(23.20 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

A teď proč to stát dělá. Stát si vždycky najde, jak jsem říkal tady, najde si skupinu, najde si seniory, najde si studenty, najde si prostě někde, kde to vybere, protože jak jsem říkal, dálnice sice máme mizerný, máme jich málo, za naší vlády, za pana Havlíčka, se aspoň něco rozestavělo nebo postavilo, ale prostě když někam vyjedete, tak vždycky na tu dálnici najdete, že jo, takže prostě, ať chca nebo nechca, tak vy prostě tu dálniční známku si musíte koupit, a stát to krásně vybere, super, prostě jednoduchý výběr, že jo. A teď tady máme prostě nějaké parametry. Pochybná kvalita, méně kilometrů naší dálniční sítě. Tady jsme, už to někteří kolegové zmiňovali, když přijedete do Bavorska, přijedete do Rakouska prostě, tak jedete, u nás by vám vypadly plomby, najednou přijedete na tu dálniční síť. Teď jsem byl v Maďarsku, jsou to nádherné silnice. Do Polska, prostě všichni nás předběhli. A my tady prostě budeme lidi ždímat, budeme je ždímat jak mokrý hadr a budou jezdit po těch rozhrkaných dálnicích. Hlavně jsme tam teď dali stopadesátku, že jo, takže nebudeme jezdit 150, budeme jezdit 170 a rozbijeme si hubu ještě na těch rozbitých dálnicích.

Prosím vás, opravdu nemůžeme chtít po těch občanech, aby donekonečna všechno drželi. Prostě český národ je takový, my jsme takoví, že prostě držíme, držíme, necháme si nakládat a necháme si nakládat. Podívejte se dneska na Francii. Tam se začalo mluvit o tom, že se zvedne odchod do penze na úroveň 62 let, a zapálili půlku Paříže. My tady lahoda, pohoda, 68 let, jo, 800 korun zvýšení na dálnice prostě, a my tady jsme v klidu, že jo, my si ještě zatleskáme. A vy se ještě domníváte, a vy se ještě domníváte tady na pravé straně spektra, že to je v pohodě. Tady lžete lidem, prostě vymýšlíte si tady věci, říkáte, nebudeme zvyšovat daně. Pic - zvedneme daně. Jako co si o tom já mám myslet? Nebo co si mají o tom myslet lidi? Vám snad prosím vás nepíšou lidi? Vy nežijete, vy žijete v nějaké bublině jiné? Nebo je bublina vaše - naše bublina? Já myslím, že Facebook máme všichni nebo Instagram. Mně píšou stovky lidí, kteří říkají, prosím vás, to přece není možné, jak dlouho to ještě máme vydržet? Ještě dvaapůl roku to máme vydržet, že vy máte pětikoalici?

Samozřejmě máme demokracii. Kdyby to šlo, tak jsem vtrhnou lidi a nahází vás do Vltavy, ale prostě to nejde, že jo? Je tady ochranná služba, která vás asi zachrání pravděpodobně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, v tomto případě vás musím vést k pořádku.

 

Poslanec Hubert Lang: Já nevím, co jsem řekl špatně, pane předsedající. Ve středověku v Praze se to řešilo, že když někdo prostě byl loupežník, tak ho šoupli do pytle a hodili do Vltavy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Na základě řádného soudu, nikoli lidového. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Hubert Lang: Paní Decroix, prosím vás, nepokřikujte na mě, jestli mi něco chcete říct, můžete sem přijít na pultík. Jako vaše vyjádření v televizi a v prostoru jsou fantastická. Můžeme se o tom bavit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mým prostřednictvím oslovujte.

 

Poslanec Hubert Lang: Prostřednictvím pana předsedajícího.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nechte mě řídit schůzi, já to odřídím. Oslovuje se vždy prostřednictvím předsedajícího. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Hubert Lang: Dobře, když se vrátíme tedy k těm dálnicím, těm fantastickým dálnicím tedy. Zdražení o 2 300 korun za roční známku. Já bych poprosil, pane předsedající, aby tady paní Decroix na mě nepokřikovala, já bych si to tady chtěl sám říct.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, i vzhledem k pokročilé noční době vás poprosím o to, abyste na sebe nepokřikovali. To je správná připomínka. (Děkuju.) A vás, pane poslanče, abyste mluvil k věci. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Vy myslíte, pane předsedající, že nemluvím k věci, když tady říkám, že se zdražuje o 800 korun dálniční známka na síť našich dálnic, které za to nestojí? Nebo co myslíte? Řekněte mi prosím vás, jestli jsem doteď nehovořil k věci? Já mluvím ke konsolidaci veřejných rozpočtů, vy tomu říkáte úsporný balíček, já tomu říkám daňový balíček. Já se tady dotýkám věcí a jedna z věcí, která se týká toho balíčku, je navyšování cen dálničních známek. Je to snad něco proti něčemu? Tak mi řekněte, co dělám špatně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mluvil jsem o předchozí poznámce ohledně ochranné služby. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Dobře, omlouvám se ochranné službě. Ale o tom pytli do Vltavy, to je historický fakt. Tam to tak je. Tak do koše, tak pardon, tak koš je možná horší.

Tak k těm dálnicím. Pochybná kvalita a velice méně kilometrů než třeba v tom Rakousku, když se tedy srovnáváme. To Rakousko je plus minus země jako my, my máme prostě dálniční známku, která dneska už bude stát stejně jako v tom Rakousku. Naše platy jsou ale úplně někde jinde, přátelé, a ta síť a kvalita těch našich dálnic také není úplně stejná jako v tom Rakousku. V Česku je přibližně 1 300 km dálnic, v Rakousku je to ještě o tisícovku víc, to znamená, že v poměru ceny roční dálniční známky ku celkovému počtu kilometrů dálnice výrazně prohráváme, a to i přesto, že v Rakousku mají zpoplatněny některé tunely či horské úseky, opět upozorňuje Ústřední automotoklub. Já si tady nevymýšlím, tady jsou prostě citace lidí, který jsou ve svých oborech profesionálové, a tedy nemluvíme tady do větru, prostě já tady cituju člověka, který se jmenuje Igor Sirota, je u Ústředního automotoklubu České republiky, a zkuste mi zpochybnit, že nemá pravdu ten člověk. V tomto poměru tak jeden kilometr přijde řidiče v Česku na zhruba 2,1 koruny, zatímco v Rakousku na 1,1 koruny.

Proti takovému zdražení roční známky se výrazně staví hnutí ANO. Takže my, vážení spoluobčané, s tím zásadně nesouhlasíme. Bohužel pravděpodobně víme, co je 108 a co je - nebo 109, že jo, dneska - a kolik je 91. Asi s tím nic neuděláme, ale věřte, že hnutí ANO s tím nesouhlasí.

Úplně na závěr, který nebude úplně krátký, je naše konsolidace z našeho úhlu pohledu, abyste neříkali, že nejsme konzistentní, že tady prostě plkáme, že prostě nepřinášíme nějaká řešení. Naše návrhy a naše konsolidace. Postupná konsolidace veřejných prostředků je velice důležitá a je k ní třeba ale přistupovat - víte kdy? Zejména v období hospodářského růstu. Hnutí ANO dokázalo, že konsolidovat umíme. Ministerstvo financí v čele s paní Schillerovou jsme opouštěli s nižším zadlužením k poměru HDP, než když jsme na ministerstvo jako hnutí ANO vstupovali. To jsou fakta, ta jsou dána. Můžeme se tady přetloukat různými grafíky, většími, menšími, když pan Nacher, malý grafy, když tady byl pan Letocha myslím, tak měl velký grafík, ale prostě takhle to je.

I na základě těchto zkušeností můžeme věřit tomu, že umíme, umíme, pokud teda dostaneme důvěru třeba za ty dva roky, protože asi pravděpodobně ta vaše vláda dříve neskončí, dát finance znovu do nějaké konzistentní doby a do nějakého pořádku. Když se nás lidi ptají na Facebooku, co můžeme dělat, my můžeme pouze slíbit to, že když získáme důvěru, a tu důvěru nám voliči průběžně i se vší pokorou jaksi vyjadřují, protože 35 % je asi víc než 3,5 %, že jo, pane předsedající prostřednictvím pana předsedajícího, tak to asi něco znamená.

Česká ekonomika stagnuje, nedosahujeme hospodářských růstů v rámci zemí OECD. A pětikoalice opakuje učebnicové národohospodářské chyby. Vracíme se zpět do hluboké minulosti. Máme tady každý nějaký věk, jsou tady kolegové mladší, jsou tady kolegové výrazně starší, ale všichni si pamatujeme už jednou vládu ODS, bylo to v tom roce 2011, 2012, v roce 2013 to vlastně vygradovala taková společenská nechuť, pachuť, vlastně znechucení tou politikou, že vy jste vlastně vytvořili hnutí ANO 2011, protože určitá skupina lidí už se na to nemohla dívat a rozhodla se, že prostě musí vzít věci veřejné do svých rukou, a na základě toho pan Babiš zformoval hnutí, které vzniklo na základě těch tragických vlád mezi rokem 2010 a 2012.

Tehdejší vláda opět pod vedením ODS. Takže to je takové déjà vu, prostě je to fantastický, jak se člověk prostě dostane po nějakém cyklu zase úplně, jako kdybych si takhle lusknul prstem, tak se vidím v roce 2011, když jsem byl státním úředníkem loajálním tomuto systému, dostal jsem rozhodnutí, kdy mi sděloval pan ministr můj, že mi snižuje o 4 500 plat. Já jsem měl v té době syna na střední škole, měl jsem hypotéku a nemohl jsem si přivydělat ani korunu jako státní zaměstnanec. To bylo fantastický, jo. A vy dneska tady, zase už se dozvídáme o tom, že by se měly snížit objemy na platy státních zaměstnanců, a ti lidé, prosím vás, zase jsou znejistění. Takže máme tady zpátky déjà vu. Už jednou vláda pod vedením ODS uvrhla, uvrhla do chudoby desítky tisíc domácností, způsobila masivní sociální nepokoje, krachy tisíců firem a svojí nedůvtipností způsobila, že Česká republika byla krizí nultých let jednou z nejdéle postižených zemí, to už tady taky zaznělo od daleko renomovanějších kolegů, než jsem já, kdy vlastně ony z té recese, ty okolní země, se dostaly třeba za jeden, za dva roky, a my jsme se v tom plácali ještě možná o nějaké dva roky déle, protože prostě jsme do toho zabředli daleko více. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP