(20.40 hodin)
(pokračuje Drahoslav Ryba)

Nestačí pouze zvyšovat daně a snižovat důchody, protože snižování valorizace důchodů prostě považuji za jejich snižování. Z ekonomické krize se nejde jen proškrtat, a to ani za přispění velké části médií.

V materiálu mi naprosto chybí prorůstová opatření. Chybí mi protiinflační opatření a řada dalších věcí. Česká ekonomika v prvním čtvrtletí roku 2023 meziročně klesla o 0,5 %. Oproti čtvrtému čtvrtletí 2022 vykázala změnu 0,0 %. To je čistá stagnace. Ekonomika tak nevykazuje žádné známky růstu. Klesají reálné příjmy domácností i jejich reálná spotřeba. Nutno však říct, že až na výjimky, například Polsko či Lucembursko, aktuálně stagnuje i Evropská unie.

Pojďme se ještě podívat na hrubý domácí produkt. Česká republika patřila ve druhém pololetí loňského roku mezi pouhé tři země OECD, které se propadly do recese. Propadlo se Finsko, Maďarsko a Česká republika. Podle OECD poroste hrubý domácí produkt České republiky v roce letošním o 0,3 %. To jest předpoklad, že dosáhneme devátého nejhoršího výsledku mezi zeměmi OECD. Mimochodem je jich 38. Průměr OECD přitom má být 1,4 %. Pikantní na daňovém balíčku je fakt, že jde proti notoricky opakovanému slibu pravicových stran, že dvě třetiny úspor bude na výdajové straně rozpočtu, či jinak provozu a výdajů státu, a jen jedna třetina na příjmové straně zvyšování daní. Bohužel této proklamaci nevěřím. Realita je taková, že předložený balíček této vlády znamená celkové úspory údajně 93 miliard ročně a z toho minimálně 80 %, to jest 73 miliard korun, představuje úplně obyčejné zvyšování daní. Je to největší zvýšení daní v novodobé historii České republiky. O 73 miliard korun ročně. Tedy v naprostém rozporu s programovým prohlášením vlády, že dominantním zdrojem úspor bude šetření na výdajové straně rozpočtu. A to jsem ještě nehovořil o předvolebních slibech vládních stran, ale i nedávných prohlášeních, abychom se nevraceli před volby, členů kabinetu současného pana premiéra. Řada z nich tady padla, proto tady připomenu asi jen čtyři nebo pět.

Pětikoalice před volbami do Sněmovny v roce 2021 na billboardech slibovala, že nebude zvyšovat daně. Žádné zvyšování daní. Stát musí šetřit na sobě, ne na lidech, uvedla například na sociální síti KDU-ČSL 20. května 2021. Zpřísníme rozpočtová pravidla a rozpočet už nebude trhacím kalendářem, který vláda nebere vážně. Vystavíme stopku zvyšování vládních výdajů - opět na příspěvcích lidovců.

Pro společnost, ekonomiku i stát je lepší, když peníze mají k dispozici lidé a firmy. Věříme, že právě lidé a firmy vědí nejlépe, jak své peníze utratit, hlásala 10. května 2022 už ODS na Facebooku. Sám pan premiér loni v říjnu v pořadu Napřímo - bavíme se o loňském říjnu - pronesl, že jeho vláda nebude zvyšovat daně domácnostem. Nebudeme zvyšovat daně, tečka, zdůraznil tehdy v pořadu. No, já to vidím z daňového balíčku trošku jinak.

Na začátku srpna v roce 2021 současný ministr financí pan Zbyněk Stanjura na sociální síti zdůraznil, že nápad na zvýšení daně z nemovitosti je opravdu nebezpečný: Nechápu, proč by měl stát trestat někoho za to, že si pořídil bydlení. Kromě toho se vyšší zdanění promítne do ceny nájmů a jediný, kdo na to doplatí jsou právě nájemníci. To není správná cesta. Konec citace. A já musím říct, že s tímto jeho tvrzením naprosto souhlasím. Bohužel skutečnost je přesně opačná.

Toto jsou jen příklady a mohl bych pokračovat, ale nebudu svoje vystoupení prodlužovat citacemi slibů, které současná koalice voličům dala, a ve skutečnosti dělá pravý opak. Bylo by to opravdu na dlouho a konečně jejich soupis jste dostali od mého kolegy, pana poslance Nachera, prostřednictvím paní předsedající. Všechna tato prohlášení jsou jen v lepším případě nesplněné sliby, v tom horším vědomé lži k oklamání voličů. Bohužel jich je tolik, že vládě již nemůže věřit téměř nikdo, snad jen nenapravitelní optimisté. Přitom je možná dobré uvést jednu z definic optimisty a pesimisty, která říká, že pesimista je jen dobře informovaný optimista.

Na úplný závěr, abychom se trošku probudili, snad jen jeden vtip, který by byl ovšem vtipný, kdyby nebyl pravdivý, a vybavil jsem si ho při proslovu pana premiéra dnes, který tedy dnes řekl, že takzvaný konsolidační balíček je jen začátek. Takže k tomu vtipu. Pesimista říká: "Horší už to být fakt nemůže." Optimista na to: "Ale může, může!" A já k tomu dodávám jedno slovo - bohužel. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je na řadě s vystoupením v obecné rozpravě paní poslankyně Věra Adámková, připraví se pan poslanec Jiří Strýček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážená paní ministryně, vážení pánové ministři, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že v rozpravě už zaznělo mnoho věcí, které jsem původně chtěla říkat, tak ji zkrátím samozřejmě a dotknu se pouze tří bodu. Dvou velmi rychle, protože považuji za nutné doplnit, aby bylo jasné, proč současné rozhodnutí v balíčku, ať už mu říkáme, jak chceme, není dobré.

Takže za prvé. Dneska jsme tady slyšeli od včelařů - upozorňuji, že nejsem včelař, nemám žádné včelstvo, vidím toto trošku z jiného úhlu pohledu. Ale slyšeli jsme, jaké by mohly být dopady, kdyby vešel v platnost současně navrhovaný balíček opatření. Já jenom dodávám, že se na mě obrátilo mnoho rodičů, ale také kolegů, ať už imunologů, či pneumologů, o tom, že med jim opravdu je význačným pomocníkem v té nefarmakologické léčbě. A pro všechny - ne všichni se zabývají medem, to jistě chápu - řeknu několik perliček. Tak třeba medu v Egyptě říkali, že to je dar boha Slunce. Dokonce Korán tvrdí, že to je požehnání boží. A Vikingové, ti to dovedli k dokonalosti a používali medovinu. Takže samozřejmě vidíte, že ten med nás provází historií.

Ale abych se vrátila zpátky k tomu, proč jej opravdu potřebují kolegové do léčby. Je to proto, že tam v malém objemu máme velké množství energie a opravdu jej doporučujeme při rekonvalescenci po těžkých sepsích, po těžkých operacích, po těžkých úrazech a podobně. Jistě není pro každého, diabetik bohužel takto nemůže postupovat. Ale je to nezastupitelná složka v tomto případě. Jinak obsahuje vitamín C, vitamín B, železo, fosfor, vápník, hořčík, čili všechny důležité stopové prvky. Proto velmi žádáme, je třeba zvážit rozhodnutí, které se objevilo v tomto balíčku, protože rozhodně není dobré. Já tady, vidíte, úplně pomíjím to, co už zaznělo, to znamená krajina, včelstva a tak dále, ale my bychom opravdu se dostali do situace, kterou bych nechtěla zažít, a to je, že za cenu tohoto nesprávného rozhodnutí by tedy včelaři nepokračovali víceméně ve svém koníčku, protože jistě těch, kteří se tím živí je málo, a my bychom na trhu neměli kvalitní med, kde můžeme dohledat jeho původ, můžeme dohledat jeho kvalitu. A víte velmi dobře, že opakovaně jsme na trhu měli med, nebo to, čemu se říkalo med, kde byla antibiotika. Velký problém. Udělali bychom opravdu špatně pro imunitu našich dětí, ale pro nastartování také zhoršené tolerance k těmto lékům. Čili je potřeba i toto vzít v potaz.

V žádném případě prosím neházejte tyto připomínky pod stůl. Jeden ze včelařů mi dneska píše: Jestliže tedy rybníky mají nula, proč my jsme na tom tak špatně? Je to snad protože nikdo z mocných tohoto světa není takovým včelařem? - Nevím, odpovězte si na to sami. A doufám, že ten člověk se plete, že to nebylo děláno s úmyslem šanovat nebo nekale podpořit některého z jiných známých či politiků. Doufám, že tomu tak není.

Druhou krátkou připomínku prosím mám k tomu výzkumu a vývoji. A tady vás musím seznámit s dvěma telefonáty, kde jsem byla zavázána, a já jsem slíbila, že to zde řeknu, takže tak plním. Obě dvě byly dámy, které se živí ve vědě, jedna inženýrka, jedna doktorka přírodních věd. Obě dvě jsou členkami stran současné koalice, takže opravdu je poněkud kuriózní, že to zde říkám já, ale slíbila jsem to, milé dámy, můžete si nyní ověřit, že opravdu plním své sliby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP