(21.00 hodin)
(pokračuje Romana Bělohlávková)

To znamená, myslím si, že ta cesta, jak pomoci opravdu pacientům, kteří mají tuto diagnózu, není tím, že plošně budeme upravovat DPH na suroviny, ze kterých se bezlepkové potraviny vyrábějí, ale že půjdeme cestou navýšení právě toho příspěvku ze strany zdravotních pojišťoven, protože ta pomoc bude cílená, půjde k těm, kteří ji opravdu využijí a kteří ji potřebují, a za toto zvýšení bych se určitě velice také přimlouvala.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Převzala jsem řízení schůze a jako další přihlášená s faktickou poznámkou je paní poslankyně Věra Adámková. A dále se připraví pan poslanec Julius Špičák. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Děkuju ctěné kolegyni za potvrzení. Já jsem velmi ráda, že to vyvolalo tuto poznámku. Prostřednictvím paní místopředsedkyně za to děkuji, paní poslankyně, protože se domnívám právě proto, že se nemluvilo o této situaci, tak je potřeba o ní hovořit, a jistě najdeme nějaké vylepšení anebo pomoc pro ty potřebné. Takže to jsem ráda. Už proto jsem také dala tu nulovou sazbu, abych také probudila ctěné kolegy, což se podařilo. Děkuji.

A co se týče paní ministryně Langšádlové, já jsem říkala, že zde cituji ty dvě dámy, které se na mě obrátily. Nemám žádné právo jejich věty měnit, proto jsem je řekla tak, jak je opravdu napsaly. A já myslím, že také rády slyšely, že tam dojde k nějaké nápravě. Takže děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji. Dále tedy pan poslanec Špičák, poté paní poslankyně Ivana Mádlová. Prosím.

 

Poslanec Julius Špičák: Vážená paní předsedající, zbylé dámy a pánové, já bych jenom shrnul, co jsem řekl ve svém příspěvku. My se redukcí financování zdravotnictví dostáváme někam do třetího světa. Je to prostě naprosto absurdní. Naprosto absurdní, naprosto neprojednané a ještě naprosto schematické, bez jakékoliv strategie. A začal bych tím, že samotné tedy samozřejmě ministerstvo je zcela zbytné. Je zcela zbytné, je zcela zbytné, zcela zbytné. Nemá vůbec žádné kompetence, nemá žádné rozhodovací pravomoci. A mohl bych tedy samozřejmě pokračovat. A to, jak to dopadá na jednotlivé segmenty vědy a výzkumu, ten plán na tu redukci, je doslova likvidační. Jak to dopadá na Akademii věd - Akademie věd je mimořádně funkční vědecké zařízení - je doslova likvidační.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Ivana Mádlová, poté pan poslanec Karel Rais. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já bych se vyjádřila ještě i k těm celiakům, protože mám velké zkušenosti v rodině a právě i s poměrně velkými komplikacemi, o kterých tady hovořila paní profesorka Adámková. A tím bych chtěla navázat ještě i na paní kolegyni Bělohlávkovou. Je otázka, jestli skutečně mají celiaci doplácet na to, že nějaká část populace se rozhodne, že bude používat směsi na pečení chleba. To je samozřejmě otázka, o které by stálo za to asi diskutovat, ale myslím si, že ta celiakie by měla mít přednost. Já samozřejmě nevím, jestli má Ministerstvo financí vypočítáno, o kolik by státní kasa přišla, to by asi byl dobrý dotaz, a předpokládám, že tak učiněno je. Takže když tak kladu zároveň tento dotaz.

A potom si dovolím položit dotaz na pana profesora Válka. Protože, pane profesore, já už jsem vás jednou interpelovala, vlastně v této věci jsme diskutovali, a vy jste říkal, že jednáte nějak s pojišťovnami, že by se to hradilo ze základního fondu. A ještě tedy reaguji na paní kolegyni Bělohlávkovou, že z fondu prevence je to pouze dobrovolné. Záleží to na zdravotní pojišťovně, to vy nepochybně víte, jestli z fondu prevence tento benefit bude proplácet, nebo nebude. Dnes je to velmi rozdílné ze strany pojišťoven a dnes i některé pojišťovny ani to nehradí a není síla, která by jim to nařídila. Ministerstvo, stát jim to nařídit nemůže. Takže já se domnívám, že tudy cesta úplně nevede, a myslím si, že celiakie je natolik závažné onemocnění, to vám samozřejmě nemusím říkat, že by stálo za to opravdu zvažovat nějakou pomoc. Na druhou stranu je pravda, že nevím, jestli je možná nulaprocentní sazba DPH podle tedy té směrnice Evropské unie. A to by byl případně taky můj dotaz na pana ministra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Dále tedy pan poslanec Karel Rais a ještě jedna faktická poznámka od paní poslankyně Adámkové posléze. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji vám. Já bych jenom navázal na předřečníky, kteří poukazovali na relativně špatný stav vědy a výzkumu. V podstatě je potřeba vzít do úvahy, že gradient, nebo trend, chcete-li, výdajů státního rozpočtu je stále menší. On klesá od roku 2021, prakticky od nástupu této vlády. Já jsem si tady vzal čísla. Za nás byl 0,67 %, HDP, v roce 2023 je to už jenom 0,54 % k tomu HDP. A v podstatě vyspělé země typu Německo dávají skoro kolem jednoho procenta. Čili apeloval bych, aby tady do rozpočtu, vědom si toho, že dneska se bavíme o balíčku, tak aby prostě byl respektován ten fakt, že ten trend je klesající.

Druhá poznámka se týká objemu prostředků, které jsou směřovány do TAČRu a do GAČRu, protože ta úspěšnost se pohybuje 15, 20 % maximálně. Realita je taková, že jsou řeči, že ještě ke všemu je to stejně víceméně pro vybrané. Čili bylo by asi vhodné tam tedy lidově řečeno pustit víc finančních prostředků. A v podstatě v souvislosti s tím, co mnohokrát říkala paní předsedkyně Akademie věd, tak zajistit jakousi stabilitu toho základního výzkumu, abychom se nemuseli pořád štvát, jedním grantem si zajišťovat vlastně vůbec existenci a okamžitě soutěžit o další. Takže to je všechno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní paní poslankyně Věra Adámková.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Mám ještě jednu doplňující věc, o kterou jsem byla požádána těmi dvěma vědkyněmi, kterou jsem neřekla, už jsem se dozvěděla, že to nebylo celé, pravda, zapomněla jsem. A to dávají do úvahy, zda by bylo možné část peněz vybraných z hazardu dát automaticky na vědu. Čili tak jak jsem nakoupila, předávám, protože jsem to slíbila, opravdu jsem na to v tom prvním vystoupení zapomněla.

A co se týče těch věcí z fondu prevence u těch pojišťoven, my můžeme vcelku nařídit pojišťovnám tady jakékoliv číslo, že mají mít na fondu prevence, a když nebudou mít peníze, tak to prostě nebude možné. Čili opravdu ten fond prevence jistě se využívá, to je v pořádku, má několik sloupů, ale ty pojišťovny jsou opravdu různé, a to i jak jsem říkala, tady je to několik tisíc v průběhu roku, jak která přispívá. A je to na jejím rozhodnutí. Čili tady určitě samozřejmě všechny příspěvky dobré, ale já bych byla ráda, kdybychom pro ty nemocné lidi, jako že nemocní jsou, o tom pochyby není, měli nějakou větší jistotu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji. A paní ministryně Helena Langšádlová se svou faktickou. Prosím.

 

Ministryně pro vědu a výzkum ČR Helena Langšádlová: Dobrý večer. Já jenom krátce zareaguji na to, co zde zaznělo. Ano, ty prostředky nejsou, ten trend není úplně optimální. Na druhou stranu je potřeba zdůraznit, že oproti střednědobému výhledu, který vaše vláda nám zanechala, i v tom roce 2022 i 2023 byly ty prostředky navýšeny o 700 milionů a asi 800 milionů. Takže jdeme výš, než byly návrhy střednědobého výhledu vaší vlády v celkových objemech prostředků na vědu a výzkum. Ale vnímám tu proporci k hrubému domácímu produktu a samozřejmě usiluji o navýšení.

Co se týče navýšení institucionální podpory, k tomu postupně dochází. Mezi roky 2016 až 2021 došlo k navýšení takzvané institucionální podpory pro vysoké školy i Akademii věd asi o 40 % a ten trend je postupný tak, aby právě nebylo nutné v takovém rozsahu čerpat účelovou podporu. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP