(15.40 hodin)
(pokračuje Martin Kukla)

Když se podíváme na ty daňové výjimky, které pomáhaly lidem, tak rušíte třeba slevu na manžela či manželku vychovávající dítě pouze do tří let. Já z vlastní praxe vím, když jsem pracoval ve firmě, byli jsme poměrně mladý kolektiv, takže vím, že mnozí moji kolegové tuto daňovou výjimku právě využívali, pokud měli více děti. Další, co rušíte, je školkovné. Víme, že poslední předškolní rok je povinnost chodit do školky, takže tam se školkovné neplatí, ale ty mladší děti od dvou let platí školkovné. Ty mladé rodiny toho využívaly, když chtěly jít pracovat, a právě díky této úlevě si ulevily na daních a vy jim tu daňovou úlevu berete, a tím pádem zvyšujete daně. Další, co rušíte, je sleva na studenta, o tom už tady bylo mnohé řečeno. Je to zrušení právě pro ty studenty, nejenom pro tu úzkou skupinu, ale pro všechny, kteří vydělávají prostě víc nad tu částku přes 200 000, tak ti si to prostě už neodečtou a budou mít základní slevu na poplatníka a nebudou tam mít další slevu, kterou rušíte. Další, co rušíte, jsou nepeněžní benefity od zaměstnanců. Já vím, že převážně větší zaměstnavatelé to využívali, dávali zaměstnancům benefity, které se nedanily, a ti zaměstnanci je využívali, chodili sportovat, nakupovali léky a tak dále. Toto všechno díky vašemu opatření padá. Další, co rušíte, jsou odpočty za členské příspěvky a za úhradu zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání.

O včelařích tady bylo řečeno hodně, já to řeknu z praxe. Jsem včelař, naše rodina obhospodařuje zhruba 30 včelstev. Nemáme to kvůli příjmu, máme to jako koníčka. Začal jsem s tím já asi před sedmi lety a postupně, jak se dělaly oddělky, rojily se, tak jsme na nějakém počtu 30 včelstev. Je to koníček, ale je to taky práce. Je to těžká práce. Když se podíváme, kolik máme včelařů, tak máme zhruba v České republice 56 000 včelařů, kteří obhospodařují zhruba nějakých 700 000 včelstev. Když se podíváme úplně do historie, on už to tady můj kolega Radek Vondráček řekl, že díky patentům Marie Terezie z roku 1775 nemuseli včelaři platit daně žádné. A jaká je praxe? Praxe je taková, že dneska kdo chová do 60 včelstev, daně neplatí. Vy to navyšujete sice z 30 000 na 50, ale už tam není to omezení na počet chovaných včelstev.

On už vám to tady můj kolega dal, já tady ten dopis od Českého svazu včelařů mám, já vám řeknu ty důvody, proč Český svaz včelařů se postavil proti tomu. Ty důvody jsou poměrně jednoduché. Vy v důvodové zprávě píšete, že včelaři ta včelstva rozepisují právě proto, aby nemuseli platit daně. Pokud takové podezření máte, tak to nechte prošetřit a uvidíte, že tomu tak není. Je to prosté napadání včelařů (včelaření), které je v České republice zájmovým koníčkem. Je veřejně prospěšné. A jak říkal kolega Radek Vondráček, z důvodu vyššího dobra bychom včelaře, ty malé, danit neměli vůbec. A ty důvody, které Český svaz včelařů uvádí, jsou jednoduché: Nezahlcení daňové správy, to za prvé. Protože pokud tam nebude omezení na počet včelstev, tak každý včelař, i třeba pokud má 10 včelstev, tak v tuto chvíli spadá do té daňový povinnosti, bude muset hlídat, za kolik a kolik medu prodal, a pokud to bude nad 50 000, tak bude muset holt podat daňové přiznání. Další bod, který uvádí Český svaz včelařů, je důchodový věk. Jak jsem říkal, je tady zhruba 56 000 včelařů, ale průměrný důchodový věk je 60 let. Třetí bod, který uvádí Český svaz včelařů, je zapojení do včelaření i státních zaměstnanců. Protože jak jistě víme, někteří státní zaměstnanci si holt přivydělávat nemůžou. A další, poslední bod jsou statistická zjišťování ve včelařství. Protože pokud toto zavedeme, tak se to začne takzvaně fixlovat. Já tady přečtu, nebo budu citovat z toho dopisu, co uvádí Český svaz včelařů: "Mrzí nás, že při tvorbě konsolidačního balíčku se nikdo nezeptal na názor Českého svazu včelařů, ve kterém je organizovaná drtivá většina všech chovatelů včel v České republice, v současné době máme 56 500 členů, a místo toho se v odůvodnění objeví ničím nepodložený názor Asociace profesionálních včelařů, kteří mají pouze 47 členů."

Já vám řeknu, co včelaře v dnešní době zajímá. V dnešní době včelaře zajímá, kolik stojí cukr, protože samozřejmě po vytočení je třeba krmit. Zajímá je, jestli v okolí není mor a varroáza. A také je zajímá, jaká je výkupní cena medu. Jak jistě víte, v minulosti tady působilo Včelpo, ale bohužel jakýmsi způsobem už nefunguje, byla to taková organizace pro to, aby se na český trh dostával český med, a včelaři z toho měli prospěch. Tolik asi ode mě ke včelařům.

A budu pokračovat, proč jsem nazval váš balíček daňovým. Dále co zvedáte, je daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 %. Dále DPH. Bylo už to tady již zmíněno, ale vy jste ve svých předvolebních slibech pořád říkali: nebudeme zvyšovat daně, nebudeme zvyšovat daně. Tečka. A tak dále. A když se podívám, DPH u těch základních věcí - prostě je zvyšujete. Říkáte, že budou dvě sazby, přitom budou tři sazby. Knihy, nevím, proč zrovna knihy, proč to není kojenecká voda, mají nulovou sazbu. Takže sliby vládní pětikoalice o nezvyšování daní se rozplynuly jako pára nad hrncem. Poté, co již dále nemohli občanům věšet bulíky na nos, tak se prostě zvedly daně.

Dále co zvedáte, je nemocenská o 0,6 % z hrubé mzdy. Je to zhruba 11 miliard a dotkne se to všech pracujících občanů. To je prostě třeba říct všem, že budou platit nově 0,6 % z hrubé mzdy. A o to se jim příjem sníží.

K tomu DPH. Když se podíváme do toho konsolidačního balíčku, tak vidíme, že ke zdražení dojde. Já už jsem to tady říkal, ale jak se říká - opakovat, opakovat, abyste to asi pochopili. Zvyšují se kadeřnické a holičské služby, točené pivo, služby autorům a umělcům, sběr, přeprava a skladování komunálního odpadu, oprava obuvi a kožených výrobků, úklidové práce, palivové dřevo. Tady u toho se zastavím. Ono tady v Praze se asi palivovým dřevem moc netopí, ale já pocházím z Vysočiny, máme 704 obcí, poměrně malý kraj, přes 500 000 obyvatel, a většina lidí na těch malých obcích topí dřevem, a to buď vlastním, anebo ho kupujou z místních zdrojů. Takže to jim vy od Nového roku zvedáte.

Dále bych mohl jmenovat další zvýšení, které se přesouvá z 10% sazby do 12%, a to jsou léky, to jsou bezlepkové výrobky, to jsou časopisy, to je veřejná doprava, stravovací a ubytovací služby, vodné a stočné. Samozřejmě vodné a stočné, to je nejjednodušší daň, protože všichni vodu a stočné potřebujete, a to vyberete, protože tam nikdo nefixluje, to prodávají velká sdružení, velké firmy a tam prostě máte jistotu, že když to zdražíte, tak to DPH vyberete. Tak proto asi jste to tam také zařadili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP