(21.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. A dále je s přednostním právem přihlášen pan ministr zdravotnictví. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Omlouvám se, že jsem nevyužil technickou poznámku, ale zneužil přednostního práva, ale zkombinovat medicínské okénko, debatu o vědě a způsob hrazení terapie celiatiků dietou bych do dvou minut nedal.

Začal bych s tím medicínským okénkem. A tady děkuji paní profesorce Adámkové, velevážené kolegyni. Dovolím si doplnit, daleko větší problém než lymfom a adenokarcinom, který je ve větším procentu u pacientů s celiakií dlouhodobou komplikací, což koneckonců Julek, myslím, že jsme měli dokonce společnou přednášku i publikaci, ví. A samozřejmě velký problém je jejunizace ilea a likvidace pecherovských plaků a poruchy imunity těchto pacientů. Ten problém je, že tak jak je definována evropskou, světovou a českou, koneckonců také gastroenterologickou společností, tak celiakie je nemoc tehdy, pokud je verifikována enterobiopsií.

Já jsem měl tu čest koordinovat publikaci, která vyšla European Journal of Gastroenterology, a posléze Radiology, která říkala, že senzitivita ultrazvukového vyšetření s kontrastní látkou, my jsme dokonce definovali index, krásně jsme se na tom na výboru gastroenterologické společnosti pohádali, kdy jsme schopni diagnostikovat celiakii, nebo se domnívám stále, že jsme byli schopni diagnostikovat celiakii přesněji než z enterobiopsie pomocí ultrazvuku, kombinací jejunizace nebo intermitentních invaginací, postižení jejuna a ilea, přepočítáním klků na jeden inch tehdy a zvětšením uzlin plus vaskularizací těch uzlin a po aplikaci kontrastní látky jsme pak hodnotili charakter těch uzlin. A na základě toho jsme vytvořili jakýsi index, dodneška vlastně děláme kompletní vyšetření pro Českou republiku, pro Slovensko a se společností celiaků, panem inženýrem Ježorkem, vlastně děláme jakoby taky pseudoscreening rodin celiaků, protože, jak tady moje velevážená kolegyně profesorka Adámková zmínila, je to dědičné onemocnění, je tam jakási forma dědičnosti, takže je dobré to zachytit v co nejmenším věku.

A teď se dostávám k tomu, co tady zaznělo, je to extrémně důležité, co paní profesorka Adámková zmínila a co paní kolegyně potvrdila, jedná se o nemoc. A pokud je to nemoc, jsem přesvědčený, že by měla být léčena. A protože tady je jediná léčba bezlepková dieta, což tady také opakovaně zaznělo, tak my už v minulé Poslanecké sněmovně s kolegou Růžičkou, poslancem za hnutím ANO, který mě oslovil, jsme se snažili, a dneska ho tady nevidím, ale většina poslanců vpravo i vlevo tady dneska není, takže tak to není. Ale my jsme spolu tady ten problém řešili a v podstatě jsme se kamsi posunuli v diskusích s tehdejším ministrem školství a ministrem zdravotnictví. Jenže pak, jak byl ten covid a střídali se rychle ministři zdravotnictví, tak než jsem se stačil dál domlouvat, tak zase byl nový, tak došlo k určitému přerušení té debaty. Nicméně ve chvíli, kdy jsem byl jmenován, tak jsme v ní okamžitě pokračovali.

Já jsem svolal jako vicepremiér, byl jsem pověřen vládou, pracovní skupinu, ve které jsou náměstci školství, zemědělství, zdravotnictví a která je vlastně organizována Státním zdravotním ústavem, který má svoji výzkumnou sekci. V té skupině jsou i zástupci pacientských organizací, kteří mají celiakii na starosti, anebo kde jsou sdružení celiaci. A de facto teď si troufnu už informovat, že v pátek na poradě budu schvalovat pilotní projekt, který bude probíhat v několika školách, kde bychom chtěli otestovat vlastně návrhy změny metodických listů, když to velmi zjednodušeně řeknu, které musí vydat Ministerstvo školství a tak dále a mají se týkat potravinového koše, možnosti ohřívat předplněné krabičky pro celiaky, což je extrémně důležité, v mikrovlnných troubách.

A proč jsme nepodpořili snížení té daně? Z jednoho prostého důvodu. Ona to paní doktorka jasně tady formulovala a řekla. My naopak bychom chtěli jít cestou, a tady bych poprosil o spolupráci napříč politickým spektrem ve zdravotním výboru, tu diskusi, návrh toho zákona, který bych chtěl předkládat v příštím roce, v lednu, únoru, bych chtěl, abyste dostali, dá-li pánbůh a jaksi pracovitost a pilnost úředníků Ministerstva zdravotnictví, což si myslím, že bude menší překážka než milostivost boží, tak bych chtěl ten zákon vám dát k neformální diskusi někdy v září, v říjnu, předtím, než ho opustím do vnitřního připomínkového řízení. Týká se zdravotního pojištění. A my bychom opravdu chtěli, aby byla dieta pro pacienty s celiakií verifikovanou pomocí enterobiopsie, to je naprosto zásadní, tak aby byla plně hrazena jako léčba, jako léčebný postup a aby byla hrazena především u těch do 18 let, protože tam je to obrovský problém do té doby, než se vyvine střední (?) sliznice.

Ten návrh se zpracovává. To znamená, jednáme po několika liniích. Chtěli bychom dostat do škol, a věřím pevně, že se to podaří, protože tady nebyl absolutně spor mezi opozicí, koalicí, my jsme na tom pracovali, jak říkám, už v tom minulém volebním období. Já z důvodu toho, že jsem byl jak v zemědělském, tak ve zdravotnickém výboru, což si moji stále kolegové ze zemědělského výboru jistě vzpomenou, že jsem je týral tím, co se pěstuje a chová, takže z toho důvodu bychom chtěli tady toto posunout tak, abychom to dostali do škol, především do škol, a na druhé straně bychom chtěli, aby to bylo buď plně, nebo částečně hrazené. Jako ono se týká totéž u fenylketonurie a vedeme velice intenzivní debatu s cukrovkou, s diabetem, kde ovšem dneska není doporučována jako léčba dieta. To ale paní profesorka asi ví líp než já, protože toto není moje silná stránka, tato problematika.

Tak to by bylo k celiakii a k tomu plánu. Proto, byť bych samozřejmě vítal snížení té daně, tak z toho důvodu, že na Slovensku a v některých zemích do tohoto pokusu šli a nevedlo to k tomu, co ty pacientské organizace chtěly, vy jste to tady také zmiňovali, tak cena neklesla, protože těch výrobců je poměrně málo, je to omezeno.

Poslední věc, která s tím souvisí. My jsme vytvořili spolu s kolegy ze zemědělského výboru, respektive s kolegy z Akademie věd ze sekce zemědělské, paní ministryně Langšádlová se toho jednání účastnila s profesorkou Pospíšilovou z Brna, s profesorem Slabým, který je dneska šéfem Agentury pro zdravotnický výzkum a dělal poradce vlastně vašeho pana, nebo předchozího premiéra právě pro vědu a výzkum, kterého jsem i z těchto důvodů jmenoval šéfem AZV, tak jsme vytvořili skupinu, která se zabývá genetikou a šlechtitelstvím. Já doufám, že se mně podaří zase někdy v říjnu představit ten program vládě a pak i Poslanecké sněmovně.

A tady je potřeba si uvědomit, a já myslím, že paní poslankyně Balaštíková to velmi dobře ví, protože jsme tam společně byli na návštěvě, že tady je velmi silný šlechtitelský ústav, kterému se podařilo vyšlechtit bezlepkovou pšenici, nebo s velmi nízkým podílem lepku. Paní profesorka, mně teď vypadlo to jméno, z toho ústavu to publikovala v několika časopisech z prvního kvartilu. To znamená, chtěli bychom propojit i tady tuto oblast a chtěli bychom posílit řekněme i tu primární výrobu. Já jsem začal jednat s některými výrobci, abychom je do toho vtáhli. A řešíme i tu cestu možnosti řekněme schválení zdravotnického prostředku a léčebného prostředku. To znamená, to je tady toto.

Co se týče financování vědy a výzkumu, a tady si troufnu přihřát svoji polívčičku, já podporuji, naprosto souhlasím s tím, co říkala paní ministryně Langšádlová, a chtěl bych to dokladovat na Agentuře pro zdravotnický výzkum, kde si myslím, že jak pan profesor Špičák, který koneckonců je řešitelem, a úspěšným řešitelem, několika grantů, tak paní profesorka Adámková velmi dobře vědí, že rozpočet v loňském roce, v předloňském roce rostl a i v letošním roce poroste, že se zvyšuje ta efektivita.

Myslím si, že jsme splnili to, co byly řekněme ty stesky v minulém období, a teď to nebyly politické stesky, ale odborné stesky, a omlouvám se ostatním poslancům, že teď tady řešíme něco, co je vysoce akademická debata, tak že se je snad podařilo rozptýlit. A teď to hodnocení, posuzování AZV si myslím, že je daleko kladnější. To věřím, že tam ta spokojenost je. I to byl důvod, proč jsem požádal Ondřeje Slabého a proč jsem pana profesora jmenoval šéfem AZV, a došlo tam ke změnám, které já si myslím, že se dají vnímat velmi pozitivně.

Takže bych chtěl svoje kolegyně a kolegy, pokud někdo je ještě takhle řekněme úchylný a sleduje nás, tak ujistit, že se nemusí bát, že by peníze do biomedicínského výzkumu nešly. Naopak ta suma se bude meziročně zvyšovat. Zvyšuje se. A naopak se chceme soustředit na kvalitu grantů, výběr těch grantů a na řekněme další posuny v metodologii.

Tak já doufám, že jsem všechny pochyby, všechny obavy rozptýlil. A jsem nesmírně rád a předem velmi děkuju, na té spolupráci ohledně... opravdu mně na tom velmi záleží, jednak dostat bezlepkovou stravu do škol tak, aby opravdu bylo možno buď připravovat, pokud je tam větší počet dětí, ono to nemá smysl, je-li tam jedno dítě, dvě děti, anebo ohřívat předpřipravené balíčky, které budou spolufinancovány.

A druhou věc bych chtěl... Protože to je cesta, která je velmi zajímavá a v některých zemích zcela běžná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP