(22.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Mohu vám ukázat i některé na internetech dostupné statistiky, které vycházejí z různých údajů a vlastně v zásadě se shodují v tom nárůstu. Jestliže platí, že jsme vypnuli EET na začátku roku 2020, tak ten vliv tam prakticky žádný není, naopak ten bezhotovostní styk neustále roste. Čili toto jsou čísla a toto jsou fakta a do roku 2022 ta čísla máme a víme to docela přesvědčivě. Pokud v poslední době z nějakých důvodů, ale to nemůže být vypnutí EET, to už tady nefunguje prostě spoustu let, pokud z nějakého důvodu teď dochází k omezování bezhotovostního styku, tak si to dokažme na číslech a začněme se tím zabývat. Tomu se nějak nebráníme.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášena paní předsedkyně Alena Schillerová, poté pan poslanec Lubomír Brož, Berenika Peštová, Richard Brabec. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak já mám jenom dvě minuty, takže nejradši bych reagovala na všechny předřečníky. Já prosím nechci vinit majitele restaurací, obchodníky, nechci vůbec na ně poukazovat, protože já poukazuji na vás. Vy jste to dopustili. Vy jste umožnili to, že se toto děje a že to má - rok je to vypnuto, pane premiére, s dovolením, nebo rok je to zrušeno. Omlouvám se za nepřesný výraz. To znamená, to má samozřejmě nějaký doběh. A jestliže se objevují tyto informace každý den, dobře, tak vy budete čekat na čísla. Ta čísla je také potřeba posoudit, jakých segmentů se to týká. A znovu chci ještě říct, já jsem v kontaktu s Asociací malých a středních podnikatelů, jsem v kontaktu se zástupci restaurací, já je neviním. Jim se to nelíbí, protože samozřejmě to má dominový efekt. Jestliže jdete po té hlavní třídě v Karlových Varech, konal se tam festival, a jdete - vlastně jedna restaurace, jedna kavárna, druhá kavárna, obchod, to má dominový efekt, protože ten, kdo to neudělá, tak je samozřejmě v konkurenční nevýhodě. Dokonce, pane ministře, my jsme tam měli výjezdní zasedání a část našeho týmu spala v hotelu Thermal. A šli se podívat, ne hrát, ale podívat do kasina, které v tom hotelu je. Tak ve vašem vlastním státním hotelu je napsáno v kasinu, které je tam provozováno, cash only. Je to normální? Za mě tedy určitě ne!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Lubomír Brož, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych tady zareagoval zejména, vaším prostřednictvím, na pana kolegu Bureše, protože to, co nám tady předvedl, to ekonomické vysvětlení ve 21. století, kdy zejména vláda pětikoalice volá po digitalizaci a dalších věcech, tak to, že když tisícikoruna někde nám cirkuluje, tak ztrácí stále svoji hodnotu, a že z toho mají banky 2 miliardy - prosím vás, co je tohle za demagogii? Je to pravda. Takže se vrátíme. Takže z tohoto pohledu by bylo nejlepší, když zrušíme platby kartami. Ano, takže to je současný vládní trend nebo co? Jistě. Včera si byla moje kamarádka zaběhat. Běhá pětkrát týdně, nenosí s sebou peníze, protože je nepotřebuje. Neudělalo se jí moc dobře, tak se zastavila v zahradní restauraci, kolem které běhá, a říká, že by si potřebovala koupit nějaké pití. Cash only. Tak říkala, že fakt nemá, a jestli tedy aspoň jí nedají čistou vodu. Viděli, že by si něco koupila, tak vyndali terminál. Je to normální?

Vy tady mluvíte o subjektivních pocitech. Běžte mezi lidi. Běžte! A když říkáte lidem, choďte tam se svými penězi, kde prostě vy chcete, tak my jako lidi chceme chodit všude a platit buď hotově, nebo kartou. Mít na výběr. To je ta svoboda přece! Díky. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A jenom zrekapituluji pořadí: paní poslankyně Peštová, pan poslanec Brabec, Mašek, Novák. Prosím, vaše dvě minuty, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Doufám, že mi pan ministr neodchází, protože na něj chci právě reagovat. A asi odchází. V každém případě my jsme národ takový, že čekáme na to, až něco nabyde účinnosti. A pokud to není jistota, tak se podle toho nechováme, protože platí ten zákon, který je. Takže jestliže jsme měli zmrazeno to EET, tak národ čeká, jestli dojde k zrušení, nebo nedojde k zrušení, protože zmrazeno ještě neznamená, že nebude znovu rozmrazeno, to znamená, že nebude znovu platit. A Senátem to prošlo 14. 11. 2023, to zrušení EET, s účinností od 1. 1. 2023. A co nastává v roce 2023? Ta vlna tsunami! To znamená, že národ už dostal jasný signál, pane premiére, jasný signál, už můžete klidně dělat, co chcete. Takže tím to všechno začalo. Takže to zmrazení je ještě nevystrašilo, respektive to zmrazení ještě pro ně nebyl dostatečný signál, ale signálem pro ně bylo nabytí účinnosti. A nabylo to 1. 1. 2023!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji. A nyní pan poslanec Richard Brabec, poté se připraví pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju za slovo. To je docela štěpné téma. Já si myslím, že i z té reakce pana premiéra bylo znát, že on tu informaci taky má. Určitě také chodí mezi lidi, baví se s těmi lidmi. To prostě není náhoda, co se děje. To je trend. Zjevně republikový trend. Ještě, pane premiére, co jste říkal, jak se zvedaly ty bezhotovostní platby vlastně ještě v covidu. Logicky, protože my jsme přece měli úplně změněný životní styl. Ono se moc nechodilo, nikde neplatilo v hotovosti. I v rámci... (Komentář premiéra Fialy.) Jakoby po covidu, protože prostě v podstatě všechno probíhalo skoro bezhotovostně. Kupovali jsme si, respektive nechali jsme si dovážet ty věci domů, do krámu se moc nechodilo. To znamená, opravdu to úplně změnilo ten styl. Takže já si myslím, že ta čísla jsou rozházená hodně, že to nelze srovnávat. Ale to, co se děje v posledních týdnech, měsících, možná ale spíš týdnech, i v souvislosti s tím, že samozřejmě se to týká celé řady různých pohostinství, která možná jsou otevřená právě v té letní sezóně, ale i čím dál tím víc krámů, tak je jasné, že se tady děje něco trendově, což určitě by Ministerstvo financí a ostatní mělo vést k tomu, aby se tím zabývalo, protože to opravdu je jasná známka toho, že se něco děje, a skutečně bohužel tím zrušením EET se ten prostor vytvořil.

K tomu, co říkal jenom kolega Bureš, tak ad absurdum, ale vím, že to tak nemyslel, ale ad absurdum bychom si řekli, že tedy další stupeň už je barter, takže zase budeme měnit slivovici za salám. To, co mám doma, nebo vajíčka za špek. Potom asi nám to ty banky nebudou poplatky zatěžovat. Ale to je spíš problém, jak máme zhýčkané banky a jak vlastně jsme nebo nejsme schopni je přitlačit, na rozdíl třeba od našich západních sousedů, k tomu, aby ty poplatky byly nižší za ty transakce. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Nyní je v pořadí pan poslanec Jiří Mašek a poté pan poslanec Marek Novák. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Už budu krátký, protože ona o tom mluvila Berenika Peštová. On je velký rozdíl mezi tím pozastavením v tom březnu 2021 a tím zrušením, kdy všichni ty EET terminály měli a čekali, jak to dopadne. Někteří je používali v podstatě dál pro tu svou evidenci a teprve skutečně v tom prosinci, když to prošlo Senátem 2022 s účinností od 1. března, tak od té doby se začaly dít ty věci. Jestli tomu budeme říkat tsunami, nevím, ale prostě klesá počet možností nebo vůbec ta možnost nakoupit si kartou. To se v každém případě děje.

A ještě připomenu jednu věc. Vzpomeňte si, jak lidé upřednostňovali to hrazení pomocí karty třeba v době covidu. Když jsme si objednávali přes Košík.cz a přes jiné takovéhle dodávkové organizace, oni nechtěli brát ani ty papírové peníze do ruky. To se prostě platilo normálně kartou. Najednou ty papírové peníze nám nějak přestaly vadit, rádi je bereme a ono se to už začíná, pane ministře, projevovat. Vy jste tuším teď vybral asi v tom srovnání o 5 % na DPH méně, takže to už může být také taková první vlaštovka toho, že se začíná jet v hotovosti. Takže možná ten 1. leden 2023 můžeme také do budoucna nazvat ne začátek tsunami, ale můžeme ho nazvat také třeba začátkem nové éry šedé ekonomiky. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Marek Novák a zatím poslední faktická bude připravena od pana poslance Roberta Králíčka. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP