(21.50 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

A můžeme si vysvětlovat, že černá je nejtmavší odstín bílé a bílá je nejsvětlejší černá. To vám jde. Pak, když dojdou argumenty, tak je to argumentace nikoliv ad hoc, ale ad personam. To vás tady pozoruji dlouho, abych věděl, jak to je. Ale prostě obhajovat neobhajitelné, to bych řekl, že je lepší to přejít mlčením.

Já bych možná to vzal, kdyby se měřilo všem stejně, tak jak to říká Patrik, ale ono se neměří všem stejně, protože někteří prostě nemůžou říct: bereme jenom cash. Někde to nejde, někde to jde. Dneska to není vůbec žádný bych řekl technický problém. Každý to má v telefonu. Já žiju na hranici s Rakouskem, tam si to nikdo neumí představit. Oni nám záviděli EET. A vy můžete tisíckrát opakovat to sprostý podezřelý a tady ty bláboly, ale nakonec vás to stejně usvědčí a zase to bude tak, že ten život vás předběhne a ukáže se, kde je ta pravda. Možná že už se toho já nedožiju, ale rád bych. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Nyní pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, já bych si dovolil také k panu ministrovi. Když jsme se tady přeli o EET a vaší straně to EET vadilo jako symbol, prostě vadilo vám to, a když jste hledali argumenty, proč ne, tak jeden z takových pádných, a o tom skutečně šlo asi uvažovat, byl to, že stoupá počet bezhotovostních plateb a že stoupá markantně. A ten váš argument byl, a dalo se o něm přemýšlet, o tom, že to nakonec podchyceno bude a že to EET třeba bude jenom přechodnou záležitostí. A tehdy jste, pane ministře, argumentoval dokonce čísly, protože vy jste byl připraven. Vy jste věděl, jak to stoupá, a těmi čísly jste tady argumentoval. Já na to nejsem odborník a nepamatuji si je detailně samozřejmě. A teď říkáte, musíme si na ta čísla počkat, jestli opravdu se děje, že si nenakoupíte s kartou? To vidíme. Když si vezmete s sebou kartu a projdete se tady po Starém Městě, tak si rohlík nekoupíte na kartu. Takže skutečně je to problém a tohle kolem toho EET a té vaší argumentace, na to si skutečně velmi, velmi dobře pamatuji.

A ještě jednu poznámku k tomu vypnutí EET v roce 2021, tuším v březnu. To nebylo, že by to EET selhalo, ale bylo vypnuto. A teď řeknu opravdu svůj osobní názor. Já to dneska vidím, jako že to byla chyba, protože tehdy právě to EET mohlo být tím objektivním kritériem pro to, abychom vypláceli cíleně podpory těm jednotlivým podnikatelům. A my jsme jim tehdy chtěli ulevit, bylo to také zase samozřejmě jako vždy trošku na váš popud, a v téhle žádosti jsme vlastně vyhověli a to EET jsme tehdy vypnuli. Myslím si, že by to byla škoda, že dnes bychom s tím měli velmi dobré zkušenosti, pomohlo by nám to nakonec v tom covidu a dneska bychom o něm vůbec nediskutovali. Vy byste měl 20 miliard možná v kapse každý rok. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan poslanec Jan Volný. Diskuse vyvolala poté další faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji. Kolegové, kolegyně, jenom pan ministr Stanjura si nemohl myslet, že se k tomuhle nepřipojím. Ne že bych to dělal rád, už bych chtěl být také asi doma, ale nemůžu se nepřipojit, protože já jsem byl jeden ze symbolů spolu s panem Babišem, tady s Alenkou Schillerovou, zakládání toho EET. My jsme spolu a s panem Kalouskem svedli několik bojů, velice urputných, kolem EET v České televizi a různě. A mě se to opravdu hodně dotklo, to zrušení. A znovu musím zopakovat ten paradox. Když jsem byl jeden z těch, který to prosazoval, tak jsem od spousty svých kamarádů sklízel, a vy jste to přiživovali samozřejmě jako naše opozice, a to nevyčítám, prostě to byl váš názor, že jsem darebák a že je chci okrádat, že jim chci komplikovat život. A co se prostě děje? Světe, div se, teď když se to rušilo, tak říkali, Honzo, dělej něco, ať to nezruší. Vždyť je to hloupost, vždyť to funguje. Všichni jsme si s tím zvykli pracovat a opravdu to narovnává ten podnikatelský duch nebo to podnikatelské klima. Takže já jsem dostal přes hubu tedy dvakrát.

Ale co teď se stalo, to, že se naprosto bezprecedentně všude objevuje cash only, to znamená, tady je jasný důkaz toho, že to byla hrubá chyba a že stát přichází o hodně peněz. A bohužel to musíme takto otvírat v době, kdy se projednává balíček, ozdravný balíček, teď je to jenom daňový. Možná že to jednou bude ozdravný, až tam dáte těch 80 miliard do toho rozpočtu, tak je to tady namístě. Je mi to líto. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan poslanec Vít Vomáčka. Prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, já jsem bedlivě poslouchal a myslím si, že to, jestli někdo někde bere, nebo nebere hotovost nebo kartou jestli se může, nebo nemůže platit, že je to velmi subjektivní pocit. A já reaguji na svého kolegu pana poslance Maška, který tady řekl, že tady v Praze na Malé Straně nekoupíte přes kartu ani rohlík - nebo rohlík. Já s vámi budu polemizovat. Já jsem byl celý tento víkend v Praze, minulou sobotu, neděli. Všude jsem platil kartou bez problémů. Dneska když si jdu koupit cigarety, poštovní známky, pohledy, konkrétně tady na Malé Straně, tak bez problémů mi berou kartu. A odmítám tedy výrok vaší paní předsedkyně poslaneckého klubu, že tady začíná být hotovostní tsunami, jste řekla, jestli se nepletu. (Předsedající: Prosím, mým prostřednictvím.) Prostřednictvím paní předsedající. Takže tento výrok tedy odmítám a myslím si, že je to velmi subjektivní pocit. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji. A nyní pan poslanec Jan Bureš, poté bude na řadě pan premiér. Prosím.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuju. Vážené kolegyně a kolegové, já bych si dovolil k téhle materii dva pohledy. Ten první je, když dneska zaplatím v autoservisu tisícovku v hotovosti, majitel autoservisu stejnou tisícovku utratí v prodejně obuvi, majitel prodejny obuvi stejnou tisícovkou udělá nákup někde jinde na tržišti. Pořád je to ta jedna tisícovka bez poplatku. Pokud se tahle transakce začne realizovat bezhotovostně, bude z ní pokaždé odečten manipulační poplatek na obou stranách, to znamená, jak u plátce, tak i u příjemce.

Jestli jsem si našel správně, tak v roce 2021 Češi zrealizovali platebními kartami celkem 1,8 miliardy plateb, podíl bezhotovostních plateb byl někde kolem 65 %, to znamená, celkem se tehdy mohlo realizovat někde kolem 2,78 miliardy všech plateb. Průměrná výše platby kartou je 415 korun, to znamená, že pokud zohledníme všechny statistické údaje, tak je to 2,78 miliardy, byly-li by všechny bezhotovostní, krát 415 korun, krát 2 %, a to poplatek 2 % je relativně nízký, bývá běžně až 4 %, což dejme tomu znamená 2,3 miliardy na poplatcích ročně, které zaplatíte bankám. To je ten jeden pohled tedy. Takže je to poměrně zajímavý obchod pro banky, kterým tyto prostředky zůstávají.

Ten druhý pohled, tam se možná vrátím zpátky. Já ještě pamatuji našeho bývalého předsedu zakladatele Václava Klause a ten to říkal velmi jednoduše: vážení občané, vy jste vlastníci těch peněz, vy si rozhodujete o tom (upozornění na čas), kam s nimi přijdete a kde je utratíte. Utrácejte je tam...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas prosím, opravdu už vypršel! Děkuji. A nyní je přihlášen Petr Fiala, předseda vlády, se svou faktickou poznámkou. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Jsou tady dvě věci, o kterých můžeme mluvit. Jedna věc je, zda v posledních týdnech nebo měsících dochází k omezování možností využívat bezhotovostní styk. Na základě vašich dojmů nebo zkušeností, které já nezpochybňuji, říkáte, že ano. Na to říká pan ministr financí, že nemáme čísla. Opravdu žádná taková čísla nemáme, a pokud je máte, tak se tím určitě budeme zabývat.

Jiné tvrzení ale je, že v důsledku vypnutí, zrušení EET dochází k omezování bezhotovostního styku, a to prostě není pravda. Na to čísla máme a je jich hodně. Od roku 2018 do roku 2022 vzrostl počet bezhotovostních plateb podle různých údajů minimálně o třetinu a rostl kontinuálně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP