sice jsou to dámské hygienické potřeby. V České republice jsou hygienické potřeby, které užívá žena v průběhu menstruace, zařazeny v 21% sazbě DPH, tedy v základní a nikoliv ve snížené sazbě, kde jsou například léky nebo zdravotnické pomůcky, a naopak v základní sazbě setrvávají spolu s hygienickými potřebami určenými menstruujícím ženám šperky, cigarety nebo alkoholické nápoje. Proč tyto pomůcky zůstávají v nejvyšší sazbě, zástupci vlády nedokázali zodpovědět. Čili tady bych se připojila ke svému ctěnému kolegovi Romanovi Kubíčkovi, jestli by mohl pan ministr k tomu případně odpovědět, protože ani předsedkyně Sněmovny nedokázala na dotazy novinářů v tomto směru odpovědět, ani jestli je to politicky průchozí, nebo neprůchozí.

Česká republika v rámci Evropské unie vlastně patří mezi země, která nevyužívá směrnice, podle které je možné tyto hygienické potřeby zařadit do snížené sazby. Budeme tedy navrhovat určitě pozměňovací návrh, který se týká přeřazení těchto pomůcek z 21% do 12% sazby DPH, a sice konkrétně pro tyto položky: hygienické vložky, tampony, menstruační kalhotky a menstruační kalíšky. Proč? Jednak je značně špatným symbolem, že menstruační pomůcky, které žena potřebuje a jsou po většinu jejího života nezbytnou součástí její osobní hygieny, jsou ve stejné sazbě jako právě cigarety nebo alkohol, a představují tedy spíše luxus. Česká republika se snížením daňové sazby může zařadit po bok jižních států Evropské unie, které dokonce daní hygienické potřeby ženám daňovou sazbou v řádu jednotek procent. Sníženou sazbu uplatňuje také Německo, Nizozemsko, Francie nebo Slovensko. Značně progresivní v tomto směru je pak Irsko s nulaprocentní sazbou DPH na toto zboží. Je pravda, že oni to zavedli ještě před vstupem do Evropského společenství, a mají tudíž tedy výjimku. Lze s jistotou říci, že snížení sazby DPH bude jasným signálem českým ženám, že politická reprezentace nevnímá menstruaci a menstruační chudobu jako tabu, a je připravena přijímat opatření, která zásadně nezatíží státní rozpočet, ale posunou naši zemi ve vnímání mnohých zahraničních partnerů blíže do 21. století.

Jaké jsou další důvody? Podle dat společnosti PAQ Research žilo v roce 2022 13 % domácností, které musí po zaplacení bydlení vlastně velmi, velmi počítat. Zbývá jim 3 000 korun na osobu na celý měsíc, tedy stovka na den. A v souvislosti s ekonomickou krizí došlo i k meziročnímu nárůstu počtu domácností, které opravdu velmi a velmi počítají. Pokud tedy 13 % domácností zbývá takto nízká částka, tak samozřejmě každý výdaj i na tyto hygienické potřeby je v podstatě zásahem do rodinného rozpočtu, neřkuli v situaci, kdy je více žen v jedné rodině. A argumenty, že po snížení DPH zůstane cena těchto hygienických pomůcek nezměněná, si myslím, že to nemá logiku. Neměli bychom na tento argument vlastně rezignovat a měli bychom tyto hygienické pomůcky přeřadit do nižší sazby.

Zároveň by chtěla připomenout, že menstruace často není spojena jen s výdaji na dámské hygienické potřeby, ale jsou s tím spojeny i další problémy, převážně bolest. To znamená, že v souvislosti s tím je často nutné zakoupit třeba analgetika tlumicí bolest a podobně. Pokud by se nedodržovala hygiena, tak to samozřejmě může vést i k dalším zdravotním problémům, infekcím, zánětům a podobně. Takže jak jsem říkala, budeme v tomto tématu podávat pozměňující návrh. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A ještě se s faktickou poznámkou hlásí paní poslankyně Romana Bělohlávková.

Načtu dvě omluvy, co v mezičase dorazily. Paní poslankyně Lucie Šafránková se omlouvá od 15 do 19 hodin z pracovních důvodů a pan ministr Marek Výborný od 14 do 15 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, vaše dvě minuty, paní poslankyně.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla kolegyni, paní poslankyni Mádlovou, vaším prostřednictvím ujistit o tom, že přesně těchto položek, o kterých hovořila, jsme si v rámci KDU-ČSL všimli již několik týdnů zpět. Takže vás mohu ubezpečit, že v rámci vnitřního koaličního řízení vlastně navrhujeme právě přeřazení jak kojenecké vody, tak dětských plenek, tak dámských hygienických pomůcek do snížené sazby DPH. A pevně věříme tomu, že v rámci jednání K15 najdeme pochopení a podporu všech našich koaličních partnerů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S reakcí paní poslankyně Ivana Mádlová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji. Já tuto informaci velice ráda vítám, děkuji za ni, akorát musím říct, že je velká škoda, že nebylo rovnou na toto myšleno, ale že se to musí zase měnit v rámci nějakých pozměňovacích návrhů, ale nicméně je to určitě ku prospěchu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vracíme se do obecné rozpravy k řádně přihlášeným. Pan poslanec Tomáš Kohoutek, následně se připraví pan poslanec Kukla. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji. Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, rád bych se vyjádřil k plánovanému budoucímu zvýšení daně z příjmu právnických osob z 19 na 21 %. Jsem přesvědčen, že takovéto opatření bude mít negativní dopady na naši ekonomiku a podnikatelské prostředí. Navrhované zvýšení daně z příjmu právnických osob vyvolá negativní efekt na podnikání a investice, a to jak domácí, tak i ty zahraniční, což ve středně- a dlouhodobém důsledku povede k omezení ekonomického růstu a snížení zaměstnanosti a celkové ztrátě konkurenceschopnosti naší země. Zvýšení daně bude mít zejména pro malé a střední podniky významné negativní důsledky. Zároveň jsem přesvědčen, že toto zvýšení nebude mít významný vliv na zvýšení příjmů státního rozpočtu, neboť ti velcí budou o to více optimalizovat, což již dnes můžeme vidět na výrazně nižších očekávaných příjmech z windfall tax, kdy příjmy od bank budou téměř nulové a z ČEZu budou výrazně nižší oproti původním předpokladům. Již windfall tax je důkazem toho, že Lafferova křivka skutečně funguje, nicméně s ohledem na vládní balíček je nutné si ji zopakovat.

Co to tedy Lafferova křivka je? Je pojmenovaná po americkém ekonomovi Arthuru Lafferovi. Zobrazuje hypotetickou závislost celkové sumy vybraných daní na míře zdanění. Vysoké daně mají negativní dopad na ekonomický růst, protože oslabují motivaci lidí k pracovním výkonům, zvětšují daňové úniky a vyvolávají únik kapitálu. Křivka je popisem opakovaně v dějinách vysledovaného jevu, kdy zvyšování daní má od určitého bodu negativní výnos pro stát a nadměrné zvýšení daňové sazby už nezvyšuje daňové výnosy, ale naopak působí jejich pokles. Příliš vysoká daňová sazba natolik zatěžuje daňové poplatníky, že v konečném důsledku zapříčiní růst šedé a černé ekonomiky spolu s únikem kapitálu do méně daňově zatížených zemí. Místo zvyšování daně z příjmů právnických osob by se tak vláda měla zaměřit na podporu podnikání a růstu, snížení byrokracie a nastavení předvídatelného podnikatelského prostředí.

S ohledem na výše uvedené jsem tedy přesvědčen, že navrhované zvýšení daně z příjmů právnických osob na 21 % není vhodným krokem a jeho případné schválení přinese více negativ než pozitiv. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Martin Kukla, připraví se pan poslanec Lubomír Brož. A omlouvá se pan poslanec Pavel Růžička dnes od 19 hodin ze zdravotních důvodů. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, já se budu snažit své vystoupení trošku zkrátit. Také jsem ho předělal, protože tady mnohé zaznělo. Když jsem se podíval do konsolidačního balíčku, tak obsahuje nějakých 723 stran, kterými jsem se postupně prokousával, a zjistil jsem, že to vlastně žádný konsolidační balíček není, ale jedná se o daňový balíček, který prostě bere lidem peníze. Vy jako vláda ho skrýváte za jakýsi konsolidační, ale řekněme si na rovinu, je to prosté navýšení daní a zrušení daňových výjimek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP