(20.30 hodin)
(pokračuje Jana Hanzlíková)

Další věc je, že těch skupin se dotknou nejenom změny v projednávaném balíčku, ale také změny ostatní. Teď hovořím o skupině seniorů, kdy jsme projednávali vlastně změny v důchodovém systému, které budou mít negativní dopad, plus některé změny v balíčku. A dopadá to stále na stejnou skupinu. Další takovou skupinou jsou lidi se zdravotním postižením. Opět nebyl navýšen příspěvek na péči, zvýšila se úhradová vyhláška. To jsou lidi, kteří mají nízké důchody, já jsem o tom tady mluvila několikrát. Invalidní důchody patří k těm nejnižším v České republice.

O tom, že balíček bude mít velmi negativní dopady, nemluvíme jenom my jako opozice, ale vyjadřují se tak renomovaní ekonomové. Mluví o tom, že ten negativní dopad bude tedy především na zaměstnance, důchodce, lidi se zdravotním postižením, rodiny s dětmi a nízkopříjmové skupiny. Bude to další zhoršení jejich finanční situace. Přitom již nyní vidíme prudký růst vyplacených sociálních dávek a podpor. Nejvýrazněji vzrostly žádosti o příspěvek na bydlení. V letošním březnu jich Ministerstvo práce a sociálních věcí vyplatilo 259 000 v celkové výši téměř 1,5 miliardy korun. Jenom pro srovnání, loni ve stejném měsíci to bylo 708 milionů korun. Podobné statistiky ukazují, že již nejde o jednotlivé sociální případy, ale že na občany doléhá systematická chudoba. Projevuje se tak, že už ani lidé, kteří řádně a pilně pracují, nedokážou ze svých výdělků zaplatit bydlení, jídlo, řádně se postarat o své děti, to znamená zaplatit základní potřeby. Mimoto systémová chudoba dostává lidi do vážných, někdy až neřešitelných sociálních situací a nepřímo působí i kolaps státní správy. To můžeme vidět v posledních měsících především na činnosti úřadů práce a České správy sociálního zabezpečení.

Změny, které v balíčku jsou, a jsou pro mě opravdu nepochopitelné, jsou ty, které zasáhnou mladé rodiny. A jsou to změny jak v DPH, zrušení školkovného, zvýšení daně z nemovitosti a další. Jsou to jenom další negativní signály pro ty, kteří si založili rodinu. Přitom mladé rodiny se dlouhodobě potýkají s vysokými cenami bydlení, potravin a dalšího a víme z výzkumu, že vysoká inflace dopadla především na ně, nebo že je to jedna ze skupin, na které dopadla. Navrhovaná opatření jejich problémy ještě prohloubí a to v konečném důsledku bude mít vliv i na snížení porodnosti, která stejně i tak každým rokem klesá. Podle Českého statistického úřadu se v Česku výrazně snížila porodnost. Podle údajů se za každý měsíc narodilo v průměru o tisíc dětí méně než v roce 2021. Když s takovými rodinami mluvím, tak říkají, že pořídit si dítě v současné době je v podstatě luxus. A to není samozřejmě dobře pro nikoho. Uvádí, že jeden z rodičů pobírá obvykle po dobu tří let kolem 9 000 korun měsíčně. Rodiny s dětmi patří do skupiny, které čelí ještě více než ostatní inflaci, vysokým cenám hypoték, potravin i energií. Mít dítě znamená pro rodiče zásadní pokles životní úrovně. Pro více než polovinu samoživitelek nebo samoživitelů je to přímo propad za hranici chudoby. Sami uvádějí, a jsou to, neříkám, že jsou to velká čísla, ale jsou takové rodiny, a to je hodně smutné, že už nyní musí šetřit i na kvalitě jídla. A to je u rodiny s malými dětmi opravdu alarmující.

Další změnou, s kterou nesouhlasím, je zvýšení daně z nemovitosti, protože opět se dotkne všech občanů, a to těch, které jsem teď před chvílí zmiňovala, zranitelných skupin. Přestože stále slyšíme, že daň z nemovitosti není v České republice vysoká, je důležité v této oblasti připomenout, že desítky let bylo pořízení domu v určitých regionech, v menších vesnicích nejlevnějším způsobem, jak získat bydlení. To znamená, že nemáme vlastníky bytů a domů ve vysokopříjmové skupině, ale právě naopak. Zvýšení daně z nemovitosti se dotkne lidí, kteří si toto levné bydlení pořídili, ale i lidí, kteří bydlí v nájemních bytech, protože je předpoklad, že se zvýšení promítne v nájmech. Je důležité si uvědomit, že jakákoliv změna v sazbě daně z nemovitostí ovlivní trh s nájemním bydlením. Majitelé nemovitostí, kteří je pronajímají, pravděpodobně budou muset přenést tuto daň na nájemníky ve formě vyššího nájmu. Takový krok by mohl vést k dalšímu zhoršení dostupnosti bydlení pro mnohé skupiny obyvatel. Stát by měl přistupovat ke zvyšování daní s opatrností a uvážením. Zvláště v oblasti bydlení by měla být prioritou přístupnost a dostupnost bydlení pro všechny občany, a ne vybírání vyšších daní.

Předložený daňový balíček tedy přináší tak velké negativní dopady, že s ním nemůžeme v žádném případě souhlasit. Takové změny nemůžeme rozhodně podpořit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí v obecné rozpravě pan poslanec Drahoslav Ryba a připraví se paní poslankyně Věra Adámková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, páni ministři, vážené poslankyně a vážení poslanci, dnes projednáváme zákon o konsolidaci veřejných rozpočtů, takzvaný konsolidační balíček, respektive tedy 63 zákonů, které víceméně navyšují daně, a nedávno jsme projednávali zákon, který snižuje důchody, a já tomu spíše říkám daňový balíček.

Jaká je současná realita? Česká ekonomika je v recesi a pětikoalice bohužel opakuje učebnicové a národohospodářské chyby. Vracíme se zpět do hluboké minulosti. Už jednou vláda pod vedením ODS uvrhla do chudoby desítky tisíc domácností, způsobila masivní sociální nepokoje, krachy tisíců firem a svou nedůvtipností způsobila, že Česká republika byla v minulé ekonomické krizi jednou z nejdéle postižených zemí. Sám jsem si to zažil. Když za vlády ODS byl v letech 2011 až 2014 bezprecedentně snížen rozpočet Hasičského záchranného sboru České republiky o více než jednu čtvrtinu, konkrétně ostatní běžné výdaje, nebo chcete-li provozní, na pouhých 73 % a výdaje programového financování, chcete-li investice, na katastrofálních 28 %. Neuváženými škrty jsme se málem dostali do mnohem větších problémů. Myslel jsem, že zažívám dobu, kdy jsme neměli na naftu, neměli jsme na benzin, neměli jsme na placení faktur a chodili jsme, a za to patří veliké poděkování starostům a hejtmanům, kteří nám v těchto chvílích pomohli, tak, aby systém jako takový zůstal zachován. Opravdu jsem se domníval, že se Občanská demokratická strana poučila, že podruhé již tuto chybu neudělá.

Zmýlil jsem se. Ano, šetřit se musí, ale uváženě a v prvé řadě se musí začít u sebe. Pokud vám mají lidé věřit, musíte jít příkladem. Není možné zvyšovat daně, okrádat důchodce a na druhou stranu navyšovat počty ministrů, zřídit desítky politických náměstků a najmout stovky poradců. Vím, namítnete, že jsou to z pohledu státního rozpočtu drobné. Ale je to signál. Signál o tom, že kážete vodu a pijete víno. Kromě toho je nutné podpořit nastartování ekonomiky a hlavně získat důvěru lidí. Běžní lidé vám nevěří a to je také jeden z důvodů poklesu ekonomiky a velké inflace.***




Přihlásit/registrovat se do ISP