(17.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, poznamenávám si. A poprosím dalšího řádně přihlášeného, pana poslance Richarda Brabce. (Poznámka ministra Stanjury.) Není řádně přihlášený. Omlouvám se, myslím faktickou samozřejmě. Faktickou, poté je pan ministr Stanjura.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju. Já klidně pana ministra pustím, třeba mi ještě na něco dalšího nahraje. (Kouká na tabuli.) Teď jsem myslel, že mám jenom 16 vteřin, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ne. Jak jsem rozhozen tím, že jsem řekl faktická, tak jsem vám to ještě nepustil. Máte to puštěné.

 

Poslanec Richard Brabec: Teď už se cítím daleko líp. (Smích zleva.) S pocitem bezpečí, sucha a jistoty.

No já především chci poděkovat - ale to je bez ironie - panu premiérovi, panu ministrovi Stanjurovi, že tady teď s námi jsou, protože aspoň máme ten pocit, že nemluvíme do zdi. A když ta debata začíná být trochu rozvleklá, tak vždycky tam dáte ten podnět. Já myslím, že musíte ocenit i to, že tady nejsou žádné obstrukce. Necitujeme z žádných knížek, žádných encyklopedií, biblí ani z ničeho dalšího.

Ale já jsem chtěl jenom krátce reagovat - mezitím vystoupil Aleš Juchelka - ale na pana ministra Stanjuru. Pane ministře, my si vás pamatujeme - už tu paměť mám taky delší, neříkám, že lepší, ale delší - jako velmi tvrdého glosátora a tvrdého protivníka. Ale já mám pocit, že vy když jste na té druhé straně, tak jako nesnesete už ten tvrdší úder. Tak pokud na jedné straně jste terminátor, tak nemůžete být panenka barbie, když se to obrátí. Kdo rány dává, musí je umět i dostávat. Takhle to tady je. Kdyby ty urážky byly osobní, a já jsem je tam nevnímal u kolegy Juchelky, tak jasně, od toho bychom se vždycky měli být schopni nějak oprostit, ale ta politická debata je v pořádku. Takže říkám, vy jste byl a jste určitě dál v tomhle tvrdý. A když já jsem tady stál nebo seděl jako ministr ta léta, tak jsem si toho od vás taky vyslechl. Ale v tu chvíli očekávám logicky, že budete schopen to unést. A já myslím, že my jsme docela něžní. Děkuju. (Při odchodu od řečniště mimo mikrofon dodává: Zatím.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr Stanjura s faktickou.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já jsem nemluvil o sobě, že by pan poslanec Juchelka urazil mě. Já souhlasím s tezí, že kdo rány rozdává, má nějaké přijmout, nemám s tím žádný problém. Mně neustále vadí, a říkala to tady paní poslankyně Balaštíková - trafiky, kamarádi. Tak podívejte se na můj rezort a řekněte mi, kdo není kompetentní, který chodí do výboru? Podívejte se, koho se mi podařilo získat do státních služeb, který mi pomáhá ve funkci náměstka. Není to ani můj kamarád, ani žádný trafikant a v soukromém sektoru by si vydělal mnohem více. Tak buď buďte konkrétní, nebo neříkejte a neurážejte ty spolupracovníky. Pokud mluvím o bývalém členu Bankovní rady, který má na starosti finanční trhy, pokud mluvím o tom samém člověku, který byl nejvýše postaveným Čechem v rámci Evropské komise a má dneska na starosti komunikaci s Evropou, a vy jste schopni říct, že to jsou trafikanti, amatéři, takhle obecně, a nic neumějí, tak já se jich musím zastat! Protože jsem rád, že tito lidé jsou ve službách státu, a ne v privátní sféře. A věřte, že by se uplatnili mnohem, mnohem lépe. Tak jako važte slova, anebo buďte konkrétní, a pak ať se ten člověk obhajuje.

O těch kamarádech myslím mluvil mimochodem i Aleš Juchelka, trafikantech, politických náměstcích. Tak až mi řeknete, že byl někdo nekompetentní, který by vystupoval například na rozpočtovém výboru z Ministerstva financí, budu to řešit. Já tam mám kompetentní lidi. A když jsem mluvil o tom deficitu, tak pan poslanec Juchelka se vyhnul odpovědi, kdy byl ten nejvyšší deficit v historii České republiky za naší vlády, tak bych byl rád, aby nám to sdělil.

A pak jsem položil otázku, která nebyla řečnická. Vy chcete pomaleji konsolidovat. Loni byl rozpočet 360 miliard. Tak podle vašeho názoru, kolik by měl být letos, když konsolidujeme moc rychle? Já myslím, že to je legitimní otázka, můžeme se o tom bavit, já to nijak nezpochybňuji, že někdo chce konsolidovat pomaleji a někdo rychleji. To je opravdu legitimní politická debata.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji panu ministrovi. Paní poslankyně Balaštíková a poté pan poslanec Juchelka.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Tak ještě jednou dobrý den. Ale pane ministře, prostřednictvím vás, pane předsedající, já jsem přece konkrétní byla. Já jsem hovořila o dvou náměstcích na Ministerstvu zemědělství. Využila jsem toho, že tady byl pan premiér, a hovořila jsem k tomu, co řekl kolega Juchelka. Já jsem řekla, že jsou patrně i jiní. Já jsem nebyla konkrétní k vám, zbytečně se toho chytáte, nechci použít tu ošklivou větu, že trefená husa se vždycky ozve. Jsem ráda, že jste se těch lidí zastal, že je znáte. Já jsem hovořila o těchto dvou lidech, bylo to konkrétní, nechtěla jsem je jmenovat, jsou tam tři náměstci političtí, ale já jsem toho jednoho nejmenovala, protože on tu odbornost má, i když je na pozici politického (řečeno odborného) náměstka. Ani jsem nevyslovila ta jména, řekla jsem pouze, z kterých politických stran, mohla jsem být mnohem horší, říkala jsem to slušně. Zbytečně se do mě trefujete. A ta moje - v podstatě to byla prosba, abychom si uvědomili, co to bude znamenat pro ty občany, co to znamená i pro nás, že tahleta místa tam jsou. A já netvrdím, že jsou u vás, ale jinde. Pane ministře, vy moc dobře víte, že jsou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji paní poslankyni. A s faktickou pan poslanec Juchelka, poté paní poslankyně Peštová a poté s faktickou pan vicepremiér Válek. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Pan ministr Stanjura pláče na nesprávném hrobě. Já jsem pouze citoval předsedu rozpočtového výboru a cituji znovu, je to ze Seznam Zpráv, a cituji, taková tam byla citace, ano? "Pan Stanjura to má jistě těžké, ale já už se rozhodl, že nebudeme spoléhat na expertní aparát Ministerstva financí, v nějž nemám důvěru," řekl Bernard. Toto je citace ze Seznam Zpráv od pana Bernarda. Vyříkejte si to ale mezi sebou, a ne mně. Já jsem celou dobu hovořil o tom - a nepokřikujte na mě (poznámky ministra financí mimo mikrofon) - o té tristní komunikaci tady této vlády vůči konsolidačnímu balíčku, vůči nám všem tady. A můžeme citovat několikrát, vždyť to je z otevřených zdrojů: Nejvyšší květnový schodek v historii Česka. Deficit státního rozpočtu dosáhl 157 miliard. - To se několikrát zopakovalo. Tak to je, uvidíme, jak to bude na konci roku. Já pevně věřím, že to bude ten schodek, který jste si naplánovali, věřím tomu jako občan České republiky, že máme třeba dobrou vládu, tak uvidíme, co jste si naplánovali. Ale prozatím vidíme, že nám chybí v Modernizačním fondu 50 miliard, tu na důchody nám chybělo 19 miliard, jakým způsobem se k tomu státnímu rozpočtu chováte, jakým způsobem se chováte ke státnímu rozpočtu jako k zákonu. Vždyť přece se o tom tady normálně hovoří a všichni si o tom mohou přečíst. Takže pokud někdo nemá důvěru v úředníky na Ministerstvu financí, nejsem to já, není to ani nikdo z opozice, je to z řad vládní koalice a je to šéf vašeho rozpočtového výboru.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Já bych se teď teda pana ministra Stanjury chtěla ve své podstatě zastat. On tady obhajuje všech těch 60 zákonů, které se mění. A já nebudu dávat žádný procedurální návrh, nemusíte mít strach. Ale tak jsem si vzpomněla na to, když se tady obhajoval státní rozpočet a podobně, jak tady seděli ministři, protože jste si to vyžádali, že tady musí sedět. A jestliže tady obhajujete 60 zákonů, tak chápu, že to není všechno ve vaší gesci, teď je tady sice ministr zdravotnictví, ale ti ostatní ministři, tak jak se sem vždycky přijde podívat pan premiér, tak by se taky občas mohli přijít podívat, protože veškeré dotazy tady jsou přímo na vás, a rozumím tomu, že vaše gesce je Ministerstvo financí, a i ty dotazy, které tady padaly, tak padaly třeba do řad Ministerstva dopravy - ale bohužel ministr tady není, že jo. Takže já si myslím, že by bylo aspoň slušné, kdybyste se tady vystřídali aspoň tři čtyři ministři aspoň z těch 60 zákonů, které mají v jednotlivých gescích, aby opravdu ty dotazy, které tady padají, nemusely tady padat neustále dokola, protože je to zbytečné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A pan vicepremiér Válek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP