(17.30 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Samozřejmě teď, vážený pane předsedající, když jsem byl, vaším prostřednictvím, paní poslankyní jako jeden z rezortních ministrů vyzván, abych taky něco řekl, tak jenom dvě poznámky a čistě pragmaticky bez nějakých emocí.

Ano, Ministerstvo zdravotnictví mělo řadu připomínek. Garantuji, že všechny byly řádně vypořádány. A je jediná drobnost, kterou řešíme, kterou jsme tady s kolegou Farhanem diskutovali dneska, za což mu děkuji, a kde s panem ministrem Stanjurou ladíme detaily, co se týče těžké přístrojové techniky a její definice Komisí. Co se náměstků týče - politických, nepolitických - zase mohu jenom mluvit za svůj rezort. Já jsem si stoprocentně jistý, a možná třeba některý z nich přijde a potvrdí to, ze tří poslanců zdravotního výboru, kteří tady s opozicí sedí, že můj politický náměstek Jakub Dvořáček je nejméně stejně kvalitní, jako byl Vojtěchův politický náměstek pan Vrubel.

A podobně, jako když se střídali v té rychlé frekvenci během jednoho roku čtyři ministři zdravotnictví, tak pan náměstek Vrubel spolu se mnou a s paní profesorkou Adámkovou tady protahoval ten zákon - to si vzpomenete a podíleli jsme se na něm všichni - který pomohl zlikvidovat § 16, tak stejně tak - a já za to děkuju všem poslancům zdravotního výboru bez ohledu na příslušnost politickou - pan náměstek Dvořáček se snaží protahovat, a protahuje úspěšně, několik legislativ, protože je odborně opravdu na výši. Totéž si myslím o dalších politických náměstcích na svém rezortu.

Na druhé straně zdravotnický náměstek na rezortu zdravotnictví, a zase si na to vzpomenete, to byl během roku pan náměstek Prymula, pak se z něho stal krátkodobě ministr, pak tam byl pan náměstek tuším Aleksi Šedo, vystřídal ho pan náměstek Černý a končila paní náměstkyně Vašáková. Já vzhledem k tomu, že pan premiér Babiš byl vynikající personalista a pan ministr Vojtěch taky, tak jsem se rozhodl nepokračovat v tomto a nemám zdravotnického náměstka, toho jednoho náměstka jsem snížil. Není ani ředitel tohoto odboru a řídím si ho sám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: A poprosím pana ministra Stanjuru s faktickou.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já obhajuji zákon jako celek, tak zkusím ještě odpovědět na některé dotazy, které zazněly, já jsem zatím opomněl daň z nemovitosti z rybníků. Já jsem to s nikým neprojednal, to je pravda. A je to podnět Ministerstva financí, to je taky pravda. A když vám sdělím důvody, tak myslím, že je pochopíte. Nejdřív v řečnická otázkách, já hned na ni odpovím. Víte, jaký je celostátní výnos daně z rybníků, daně z nemovitosti z rybníků - celostátní? Jeden milion korun.

Odpovězte si, kolik jsou náklady na jednoho zaměstnance ve státní správě při průměrném platu, odvodech, potřebuje výpočetní techniku, nějakou kancelář, kde se vytápí. Jednoho! Ten důvod je úplně jednoduchý: naprosto neefektivní, naprosto neefektivní daň. To vysvětlím já, to nenavrhlo Ministerstvo zemědělství. Já když kontroluju a dívám se, jak je efektivní Finanční správa a kolik lidí dělá kterou daň a podobně, tak při celostátním výnosu jeden milion korun kdybychom ještě měli zkontrolovat každý rybník, zda tam probíhá chov ryb nebo ne, tak se snad shodneme, že výběr této daně je naprosto zbytečný. Ano, s nikým jsem o tom nemluvil, těch bodů je hodně, tudíž jsem tento detail s nikým neprojednal, ale věřím, že nikdo nebude navrhovat, abychom tu daň s celostátním výnosem jeden milion korun zachovali, protože na tom stát prodělá. To nemůže dělat jeden člověk, který by jenom jezdil a kontroloval ty rybníky.

K dálniční známce a k ceně - je to docela dobře popsané v důvodové zprávě. Mimochodem, i ty dotace jsou v důvodové zprávě. Pro pana poslance Volného - já se omlouvám, já to nebudu posílat mailem, je to v důvodové zprávě, strana 250, ano? Omlouvám se, já jsem si to neuvědomil. Takže myslím, že to není třeba posílat mailem, máme to všichni i v elektronické podobě. Když se podíváte do důvodové zprávy k dálniční známce, tak 2 300 je stejná reálná hodnota jako v době, kdy se bralo 1 500. Jenom když spočtete inflaci za tu dlouhou dobu, tak to odpovídá přesně té hodnotě. Takže reálná hodnota té známky vzrostla... Vidím, že mi došel čas, tak jsem disciplinovaný.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já všem nechávám tak do těch deseti sekund, protože než potom to rolovat a dávat si druhou, tak je možná lepší to doříct.

Pan poslanec Juchelka - stahuje. Paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji. Bude to velice rychlé, ani nepotřebuju dvě minuty. Pane ministře, teď jsem se koukala do vypořádací tabulky na vaše připomínky, které jste vznesli - zásadní - v rámci mezirezortního připomínkového řízení. A z těch osmi vám pět napsali "nevyhověno, rozpor". Takže mě by docela zajímalo, jak jste tu shodu našli. Ale nebudu teď tady zabíhat do detailů, v každém případě vy jste řekl, že kromě jednoho rozporu jste všechno vypořádali. Vypořádací tabulka, která je podkladem, říká něco jiného: osm rozporů a z toho zůstalo pět rozporů "nevyhověno, rozpor". A abyste věděl, proč to tam zůstává dál - protože v rámci toho vypořádání, které proběhlo, myslím tím toho sezení, tak jste se zřejmě nedostavili, protože tam je napsáno, že jste se nedostavili na to vypořádání nějaké zřejmě, které asi proběhlo na Ministerstvu financí, proto to zůstalo dál v tabulce. Takže ten rozpor tam je!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr Stanjura, zatím poslední faktická.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Vzpomínám si na ty otázky, které tady zazněly. Někdo z vás kritizoval - teď nevím, omlouvám se - zvýšený počet úředníků, který schválila vláda. Před několika hodinami vystoupila paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Dostálová, která vládu pochválila, že ty úředníky přijala, abychom zvládli administrovat Národní plán obnovy. Jsou to místa na dobu určitou a jsou placena z Evropské unie. Tak jenom abychom věděli, když něco kritizujeme. My jsme byli ze strany poslaneckého klubu hnutí ANO za tentýž krok nejprve pochváleni, že jsme dobře udělali, a pak zkritizováni, že jsme udělali špatně.

O tom, jak kdo komunikuje - to je subjektivní dojem a můžeme se o tom přijít a netvrdím, že všechno... komunikace se dá vždycky zlepšit. Tady padla otázka, co jste udělali s těmi sociálními partnery? Já nevím, jak jste to řekl - no, možná s nimi dobře komunikujeme. Možná je to výsledek té mizerné komunikace, o které říkal pan poslanec Juchelka, že na nás nekřičí, neječí, nebouchají, nebo co jste všechno použili. A to můžu potvrdit, je to pravda, nekřičí na nás, neječí na nás. A to se neshodujeme prosím, to se neshodujeme v těch názorech. Někdy podle mě stačí normálně mluvit i s těmi, kteří s vámi nesouhlasí, a pak není důvod, aby někdo na vás křičel, ječel nebo bouchal do stolu.

Za mě - nevyhověno, v tom okamžiku je to vypořádáno, protože přirozeně není k tomu, že každý, co si napíše, tak předkladatel souhlasí. Podle mě je klíčové, jak hlasovala vláda. To já myslím, že je správné, mnohdy je to normální, úřady mají jiný pohled, politici pak dělají politické dohody, na tom není nic špatného. Mnohé připomínky se vypořádávají přímo na vládě, ten či onen člen vlády řekne dobře, já souhlasím s tím většinovým názorem, stahuji, a už to do těch tabulek nepíšeme. Když dostanete připomínky, které nesouhlasí s tím, co navrhujete, tak je fakt nemůžete akceptovat. To nejde, to by pak ten ozdravný balíček vypadal úplně jinak, kdybychom některým připomínkám vyhověli.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Peštová, poté pan vicepremiér Válek.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Pane ministře, já jsem těch vypořádacích tabulek dělala strašně moc, takže já vím... Opravdu, jako náměstek... (Ministr financí hovoří mimo mikrofon.) Jo takhle, tak to ano, já se omlouvám... Takže vím, co jednotlivé odbory a jednotlivá připomínková místa dokážou, jak se hledá shoda, když jeden chce skládkovat, druhý chce spalovat, další chce zase něco jiného a hledáte kompromisy. Já jsem taky na ně nekřičela, oni se pohádali vždycky mezi sebou. Ale v každém případě, když jsem si četla ty zásadní připomínky, které tam daly ty jednotlivé... říkám, a jsou to pro mě klíčové, ať je to Hospodářská komora, nebo Svaz průmyslu, tak jsou opravdu zásadního charakteru a nevěřím tomu, že toto se dá vypořádat během pár dnů, protože vím, jakou práci to dá.

A naopak já si vážím těch úředníků, protože se jede od referentů výš a postupně se stoupá až k odbornému náměstku, teď vrchnímu řediteli, až to dostane ministr, který s tím jde na vládu, a říkám, já jsem se snažila, aby tam bylo maximálně do pěti rozporů, protože opravdu těch rozporů jsme třeba dostali v rámci toho dva tisíce, tři tisíce, to opravdu si lidi nedovedou představit, co to je vypořádat. Ano? To říkám, vážím si jich nesmírně. Proto říkám, co jste jim udělali? Protože tomu nevěřím. Nevěřím tomu. Nevěřím, že by oni sklapli a našli, i byť mezi sebou, že by našli nějakou konstruktivní debatu za tak krátkou dobu. Tomu opravdu nevěřím!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér Válek. Mezitím přečtu omluvy. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 17 hodin z rodinných důvodů, pan premiér Fiala od 17.30 do 19 z pracovních důvodů a pan ministr Baxa od 18.30 do 22 z pracovních důvodů.

A nyní máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP